Structureel Thuiswerken

Sector
Grote/grootste speler in Vlaanderen, België binnen ons vakgebied, verder ook actief in de buurlanden. De hele groep telt een 2000-tal werknemers schat ik. Ik doe administratief werk.

Werkte je al van thuis pre-corona?
Nee, bedrijf was daar eerder terughoudend in.

Hoeveel werk je nu van thuis?
Administratief personeel wordt gevraagd om 100% thuis te werken, maar omdat onze facturen zichzelf niet versturen -facturen digitaal doorsturen is nog niet mogelijk hier- ga ik één à twee dagen per week naar kantoor.

Hoe bevalt het nu?
Ik ben het spuugzat. Ik mis het sociaal contact meer dan dat ik gedacht zou hebben. Al was het maar om te kunnen ventilleren onder elkaar. De grens tussen privé en werk is echt wel vaag geworden. Gisteren lag ik even te flippen en te brullen omdat het internet het niet goed deed en dat moest echt opgelost raken tegen vanochtend. Van pendelstress heb ik wegens glijdende uren en een kort fietsafstand nooit last gehad, maar dat korte fietstochtje was wel ideaal om even het hoofd leeg te maken. Ik kan moeilijk de knop omdraaien. Vroeger was dat allemaal geen probleem. Ook is mijn werklocatie thuis niet ideaal. Ik zit op een klein zolderkamertje op een klein bureau waar ook mijn game-pc staat. Mijn bureau is qua afmetingen goed om een paar uurtjes te gamen, maar op daar dagelijks acht uur per dag te zitten is het wat te klein en is de stoel net te oncomfortabel. Ik zou dus graag willen investeren in een beter bureau, goede stoel, mobiele airco voor de zomer -anders is het om te stikken vanaf 11u- en een deftige (laser)printer, maar ze komen maar niet af met een deftige thuiswerkvergoeding.

Door het thuiswerk gaat er ook een deel aan kennis verloren. Als je samen op één locatie werkt, is het veel gemakkelijker om hulp te vragen bij bepaalde problemen, je vangt gemakkelijker op waar je collega's mee bezig zijn, ook veel gemakkelijker om nieuwe collega's te leren kennen.

Toch heeft het ook voordelen, het is gemakkelijker om de dochter naar de opvang -binnenkort school- te doen, ik kan al eens wat uitgebreider eten tijdens de lunch en als ik eens tussendoor wegmoet -bv naar de tandarts- dan kan dat allemaal en dan werk ik daarna gewoon wat langer.

Ook positief is dat ik met het gebrek aan sociaal contact veel vaker op het forum zit, dan bij 9L :unsure:

Zal je thuiswerkgedrag veranderen post-corona?
Misschien dat ik één of twee dagen thuis ga werken in functie van de opvang, maar ik zal echt blij zijn als ik gewoon terug naar kantoor kan. Mocht verder van het werk wonen, zou ik waarschijnlijk wel anders spreken.
 
Laatst bewerkt:
Werkte je al van thuis pre-corona?
Al een kleine 5 jaar minimum 1 dag/week. De laatste 2 jaar vaak 2 dagen/week.

Hoeveel werk je nu van thuis?
100% sinds maart 2020. Nog geen dag op kantoor geweest en zal zo wel nog even blijven.

Hoe bevalt het nu?
Heel dubbel verhaal ondertussen. Ik wil nooit meer een job doen waarbij ik niet minimum 1 a 2 dagen kan telewerken, maar 11 maanden non-stop is ook teveel van het goeie. Ik woon in een relatief klein huisje en ik heb geen toegewijde bureauruimte. Het is bijzonder moeilijk om het werk af te sluiten en mentaal een switch te maken van 'het werken is gedaan en ik ben thuis'. Wat ook begint door te wegen is de dagelijkse sleur van winkelen, poetsen, koken, plannen, etc. Ik woon alleen, dus er is elke dag wel iets dat moet gebeuren. Ik kan ondertussen niet meer tellen hoeveel weekenddagen ik heb gespendeerd aan 'poetsen', terwijl ik vroeger om de 2 maand eens een grote kuis moest doen.

