Op welke partij zou je stemmen bij de eerstvolgende federale verkiezing?

  • N-VA

  • VB

  • CD&V

  • Open VLD

  • Vooruit

  • Groen

  • PVDA

  • Andere partij/blanco/geen stem


De resultaten zijn alleen zichtbaar na stemmen.
Status
Niet open voor verdere reacties.
Mijn grote probleem bij het huidige Vooruit is dat het te veel rond Rousseau zelf lijkt te draaien, en dat die ook steeds meer de ene populistische oneliner na de andere begint af te schieten. Dat geeft mij weinig vertrouwen.

Ik voel mij nog meer dan bij de vorige verkiezen politiek dakloos, eerlijk gezegd.
En bij uitbreiding bij meerdere partijen. Het begint meer om de politici te draaien dan om wat ze zeggen.
 
Domme vraag misschien.

Maar waar kunt ge u informeren over de standpunten van partijen. Met alle huidige problematiek wil ik terug dat mijn stem "telt".

Maar dan nog... ze stellen hun regering toch samen zoals ze zelf willen. Telt een stem dan nog?
Probeer ook eens naar de wat kleinere en onbekendere partijen te kijken zoals Vista en Volt.
Ik herinner ook nog dat De Tijd eens een handig magazine had uitgebracht waarbij ze voor verschillende stellingen en onderwerpen de standpunten van partijen vergeleken. Geen idee of ze dit nog steeds doen.
Kan men niet beter eens kijken wat ze effectief gedaan hebben toen ze laatst in een regering zaten? Want beloven is niet zo moeilijk, en kunnen ze allemaal wel.
Ik mis bij het kiezen van een partij ook steeds een handig overzicht van de wetten die bijvoorbeeld zijn voor of tegen gestemd. Waar staat de partij écht voor, buiten verkiezingsbeloften die ze nooit nakomen.
Politiek is eigenlijk helemaal niet transparant en je moet er al heel bewust mee bezig zijn om er enig inzicht in te krijgen.
Je kan het inderdaad wel allemaal terugvinden wie waarvoor heeft gestemd, maar een overzicht heeft voor zover ik weet nog nooit iemand gemaakt...
 
Ik ben daar wel benieuwd naar, heb je voorbeelden?

Kijk naar de reden waarom Valerie Van Peel heeft aangekondigd te stoppen met politiek:
Een goed voorstel om een k*t-systeem (behoeft het nog verbazing? Van een dossier dat Verhofstadt destijds naar zich toe trok) aan te pakken dat het niet haalde.

Slechts zéér uitzonderlijk komt er eens een voorstel door met een wisselmeerderheid, zoals in 2019:
Zouden Servais Verherstraeten of Egbert Lachaert hun uitspraken dat dat extra geld voor de zorg onverantwoord was - oh ironie, slechts enkele maanden voor corona - post-corona nog durven herhalen?

EDIT: @ircma was me dus voor, maar dat was ook het dossier dat ik in gedachten had toen ik m'n vorige post schreef. Er zijn nog voorbeelden te vinden hoor, maar sowieso zeldzaam want er is in dit land eigenlijk maar een zeer beperkte parlementaire cultuur (parlementsleden stemmen volgens partijlijnen) maar desondanks hebben we natuurlijk zéér véél parlementsleden... daarop besparen? Ja ooit, wanneer men de Senaat, een instelling die volkomen nutteloos en machteloos is, ook eens definitief afschaft...
 
Ik mis bij het kiezen van een partij ook steeds een handig overzicht van de wetten die bijvoorbeeld zijn voor of tegen gestemd. Waar staat de partij écht voor, buiten verkiezingsbeloften die ze nooit nakomen.
Politiek is eigenlijk helemaal niet transparant en je moet er al heel bewust mee bezig zijn om er enig inzicht in te krijgen.
In mijn ideale wereld ga je naar de stembus, thuis dus digitaal bv, en krijg je een soort van stemtest. Op basis van de antwoorden van partijen op dezelfde vraagstukken wordt er dus beslist hoeverre je persoonlijke mening overeenkomt met een partij, en dat is dan jouw stem.

Al begrijp ik dat zoiets objectief opmaken quasi onmogelijk is, het zou mensen meer inzicht geven in hun eigen mening. Waarbij vaste rechts stemmers ook wat links in hun mening vinden en overtuigde links stemmers ook wel rechtse kantjes hebben.

