Schade aan huis 2 jaar na verbouwing

Young1

New member
In de hoop hier misschien iemand te vinden die me in de juiste richting kan wijzen :)

Wij hebben eind 2017 onze benedenverdieping laten verbouwen. (alles van vloer, leidingen, badkamer etc. er uit)
Dit is allemaal "relatief" goed verlopen.
2 jaar later (Januari 2020) merkten we plots in onze living een barst in het midden van de vloer op.
Hiervoor contact opgenomen met de betreffende aannemer maar die lachte het probleem wat weg dat dat gewoon kwam omdat dat het stuk was boven de kelder en dat dat kwam door het "leven" van de vloer. Ik ben daar allemaal niet zo sterk in dus ik liet het maar zo..

Later dat jaar laten we nog verbouwingen uitvoeren aan ons huis door verschillende bedrijven
Iedereen dat bij ons binnen kwam en ik het aan vertelde zij dat we dit toch niet zo mochten laten..
Ook omdat de barst ondertussen al 4 meter lang is en ook meer en meer opvalt.

Terug in contact proberen komen met de betreffende aannemer.
Deze is eens naar de situatie komen kijken en zegt dat dit komt omdat ze niet genoeg plaats hadden om meer chape te gieten dan wat normaal zou moeten(dit is mij nooit verteld tijdens de verbouwingen). En dus krijg ik het antwoord "mijn verzekering dekt dit soort problemen niet"

Mijn eigen verzekering proberen vragen om hulp maar blijkbaar moet ik een extra polis hebben voor dit soort dingen.. wat ik dus jammer genoeg niet heb.

We zijn nu zoveel tijd verder en ik zit met de handen in het haar wat ik nu nog kan doen..
Het kan toch niet zijn dat ik dit gewoon moet accepteren?
 
Wat voor type vloer is het?
Ligt er vloerverwarming?
Wat voor chape en hoe dik? Want er bestaan verschillende soorten en sommige hebben minder nodig.

Anyway klinkt idd als een prutser en hij moet het imo maar oplossen

 
De vloer is een tegel laminaat zonder vloerverwarming.
Welke chape het exact is weet ik niet maar het zou wel een sneldrogende moeten zijn (hiervoor hebben we toch betaald)
Heb het nergens op papier van welke dikte er is gedaan..
 
En wat ligt er onder de chape? Beton, isolatie,...?
Zijn er uitzetvoegen gezet? Tijdens de werken zat er wrs een stukje plastic/isolatie tussen de verschillende ruimtes?

Het zou kunnen dat ze te ver over deze voeg getegeld hebben
 
Er is uitgegraven tot er aarde was (en deels het plafond van de kelder (kelder is maar een deel van het huis)).
Als ik mij goed herinner hebben ze dan beton gegoten. Daarop dan nieuwe water en gas leidingen + isolatie en daar dan de chape op.
Uitzetvoegen waren niet mogelijk volgens de aannemer omdat de kelder daar lag..
Volgens andere aannemers had hij dan moeten laten weten dat dit problemen ging kunnen geven als we niet er iets tegen deden of laminaat zouden leggen ipv. tegels.
Maar daar is niets over gecommuniceerd..
 
Veel ga er niet een kunnen doen zonder terug deels te tegelen vrees ik. K hoop alleen dat je nergens verzakkingen hebt? Is de barst door de tegels?

Ik zou als het echt stoort asap dezelfde tegels zoeken en de tegels rond de barst verwijderen. Als je geen verzakking hebt natuurlijk. En dan een uitzetvoeg inslijpen (toch geen vloerverwarming) en terug tegelen.

Ik gok dat de barst wss op de scheiding is waar de kelder begint en wrs is dit ook een afzonderlijke ruimte of met een poutrel of zo'n typisch boogje als afscheiding?