Vorige week mijn eindafrekeningen van 2020 gekregen en ik moet een serieus deel opleggen door het telewerken. Tot op heden is daar nog geen woord over gesproken geweest en ik heb een vermoeden dat ik van die extra kosten niets ga terug zien. Op zich heb ik daar wel begrip voor, maar uiteindelijk gaat voor niets de zon op. Ik verwacht hier wel een compensatie voor in termen van geld of extra verlof.

In termen van samenwerking is het ook een dubbel verhaal. Ik werk in een development-team dus wij hebben elke dag een stand-up om de zaken te overlopen. Enerzijds zorgt dat er voor dat de boel dagelijks verder blijft draaien, maar anderzijds ook voor veel druk/stress om élke dag te blijven presteren. 't is nu al 11 maanden dat wij non-stop werken zonder is 1 dagje waarbij er eens 'iets anders' gedaan wordt dan werken.

Zal je thuiswerkgedrag veranderen post-corona?
Ja en nee. Ik weet nu al dat wij gaan omschakelen naar een systeem waarbij we minimum 2 dagen/week gaan telewerken en waarschijnlijk nog meer. Ik wil ook blijven telewerken in de toekomst. Een systeem waarbij ik 3 dagen telewerk (ma/woe/vrij) en 2 dagen (din/don) op kantoor ben lijkt mij een prachtige balans. Zo kan ik mij 3 dagen focussen op dedicated opdrachten en 2 dagen waarbij ik in meetings zit. Ik moest vroeger 2-3u per dag pendelen voor mijn werk en dat is iets dat ik niemand toewens. Alleen al daarvoor zal ik altijd willen telewerken.

Wat wel zal veranderen post-corona is dat ik iets gedisciplineerder ga telewerken. Vroeger bleef ik al eens een paar uur in bed liggen met mijn laptop om door al mijn mails/kleine werkjes te gaan, maar ik merk dat het nodig is om die zaken uit mijn privé te houden. Meetings/videocalls moeten tijdens telewerk dagen ook gestructureerd en tot een minimum blijven. Dagen waarbij je 4u ligt te videocallen, 20 mails moet beantwoorden en 10 chats hebt openstaan zijn voor mij eerder regel dan uitzondering aan het worden. Maar dan gebeurt er qua effectief werken niet veel meer.
 
Werkte je al van thuis pre-corona?
Ja, elke vrijdag

Hoeveel werk je nu van thuis?
100%, sinds maart. In de zomer een paar dagen naar kantoor gegaan, en nu vorige en deze week ook een dag voor de opleiding van nieuwe mensen.

Hoe bevalt het nu?
Het blijft heel dubbel. Enerzijds win ik minstens drie uur per dag door niet meer te moeten pendelen, kan ik de kindjes 's ochtends op mijn dooie gemak naar de crèche brengen en ze om 17u alweer gaan halen. Mijn dochter ligt tegenwoordig voor 19u in bed, en dat is een uur dat ik zelden haal wanneer ik naar kantoor moet. Dus op dat vlak is het wel een echte luxe.

Anderzijds ben ik de vier muren van mijn huis kotsbeu, heb ik geen deftige structuur meer in mijn dag en begin ik de muren op te lopen van het constant alleen zijn overdag. Ik mis ook echt de smalltalk in de wandelgangen, tijdens de lunch, voor of na meetings, ... Ik denk dat wij nu van thuis uit allemaal veel meer echt werken dan op kantoor, want zo smalltalk voor of na meetings dat wordt nauwelijks gedaan als het via google meet moet. Ik ben ook heel mijn conditie kwijt doordat ik mijn dagelijkse fietsrit niet heb. Tijdens de eerste lockdown is het me gelukt om goed thuis aan mijn conditie te werken, maar dan een blessure opgelopen en omwille van de lockdown niet naar de kine kunnen gaan. Daardoor te lang stil gezeten, en als ik alleen thuis zit dan ben ik nooit de persoon geweest om zichzelf op te peppen of structuur in zijn dag te brengen. Ik kom thuis van de crèche, begin met werken en blijf gewoon aan mijn bureau doorwerken tot ik de kinderen terug moet halen.

