Lente & zomer 2021

Beeld je eens in dat door die regenval wouden instaan in de Sahara en de Arabische woestijn, dat zou pas een positief effect hebben op de CO2 uitstoot!
Vroeger kende de Sahara een vochtig klimaat. Het kan zijn dat het ooit terugkeert, want klimaat is geen constante en is altijd in beweging.
 
Ik denk dat dat dan niet per sé een slechte zaak is als het regent in de Sahara. De mensen zijn daar niet op voorbereid (tegen overstromingen etc), maar voor de natuur zou dat betekenen dat er planten zouden kunnen groeien waar dat nu nog niet mogelijk is. Niet elke klimaatverandering is slecht en een opwarming heeft ook niet overal nadelige effecten.

Stel dat het bij ons 5°C opwarmt in de zomer, dan zou dat een positief effect kunnen hebben op het toerisme in eigen land. Misschien gaan mensen dan op reis naar Noorwegen in plaats van Spanje , of blijven ze in eigen land omdat het niet meer nodig is om de warmte op te zoeken.
 
Vroeger kende de Sahara een vochtig klimaat. Het kan zijn dat het ooit terugkeert, want klimaat is geen constante en is altijd in beweging.
Het is moeilijk te begrijpen waarom de Sahara een vochtig klimaat had vroeger. Het is een combinatie van veel factoren en er zijn al veel mechanismes voorgesteld maar het is het totaalverhaal dat je moet begrijpen. Soms is het moeilijk om te zien wat de oorzaak en wat het gevolg is. Maar waar het wel duidelijk mee samenhangt en een sterke correlatie toont is, met opwarming in de Noordelijke hemisfeer, al dan niet tegenover de Zuidelijke hemisfeer. Het mechanisme dat dit triggert zijn de Milankovich cyclussen (kleine variaties in de baan van de Aarde om de zon), wat de zonne-straling op de noordelijke hemisfeer vergroot met als gevolg een warmere noordelijke hemisfeer relatief tegenover de zuidelijke hemisfeer, door dat de zomers krachtiger zijn op de NH dan bijvoorbeeld nu. Maar het is heel moeilijk te weten wat dan de oorzaak is: "de cyclussen zelf of de opwarming die veroorzaakt wordt door die cyclussen). Het jonge Dryas doet me eerder denken dat dat het laatste zal zijn (omdat dat een 1000-jarige droogte veroorzaakte in de Sahara en Arabische woestijn). Het is wel duidelijk dat doorgaans interglacialen een natter klimaat in de Arabische woestijn en de Sahara kennen. Maar het is heel complex, en in het totaalverhaal moet je ook feedback mechanismes (zoals veranderend albedo, schaduweffect door vegetatie, vegetatie, afname van woestijnstof, het ontstaan van meren etc...) in je verhaal meenemen. Temperatuurverschillen tussen de hemisferen of tussen hemisfeer en tropen speelt zeker ook een impact. En in die zin heeft ook de Indische moesson, de temperatuur van de Atlantische Oceaan, de temperatuur van de Middelandse Zee een impact erop. En een nattere Sahara heeft op zijn beurt dan weer impact op de regenval in de Amazoneregenwoud, het Atlantische orkaanseizoen en de ENSO-cyclus (hoewel opnieuw, wat is de oorzaak en wat is het gevolg? soms moeilijk is).

Aside of feedback mechanismes, is het wel duidelijk dat het om abrupte veranderingen gaat. De overgang van droog naar nat, lijkt te gebeuren in enkele decennia tot enkele eeuwen. Ook de overgang van nat naar droog gaat vrij abrupt, maar misschien wel gefaseerd.

De Sahara zal zeker ooit terug vochtig worden. Dat is geen vraag, maar een zekerheid. De vraag is alleen wanneer. In de laatste 280 miljoen jaar waren er 230 "natte Sahara-periodes". Dat is ongeveer elke 35.000 jaar, en die kan uiteindelijk soms ook 5000 tot 10.000 jaar aanhouden.