En uiteraard moet het gevoerde beleid daarna in lijn zijn met de mening van het volk. Gedaan met posterboys als BDW, TVG, Rousseau…
 
In mijn ideale wereld ga je naar de stembus, thuis dus digitaal bv, en krijg je een soort van stemtest. Op basis van de antwoorden van partijen op dezelfde vraagstukken wordt er dus beslist hoeverre je persoonlijke mening overeenkomt met een partij, en dat is dan jouw stem.

Al begrijp ik dat zoiets objectief opmaken quasi onmogelijk is, het zou mensen meer inzicht geven in hun eigen mening. Waarbij vaste rechts stemmers ook wat links in hun mening vinden en overtuigde links stemmers ook wel rechtse kantjes hebben.

En uiteraard moet het gevoerde beleid daarna in lijn zijn met de mening van het volk. Gedaan met posterboys als BDW, TVG, Rousseau…
Als je dat wil kan je beter gaan voor meer referenda denk ik, dan gaat het niet meer over personen of partijen maar over concrete beslissingen.
 
Dat is een héél gevaarlijke stelling die ik liever niet in de praktijk zie worden uitgeprobeerd.
Om een regering te vormen moeten ze toch tot een regeerakkoord komen waar andere partijen zich ook in vinden, dat filtert al heel wat excessen uit, zowel links als rechts is er dan al water bij de wijn als ze instappen, het fameuze compromis tussen regeerakkoord halen en achterban tevreden houden.

Op dat vlak hadden we nu ook al een vrij extreme regering, die het regeerakkoord bewust vaag hield omdat er heel idealistische (en niet echt realistische) partijen bij waren die men niet wou/kon verliezen, en men wou toch aan de macht te zijn deze regeerperiode. Dat de Vivaldi partijen dit zo hard wilden, en met dit ijlende Groen toch een regering vormden, is toch ook een beetje een teken dat ze bang waren dat anderen het beter zouden doen. Want alles wat partijen doen is uit electorale strategie. Als je weet dat je tegenstanders toch compleet op hun bek gaan als je ze laat regeren, dan laat je die een regeerperiode doen, en wil je zelf kost wat kost niet in de regering... Dit gedrag verdient het imho om electoraal afgestraft te worden nu, eender wat ze nu zeggen of beloven, want hun keuze heeft enkel al ivm energie ons al veel geld en tijdverlies gekost.
 
Genoteerd: De PVDA houdt een internationaal ‘festival’ van Marxistische organisaties. Het zegt meteen alles over hun positionering op het wereldtoneel.

“Neen, Oeigoeren zijn geen slachtoffers”, en die concentratiekampen in west-China, waar die minderheid met meer dan 1 miljoen mensen opgesloten zit, is er door hun “Oeigoers terrorisme”. Dixit Jörg Kronauer, zelfverklaard ‘journalist en auteur’, en zeer geliefd op Russische en Chinese tv-stations, om “westerse expansie en arrogantie” te duiden. Te gast op het festival, zo weet De Standaard.

Of nog: er is “geen enkel bewijs” van de Russische slachtpartij in het Oekraïense Boetsja, want het is “het Westen dat zaken in scène zet om emoties te forceren en tegenstanders te demoniseren”. Getekend Chen Weihua, de baas van de staatskrant China Daily in Brussel, een man die haast elke dag het Communistische regime in Peking ophemelt, de EU bekritiseert, en boodschappen van het Kremlin retweet. Hij kreegt een uitgebreide rol op het podium van de PVDA.

Of deze: “Wat in de Krim en de Donbas gebeurt is een onafhankelijkheidsoorlog, geen bezetting”, en uiteraard ook “een conflict tussen oligarchen”, waarbij de EU en de VS “zo snel mogelijk alle wapenleveringen moeten stopzetten”. Getekend, de pro-Russische Anna Kolotova, een Oekraïense die in Straatsburg woont. Ook zij krijgt uitgebreid haar zeg.

Het zijn maar enkele van de figuren die op 17 en 18 september opdraven in Oostende, voor ‘Manifesta’, een jaarlijks festival van communisten, Marxisten en vooral felle tegenstanders van de NAVO en alles wat naar ‘Amerikaans imperialisme’ ruikt.

De PVDA krijgt al veel langer kritiek over haar halfslachtige houding in internationale politieke kwesties, rond zowel China als Rusland. Meermaals slaagden ze er niet in simpele resoluties die de oorlog in Oekraïne of de wreedheden tegen de Oeigoeren veroordelen in de Kamer mee te stemmen, als enige partij in het halfrond.