Of natuurlijk die aannemer in gebreke stellen maar dat lijkt een moeilijke opdracht te worden.
 
mja de barst loop door een tegel of 13 in het midden door. (dit is de grootste barst er zijn ook nog enkele kleinere waar ik minder van wakker lig omdat ze niet opvallen)
Zelfde tegel reeds gezocht vanwaar ze gekocht zijn maar zouden niet meer te krijgen zijn.
klopt dat barst loop waar er ongeveer ook een poutrel ligt..
Het lastige is als de aannemer gewoon op dat moment had verteld dat dit een probleem ging geven hadden we nog kunnen veranderen naar laminaat ipv tegel en dan was alles relatief makelijk opgelost geweest.. nu was hij er van op de hoogte maar heeft hij ons niet op de hoogte gebracht of een keuze gegeven :/

Momenteel ben ik aan het overwegen om inderdaad hem in gebreke te stellen.. waarom zou het een moeilijke opdracht zijn?
 
Het lijkt mij gene 'gemakkelijke' afgaande op jouw bericht..
Maar dat is wel the way to go en laat zeker weten hoe het afloopt!

Eventueel als noodoplossing een soort overgangsprofiel laten plaatsen als de barst recht loopt. Maar na dan eerst proberen om uwe aannemer z'n werk te laten corrigeren.
 
Als de chape te dun is kan je inderdaad wel wat scheuren krijgen en met tegels geeft dat problemen. We hebben op onze zolder een vrij dunne chape laten leggen omdat de oude ongelijk lag (teveel verschil voor egaline), maar daar ligt laminaat op dus dat kan geen kwaad als er alsnog een scheur in zou komen. Nu die scheur er is, weet ik niet of er elders nog scheuren gaan komen? In principe moet de aannemer je hiervoor waarschuwen, hij probeert er zich mooi vanaf te maken.
 
Werd er een studie gemaakt door een ingenieur?

Want gewoon zomaar wat beton storten (en idd best vreemd dat je zelf niet echt weet hoeveel cm beton en chape) bij een woning die deels onderkelderd is, is vragen om problemen.

Er is een reden waarom bij nieuwbouw bij een gedeeltelijke kelder de rest van de fundering zwaarder dient te worden uitgevoerd.

Uw tegel die gebarsten is, is natuurlijk niet mooi, maar dat is het esthetische gevolg ervan. Onderhuids vrees ik dat die beton zich aan het zetten is met alle gevolgen vandien. Aan een laminaat had je mss niets gezien, maar dat zou het probleem niet hebben weggenomen.

Welk soort contract heb je met de aannemer? Want dit is imo duidelijk een geval van 10 jarige aansprakelijkheid.
 
Lijkt me ook geen discussie over te zijn: de aannemer kan niet verwachten dat jij dit probleem kon zien, dus is hij aansprakelijk als hij niet kan bewijzen dat hij je verwittigd heeft.
 
Oké wow wat een reacties.. blij wel om dit allemaal te lezen en ik voel me toch iets beter nu ik denk toch een vrij sterke zaak te hebben tegen hem.

@stungunner: neen er is geen studie gemaakt (moest dat?)
Dat ik niet exact weet hoeveel cm beton of chape er ligt is echt een probleem van mijn naïef zijn :shy:
Ik ga er gewoon altijd van uit dat mensen waar ik meer dan genoeg voor betaal gewoon hun werk goed doen en dat zij weten wat ze doen..
Ikzelf geef me ook altijd 100% in men job en als er problemen zijn los ik die gewoon op.

Ik ga er werk van maken alvast om nu een brief op te stellen om hem in gebreke te stellen.
Is het dan kwestie van afwachten wat zijn reactie hier op is? of moet ik nog stappen zetten al?
 
Oké wow wat een reacties.. blij wel om dit allemaal te lezen en ik voel me toch iets beter nu ik denk toch een vrij sterke zaak te hebben tegen hem.

@stungunner: neen er is geen studie gemaakt (moest dat?)
Dat ik niet exact weet hoeveel cm beton of chape er ligt is echt een probleem van mijn naïef zijn :shy:
Ik ga er gewoon altijd van uit dat mensen waar ik meer dan genoeg voor betaal gewoon hun werk goed doen en dat zij weten wat ze doen..
Ikzelf geef me ook altijd 100% in men job en als er problemen zijn los ik die gewoon op.