Tijdens de laatste grote IJstijd was de Sahara duidelijk droger. De regenband was dan nog veel zuidelijker dan toen en tegen de tropen aangedrukt met daar dan "meer neerslag" omdat alle neerslag in een smalle strook valt. De Sahel was dan uiteindelijk ook een even grote woestijn als de Sahara. De Nijl had een ander traject, en liep niet tot Egypte toen (ook die verandert periodisch). Een ander probleem met de laatste grote IJstijd is dat ook in gematigde klimaten de neerslag afneemt. Belgie was tijdens de piek van de laatste IJstijd een "polar desert". De zeespiegel lag lager, en met enorme ijskappen zal de kustlijn er ook anders hebben uitgezien, en verder van Belgie af. Het kanaal lag toen ook droog. Delen van Spanje (zeker Catalonie) waren gewoon toendra.

annual-surface-temp-anomaly.png


Het Eemian (de interglaciaal voor de Holoceen) is een heel interessant tijdperk, omdat het toen warmer was dan tijdens de pre-industrial Holoceen. De temperatuurafwijkingen zijn heel gelijkaardig met die van nu. De veel warmere Noordpool, en iets sterkere opwarming van Noordelijke hemisfeer tov de rest. In dit tijdperk was de Sahel en Sahara ook een stuk natter dan die van nu. Ook de temperatuurdaling in India toont aan dat de moesson sterker was en langer duurde daar.

1-s2.0-S2590332220301007-gr3.jpg


Tijdens dat tijdperk was er geen stukje woestijn in de Sahara. Geen enkel stukje woestijn in de piek. Alles van de Sahara was puur savanne. Ook de Arabische klimaten waren een stuk vochtiger en natter toen tegenover nu.

From around 150,000 to 130,000 years ago, Africa experienced colder and more arid than present conditions. About 130,000 years ago, a warm phase moister than the present began, and this lasted until about 115,000 years ago, with greater rainforest extent and the deserts almost completely covered with vegetation. Subsequent cooling and drying of the climate led to a cold, arid maximum about 70,000 years ago, followed by a slight moderation of climate and then a second aridity maximum around 22,000-13,000 14C years ago. Conditions then quickly became warmer and moister, though with an interruption by aridity around 11,000 14C years ago. A resumption of warm, moist conditions led up to the Holocene 'optimum' of greater rainforest extent and vegetation covering the Sahara. Conditions then became somewhat more arid and similar to the present. Relatively brief arid phases (e.g. 8,200 14C y.a.) appear to punctuate the generally moister early and mid Holocene conditions.

11.000 jaar geleden was de piek van het Jonge Dryas (een abrupte +- 1000-jaar durende terugkeer naar bijna IJstijd omstandigheden op de noordelijke hemisfeer terwijl de zuidelijke hemisfeer bleef opwarmen), en anders dan andere IJstijden kwam dit niet voor tijdens het einde van de andere IJstijden (freshwater draining of een meteorietinslag nabij Groenland behoren tot de "mogelijkheden" die verkend worden, op dit moment wordt er veel onderzoek naar gedaan). 8.2 ka event is een ander Bond event, dus een soort van kleine ijstijd maar dan erger dan de kleine ijstijd die wij allemaal kennen.

En dit is bvb. niet voor Arabische woestijn of Sahara het geval. Ook bij NW-China, NW-India (Indus beschaving bvb.) of ZW-Afrika (Namib woestijn) zijn er duidelijk abrupte "switches". Maar het is niet echt iets dat enorm gekend is. Maar de Mediterraanse klimaten zijn wellicht ook gevoelig voor neerslagveranderingen en daar moet ook wel wat meer onderzoek naar gedaan worden (bvb. klimaat van Californie en Spanje tijdens Eemian).
 
Laatst bewerkt:
Ik denk dat dat dan niet per sé een slechte zaak is als het regent in de Sahara. De mensen zijn daar niet op voorbereid (tegen overstromingen etc), maar voor de natuur zou dat betekenen dat er planten zouden kunnen groeien waar dat nu nog niet mogelijk is. Niet elke klimaatverandering is slecht en een opwarming heeft ook niet overal nadelige effecten.