Het is meteen een goede test voor de partij, om zich al dan niet op die aangebrande, extreme lijn te zetten, waar ook extreemrechts in Europa al langer mee flirt: Poetin en Xi Jinping als lichtende voorbeelden. Over de organisatie van dit festival in Oostende kan in elk geval geen twijfel zijn: host is het het propagandablad van de partij zelf, ‘Solidair’, betaald door PVDA.

Nog maar een week geleden kwam de VN met een bloedstollend rapport over de diverse schendingen van de mensenrechten in China. Afwachten of dat topic ruim tijd en plaats zal krijgen op het feestje van Raoul Hedebouw en co, of in de vragen van moderatoren zoals oud VRT-journalist Johan Depoortere, die een panel moet leiden over ‘Oorlogstokers versus vredebouwers’.

Zucht.
 

Hier mag van mij evenveel commotie over komen als over dat extreemrechtse festival in Ieper een paar weken geleden, en zodoende ook afgeschaft worden. Extreemlinks heeft even weinig plaats in onze maatschappij als extreemrechts.

Ze zullen er wel weer een "uitleg" voor hebben. Ik ben benieuwd...
Hoewel ik het met jullie eens ben dat dit het zonlicht ontkennen is, vind ik dit toch van een andere orde dan aanzetten tot discriminatie en geweld en propagatie van rassenhaat.
 
Ik weet het niet, ik vind Rousseau niet helemaal in dat rijtje passen. Dat waren sterke leiders, maar hoewel N-VA ook lange tijd bij de gratie van de populariteit van De Wever heeft bestaan heb ik bij Rousseau veel meer het gevoel dat het niet om de partij gaat, maar om hemzelf. Die cultiveert veel te veel de personencultus rond zichzelf, en dat wantrouw ik. Die andere namen die je opnoemt deden het uiteraard ook allemaal voor de macht, maar bij hen had ik wel altijd het gevoel dat daar ook echt een partij achter stond. Bij Rousseau lijkt Vooruit eerder een vehikel voor Rousseau's persoon.

Ik vind hem gewoon ook te populistisch, te veel stoere praat gericht op snel punten scoren.
Het werkt nochtans wel. Heel het model van het "nieuwe" Vooruit is gebaseerd op Denemarken: sociaal-economisch links maar hard voor migratie. En neem "hard" dan nog maar met een korrel zout, naar mijn inzien zijn strengere eisen voor integratie wel iets dat je mag verwachten als je er een groot sociaal vangnet voor in de plaats krijgt. En wees maar zeker dat het werkt. Vandaag trouwens in De Morgen: "Draai naar rechts: Sociaaldemocraten in Zweden hard voor nieuwkomers" https://www.demorgen.be/politiek/dr...eden-campagne-hard-over-nieuwkomers~bf48a7b3/ Ook de socialisten in Zweden beginnen hun kar te keren.

Het Vlaams Belang en extreemrechtse partijen in Europa tout court zit in de nek van de klassieke partijen. Een partij die economisch links is en op vlak van immigratie conservatief is was een gat dat Vlaams Belang probeerde in te vullen maar die partij blijft te lastig. Nu springen hier de klassiek linkse partijen op. Dat is een trend die je ziet in heel Europa en volgens mij ook absoluut een winnende strategie. Ik ben grote fan. Meteen kan Vooruit zich zo ook duidelijk profileren tegen Groen (en PVDA): het klassieke socialisme gebaseerd op economische herverdeling in plaats van het progressief-linkse opengrenzenverhaal van Groen.

Natuurlijk. Maar het valt niet te ontkennen dat BDW een vorm van Louis XIV-achtige schaduw werpt over NVA.

Vervang hem met Weyts en dat zal je volgens mij toch merken aan de "swung" van de partij .

Mede daarom ben ik hoopvol nu Sammy Mahdi aan het hoofd staat bij CD&V

Ik wist niet wat ik van Sammy Mahdi moest verwachten maar tot nu toe is het alleszins niet veel. Past natuurlijk wel bij een partij die voor niet veel staat. Ik weet niet of CD&V nog te redden valt.

Hier mag van mij evenveel commotie over komen als over dat extreemrechtse festival in Ieper een paar weken geleden, en zodoende ook afgeschaft worden. Extreemlinks heeft even weinig plaats in onze maatschappij als extreemrechts.