De periodes dat de kinderen ook thuis waren (lockdown, quarantaines) waren wel echt de hel. We hebben daar een zeer flexibele werkgever in, maar dan nog.

Zal je thuiswerkgedrag veranderen post-corona?
Ik zie mij eerlijk gezegd ook niet meer terug 4 of 5 dagen in de week naar kantoor gaan. De voordelen van het niet moeten pendelen en meer bij mijn kinderen zijn zie ik toch niet graag verdwijnen. Waarschijnlijk ga ik van één vaste thuiswerkdag naar twee vaste thuiswerkdagen gaan.
 
Ik weet niet of dit OK is, maar ik vind het wel eens interessant om te doen!

Sector
Prostitutie (escorte)

Werkte je al van thuis pre-corona?
Nee, pas echt begonnen met de eerste lockdown.

Hoeveel werk je nu van thuis?
Tijdens het verbod op prostitutie (eerste lockdown en nu) 100% natuurlijk. In de zomer kon ik het combineren, dat was wel cool. Aangezien ik niet zo heel veel dates op een maand heb (bijberoep), was alles wat virtueel was gewoon extra.

Hoe bevalt het nu?
Aan de ene kant het is heel gemakkelijk verdienen (enkel virtueel werk), aan de andere kant is het totaal ander publiek - en niet in de positieve zin. Ik ben gewend van dates te hebben met wat oudere mannen die altijd heel respectvol en lief zijn. Online zijn het wat jongere gasten die nogal bruut of onbeschoft kunnen zijn. Ik kom ook in een andere machtspositie te staan. Bij virtueel werk ben ik diegene die bijna moet gaan 'rondleuren', bij effectieve dates word ik zelf benaderd en gevraagd om mijn diensten.

Zal je thuiswerkgedrag veranderen post-corona?
Ik zal dit wel blijven doen in meer of mindere mate.
 
Sector Overheid, boekhouder

Werkte je al van thuis pre-corona? 1 dag per week

Hoeveel werk je nu van thuis? 5 dagen per week. Laatste keer dat ik de papieren facturen heb moeten ophalen op het werk was 24/12. Er is een beurtrolsysteem ervoor. Ongelofelijk dat er nog bedrijven zijn die per se per post facturen willen opsturen. Bende boomers.

Hoe bevalt het nu? Sinds midden maart al aan het telewerken. Met een 4 jarige dochter was de 1ste lockdown een hel. Ik heb dan ook gebruik gemaakt van Corona ouderschapsverlof, tijdelijke werkloosheid, halve dagen verlof,.. Nu dat de scholen en opvang terug open zijn is het wel een énorme voordeel dat telewerken. Geen tijd meer verliezen aan pendelen. Gedaan met de dwaze koffieklets. Als uw omgeving vol zit met mensen van 50+ leeftijd, is dat koffieklets doodsaai. Dus dat mis ik zeker niet.

pluspunten: je wordt veel minder gestoord door dat stomme "landscape" kantoor. Geen "hoe werkt die scanner, jij bent jong, de jeugd weet dat allemaal beter" toestanden. Minder gelul(30min) over "wie gaat waar eten?", Niet meer elke dag uw laptop opruimen om het 's anderendaags te herinstalleren(flexwerk), over de hofnar met de extreem flauwe moppen hoef ik niet meer te zagen want die is op pensioen van voor Corona.
Je werkt veel geconcentreerder en meer. Er gaven hier mensen aan dat ze hun was insteken, hier komt dat er niet van omdat ik te geconcentreerd werk. Maar dat zou idd handiger zijn.

Minpunten: Niet weten waar collega's mee bezig zijn, soms verwerk ik facturen waar een collega al de helft aan bezig was. Je kunt niet snel eens iets vragen over het een of ander. Meetings die 3u duren zijn oververmoeiend omdat je krampachtig stil zit voor de laptop. Te weinig beweging.


