Ik kijk daar gewoon naar het grotere plaatje en de langere termijn. We gaan steeds meer naar een wereld waar als we niet evolueren naar een meer gecentraliseerd "Verenigde Staten van Europa", de individuele landen - inclusief de "grootmachten" binnen de EU, Frankrijk en Duitsland - gewoon hopeloos en compleet kopje onder zullen gaan. Je bent niets met een veldslag te winnen, als die overwinning er voor zorgt dat je de oorlog verliest.
 
Ik haat peilingen :(

Ik ook, er wordt altijd veel gewicht aangegeven en ze zijn zelden betrouwbaar. Zie:
-Israelische parlementsverkiezingen in 2015
-Verkiezingen UK 2015
-US Presidentsverkiezingen 2016

Stuk voor stuk zaten de polls er naast omwille van overduidelijke problemen met hun samplingmethodes. Kan hier evengoed het geval zijn.

We zullen het rap genoeg weten alleszins. In de laatste rechte lijn kan er sowieso nog veel gebeuren.
 
Ik ook, er wordt altijd veel gewicht aangegeven en ze zijn zelden betrouwbaar. Zie:
-Israelische parlementsverkiezingen in 2015
-Verkiezingen UK 2015
-US Presidentsverkiezingen 2016

Stuk voor stuk zaten de polls er naast omwille van overduidelijke problemen met hun samplingmethodes. Kan hier evengoed het geval zijn.

We zullen het rap genoeg weten alleszins. In de laatste rechte lijn kan er sowieso nog veel gebeuren.
Ik denk wel dat Le Pen vorige keer in de 2e ronde beneden verwachting presteerde op basis van de peilingen. En de eerste ronde kon ze winnen, is ook niet gebeurd. Vorige keer haalde Le Pen 37% in de 2e ronde. Dan zal het electoraat sterk moeten veranderen of veel Macronkiezers van vorige keer overtuigd moeten worden om het nu wel te halen.

strongestcategory.png


Vreemde sample trouwens in die peiling. In eerste ronde bij 18-24-jarigen Zemmour 34% en Le Pen 15% en Melenchon 25%. Macron maar 12%. Is in andere peilingen meestal Melenchon die die groep wint. Lijkt mij toch een polling error te zijn.

In deze van http://harris-interactive.fr/wp-content/uploads/sites/6/2022/04/FH7UQ71JHDQQ9.pdf Harris Interactive haalt Zemmour maar 4% bij die categorie.

Bij de peiling van Elabo komt Le Pen heel dichtbij.

FP1N-tEXMAQHcOs


5655.png


Opvallend als je ook hier dieper kijkt. Le Pen wint 25 tot 34-jarigen met 60-40 in deze peiling. Maar ze wint hier Melenchon 2017 stemmers... met 56-44 en Fillon 2017 ook nog net met 52-48. Dit komt dichtbij de electorale coalitie die Le Pen nodig heeft om president te worden met momentum en een enthousiasme gap, en Le Pen die op belangrijke issues wint: vooral economische gerelateerde. De "Macron is een president voor de rijken" stelling schaadt hem toch, want het zijn vooral jonge mensen die qua koopkracht het slecht doen.
 
Laatst bewerkt:
FRK-w2EaQAAy6Tp


India begint toch ook wel een problematisch land te worden... . BJP en de partij van Modi is een beetje het equivalent van Bolsonaro, Netanyahu en Trump.

Volledig links (de legacy van de Gandhis) weggevaagd en een monopolie voor extreemrechts in deze stad.
 
Laatst bewerkt:
FSk4fnTWIAE7MC2


Wat een trieste peiling eigenlijk in Hongarije.

FSlFc07WUAIVzu0


Ook in Litouwen erg vreemde veranderingen.

Litouwen gaat door een economische crisis en dat heeft politiek consequenties. DSVL is een splitpartij van LVZS (de Litouwse Groenen en Boeren) als tegenreactie op de rechtse sociale standpunten die de Litouwse groenen innemen. (groenconservatief)
 
Laatst bewerkt:
Hier nog geen post geweest over de nieuwe president van de Filipijnen? De zoon van de dictator uit de jaren '80 (Marcos junior). met nickname "Bongbong". Duterte is dus weg, maar of deze beter is, dat betwijfel ik.


