U2
Toen ik op jonge leeftijd wat 'actiever' muziek ben beginnen luisteren (= zelf eens een album opzetten en niet enkel de radio, meer moet je daar niet bij voorstellen), was U2 één van de eerst bands waar ik destijds best veel naar geluisterd heb.

Dat zal in 2004 geweest zijn, toen ook net het album 'How to Dismantle an Atomic Bomb' uitkwam. Voor dat album heb ik nog een steeds een boontje (wss omdat het herinneringen oproept :unsure:). Voor mij meteen ook het laatste album van U2 dat echt nog het beluisteren waard is. Al wat daarna nog komt, geraak ik zelfs niet door (misschien nu nog eens proberen).

In general zullen Joshua Tree en Achtung Baby wel het meest aangeprezen worden. Van die twee gaat mijn voorkeur nog altijd uit naar Joshua Tree (en dan vooral de eerste helft).

The Unforgetable Fire en All That You Can't Leave Behind zijn twee albums die ik destijds ook nog veel beluisterd heb.

De laatste jaren zal ik niet zo snel meer iets opzetten van U2, al hebben ze voor mij persoonlijk nog altijd veel hits die zeker de moeite zijn om eens in een playlist te droppen. Het nummer One is de hit die hier vaak het hoogst in eindejaarslijstjes staat denk ik (samen met With Or Without you). Die laatste dat gaat nog, maar One daar kan ik niet naar luisteren en heb ik altijd ongelooflijk overschat gevonden.

Ze hebben natuurlijk veel materiaal, verspreid over vele jaren, dus zit er ontegensprekelijk ook veel bedenkelijk werk bij (om de term rommel te vermijden).

Misschien nu nog eens opnieuw de draad oppikken, al ben ik nog blijven steken bij The Beatles en moet ik daar dringend ook eens mee verder gaan :unsure:
 
Ik weet niet of ik dit ga overleven hoor mannekes, het enige wat er de moeite loont bij U2 zijn hun Best Of's en hun live performances.
Beetje zoals Beyoncé of Bruno Mars, goeie hits en top live maar hun albums zakken in als een slechte pudding.

En dan moet Radiohead nog komen.
 
Hier wordt wel stevig gehaat op U2.
Ja, het is heel vaak "hetzelfde", en zowat alle goeie songs worden gedragen door een gitaarriff met veel effecten achter. Maar die zijn dan meestal wel zéér goed uitgewerkt.
Ik heb ze een paar jaar geleden gezien in Sportpaleis, en dat was gewoon een dijk van een optreden hoor.
Maar, net zoals bij zovele bands, zit het "beste" werk wel in de oudere cd's. Ik vond Songs of Innocence best een goed album, maar het valt op dat de "passie" voor het songwriten er wel wat uit is en dat ze (volgens mij bewust) gewoon een bewezen recept blijven herhalen.
Het is voor mij vooral de zang. De band heeft nummers die ellenlang duren omdat Bono te veel zit te kwelen. Als de instrumentatie dan in veel gevallen niet meezit dan verliezen ze me helaas volledig.

I'm really trying man! Ik vrees dat het mijn ding niet is maar ik heb nog wat albums te gaan. Ik had eigenlijk een positievere outcome verwacht.. :D


@shiftyke kom, als je je een beetje toelegt op radiohead weet ik dat je dat goed zal vinden. :unsure:
 
  • Leuk
Waarderingen: Lint
Voor Radiohead wil ik wel een selectie van 3-4 nummers per album maken voor wie opkijkt tegen 9 volledige albums luisteren om voor jezelf te ontdekken welke albums je zeker geluisterd moet hebben. Ik vind de 16 van U2 ook te veel en heb het wel gehoord na 3 albums als ik eerlijk ben. 😅
 
Laatst bewerkt:
Ik vind radiohead eigenlijk erger dan U2. Ja, U2 doet vaak hetzelfde, en het is niet altijd even boeiend. Maar Radiohead heeft tussen de goede nummers gewoon ook een hele hoop ronduit slechte nummers zitten...
 