Zal je thuiswerkgedrag veranderen post-corona? Binnenkort krijgen we een compensatievergoeding voor telewerk. Telewerk wordt niet verplicht, maar ze gaan maar 7 stoelen aanbieden op kantoor per 10 mensen, dus je wordt op die manier toch een beetje verplicht om te telewerken. Ik zie het wel zitten om meer te telewerken. Dochter ophalen van school ipv om 17u30 aan opvang is de grootste cadeau van Corona, als ik dit zo mag zeggen. Ik zie het later zo: maandag en dinsdag naar kantoor. Van Woensdag tot vrijdag telewerken. Héél dat "ik mis de kantoor" is een witte leugen en overroepen.
 
Zal je thuiswerkgedrag veranderen post-corona?
Ja en nee. Ik weet nu al dat wij gaan omschakelen naar een systeem waarbij we minimum 2 dagen/week gaan telewerken en waarschijnlijk nog meer. Ik wil ook blijven telewerken in de toekomst. Een systeem waarbij ik 3 dagen telewerk (ma/woe/vrij) en 2 dagen (din/don) op kantoor ben lijkt mij een prachtige balans. Zo kan ik mij 3 dagen focussen op dedicated opdrachten en 2 dagen waarbij ik in meetings zit. Ik moest vroeger 2-3u per dag pendelen voor mijn werk en dat is iets dat ik niemand toewens. Alleen al daarvoor zal ik altijd willen telewerken.
Hoe zie je dit concreet dan? Verwacht je dat je collega's ook op die specifieke op kantoor zijn? Want anders is het gewoon een beetje hetzelfde als nu hè, een deel op kantoor en een deel tele.
 
Werkte je al van thuis pre-corona? Ja 3 dagen per maand of zo. Weinig

Hoeveel werk je nu van thuis? 100%

Hoe bevalt het nu? Ik Geniet wel is als ik nu een dagske naar het werk terug kan gaan ja. Is plezant. Maar dat is dan ook omdat er zo weinig vol op het OV zit.

Zal je thuiswerkgedrag veranderen post-corona? Als ik niet minstens 2 dagen per week kan thuiswerken, ga ik toch overwegen van job te veranderen ja.
 
Hoe zie je dit concreet dan? Verwacht je dat je collega's ook op die specifieke op kantoor zijn? Want anders is het gewoon een beetje hetzelfde als nu hè, een deel op kantoor en een deel tele.

Wij hadden voor corona al binnen ons team de afspraak dat we telewerkdagen voornamelijk op maandag/vrijdag inboekten. Een groot deel van de business waar we voor werken is het meeste aanwezig tussen dinsdag-donderdag. 't is natuurlijk niet voor elke functie even evident om er wel/niet te zijn, maar in 2019/2020 hebben wij frequent meetings gehad waarbij een deel in Zoom zat en een deel op locatie. Op kantoor hebben we conference call microphones die opgesteld staan in het midden van een vergaderruimte. Als de persoon die de vergadering voorzit wat vlot kan werken met de digitale tools, kan je de meeste meetings makkelijk mee volgen. Het enige dat je ontbreekt is fysiek naar iemand te kunnen kijken, maar voor ons werk is dat vaak verwaarloosbaar.
 
Werkte je al van thuis pre-corona? Ja, 20 dagen per jaar.

Hoeveel werk je nu van thuis? quasi 100%. Sinds oktober 1 keer naar het werk geweest.

Hoe bevalt het nu? Nieuwe job sinds september en de opstart van het project loopt toch moeilijker, heb het idee véél efficienter te kunnen werken met 2 dagen/week in kantoor.


Zal je thuiswerkgedrag veranderen post-corona? Ja, maar nog onduidelijk. Zal zeker méér mogelijk worden, maar hoeveel is onduidelijk. Gezien ik behalve met 1 collega vooral met externen werk, is eigenlijk véél mogelijk. Cultuur is echter niet van die aard dat er veel vertrouwen is in telewerk. Maar 1 a 2 dagen per week zal wel zeker mogelijk worden.
 
Sector?

Bij de grootste verzekeringsmaatschappij van België

Werkte je al van thuis pre-corona?