Geeft een mooie eerste indruk van de man :D
 
Hier nog geen post geweest over de nieuwe president van de Filipijnen? De zoon van de dictator uit de jaren '80 (Marcos junior). met nickname "Bongbong". Duterte is dus weg, maar of deze beter is, dat betwijfel ik.


Geeft een mooie eerste indruk van de man :D
Ik heb een stuk erover gelezen en een fragment bekeken uit Terzake of De Afspraak denk ik. Ik kende de dictator Marcos zelfs niet, maar het fragment vatte het goed samen. Ja, ik denk dat ze in de Filipijnen niet kritisch genoeg zijn op sociale media en er echt gevoelig zijn aan fake nieuws en fake idolisme, whitewashing of feiten enzovoort. Gevaarlijke evoluties in dat land. Veel Filipijnse beroemdheden die zich ook in de politiek mengen, zelfs de bokser Manny Pacquaio die een senator is daar, en ook kandidaat voor president was voor een linkse partij.
 
FUukPq1agAAHApb


Spannend in Colombia. Verkiezingen op 19 juni. Run-off tussen links met een voormalige guerrilla van een extreemlinkse beweging die aan de KUL in België nog gestudeerd heeft en een coalitie van gouverneurs die anti-corruptie zijn.

De coalitie van liberalen en conservatieven werd al uitgeschakeld in ronde 1.

He has campaigned against the corruption of the traditional political class and emphasizing his image as a successful entrepreneur who can transform Colombia.[75] He has fully financed his own campaign, and has promised to “clean” the country of corruption.[76] He has also promised “major budget cuts,” eliminating the use of presidential planes and helicopters and donating all the money he receives as president.[77] He said he would give financial rewards to citizens who report corrupt state officials.[78] He has pledged to strengthen law and order and create jobs.[79] He has in addition praised Andrés Manuel López Obrador for his "anti-corruption efforts."[80] He has been dubbed as the 'king of TikTok' on several occasions because of his large following and his extensive campaign during the 2022 presidential elections on TikTok.[81][82][83] He does not claim to be on the right or the left,[84] with NACLA describing his political position as a pragmatic centrist,[85] Reuters describing him as centre-right,[86] while other analysts have struggled to label him.[87] He has been described as a populist and compared to Donald Trump and Silvio Berlusconi.[88] He supports the decriminalization of abortion under certain circumstances, as well as the legalization of marijuana for medical use.[89] He declared himself in favor of same-sex marriage, adoption of children by same-sex couples and assisted suicide.[90][91] He also supports: lowering the value-added tax from 19% to 10%; a basic income for all senior citizens (regardless of past contributions or lack thereof) and potentially those near or below the poverty line; progressively writing off debt for students in estrato 1 and 2 (including active students, and those with the best grades); increased access to higher education in the regions; universal health care; switching from a punitive to a rehabilitative attitude towards drug addiction; granting Olympians and world record holders from the country state pensions; increasing social payments for successful sportspeople to up to COP100,000 per day; a 50% quota for women in public service and the presidential cabinet; welfare payments for those that maintain (rather than cut down) forested areas; and limiting fracking unless it meets environmental conditions

Programma van Hernandez, even copy paste van de wiki.
 
Laatst bewerkt:
FVpU8hyXwAA8QfR


20% geteld in Colombia. Voorlopig Petro aan de leiding. Zal heel spannend worden denk ik.

EDIT:

FVpZUb7X0Acx4tY


80% geteld, en Petro is zo goed als zeker de volgende president.

Historisch voor Colombia dat in zijn hele bestaan nog nooit een linkse president heeft gehad, en een symbolische nederlaag voor rechts in de regio.
 
Laatst bewerkt:
Laatst bewerkt:

Peiling uit Venezuela. Waar moet de volgende president van komen: een leider geassocieerd met chavismo of een leider uit de oppositie. Dat is ook al wat ik zeg, geen enkele van de twee zijn populair in Venezuela. Uiteindelijk wint "neither" met gemak, alleen is er geen neither,

Tenzij PCV die het chavismo aanvallen vanop links. De communistische partij van Venezuela steunt Maduro niet.


Artikel in het Spaans vertaald: De Venezolaanse communist die een harde tegenstander werd van het Madurobeleid.