Ik vind radiohead eigenlijk erger dan U2. Ja, U2 doet vaak hetzelfde, en het is niet altijd even boeiend. Maar Radiohead heeft tussen de goede nummers gewoon ook een hele hoop ronduit slechte nummers zitten...
Ik heb zelfs de goede nummers van U2 nog niet gevonden :sop:. Niet dat ik uitkijk naar Radiohead hoor.
Ik gok trouwens dat Waits ook heel wat sterke reacties gaat uitlokken :laugh:.
 
Mwah topic gaat over U2, niet over Radiohead. Binnen 3 weken komt Radiohead aan de beurt. Ik heb er ook heel veel over te vertellen. Maar Radiohead is inderdaad niet voor iedereen. De reden waarom ik ze goed vind, is waarschijnlijk dezelfde reden waarom anderen het niet goed vinden: omdat het nl. na vooral OKC toch iets totaal anders wordt dan wat ik normaal associeer met rock of zelfs indie rock. En dat is ook die evolutie waar Jules over spreekt. Ik vind de kwaliteit over elk album trouwens heel sterk. Dat is iets wat ik juist associeer met Radiohead. Nu moet bepaalde nog meer beluisteren, en ben een minder kenner van hun later werk, dat is waar ik nu al probeer naar te luisteren zodat ik een beter oordeel heb over drie weken, maar in het topic ga ik enkele flowcharts posten en mijn soort van handleiding voor: "how to get into Radiohead", en wat ik goed vind en waarom, etc. Dat er bepaalden zijn die geen fan zijn van Radiohead begrijp ik trouwens volkomen. Het was ook eerst een chore voor mij, maar soit. Nu weer U2.
 
HIer een (zacht uitgedrukt) ZEER grote fan van U2. Alhoewel ik nog "maar" 34 ben en hun grootste sucesperiode (jaren 80 tot begin jaren 90) niet echt actiéf heb kunnen meemaken, ben ik echt wel van klein af aan opgegroeid met U2 aangezien mijn pa een fan van in de beginjaren was en U2 dus constant op stond. Ik bekijk heel veel van hun muziek dan ook niet uit muzikaal standpunt, maar gewoon gevoelsmatig omdat veel nummers "nostalgie" teweeg brengen bij mij en doen terugdenken aan mijn kindertijd enz. Naarmate ik ouder werd ben ik in mijn jeugd ook meer en meer actiever U2 gaan luisteren totdat ik me echt wel fan kon gaan noemen.

Mijn favoriete album is toch wel Achtung Baby. Enkele grote (bv Mysterious Ways) tot megagrote radiohits (bv One) met daarnaast ook gewoon een resem songs (The Fly, Even Better Than the real thing, Zoo Station) waarvan ik als grote fan eigenlijk moeilijk kan inschatten hoezeer ze als "hit" bij het grote publiek zijn, maar wat onder fans toch echt wel favorieten zijn. Daarnaast ook nummers die bij het grote publiek meer bekendheid zouden mogen kennen zoals bv Acrobat, een echte favoriet bij vele fans maar bij het grote publiek wsl totaal niet gekend:


Ik moet wel zeggen dat ik zelden of nooit de albums écht beluister. Ik bedoel dan beluisteren in de zin van het album van begin tot einde opzetten. Dat is iets wat ik in het algemeen bij muziek eigenlijk niet vaak doe, en zeker bij U2 vind ik hun muziek live beter tot hun recht komen dan de studioversies. Ik luister meestal dus liveversies van hun nummers (officiële live-cd's, bootlegs van concerten, ...) uitgezonderd natuurlijk nummers waar geen live-opname van bestaat.