Stel dat het bij ons 5°C opwarmt in de zomer, dan zou dat een positief effect kunnen hebben op het toerisme in eigen land. Misschien gaan mensen dan op reis naar Noorwegen in plaats van Spanje , of blijven ze in eigen land omdat het niet meer nodig is om de warmte op te zoeken.
Inderdaad.

Maar (intensieve) landbewerking speelt ook een enorme rol daarin. Er is wel twijfel of de intensieve landbouw (overgrazing) een rol heeft gespeeld bij het vroegtijdig eindigen van de AHP (african humid period), maar het is zeker een optie. Steeds meer wetenschappers denken ook dat de Maya's bvb. hun eigen droogte hebben veroorzaakt door zodanig veel tropisch regenwoud te kappen dat de neerslag fel verminderde en naar het zuiden zakte (al kunnen zeewatertemperaturen en oscillaties ook een rol spelen). Maar "feedback effects" zijn heel belangrijk om mee te nemen.

Daarom dat een "belachelijk klinkend project" voor velen als de Great Green Wall https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Green_Wall_(Africa) eigenlijk echt wel het overwegen waard is. Want dat zou zeer zeker en vast de neerslag fel verhogen in de Sahel en ook de tropische regenband, maar ook de moessons nog verder naar het noorden doen verschuiven door de vegetation feedback effect. Wel zou het tot spanningen kunnen leiden met bijvoorbeeld de Amerika's en dus zeker de VS omdat 2005 en 2020 geen extreem abnormaal krachtige orkaanjaren zullen zijn, maar in zo een klimaat eerder de norm (of zelfs nog beneden de norm). Ook het Indische cycloonseizoen zou duidelijk krachtiger worden en verder geraken (Arabische Zee cycloonactiviteit zou vertienvoudigd kunnen worden), en dan kunnen cyclonen mogelijk ook de Hoorn van Afrika bereiken. Hogere orkaanactiviteit in de Atlantische Oceaan (en minder dust ten westen van de Sahara) zou ook het risico voor Europa sterk moeten verhogen door meer Cabo Verde type stormen en ook meer type stormen die rechts afbuigen door sneller krachtiger te worden, vervolgens minder woestijnstof / droge lucht op hun route richting het noorden of Europa te verwerken krijgen, en met de hogere SST's (zeewatertemperaturen in de Noordelijke Atlantische Oceaan) ook langer hun tropische kenmerken zouden behouden. De kansen voor orkanen in Kaapverdië, Marokko, de Azoren, Portugal, Spanje, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Ierland zou dan flink toenemen).

Veel klimaatveranderingen werken met "tipping points", en dit is er één van. Het gevaar ligt dan minder op de vele droogtes in de Sahel en de Hoorn van Afrika, maar veel meer op wateroverlast.

In media hoor je vaak op de toenemende kans voor droogtes in Afrika (Hoorn van Afrika en Sahel), vooral als journalisten achter die artikels zitten, maar volgens mij klopt dat niet. En bij wetenschappelijk onderzoek is er nog geen consensus, wel wijst de grote meerderheid van de artikels toch duidelijk op een veel natter klimaat voor de Sahel en India, maar men geeft zelf toe dat de klimaatmodellen en zij zelf niet de drijfveren genoeg kennen om er gefundeerde uitspraken over te doen. Volgens de modellen komt er dan geen natte fase van de Sahara, het probleem is echter is dat de modellen er niet in slagen om ook de Groene Sahara in hun prehistorische modellen te simuleren (dus toen het er wel was), wat erop wijst dat bepaalde mechanismes gewoon niet voldoende begrepen worden of onderschat worden of dat de "threshold" lager ligt dan men verwacht.

Wat heel duidelijk is en in wetenschappelijk onderzoek aangegeven wordt is dat het effect van "dust" op de neerslag gewoon niet goed begrepen wordt, en dus een groot vraagteken is in het simuleren van die modellen.