FWiuVMLXEAE883b


Andere peiling hier ook. Maduro 28.1%, Guaido 3.3%

Logisch ook eigenlijk wel, ik denk niet dat Guaido al veel gedaan heeft voor de Venezolanen... . Het probleem met Venezuela is wel wat meer dan "Maduro is een dictator". Economisch is het geen makkelijk land door de grote afhankelijkheid van olie (wat een grondstof van het verleden wordt). Maar ook Amerikaanse/Westerse sancties spelen een grotere rol in de economie van Venezuela dan mensen toegeven. Ik zie persoonlijk niet echt wat het probleem is.

Wat nu gebeurt is gewoon geen oplossing, voor niemand niet. Niet voor Venezuela en al zeker niet voor de Venozelanan, maar ik zie de oppositie niet in staat om het probleem ook aan te pakken, en zoals PSUV zegt: "beslissingen over Venezuela worden in Caracas genomen, niet in Washington D.C.", en op dat vlak hebben ze gelijk.

Maduro houdt enkel maar stand omdat de oppositie gewoon niet populairder is dan hem, en ondertussen komt er een periode aan dat de problemen wat gaan milderen tegenover enkele jaren geleden, dus de kans op een staatsgreep lijkt mij voorbij. Of het moet zijn dat er een directe oorlog komt, maar... dan is de agressor niet Venezuela uiteraard.

Ik denk dat de Venezolanen een hekel hebben aan Maduro (of een groot deel tho), maar ook een hekel aan westerse invloed en bemoeienissen waar de oppositie gretig gebruik van maakt.


Guaido wordt ondertussen al als een verrader v. Venezuela gezien. Die is ondertussen onpopulairder dan Maduro zelf :rofl:

Ik denk dat chavismo, socialismo, communism/marxism allemaal een zeer sterk negatieve bijklank hebben, maar als kandidaat of politicus is US puppet wellicht het ergste om mee om te gaan.
 
Laatst bewerkt:
Crisis in Ecuador bij de centrumrechtse klassiek liberale president.


Poging tot impeachment faalt net, na een serie van protesten door inflatie, hoge prijzen en harde aanpak van journalisten en de protesten door vooral inheemse volkeren.

Volgens mij is op dit moment niemand populair op het Amerikaanse continent. Iedereen doet het slecht? Behalve misschien de Uruguyaanse president? En in Mexico is AMLO ook vrij populair.
 
Logisch ook eigenlijk wel, ik denk niet dat Guaido al veel gedaan heeft voor de Venezolanen... . Het probleem met Venezuela is wel wat meer dan "Maduro is een dictator". Economisch is het geen makkelijk land door de grote afhankelijkheid van olie (wat een grondstof van het verleden wordt). Maar ook Amerikaanse/Westerse sancties spelen een grotere rol in de economie van Venezuela dan mensen toegeven. Ik zie persoonlijk niet echt wat het probleem is.

Wat nu gebeurt is gewoon geen oplossing, voor niemand niet. Niet voor Venezuela en al zeker niet voor de Venozelanan, maar ik zie de oppositie niet in staat om het probleem ook aan te pakken, en zoals PSUV zegt: "beslissingen over Venezuela worden in Caracas genomen, niet in Washington D.C.", en op dat vlak hebben ze gelijk.

Maduro houdt enkel maar stand omdat de oppositie gewoon niet populairder is dan hem, en ondertussen komt er een periode aan dat de problemen wat gaan milderen tegenover enkele jaren geleden, dus de kans op een staatsgreep lijkt mij voorbij. Of het moet zijn dat er een directe oorlog komt, maar... dan is de agressor niet Venezuela uiteraard.

Ik denk dat de Venezolanen een hekel hebben aan Maduro (of een groot deel tho), maar ook een hekel aan westerse invloed en bemoeienissen waar de oppositie gretig gebruik van maakt.
Uiteindelijk is dat land ook compleet naar de knoppen door jarenlang socialisme. Landhervormingen die niet werkten hebben de landbouw vernietigd. Een totale focus op olie omdat dergelijke grondstoffen steevast het infuus zijn voor dictaturen. Ook onteigening is er schering en inslag. En dan zijn ze verwonderd dat de economie daar niet goed werkt :oink:. Ik denk dat je na zoveel jaren gewoonweg anti-politiek wordt, een beetje wat je hier in België ook ziet. De regering (welke dan ook) doet het niet goed en alle partijen moeten het bekopen.

