familieruzie: rusthuis of niet?

Jackerath

Well-known member
Mijn grootmoeder is 91 jaar en vertoont sinds enkele maanden een beginnende vorm van dementie. Haar echtgenoot is al lang overleden en zij woont nog steeds alleen in een verouderde woning. Zij heeft 2 kinderen, namelijk mijn vader en zijn broer. De laatste jaren hebben we voor haar al enkele zaken in orde gebracht, zoals een kuisvrouw en kapper aan huis. Mijn nonkel doet ook boodschappen voor haar.

Sinds enkele maanden komt een thuisverpleegster ze ook een paar dagen per week wassen. Dit is onlangs opgevoerd naar een dagelijks regime omdat de situatie verslechterd. De thuisverpleegster heeft mijn vader begin vorige maand gewezen op het feit mijn grootmoeder snel achteruit gaat. Zij raadde aan om uit te kijken naar een assistentiewoning of rusthuis. Mijn nonkel is het daar echter absoluut niet mee eens. Volgens hem is een thuiszorgorganisatie goed genoeg, die dan dagelijks 2u langskomt om te koken en zodat mijn grootmoeder toch nog wat sociaal contact heeft (wat ze vandaag amper nog heeft).

Mijn vader is dan met zijn broer naar een assistentiewoning gaan kijken, maar daar hebben ze op de parking ruzie gehad, omdat mijn vader die bezichtigingsafspraak had gemaakt zonder mijn nonkel daar eerst in te horen. Het personeel is naar buiten moeten komen om te sussen. Het probleem is dat zij met elkaar moeilijk rechtstreeks kunnen communiceren, zonder dat de situatie verbaal escaleert. Mijn grootmoeder heeft altijd de communicatielijn moeten spelen tussen beide partijen. Nu zij begint te dementeren wordt dat echter moeilijk, en haar vergeetachtigheid zorgt net voor meer ruzies omdat mijn nonkel zogezegd niet op de hoogte wordt gehouden van bepaalde zaken "die wij achter zijn rug doen".

Net daarom ben ik bij hem eens langs geweest met de vraag om eens samen te zitten om een plan op te stellen voor haar toekomst. Ik heb daar echter moeten horen dat ik "maar een kleinkind" ben, en dat enkel de kinderen van mijn grootmoeder voor haar mogen zorgen of beslissingen mogen nemen wat er met haar moet gebeuren. Nochtans heb ik met mijn vader afgesproken dat ik hier zeker in betrokken mag worden. Mijn nonkel wil echter enkel met mijn vader samenzitten als de kleinkinderen er niet bij zijn.

Ondertussen hebben we vernomen dat mijn nonkel achter onze rug de papieren voor een thuiszorgorganisatie in orde heeft gebracht. De pincode van haar eID heeft hij ook gewijzigd, zodat we op MyMinFin haar zaken niet meer kunnen inkijken en beheren. Ze heeft ook maar 1 bankkaart, en iedereen in de familie kent ook die pincode.

Door dit alles ben ik e.e.a. beginnen onderzoeken, en ben ik erachter gekomen dat er een potentieel probleem is: de woning van mijn grootmoeder staat reeds voor een deel op naam van de kinderen, en zij geniet vruchtgebruik. De verdeling in blote eigendom is als volgt: 1/3 grootmoeder, 1/3 mijn vader, 1/3 mijn nonkel.

Van zodra zij dus wilsonbekwaam zou worden verklaard door de huisarts, kunnen we haar huis dus niet meer verkopen zolang zij nog leeft, zelfs al woont ze in een rusthuis. Net daarom hebben mijn vader en ik ons geïnformeerd bij de notaris omtrent een zorgvolmacht. Om het eerlijk te spelen, wat ook onze intentie is, zouden mijn vader en zijn broer de lasthebbers zijn hiervan. Mijn nonkel weigerde echter in te gaan op de uitnodiging voor de infosessie bij de notaris, en is nu enorm kwaad omdat wij die sessie toch bijgewoond hebben zonder zijn akkoord. Ik heb een zeer constructief gesprek gehad met de huisarts, die op dit moment nog steeds bereid is om een attest af te leveren van wilsbekwaamheid.

Wij hebben aan mijn nonkel gevraagd om zich alsnog te informeren bij de notaris, en dat een zorgvolmacht ook in zijn voordeel is. Dit valt echter niet in goede aarde, om hij het initiatief niet heeft kunnen nemen (meneer heeft een bijzonder groot ego).