Ik ga er werk van maken alvast om nu een brief op te stellen om hem in gebreke te stellen.
Is het dan kwestie van afwachten wat zijn reactie hier op is? of moet ik nog stappen zetten al?
Eigenlijk moet jij EERST zeker weten wat het probleem is. Enkel de tegels vervangen zal volgens de reacties niet voldoende zijn, maar zal wel zijn goedkoopste oplossing zijn.
Jij moet je plan van actie voorleggen, "over 2 weken verwacht ik een planning van oplossing zusenzo ten laatste tegen het bouwverlof van december 2021 en indien geen contact voor datum x (over 2 weken), ga ik hiermee verder naar rechtbank y (vredegerecht voor kosten onder de 5000 euro, maar dat moet de specialist - ingenieur of architect? - eerst bepalen, hoe duur de oplossing zal zijn als je het laat doen).
 
Aan de hand van de breuk kan je ook al enkele dingen uitsluiten of net wijzer worden.

Waar precies bevindt de breuk zich in de vloer? Zit daar net de kelder onder? Of is het bijvoorbeeld net op de rand van de kelder?
Loop de breuk mee met de tegels? Of is de breuk er dwars op?

Je spreekt dat ze op die plaats ook beton hebben gegoten? stel dat dit nu net boven de kelder is, hebben ze daar ook een wapeningsnet bovengelegd?
En ik lees ook dat er nieuwe waterleidingen liggen. Heb je toevallig foto's waaraan je eventueel kan traceren of er daar toevallig warm water zou passeren?

Het kan een en en en verhaal worden.
Stel dat daar nu net warmwater loopt, onder chape waarvan je de dikte niet weet, en waarschijnlijk ook zonder wapening in de chape (aangezien er geen vloerverwarming is), kan je wel eens kans hebben op een thermische breuk.
 
10 jarige aansprakelijkheid is voor ernstige gebreken. (In de praktijk komt dit neer op ’help mijn huis gezet met ductape’)

Voor geschillen van enkele duizend euro kan dit financieel wel eens tegenvallen. Aannemer gaat dit voor de rechtbank laten komen, experts door u aan te stellen en de teller loopt. Dan moet je al particulier al zeer goed verzekerd zijn.

Werken zijn opgeleverd zonder gebrek, na 1 jaar nog steeds geen gebrek.
Nu verzakking,lagere grondwaterstand?, droogzuiging bij de buren 2 huizen verder?, jij moet kunnen bewijzen dat de schade door zijn fout is. En bewijs leveren is een moeilijke zaak.
 
@Spector : Warm water ligt er zeker en vast niet sinds de "boiler" zicht aan de achterkant van het huis bevind. en de leidingen van de verwarming van voor in het huis lopen via het plafond.

De breuk loopt echt random in het midden van de kelder dus niet aan de kant ofzo.

Foto : zoals op de foto loopt hij relatief recht maar wel dwars door tegels heen (zoals op de foto loopt het 4meter verder)
 
@Spector : Warm water ligt er zeker en vast niet sinds de "boiler" zicht aan de achterkant van het huis bevind. en de leidingen van de verwarming van voor in het huis lopen via het plafond.

De breuk loopt echt random in het midden van de kelder dus niet aan de kant ofzo.

Foto : zoals op de foto loopt hij relatief recht maar wel dwars door tegels heen (zoals op de foto loopt het 4meter verder)

Dat lijkt mij dat de beton/chape eronder ook gebarsten is. Anders krijg je amper zo'n barstvorming. Ze zijn echt gebroken...

Misschien een rare vraag, maar is er iets aan de kelderplafond te zien? Staat daar toevallig een steunpilaar op die plek ofzo? (loodrecht onder de breuk?)

En echt geen idee hoeveel cm chape ze daar zouden gelegd hebben? Want als de kelder eronder ligt zal er geen/niet veel beton extra bovenop de kelder liggen. en als die er al ligt, zou het mij sterk verwonderen als die gewapend zou zijn...
 
@Spector : Warm water ligt er zeker en vast niet sinds de "boiler" zicht aan de achterkant van het huis bevind. en de leidingen van de verwarming van voor in het huis lopen via het plafond.

De breuk loopt echt random in het midden van de kelder dus niet aan de kant ofzo.

Foto : zoals op de foto loopt hij relatief recht maar wel dwars door tegels heen (zoals op de foto loopt het 4meter verder)
Heb je ook foto's van de chape op die locatie?
Misschien heeft hij over een uitzetvoeg gevloerd en komt de breuk hierdoor.
 
Terug
Bovenaan