Nee, maar de mogelijkheid was er wel (1 x per week) echter had er zelf geen behoefte aan

Hoeveel werk je nu van thuis?

100%, vorig jaar waren er periodes dat thuiswerk niet verplicht was en dan kwamen we 1 en soms 2 x per week naar de bureau

Hoe bevalt het nu?

Gemengde gevoelens, 2de keer papa geworden in april 2020 en door het thuiswerk heb ik veel meer kunnen genieten van mijn dochter + de zoon af en toe wegdoen en gaan halen van't school is geweldig.

Ik mis sommige collega's natuurlijk maar dat lossen we op door skype en teams meetingen in te plannen, ik bel regelmatig (2 à 3 x per week) ook met 2 collega's.

Zal je thuiswerkgedrag veranderen post-corona?

Ik stond er enorm sceptisch over, over thuiswerk maar ik kan mij nu niet meer inbeelden dat wij binnen x aantal maanden 5 dagen in de week terug naar den bureau moeten gaan. Onze werkgever zal sowieso wel van 1 x naar 2 x per week thuiswerk overstappen dus 1 x thuiswerk ga ik wel behouden ongetwijfeld.
 
Sector?

Kleine VZW onder pc 319.01

Werkte je al van thuis pre-corona?

Neen

Hoeveel werk je nu van thuis?

zo goed als 100%, sinds oktober. Ben nog 2 keer op kantoor geweest om telefoonpermanentie te houden

Hoe bevalt het nu?

Enerzijds goed dat er geen pendeltijd is, de hele ochtendrush is weggevallen

anderzijds frustrerend omdat er bijvoorbeeld geen technische voorzieningen zijn om goed van thuis uit te werken. Heel slechte VOIP telefoonlijn, waardoor telefoneren onmogelijk is. De teamvergadering die uren duurt en ook gebruik wordt om over privé dingen te praten.

Bijkomende moeilijkheid dat wij momenteel thuisonderwijs geven aan onze kinderen, waardoor er wel altijd één van 4 (of meer kinderen) bij mij zitten.

Zal je thuiswerkgedrag veranderen post-corona?

Geen idee, ze hebben bij ons nog altijd geen beleid uitgewerkt rond thuiswerk, zie dit ook niet snel gebeuren. Ik vermoed dat het wel zal kunnen op dagen als je geen zitdagen, afspraken, vergaderingen hebt. Voor mij zou dit dan afwisselend 2 of 3 dagen thuiswerk zijn.
 
Sector?
Telecom (IT binnen bedrijf)

Werkte je al van thuis pre-corona?
Ja, 2 dagen bij mijn vorige werkgever, in oktober van job veranderd.

Hoeveel werk je nu van thuis?
100%, ik ben echter nog wel een paar keer op kantoor geweest in oktober, omdat overdracht op die manier toch handig is. Ook nog een keer of 2 in het datacenter geweest.

Hoe bevalt het nu?
Enerzijds goed, geen pendeltijd, dus ik kan langer slapen. Maar ik heb al gemerkt dat ik toch wel eens contact wil met mijn collega's, het ritje naar huis is soms ook goed om het hoofd eventjes leeg te maken.
Dat ik mijn kinderen elke dag kan wegdoen en ophalen van school en crèche is wel top.

Ik moet ook wel toegeven dat mijn werkgever er heel goed mee omgaat. Wij kunnen een 2de scherm en bureaustoel lenen en onze thuiswerkvergoeding is verhoogd.

Zal je thuiswerkgedrag veranderen post-corona?
Zeker, er is al een nieuwe telewerkpolicy (post-Corona) die ervoor zorgt dat we 60% mogen thuiswerken. Kantoren gaan ook heringericht worden om meer een ontmoetingsplaats te worden i.p.v. een echt "kantoorgevoel" te creëren.
 
Sector?
Overheid/zelfstandige

Werkte je al van thuis pre-corona?
Ja, in principe 100%. In praktijk gemiddeld 1d/week op een kantoor. Zelfstandige activiteit soms op locatie.

Hoeveel werk je nu van thuis?
100%, gemiddeld 1x/maand op kantoor (spullen ophalen,..). Zelfstandige activiteit 100% thuis.