Dit alles weegt psychisch enorm zwaar op zowel mijn vader als ikzelf. Goed wetende dat mijn grootmoeder nood heeft aan een perspectief, stelt hij echter zijn veto en blokkeert alles.

Hoe moeten wij uit deze situatie geraken? Dit is toch surrealistisch? Moeten we dan toch bewindvoering overwegen en naar de vrederechter trekken?
 
Laatst bewerkt:
Ja.

Want wie gaat haar opvangen als ze begint te missen en 's nachts begint rond te zwerven op straat? De winter komt eraan en met een snelle progressie geen onmogelijk scenario he. Laten doen dan maar tot ze haar 4-6-whatever maanden wachtlijst voor de rusthuizen erop heeft zitten?

Als je haar wil beschermen moet je dat zo snel mogelijk doen. Spreek eventueel eens met de sociale dienst van een bejaardentehuis met dementieafdeling? Jullie zullen zeker niet de enigste zijn helaas.... Assistentiewoning is goed voor mensen met verminderde mobiliteit. Niet voor mensen die er snel op achteruit gaan en absoluut niet alleen zouden mogen leven omdat ze medicatie niet of te veel zouden nemen, op ongepaste momenten met ongepaste kledij op straat zouden kunnen zwerven,... 😔
 
Indien ze zelf nog kookt is het maar een kwestie van tijd voor ze vergeet om een vuur af te zetten. Klinkt alsof uw nonkel het pas gaat begrijpen als er iets ernstig gebeurd. Hoe goed is ze fysiek nog te been? Zou ze zichzelf kunnen rechtzetten indien ze valt? Mijn vriendin haar bomma had een noodknop die ze kon indrukken toen ze nog thuis woonde, misschien is dat al een verbetering. Nu zit zij ook in een rusthuis (de bomma, niet de vriendin), o.a. omdat ze gevallen was en haar noodknop niet aanhad waardoor ze 'snachts niet meer recht geraakte.
 
Mijn ouders zijn halverwege 60 en gaan mij en mijn broer nu al een zorgvolmacht laten tekenen, om zo de vrederechter te ontwijken in geval van wilsonbekwaamheid want dat is niet ideaal. Op die manier zijn we veel flexibeler en moeten we niet voor iedere beslissing bij de vrederechter passeren. In het beste geval kan je je nonkel nog overtuigen dat die zorgvolmacht de beste zaak is (want als beide zonen zware ambras hebben en altijd via de vrederechter beslissingen moeten nemen voor hun moeder, gaat dit een zeer slopende kwestie worden waar de wilsonbekwame grootmoeder mede onder lijdt) en voorleggen dat dementie een progressieve ziekte is die snel kan verslechteren. Bij ons in de familie werd ook getwijfeld over het rusthuis, maar op een bepaald moment kan je niet anders. We hadden geluk dat er nog relatief snel een plaats vrij was.
 
Indien ze zelf nog kookt is het maar een kwestie van tijd voor ze vergeet om een vuur af te zetten.
Er is al een dergelijk incident geweest vorige maand. Het fornuis is nog van de jaren 70 denk ik, en de oplossing van mijn nonkel was simpel: de grote stekker van de kookplaat uit het stopcontact trekken. En dan stak hij haar koelkast maar vol met koude maaltijden zoals rauwkost met hesp. Maar achter zijn rug steekt ze die terug in. Daarvoor moet ze trouwens op haar knieën want dat stopcontact zit achteraan in een kleine schoenenkast onder de koelkast. De thuisverpleegster was daarvoor terecht zeer kwaad op deze wantoestanden.

Hoe goed is ze fysiek nog te been? Zou ze zichzelf kunnen rechtzetten indien ze valt?
Goeie vraag, ze kan toch nog vrij snel stappen. Maar er werd een jaar geleden reeds een slaapkamer op het gelijkvloers ingericht omdat ze soms moeite heeft met de trap. Ik geloof dat ze soms achteruit van de trap stapt als ze naar beneden gaat, terwijl ze de leuning vast heeft.
 
Moeilijke situatie waar ik zelf van heel dicht bij betrokken ben geweest (en dat ook een breekpunt is geworden), met exact dezelfde problematiek.