Until the end of the world bijvoorbeeld is zo'n nummer dat op het album "goed" is maar pas echt top wordt bij het luisteren van een live-versie:



Dat laatste nummer er is overigens best wel toepasselijk vandaag op Witte Donderdag aangezien in de lyrics het Laatste Avondmaal bekeken wordt vanuit het standpunt van Judas :wink:

Zelf heb ik hen inmiddels al/maar 12 keer live aan het werk gezien in mijn leven. In vergelijking met de meesten hier op het forum zal dat "al" 12 keer zijn, in vergelijking met andere fans die ik ken is dat "maar" 12 keer aangezien sommigen op één tour al aan dat aantal zitten :biglaugh:
(Ik ben ook dat type fan dat dan in de vroege ochtend al naar daar gaat om zo een plaatsje op de eerste rij te kunnen bemachtigen.:shy:)

Mijn eerste concert was als tienjarige op de weide van Werchter tijdens hun PopMart-tour, wat best wel impressive was (zeker in dié tijd).
Uitschieters qua concerten waren voor mij hun concert van de I&E tour in 2015 in Dublin (U2 in hun "eigen" Dublin zien spelen is qua sfeer toch net dat tikkeltje specialer, en bovendien baadt de stad in zo'n periode ook wel in een U2-sfeertje in de pubs enz) en daarnaast ook de wereldpremière van hun 360 Tour in Barcelona in 2009 (waar ik bij kon zijn door een U2-wedstrijd op Q-music te winnen).
Zo een concert bijwonen tussen 100.000 dolgedraaide Spanjaarden in Camp Nou is op zich al kicken, zeker als het dan ook nog eens voor de wereldpremiere van een van de meest spraakmakende wereldtournees ooit is, en dat dan ook nog eens volledig op kosten op een radiozender waar ge nu eigenlijk niet zo graag naar luistert :biglaugh:

Het aantal tours dat er nog aankomt zal stilaan ook niet meer zo groot zijn aangezien ze toch ook een dagje ouder worden, zeker bij Bono merkt ge wel dat dit niet iets is dat hij nog 10-15 jaar gaat volhouden zoals andere bands wel eens doen. I

Ik verwacht dus wel ergens op de 15 concerten te eindigen in totaal, maar ik hoop vooral dat ik toch één keer daarvan met mijn vader (die er meestal wel bij is) én mijn éigen zoontje (die nu nog maar drie jaar is) kan gaan, kwestie van de cirkel mooi af te ronden :love:
 
Laatst bewerkt:
Vanaf vanavond trouwens uitzending van hun Popmart Tour (live from Mexico) op hun officieel YouTube-kanaal:

Met wederom een podium van Belgische makelij, toch wel iets waar we fier op mogen zijn als ge ziet hoeveel grote artiesten een beroep doen op Belgische expertise voor hun tours.
 
Net klaar met The Joshua Tree en dat is de beste plaat die ik tot nu heb gehoord van U2, maar de lat ligt laag na die eerste vier albums. :thinking:

Opener 'Where The Streets Have No Name' kan misschien mijn favoriete U2 nummer worden. I Still Haven't Found & With Or Without You kan ik moeilijk beluisteren met open blik, maar daardoor zijn het meteen ook classic anthems. Daarna zak het opnieuw wat in elkaar maar wordt het voor mijn oren nooit zo verschrikkelijk als de 2e en 4e plaat. Dit is misschien wel peak U2, benieuwd of er nog iets beter tussen zit!


Edit: begonnen met Rattle & Hum, eerste track is cover van Helter Skelter. Hoe kan je zo'n beest van een nummer zo plat en saai doen klinken? En dan nog durven op plaat uitbrengen? Ik neem contact op met de Liga voor Mensenrechten.
 