Ik zeg niet dat jij dat bent, maar ik heb nooit de verdediging van Venezuela bij een bepaald type links begrepen. Net als ik al die 'Poetin-verstehers' bij rechts nooit verstond.
 
Uiteindelijk is dat land ook compleet naar de knoppen door jarenlang socialisme. Landhervormingen die niet werkten hebben de landbouw vernietigd. Een totale focus op olie omdat dergelijke grondstoffen steevast het infuus zijn voor dictaturen. Ook onteigening is er schering en inslag. En dan zijn ze verwonderd dat de economie daar niet goed werkt :oink:. Ik denk dat je na zoveel jaren gewoonweg anti-politiek wordt, een beetje wat je hier in België ook ziet. De regering (welke dan ook) doet het niet goed en alle partijen moeten het bekopen.

Ik zeg niet dat jij dat bent, maar ik heb nooit de verdediging van Venezuela bij een bepaald type links begrepen. Net als ik al die 'Poetin-verstehers' bij rechts nooit verstond.
Olie is een grondstof van het verleden. En vroeger automatisch rijkdom. Of zijn de Libiërs vandaag ook nog even rijk, vroeger één van de meest welvarende landen in Afrika. En al op een even idiote manier aan de kant gezet. Ja Khaddafi was een dictator, maar wat ze nu hebben is 3000 keer erger.

Verder denk ik niet dat socialisme een grote reden is, maar er zullen wel fouten gemaakt zijn, vooral te afhankelijk zijn van één bron, en inkomsten van olie niet gebruiken voor diversifiëren van uw economie. Maar dat is geen probleem dat eigen is aan socialisme. De problemen v. Venezuela waren er eerder al, het is zelfs waar Chavez indertijd op kon bouwen en hoe hij aan de macht kwam. Wat wel een probleem was zijn de internationale sancties en gebrek aan anticipatie op iets onstabiels als olieprijzen.
 

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen is gepland op 2 oktober, de tweede ronde op 30 oktober. De verkiezingen dreigen de meest gepolariseerde sinds het einde van de militaire dictatuur (1964-1985) te worden. Er wordt gevreesd dat Bolsonaro, in navolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump met wie hij vaak wordt vergeleken, de uitslag niet zal aanvaarden als Lula da Silva de verkiezingen zou winnen. Bolsonaro heeft het elektronische kiessysteem nu al in twijfel getrokken. De stemcomputers - die al sinds 1996 worden gebruikt - zouden volgens hem vatbaar zijn voor fraude.

___

Dat belooft voor een president die al flirt met de militaire dictatuur, en een campagne start met: "het leger staat achter ons".
 
Transfer naar het juiste topic:
Denken jullie dat Meloni het zal halen in Italië zondag,

en wat zijn jullie bedenkingen over haar?
Daar ziet het wel naar uit, ja. Ze vormt samen met Salvini (Lega) en oude vos Berlusconi (Forza Italia) een rechts blok en heeft binnen het blok veruit de beste kaarten. In tegenstelling tot Salvini heeft Meloni niet openlijk met Poetin geflirt en steunt ze Oekraïne, maar ze vindt ook dat de gewone Italiaan mag lijden onder de sancties tegen Rusland. Viktor Orbán vindt ze dan wel weer een toffe peer die onterecht wordt geviseerd door de andere EU-lidstaten.

Meloni lijkt mij intelligenter dan Berlusconi: ze heeft de markten al op voorhand proberen gerust te stellen én kan het blijkbaar goed vinden met Mario Draghi, de demissionaire premier van de regering van nationale eenheid, maar vooral dé Euro(pa)man in Rome. Ze zal zich enigszins gematigd moeten opstellen, maar ze blijft een potentieel gevaarlijke wolf in schaapsvacht.

Over haar partij en ideologie kan ik niet veel positiefs zeggen: neo-fascistische wortels, oerconservatief en Eurosceptisch tot en met. Ik hoop dat ze haar partijleden ietwat onder controle kan houden, maar ik vrees ervoor.

PS: Mijn Italiaanse wederhelft mocht stemmen per post, maar heeft haar stembrief direct bij het oud papier gedaan. Wie gelooft dat het Belgisch systeem een ongeziene, ondoorgrondelijke krabbenmand is, moet zich eens verdiepen in de Italiaanse politiek.
 
Terug
Bovenaan