Je moet altijd naar het belang van de persoon in kwestie kijken. Als er aangegeven wordt dat het niet meer gaat, is een residentiële opvang de enige oplossing. Die thuiszorg-diensten zeggen het zelf: "wij zorgen ervoor dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen". Veel mensen kijken over dat woordje mogelijk. Op een gegeven moment is het geen mogelijkheid meer, en komt het welzijn van de persoon wel degelijk in het gedrang. Ik heb het dan niet zozeer over ronddwalen (hoewel dat ook een probleem is), maar echt waardigheids-aantastende situaties: zelfbevuiling, niet meer eten of drinken (omdat het besef er niet meer is dat dat gedaan moet worden, en/of de handelingen motorisch niet meer lukken).

Als je met twee kinderen diametraal tegenover elkaar staat, en je komt er met bemiddeling niet uit, dan is helaas een vrederechter en bewindvoering de enige oplossing. Een drastische oplossing die ongetwijfeld families uiteen kan rijten², maar het is wel een echte oplossing. En die bewindvoerder zal altijd eerst kijken naar het belang van de persoon. Voor jullie zou dat ook een goede zaak zijn, want je vader is even veel "zoon van" dan je nonkel, dus als er iets gebeurd, zal er altijd 50/50 gekeken worden naar hen voor verhaling of verantwoordelijkheid.

Van het eID en de MinFin: dat is bedrieglijk handelen, en misbruik van vertrouwen bij een niet weerbaar persoon. Daarvoor moet je onmiddelijk naar de politie gaan (gewoon de wijkpost) en een PV van laten opstellen.

(² anderzijds, wil je in de toekomst nog contact met zulk een persoon? Ik heb voor mezelf die keuze ook al lang gemaakt, en daar paal & perk aan gesteld. Dat is drastisch, maar brengt echt zeer veel gemoedsrust met zich mee).

Als je nog vragen of meer informatie wil, je mag altijd een PM sturen.
 
Ja.

Want wie gaat haar opvangen als ze begint te missen en 's nachts begint rond te zwerven op straat? De winter komt eraan en met een snelle progressie geen onmogelijk scenario he. Laten doen dan maar tot ze haar 4-6-whatever maanden wachtlijst voor de rusthuizen erop heeft zitten?

Als je haar wil beschermen moet je dat zo snel mogelijk doen. Spreek eventueel eens met de sociale dienst van een bejaardentehuis met dementieafdeling? Jullie zullen zeker niet de enigste zijn helaas.... Assistentiewoning is goed voor mensen met verminderde mobiliteit. Niet voor mensen die er snel op achteruit gaan en absoluut niet alleen zouden mogen leven omdat ze medicatie niet of te veel zouden nemen, op ongepaste momenten met ongepaste kledij op straat zouden kunnen zwerven,... 😔
Veel rusthuizen hebben plaats op overschot en doen nu zelfs speciale acties om klanten te lokken.
 
Hou er rekening mee dat voor een zorgvolmacht de persoon waarover de zorgvolmacht gaat nog wilsbekwaam moet zijn (en niet onder een gerechterlijk mandaat mag staan, maar da's hier nu niet het geval). Als je grootmoeder al dementieverschijnselen heeft, kan een notaris geen zorgvolmacht meer installeren als die vermoeden heeft dat dit opgedrongen wordt. Dus de kans is zeer reëel dat je voor "de propere oplossing" al te laat gaat zijn.

Ga sowieso ook eens te rade bij de sociale dienst van het ziekenhuis, het OCMW,...
 
Leest uw nonkel hier mee? Zeg tegen uw nonkel (of laat hem gewoon mijn post hier lezen) dat ie een dikke eikel is en den hoogste boom in kan!
(Jij kan dit natuurlijk niet zeggen tegen uw nonkel, MAAR ik dus wel)

Neen serieus nu ..

Ja klote gast .. hopelijk komt je nonkel tot inzicht want uiteindelijk gaat iedereen hier de dupe van zijn. (inclusief hijzelf)
 
Laatst bewerkt:
My two cents: laat uw vader het uitvechten met uw nonkel en hou u ervantussen.

Je moet altijd naar het belang van de persoon in kwestie kijken.
Dat vind ik ook.
Als de persoon echt nog in haar huis wil blijven wonen en het is nog enigszins doenbaar: doen.

Qua sociaal contact dat meer zou zijn in een rusthuis: als ze hun kamer niet willen uit komen, gaat ze ook niet veel sociaal contact hebben.