Laatst bewerkt:
HIer een (zacht uitgedrukt) ZEER grote fan van U2. Alhoewel ik nog "maar" 34 ben en hun grootste sucesperiode (jaren 80 tot begin jaren 90) niet echt actiéf heb kunnen meemaken, ben ik echt wel van klein af aan opgegroeid met U2 aangezien mijn pa een fan van in de beginjaren was en U2 dus constant op stond. Ik bekijk heel veel van hun muziek dan ook niet uit muzikaal standpunt, maar gewoon gevoelsmatig omdat veel nummers "nostalgie" teweeg brengen bij mij en doen terugdenken aan mijn kindertijd enz. Naarmate ik ouder werd ben ik in mijn jeugd ook meer en meer actiever U2 gaan luisteren totdat ik me echt wel fan kon gaan noemen.

Mijn favoriete album is toch wel Achtung Baby. Enkele grote (bv Mysterious Ways) tot megagrote radiohits (bv One) met daarnaast ook gewoon een resem songs (The Fly, Even Better Than the real thing, Zoo Station) waarvan ik als grote fan eigenlijk moeilijk kan inschatten hoezeer ze als "hit" bij het grote publiek zijn, maar wat onder fans toch echt wel favorieten zijn. Daarnaast ook nummers die bij het grote publiek meer bekendheid zouden mogen kennen zoals bv Acrobat, een echte favoriet bij vele fans maar bij het grote publiek wsl totaal niet gekend:


Ik moet wel zeggen dat ik zelden of nooit de albums écht beluister. Ik bedoel dan beluisteren in de zin van het album van begin tot einde opzetten. Dat is iets wat ik in het algemeen bij muziek eigenlijk niet vaak doe, en zeker bij U2 vind ik hun muziek live beter tot hun recht komen dan de studioversies. Ik luister meestal dus liveversies van hun nummers (officiële live-cd's, bootlegs van concerten, ...) uitgezonderd natuurlijk nummers waar geen live-opname van bestaat.

Until the end of the world bijvoorbeeld is zo'n nummer dat op het album "goed" is maar pas echt top wordt bij het luisteren van een live-versie:



Dat laatste nummer er is overigens best wel toepasselijk vandaag op Witte Donderdag aangezien in de lyrics het Laatste Avondmaal bekeken wordt vanuit het standpunt van Judas :wink:

Zelf heb ik hen inmiddels al/maar 12 keer live aan het werk gezien in mijn leven. In vergelijking met de meesten hier op het forum zal dat "al" 12 keer zijn, in vergelijking met andere fans die ik ken is dat "maar" 12 keer aangezien sommigen op één tour al aan dat aantal zitten :biglaugh:
(Ik ben ook dat type fan dat dan in de vroege ochtend al naar daar gaat om zo een plaatsje op de eerste rij te kunnen bemachtigen.:shy:)

Mijn eerste concert was als tienjarige op de weide van Werchter tijdens hun PopMart-tour, wat best wel impressive was (zeker in dié tijd).
Uitschieters qua concerten waren voor mij hun concert van de I&E tour in 2015 in Dublin (U2 in hun "eigen" Dublin zien spelen is qua sfeer toch net dat tikkeltje specialer, en bovendien baadt de stad in zo'n periode ook wel in een U2-sfeertje in de pubs enz) en daarnaast ook de wereldpremière van hun 360 Tour in Barcelona in 2009 (waar ik bij kon zijn door een U2-wedstrijd op Q-music te winnen).
Zo een concert bijwonen tussen 100.000 dolgedraaide Spanjaarden in Camp Nou is op zich al kicken, zeker als het dan ook nog eens voor de wereldpremiere van een van de meest spraakmakende wereldtournees ooit is, en dat dan ook nog eens volledig op kosten op een radiozender waar ge nu eigenlijk niet zo graag naar luistert :biglaugh:

Het aantal tours dat er nog aankomt zal stilaan ook niet meer zo groot zijn aangezien ze toch ook een dagje ouder worden, zeker bij Bono merkt ge wel dat dit niet iets is dat hij nog 10-15 jaar gaat volhouden zoals andere bands wel eens doen. I