Er is het vermoeden dat een soort tipping point dat het mechanisme in gang kan zetten, en vanaf de vegetatie op een bepaalde breedtegraad uitbreidt, het proces heel snel in gang gaat (en dan spreken we over decennia tot een paar eeuwen).
 
Laatst bewerkt:

Dit is ook wel interessant. Maar ik vind het ook tegelijkertijd nutteloos. Waarom heeft men geprobeerd om de uitbarsting van Laacher See als potentiele oorzaak van Younger Dryas te onderzoeken.

Er is westerse bias in die hypothese. Uitbarstingen zoals Laacher See komen één keer elke 100 jaar voor. En het was van een gelijkaardige kracht als Pinatubo als 1991. Natuurlijk nog steeds erg imposant, en vooral "interessant" door dat het zo dichtbij België ligt. Maar qua kracht bijlange niet zo groot dat tijdens een periode van abrupte opwarming, een nog abruptere overgang plaatsvond waarbij de IJstijd keihard en genadeloos terugkeerde, in bepaalde zelfs nog extremer dan tijdens de piek van de Grote IJstijd daarvoor. Daar is die vulkaanuitbarsting niet krachtig genoeg voor.

Wel is er volgens mij meer twijfel of het Jonge Dryas uniek was of niet [daar moet meer onderzoek naar gebeuren], want dan kan je heel veel oorzaken uitsluiten, zoals de komeethypothesis. Een komeet gaat niet elke keer toevallig inslaan op het einde van een IJstijd. Is het wel uniek, dan moet je die richting uit. Is het niet uniek, dan zal het meer eigen zijn aan ijstijddynamiek of nog specifieker deglaciatiedynamiek, en in dat opzicht is het stilvallen van de Golfstroom door grote hoeveelheden smeltwater / fresh water een interessante piste, maar ook wat het Laacher See onderzoek aantoont dat de uitbarsting mogelijk een onderdeel was van heel veel uitbarstingen en sterk verhoogde vulkaanactiviteit door deglaciatie van tal van vulkanen (wat ook een terugkerend fenomeen zou zijn bij het eindigen van glaciatie). De grote hoeveelheden uitbarstingen zou een terugkeer naar een koudere periode bewerkstelligen. En vooral dat vind ik ook een heel interessante piste, en kan samen met het stilvallen van de Golfstroom verklaren waarom vooral de noordelijke hemisfeer getroffen werd. [meer vulkanische activiteit in de noordelijke hemisfeer, meer glaciatie in de grote ijstijd in NH en ook meer smelten in de NH aangezien die het meest gevoelig is voor deglaciatie, gezien de ijskap in Antarctica standhoudt, Australie geen ijskap had. Zuid-Afrika misschien net iets te noordelijk ligt voor uitgebreide glaciatie (en daar ook nauwelijks vulkanen zijn, if any), en dus enige continent met glaciatie op de ZH Zuid-Amerika is, met Chili en Argentinie waar de vulkanen liggen.
 
On Twitter, the NCM later hinted that much of the unseasonal downpour in the country is due to their multi-million-dollar cloud seeding efforts. The weather bureau also told Gulf News that recent rainy days in the region were attributable to their rain enhancement projects. However, it’s also noteworthy that the UAE has recently experienced an unusual period of unsettled weather.


Dit is een artikel van 4-5 dagen geleden dat aantoont dat wat ik beweer ook klopt.

Of het dan fake regen of natuurlijke regen is, weet ik niet. Het kan ook een promotiestunt zijn van de VAE, om het systeem juist te testen wanneer onstabiel weer in de regio is.

Uiteraard laat De Standaard voegt dat belangrijk stukje / opmerking niet toe aan hun artikel. Riooljournalistiek eerste klas.
 
220743634_10221570763152241_5544359906482393128_n.jpg


A level 1 was issued across Benelux and parts of W-Germany mainly for excessive rain and isolated hail.

60f99eabd8cfc.gif


Een wisselvallige periode breekt aan en daarbij ook een heel koele periode begin augustus.

60f7fe5e07b9d.png


Dit zijn geen kaarten die je wilt voor hoogzomer...