Mijn grootmoeder verblijft in een rusthuis en dit dik tegen haar zin.
Mijn oom woonde nog in bij haar en deed voor haar alle praktische zaken zoals koken, wassen en boodschappen.
Toen haar toestand verslechterde vroeg hij hulp aan mijn tante en moeder, maar zij weigerden dit.
In concreto vroeg hij of er in beurtrol 's avonds iemand wou komen om haar in bed te helpen, maar dit vonden ze teveel werk.
(nvdr: ene is in pensioen, andere is alleenstaande ambtenaar)

Ze is ook goed de 90 gepasseerd en oude bomen verplant je niet zomaar.
Ze wou liefst sterven in het huis waar ze geboren is, waar haar kinderen opgegroeid zijn en ook haar man gestorven was.
Ga je op bezoek dan smeekt ze je in tranen om haar mee te nemen naar 'haar huizeke'.
De dokters en verpleegsters verdenkt ze ervan dat ze haar willen vergiftigen waardoor ze weigert te eten. Dit nadat ze een pil in haar boterhammen hadden verstopt. Mijn oom gaat nu elke namiddag naar haar met eten, want ze zou nog liever verhongeren dan iets te eten wat van daar komt...

Mijn grootmoeder wordt 's morgens uit haar bed geholpen om in haar zetel te zitten en 's avonds om 19u wordt ze terug uit diezelfde zetel gehaald om haar dan al in bed te leggen, want ze is de eerste op de ronde.
Dit op haar kamer van 3 op 4 waar ze heelder godganse dagen moet zitten zonder enige vorm van privacy.

Voor haar is dit pure horror. :(
 
Er is wel degelijk een verschil tussen iemand die nog 100% bij zijn zinnen is, en bij iemand waar de cognitieve functies zo achteruit gaan dat ze langzaam maar zeker een "holle schaal" worden. In het eerste geval is dat inderdaad schrijnend dat die "gedumpt" worden in een rusthuis, terwijl ze mits wat hulp nog perfect thuis kunnen blijven. In het tweede geval is er gewoon 24/7 zorg of op z'n minst observatie nodig, en dat kan niet anders dan residentieel. Tenzij je een inwonend kind hebt dat zich daar voltijds mee kan bezighouden.

Da's de situatie die ik zie. Iemand die eigenlijk cognitief best wel "te doen" is (pasop, je merkt echt wel zware achteruitgang, en het is echt een verslechtering tegenover ~4 jaar geleden, maar af en toe komt er nog een scherpe witz uit), maar bij wie het motorisch gewoon niet meer gaat, en die de basishandelingen voor alleen te wonen (beseffen van eten, drinken, wassen & toilet) niet meer heeft. Dat zijn echt waardigheidsafpellende taferelen die ik niet meer wilde zien, en niet meer kon aanzien, en waarbij het grootste slachtoffer van de "koude oorlog" tussen de twee kinderen de moeder zelf is. Zij zou immers al lang ergens op een wachtlijst voor gespecialiseerde zorg moeten gestaan hebben (en werkelijk iedereen heeft dat gezegd), maar dat is nog altijd niet gebeurd.
 
Als freelance gerontologist heb ik het volgende tevens nog op te merken:

Vroeger dacht men dat alle mensen vroeg of laat mentaal achteruit gaan en/of dementie krijgen. Maar sinds een onderzoek op de hersenen van de Nederlandse Hendrikje van Andel-Schipper heeft de wetenschap die veronderstelling moeten terugdraaien.
(Met haar eigen toestemming, ze liet haar hersenen na aan de wetenschap)

Toen ze overleed op 115 jarige leeftijd (ja echt 115 :)) bleek ze de hersenen te hebben van een gezonde 60 jarige en er werd géén enkel spoor gevonden van dementie of enige mentale achteruitgang. Kort gezegd: Ze was 100% bij haar volle verstand tot haar allerlaatste dag.

---

Het kan dus perfekt zijn dat je volledig bij je verstand bent en dat je dus echt nooit enige achteruitgang krijgt op mentaal vlak, tot je allerlaatste dag (dat is zeldzaam MAAR het kan perfekt), maar dat je fysiek permanent gehandicapt bent als 90 jarige (of ouder) en je daar dan maar moet zitten op uw kamer zonder héél de dag iemand te zien, aldus letterlijk wachten op je dood. En dat is gewoon pure horror. (mijn mening)

Laat je dus ook NOOIT afschepen door een verzorger die zegt: Ach ze beseft het toch niet helemaal meer. Dat is dus NIET altijd waar. Men kan soms nog weldegelijk perfekt begrijpen wat er aan de hand is.
 