Ik verwacht dus wel ergens op de 15 concerten te eindigen in totaal, maar ik hoop vooral dat ik toch één keer daarvan met mijn vader (die er meestal wel bij is) én mijn éigen zoontje (die nu nog maar drie jaar is) kan gaan, kwestie van de cirkel mooi af te ronden :love:
Ik heb dit met een glimlach gelezen, echt heel leuk :).
Ondanks dat ik U2 echt niks vind, begrijp ik uw verhaal helemaal. Mijn eerste 3 concerten waren ook met mijn pa: Iggy Pop, de Stones & Jethro Tull. Vooral de Stones en Tull zijn bij mij een blijvende liefde gebleven. Ik zou ook HEEL erg graag met mijn dochter + pa naar een Stones of Tull optreden trekken. Maar tegen dat Bono niet meer kan zingen, liggen 4 van de 5 Stones + Ian Anderson wel onder zoden.
Dus bewust zal mijn dochter (3,5j nu) dat nooit meemaken :headshake:.


Vraagske aan u: Ik wil nog 1 U2 album proberen, welk neem ik best?
Ter info: Dit al gedaan + mijn feedback:
Allez ik heb een efforke gedaan en 4 albums geluisterd.
Conclusion so far: Ik verwachtte generic U2 drab, en dat is exact wat ik kreeg. Alleen is het allemaal nog erger.
Ik heb echt 0,0 voeling met hun typische sound. Het voelt allemaal heel erg "The Cure light in een stadium rock pakketje maar dan sucky en zagerig".
Hoe die band zo groot is geworden? Ik kan het met de beste wil van de wereld niet snappen .

Wat details:
  1. Begonnen met de suggesties van @Jules 'ezechiel 25:17' Winnfield ... War:
    • Ik heb onderschat hoe slecht ik dit ging vinden. Mijn beste comment is over "Red Light", en die is "meh" :thinking:.
    • Just awful all over
    • Song "highlights":
      • Sunday Bloody Sunday: Wat een ongelooflijk ZAAG nummer is dat eigenlijk?
      • Seconds: Doet me denken aan Talking Heads, but sucky
      • The Refugee: Wat teh fuk proberen ze hier? :wtf:
      • Red Light: Meh, doesn’t bother me
      • 40: Eeeeeeeen we komen full circle bij zagerig / Bloody Sunday
  2. Dan verder gegaan op basis van @Lakigigar zijn flowchart, dus ... The Unforgettable Fire:
    • Gaat volledig verder op hetzelfde elan. Generic generic generic drab, alleen een slechter album van War.
    • Song "highlights":
      • Pride (In the Name of Love): Mja, same generic drab, maar ik ken het, dus 🤷‍♂️
      • Wire: No … just no
      • Bad: Nog meer gezaag dan normaal
      • Elvis Presley and America: WHAT :laugh:
      • MLK: :puke:
  3. Volgens de flow chart moest ik naar "How to dismantle an Atomic Bomb", maar de Spotify radio sprong automatisch naar Desire. Nummer klonk echt lekker, dus dan maar Rattle & Hum ...
    • ... om getricked te worden in nog een sucky album :wallbash:
    • Al staan hier wel een paar nummers op die ik tenminste kan beluisteren: Desire, Hawkmoon 269, I Still Haven’t Found What I’m Looking For
    • DIT IS VERUIT HET BESTE ALBUM TOT NU TOE WANT HET HEEFT MAAR LIEFST 3 NUMMERS DIE IK OK VIND :thinking:
    • Het heeft ook het beste dat ik al gehoord heb van U2: Freedom for my People ... en dan duurt dat godverdomme maar 35 sec
    • Song "highlights":
      • Helter Skelter Live: Leuk, vooral na de week Beatles
      • All Along the Watchtower: Bitch please
      • Love Rescue Me: :laugh:
      • When love comes to town: Die gast heeft echt de stem niet voor dit soort muziek
  4. Dan maar de "rock band" route gevolgd op de flow chart ... How to dismantle an Atomic Bomb:
    • Het begint echt goed met het eerste nummer, Vertigo is very nice (y) (verschrikkelijke stereo mix wel)
    • Maar vanaf dan is het weer dezelfde generic U2 drab :puke:

So far nummers opgeslagen in Spotify: 0.
Ik ga enkel nog de "weird" route volgen op die flow chart. Maar als dat niet aanslaat geef ik het op.
Pop en All That beluistert tijdens het werken. Van beide krijg ik tenminste al geen spontane kotsneigingen meer, dus dat is vooruitgang!!
Maar daar is ook alles mee gezegd. U2 is duidelijk mijn band niet idd.
All That is indeed de beste plaat die ik gehoord heb.

Cfr. The Cure: Ik had het vooral in de eerste 2 albums die ik luisterde, 1 War en Unforgettable fire. Hier vond ik dit heel sterk aanwezig. In Rattle & Hum ook nog wat maar veel minder.
In elk U2 nummer is wel ergens een vage New Wave zweem te vinden imo. Maar dat komt waarschijnlijk door het geza<a/n>g van Boni.
 
Ik heb dit met een glimlach gelezen, echt heel leuk :).
Ondanks dat ik U2 echt niks vind, begrijp ik uw verhaal helemaal. Mijn eerste 3 concerten waren ook met mijn pa: Iggy Pop, de Stones & Jethro Tull. Vooral de Stones en Tull zijn bij mij een blijvende liefde gebleven. Ik zou ook HEEL erg graag met mijn dochter + pa naar een Stones of Tull optreden trekken. Maar tegen dat Bono niet meer kan zingen, liggen 4 van de 5 Stones + Ian Anderson wel onder zoden.
Dus bewust zal mijn dochter (3,5j nu) dat nooit meemaken :headshake:.


Vraagske aan u: Ik wil nog 1 U2 album proberen, welk neem ik best?
Ter info: Dit al gedaan + mijn feedback:


Goh, ik vind het laatste album Songs of Experience (dus niet Songs of Innocence, het iTunes-album) eigenlijk wel het beste van hun meest recente en het luisteren dus zeker wel waard. Maar bon dat album kwam uit vlak voor de geboorte van m'n zoon en in zo'n periode luistert ge al weer met een ander gevoel naar muziek:


Waar ik me wel aan stoor is dat het soms zo wat "overgeproduceerd" lijkt qua sound, al is dat een gevoel dat ik in het algemeen wel heb bij muziek tegenwoordig, het klinkt allemaal wat te "vol" enz.
 
Goh, ik vind het laatste album Songs of Experience (dus niet Songs of Innocence, het iTunes-album) eigenlijk wel het beste van hun meest recente en het luisteren dus zeker wel waard. Maar bon dat album kwam uit vlak voor de geboorte van m'n zoon en in zo'n periode luistert ge al weer met een ander gevoel naar muziek:


Waar ik me wel aan stoor is dat het soms zo wat "overgeproduceerd" lijkt qua sound, al is dat een gevoel dat ik in het algemeen wel heb bij muziek tegenwoordig, het klinkt allemaal wat te "vol" enz.
Ok thanks, ik zal die eens opzetten dit weekend.
 
Achtung Baby vind ik hun beste album... Dé hit 'one' staat erop, met onwaarschijnlijk goede lyrics. Of Mysterious ways met de super one-liner: 'if you want to kiss the sky, better learn how to kneel. On your knees boy.' :)

Dat hele album vatte trouwens heel goed de sfeer van begin jaren '90 samen. Opgenomen in Berlijn, net na de val van de muur. Die live show met Trabantjes op het podium... En steengoede nummers erop:

- One
- Mysterious ways
- The Fly
- Who's gonna ride your wild horses
- Even better than the real thing (over porno actrice La Ciccolina)
- Zoo station


Ben dit nog over hen tegenkomen op YT:

Ok, Bono heeft wat megalomane trekjes maar los daarvan een groep met goede nummers en een stevige live reputatie.
 
Terug
Bovenaan