Avondland
Well-known member
Goh ja, wat is "te veel" messen hé? Er zijn mensen die zweren bij een drietal basic tools en daarmee ook alles doen en er zijn mensen die wat meer "nodig" hebben of meer nodig "denken" te hebben. Ik ga het inderdaad moeten bekijken hoe die messen het in de loop van de tijd zullen doen. Als ik pech heb moet ik over een jaar (of minder) toegeven dat het een miskoop was, maar met wat geluk heb ik daar jaren plezier mee. En dan is dat geld zeker niet weggegooid.Het is een bummer als je moet lezen dat mensen je aanschaf wat afdoen als een slechte keus, maar weet het volgende: Het is geen superhoog geprijsde set messen zoals je soms ziet passeren, en het is carbonstaal. Zoals ik eerder schreef: vanaf een bepaalde prijscategorie is kwaliteit van het staal niet echt een grote factor meer, en gaat het meer om hoe het mes specifiek in je hand ligt en wat je esthetische voorkeuren zijn. Het enige echte bedenkelijke is dat het gewoon te veel messen zijn, maar er zit tenminste wel wat variatie in grootte in. Verder vraag ik me ook af hoe die damascusprint er binnen een jaar gaat uitzien. Het zijn carbonstalen messen die een patina gaan ontwikkelen, zoals het mes links en rechts in de post van Utred.
Alleen altijd direct wassen en afdrogen na gebruik.
Ik zou het zelf niet kopen, maar ik vind het een veel rationelere keus om voor zo'n set messen te gaan dan voor die set van 4 designmessen die hier gisteren passeerde, waar 3 van de 4 messen gewoon keukenmessen zijn van quasi dezelfde grootte en gewicht maar gewoon wat vormvariatie.
Het gaat bovendien een goeie leerervaring zijn om verschillende soorten messen te gebruiken en te zien welke je het liefst gebruikt. Veel mensen die een messenblok afzweren doen dat ook maar omdat ze ergens gelezen hebben dat dat doorgaans geen goeie koop is zonder dat ze eigenlijk zelf echt weten wat dan wel een goed mes is voor hun.
Weet ook dat de scherpheid van een mes out of the box niet veel zegt over de kwaliteit van een mes. Je kunt een keukenmes van de Hema ook superscherp krijgen, maar 3 maaltijdbereidingen later zal die misschien al bot zijn.
Met de vorige messenblok heb ik 10 jaar gewerkt en ik heb ook nog een koksmes dat ik ooit bij Delhaize heb gespaard dat het nog altijd behoorlijk doet, zeker na wat slijpwerk. Maar nu kan ik eens met wat andere types messen werken (zoals de Santoku en dan nog een kleinere variant daarop). Ze liggen alleszins goed in de hand.