Laatst bewerkt:
Want wie gaat haar opvangen als ze begint te missen en 's nachts begint rond te zwerven op straat? De winter komt eraan en met een snelle progressie geen onmogelijk scenario he.
Zo had ik het totaal nog niet bekeken. Ze heeft vooral last van vergeetachtigheid in de zin van: welke dag zijn we vandaag? wat heb ik deze middag gegeten? waar is het cash geld naartoe dat zoonlief gisteren nog heeft afgehaald voor mij? Zaken die we over een paar jaar nooit hadden meegemaakt bij haar.

Je moet altijd naar het belang van de persoon in kwestie kijken.
Wij zijn absoluut flexibel in wat er nu moet gebeuren voor haar. Of dat nu in haar huis is, of in een WZC. Desnoods proberen het WZC eens met een contract van korte termijn. Bevalt het haar niet, dan kan ze nog terug. Maar er moet over gepraat kunnen worden, en er moet een plan zijn. En dat kan nu niet. Nonkel wil de touwtjes strak in handen houden en communiceert gewoon NIET met ons. Ik vind het niet normaal dat wij via een dementerende vrouw moeten communiceren met een andere partij.
 
Laatst bewerkt:
Tot over 2 maanden hadden beide partijen nog nooit van bewindvoering gehoord, laat staan zorgvolmacht. Zij hadden ook geen flauw idee dat er een potentieel probleem is.
Wat is dat potentieel probleem dan?

Met een zorgvolmacht gaan uw vader en oom net wel moeten overeenkomen. Indien er geen zorgvolmacht is en ze wordt uiteindelijk wilsonbekwaam verklaard, dan doet een advocaat alles voor haar in jullie plaats.

Bijvoorbeeld: de oudste kleinkinderen van beide familietakken aanduiden als lasthebbers van de zorgvolmacht? Die kunnen wel op een normale manier met elkaar overweg, en op die manier slaan we de verzuurde generatie over.
Uw oom praat niet meer met zijn kinderen, maar je gaat hen dan samen met jou laten beslissen over zijn eigen moeder?
Wreed constructief is dat nu toch ook niet...

Door jouw posts heen schemert het door dat geld een groot twistpunt is of kan worden. Met een advocaat ertussen kan er geen geld ontvreemd worden door geen enkele partij.

Wat wil uw oma eigenlijk zelf? Thuis blijven wonen of naar een rusthuis?
 
Laatst bewerkt:
Door jouw posts heen schemert het door dat geld een groot twistpunt is of kan worden. Met een advocaat ertussen kan er geen geld ontvreemd worden door geen enkele partij.
Valt wel mee. Buiten de woning heeft zij geen significant vermogen meer (hoogstens wat buffer), waardoor er ook niet echt nog veel ontvreemd kan worden.

Wat wil uw oma eigenlijk zelf? Thuis blijven wonen of naar een rusthuis?
Vroeger was ze radicaal tegen een rusthuis, maar de laatste maanden is ze op dat vlak volledig gekeerd en is ze zelf vragende partij.

Als we bij haar op bezoek gaan barst ze in tranen uit en vraagt ze aan ons waarom er geen verdere acties ondernomen worden. Ze trekt zelf actief aan de alarmbel, maar niet iedereen vat dat zo op blijkbaar.
 
Laatst bewerkt:
Bij mijn grootmoeder is er ondertussen een advocaat ingeschakeld en dat valt allemaal nog wel mee hoor. Maar zal idd van advocaat tot advocaat afhangen...

Net hij neemt nu het initiatief trouwens om haar huis te verkopen, tegen haar eigen wil en tegen de wil van een aantal kinderen

Als we bij haar op bezoek gaan barst ze in tranen uit en vraagt ze aan ons waarom er geen verdere acties ondernomen worden. Ze trekt zelf actief aan de alarmbel, maar niet iedereen vat dat zo op blijkbaar.
Dat is wel triest...

Bij mij oma zag ik dat ze het het moeilijkst had met de onderlinge ruzies van de kinderen. Ik zou in jullie geval toch proberen overeen te komen met uw nonkel, al is het enkel maar voor uw oma.

(En probeer het ook eens van zijn standpunt te bekijken, want ik vind dat veel zaken die je hier neerpent makkelijk compleet verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden door hem. Elkaar op de hoogte brengen bijv, dat kan ook door een simpel sms'je te sturen.)
 