Hoe bevalt het nu?
same as usual (sommige collega's al een jaar niet meer gezien). Online opleidingen geven/volgen steekt wel wat tegen.

Zal je thuiswerkgedrag veranderen post-corona?
Misschien terug naar 1d/week naar kantoor. Zelfstandige activiteit zal terug hoofdzakelijk op locatie zijn.

-> Mogelijk dat (met evolutie van thuiswerk) ik nu terug voor een functie in Brussel ga solliciteren. 2d/week naar Brussel zie ik nog zitten, 5d nooit meer.
 
Welke veratrengingen kan je nog doorvoeren? Alle winkels en scholen dicht en dat is het zowat.

Thuiswerk doet geen kat nog, de bubbels of knuffelcontacten volgt niemand nog en reizen kan al even niet meer.

Ik denk dat we door de zure appel heen gaan moeten bijten en gaan moeten slikken, tenzij men morgen op elke hoek van de straat agenten gaat zetten om de huidige regels af te dwingen. Er heerst gelatenheid bij de bevolking en het draagvlak wordt met de dag kleiner.

Moest men een enquete organiseren denk ik dat een groot deel van de bevolking gewoon zou zeggen om met het virus te leren leven en de vaccinaties af te wachten. Die doden nemen we er dan maar bij.
De 2wekelijkse UA enquête is nog altijd bezig.

Afgaand op de grafieken daarvan, kan ik enkel zeggen dat je enorm hard projecteert (en mogelijks ook gewoon een gevoel vergroot) want wat je zegt over telewerken klopt niet:
dhRLVxM.png



Je hebt ook nog de motivatiebarometer die gevoed wordt door UGent enquêtes, maar die zijn niet zo frequent.
olZC1jU.png
 
"Thuiswerken doet geen kat nog"

Werken jullie allemaal bij de lokale KMO of zo? In multinationals wordt dit volgens mij vrij goed opgevolgd.
Echokamers en zien wat je wilt zien hé ;)

Is heel menselijk, elke keer als er hier iemand afkomt met "maar ik ga wel naar den bureau" of "maar op de bedrijventerreinen hier staan meer auto's als ervoor" wordt dit gevolgd door tal van mensen die antwoorden dat ze ondertussen al 1jaar thuiswerken. Maar daar leest men dan over of onthoudt men niet...
 
Er staat idd iets over op Franstalige media, de Vlaamse hebben het gemist. Er valt winst uit te halen omdat uit brononderzoek de werkplek idd een belangrijke besmettingsplaats is. Helaas zitten daar ook plekken bij waar het niet te vermijden is (vleesindustrie en andere voedselverwerking), dus totale eliminatie zal niet gaan.


Staat ondertussen op VRT:

Federale regering en werkgeversorganisaties houden “dringend gesprek” over verplicht telewerk​

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) hebben later vandaag de vertegenwoordigers van de werkgevers uitgenodigd voor wat een “dringend gesprek” genoemd wordt over telewerk. De ontmoeting start om 16 uur.

Blijkbaar wordt het verplichte telewerk, een van de huidige coronamaatregelen, onvoldoende nageleefd. Tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum vanmorgen werd opnieuw verwezen naar het belang ervan. Het laatste rapport van de Risk Assessment Group wijst op een toename van het aantal besmettingsclusters op werkplaatsen. Bovendien is er ook een toename te zien in de mobiliteitscijfers, wat kan aantonen dat er opnieuw meer naar de werkplaats wordt gegaan.

De regering wijst erop dat het belangrijk is om de geldende regels goed op te volgen, om zo in april en mei versoepelingen mogelijk te kunnen maken.
 
Laatst bewerkt:
Dat is wel klote.
"Klote" is natuurlijk relatief zolang hij gezond blijft en het nadeel "maar" is dat ik vier weken mag thuiswerken met een peuter in huis waarbij ze in het fabriek vergeten zijn er een mute-knop op te zetten. Er zijn alleszins erger coronagerelateerde situaties, wat niet weg neemt dat ik toch even zal vloeken:wallbash:
 
Terug
Bovenaan