In de EPS pluim geen enkel lid van de 50 die voor tropische temperaturen gaat in de komende 14 dagen. Misschien komt een hittegolf in de kaarten wel vaker uit als het op de kaarten staat @Sneeuwstorm; maar dan moet die eerst en vooral ook op de kaarten verschijnen. ;)
 
Laatst bewerkt:
E6_tyIRXoAgWlby


Richting Tokyo op 27 juli, 12u lokale tijd, maar zou geen extreem krachtige cycloon zijn (denk ik).

khvwzTu.png


Wederom erg convectief en behoorlijk nat in bepaalde delen van zuidelijk Arabisch schiereiland.
 
Estofex heeft ondertussen hun voorspelling bijgewerkt en het oosten van het land een level 2 gegeven, dat is geen goed nieuws voor die gebieden.
 

Eindelijk wat media-aandacht voor het hyperactieve Indische moessonseizoen.

Het is dit die ook voor de enorme regenval zorgt op het Arabische schiereiland, terwijl een deel ook de hoorn van Afrika en Oost-Europa bereikt en voor meer vochtigheid in delen v/d Sahara zorgt.
 
Gewoon repeat van vorige week nu in Namen als je die beelden ziet precies.
Echt ocharme die mensen die dit moeten meemaken.
 
Dat ziet er daar echt rampzalig uit, hopelijk blijft dat daar bij materiële schade maar als ge die beelden ziet van auto's die gewoon wegspoelen dan vrees ik ervoor. Als mens maakt ge geen schijn van kans tegen zo'n watermassa.
Blijkbaar is het nu wel meer lokaal en is dat water afkomstig van hoger gelegen landbouwterreinen.
 
Laatst bewerkt:
Ik wou een compilatie maken, maar heb er geen zin meer in... dit is nog niet eens alles dat ik gevonden heb.



toelichting bij betrouwbaarheid dit account in edit, maar deels off-topic, daarom in spoiler.
EDIT: Zie nu wel het twitter account niet echt een betrouwbaar account lijkt. Echter zijn veel "landen" die ze opnoemt gewoon waar zware overstromingen plaatsgevonden hebben. Ik denk niet dat het een referentie naar "klimaatverandering" is dat ze hier bedoelt, maar eerder verwijst naar een "straf van God" en de bijbelse vloed (FYI), en vandaar die post van een Trump troll. Maar goed in de kern van het bericht is het gewoon correct, al is ze niet volledig.

EDIT 2: klopt,
en dan nog eens dit


-> nog eens een anti-LGBTQ sausje erop. Je zou nog beginnen geloven dat christelijk radicalisme is zowaar met momenten een grotere bedreiging dan islamextremisme. De Idiocratie is een feit.

Dan worden landen als Nederland of in de 2e post Saudi-Arabie nog gewoon vergeten.

Of Costa Rica


Of filipijnen


Frankrijk, Zwitserland, Italie, Roemenie, Pakistan en Iran dus ook op zijn minst.

Ongewoon veel regen ook in VAE, Soedan, Ethiopie en Egypte (hoewel het risico op overstromingen groter is van de Nijl die afstroom waarts gaat, dan van de regen zelf daar).

In het ene land al wat meer wijdverspreider en dodelijker / ernstiger dan het andere, maar echt op niet normaal grote schaal desastreuze overstromingen deze maand.
 
Laatst bewerkt:
Echt raar. Vorige week was ik nog in België aan het zien hoe Wallonië overstroomd werd, ik ben nu een week in verlof in het zuid-oosten en hier is het elke dag tussen 30-35 graden overdag. Droog rivieren en vijvers staan vrij laag en veel droogte. Echt wel weird.
 
AbAhAXu.png


Rampzalige weerkaarten voor zomerweer, de eerste 2-3 weken moeten we er niet op rekenen. Het gemiddelde van ECMWF voor binnen 240u is gewoon een westcirculatie. Dus geen hoge temperaturen, de wind van over zee en veel buien.
 
Terug
Bovenaan