Het is net daarom dat ik eerst een gesprek heb gehad met haar huisarts. Hij wil dergelijk attest momenteel nog wel afleveren, wat de notaris ook vereist op de dag dat de zorgvolmacht in orde gebracht wordt. Anderzijds had ik bij de infosessie wel al het gevoel dat de notarismedewerker heel oppervlakkig en neutraal wilde blijven, in plaats van mee te denken in deze speciale situatie wat wel een oplossing zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld: de oudste kleinkinderen van beide familietakken aanduiden als lasthebbers van de zorgvolmacht? Die kunnen wel op een normale manier met elkaar overweg, en op die manier slaan we de verzuurde generatie over.
Ik zou daar eigenlijk serieus mee oppassen. Dan krijg je de situatie waarin de kleinkinderen de toekomstige erfenis van je nonkel beheren.

Als er nu al een conflictsituatie is, is de kans groot dat je nonkel bij het overlijden alle uitgaven zal gaan bekijken en zal proberen om alles dat geen bewijsstuk heeft te kwalificeren als bedragen die je onterecht hebt betaald/aan jezelf uitgekeerd.
 
Een bewindvoerder neemt beslissingen over goederen of over de persoon zelf, dit steeds in het belang van deze persoon. Hij vertegenwoordigt de beschermde persoon bij bepaalde handelingen of staat hem bij. De te beschermen persoon zelf, zijn familie of een andere belanghebbende (bijvoorbeeld een maatschappelijk werker of hulpverlener) of de procureur des Konings kan gerechtelijke bescherming aanvragen.

Is dus niet enkel over louter het financiële maar ook in het belang v/d persoon zelf.

Nog een vraagje, wat is haar mening? De kans is groot dat ze zelf thuis wilt blijven wonen, maar indien ze naar een WZC zou willen kan je die piste uit. In ieder geval lijkt een instelling me wel aangewezen in haar geval. Wat houdt je nonkel tegen? Zijn erfenis?

In ieder geval leert mijn ervaring binnen het ziekenhuis waar ik werkzaam ben, me dat de huisarts vaak een goede piste is. Laat de huisarts contact opnemen met je nonkel. Bewindvoering duurt ongeveer 3 maanden.
 
Momenteel ben ik als aangetrouwd kleinkind ook verwikkeld in een gelijkaardige situatie. Wat ik vooral moeilijk vind is een echte oplossing vinden.

De grootmoeder (grootvader enkele jaren geleden gestorven) in kwestie heeft parkinson sinds een aantal jaar, waardoor ze sterk achteruit is gegaan. Dit tot op het niveau van dat @Mr.Fingers aanhaalt (zelfbevuiliging, 's nachts vallen, niet beseffen dat ze dient te eten en drinken, ...). Een kind is met haar partner bij haar gaan inwonen (is daarvoor van ver verhuisd) om voor haar te helpen zorgen in combinatie met hulp van meerdere mensen die aan huis kwamen om te helpen. Dit was weliswaar heel zwaar voor het kind. Dit is enkel mogelijk omdat het kind 100% kan telewerken met corona, binnenkort moet er echter weer een paar dagen naar kantoor gekomen worden. Afgelopen zomer werd gevraagd aan de zus van het kind om 2 weken op de grootmoeder te passen zodat ze 2 weken vakantie konden nemen op het jaar. Dit is echter met veel tegenzin gebeurd en geheel niet met dezelfde aandacht en zorg. De relatie met de zus is compleet kapot gezien zij absoluut niet meer wil instaan voor de zorg van de grootmoeder en dit dus allemaal op de schouders van het kind komt. Tijdens deze periode is de grootmoeder 's nachts gevallen en pas 's morgen gevonden. Toen heeft die zus besloten om de grootmoeder in een rusthuis te plaatsen.

De grootmoeder in kwestie is echter niet graag in het rusthuis en een echte oplossing is er niet echt, want de situatie voorheen was wel heel zwaar voor het kind in kwestie. Waar er voorheen bijna 1-op-1 zorg was, is dat nu 4 tot 8 mensen voor 90 inwoners. Hierdoor heeft ze ook een pamper aan, wordt het eten enkel voor haar geplaatst maar eet ze er niet van, zit ze de hele tijd in de zetel zonder te wandelen wat voor ligwonden op haar poep heeft gezorgd, ...

De grootmoeder is 90% van de tijd niet echt meer "van de wereld", maar af en toe heeft ze wel nog een helder moment.

Wat is in zo'n geval een mogelijke oplossing? Zelf dacht ik aan iemand die af en toe langskomt om te zorgen dat ze eet, naar het toilet kan gaan en ze kan wandelen. Maar ben totaal niet thuis in de wereld, dus mogelijke oplossingen zeker welkom.
 
  • Verdrietig
Waarderingen: 515
Terug
Bovenaan