Volledig akkoord. Als een festival van extreem-rechts wordt geschrapt wegens neonazisme hoort een festival als Manifesta ook niet door te gaan.
 
Repliek van ManiFiesta op de controverse dat al een genuanceerder beeld schetst.
Op 17 en 18 september vindt in Oostende de 12e editie plaats van ManiFiesta, het Feest van de Solidariteit. We verwachten 16.000 mensen uit het hele land voor muziek, met onder meer STIKSTOF en Magic System, maar vooral voor meer dan 200 conferenties, debatten en activiteiten. ManiFiesta is een samenwerking met tientallen organisaties, waar ook de vakbonden, milieuverenigingen, burgercomités en solidariteitsorganisaties hun plek hebben. Dit jaar zakken bekende gasten als Jeremy Corbyn, Tom Lanoye en Thierry Bodson af naar Oostende.

Wie debat zegt, zegt ook: tegengestelde meningen. Dat is het concept. Zo is er bijvoorbeeld een debat tussen Sofie Merckx (PVDA) en Melissa Depraetere (Vooruit), beide fractievoorzitter voor hun partij in de Kamer. Twee straffe stemmen met een hart dat links klopt, maar die het lang niet over alles eens zijn. Tijdens vorige edities gingen onder meer huidig minister Frank Vandenbroucke en zelfs MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez in debat. Verschillende stemmen aan het woord laten in een open debat en daar lessen uit trekken om de uitdagingen waar we voor staan aan te pakken: dat is ManiFiesta.

Het zal niet verbazen dat één van de tientallen debatten dit jaar gewijd is aan de oorlog in Oekraïne. We zullen het er hebben over welke oorzaken aan de basis liggen van de oorlog en vooral over hoe we de vrede waar iedereen naar verlangt dichterbij kunnen brengen. Ook dat wordt een tegensprekelijk debat, tussen verschillende sprekers met elk hun eigen visie. De moderatie is in de ervaren handen van ex-VRT-journalist Johan Depoortere, die als correspondent voor radio en televisie zelf jarenlang in Rusland werkte.

Een van de sprekers in dat debat is Christophe Wasinski. Hij is professor internationale betrekkingen aan de ULB en een graag geziene gast in de Franstalige media. Naast hem zal Isabelle Vanbrabant plaatsnemen, lid van Intal en van het platform “Europa voor vrede en solidariteit”. Dat platform riep op voor de vredesmanifestatie in maart waar zich tientallen organisaties achter schaarden, van de vakbonden over Vrede vzw tot 11.11.11..

Daarnaast komen verschillende buitenlandse stemmen aan bod. De Duitse journalist en auteur Jörg Kronauer is gespecialiseerd in internationale betrekkingen. Sommigen beweren dat hij de Russische invasie zou rechtvaardigen, maar niets is minder waar. Hij schrijft vaak over de afhankelijkheid van Europa tegenover de Verenigde Staten. Vlak voor ManiFiesta neemt hij trouwens ook deel aan een debat over vrede in de Bundestag (het Duitse parlement). Dat is georganiseerd door de linkse oppositiepartij Die Linke, met de deelname van organisaties als Greenpeace*.

Anna Kolotova is een Oekraïense vredesactiviste, actief in het platform “Europa voor vrede en solidariteit”. Het spreekt voor zich dat ook zij de Russische agressieoorlog tegen haar land stellig veroordeelt. Ze is secretaris van de fractie United Left** in het parlement van de Raad van Europa, dat is de fractie waartoe partijen als Die Linke, Podemos, La France Insoumise, SP Nederland, Sinn Fein, en de Deense Rood-Groene Alliantie toe behoren. Tenslotte is er de Chinese journalist Chen Weihua (Daily China), die ook in de Standaard geregeld aan het woord komt. Hij pleit tegen een nieuwe koude oorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Een paar rechtse figuren uit nationalistische hoek proberen ManiFiesta nu zwart te maken met de meest groteske leugens en halve waarheden. Die campagne werd via Twitter gelanceerd door een zekere Süleyman Çelik, bestuurslid van N-VA in Molenbeek. Çelik was betrokken bij de incidenten tegen vluchtelingen aan de VUB, waarvoor tegen hem een tuchtprocedure werd opgestart. Uit rancune voor de annulatie van het neonazistische festival Frontnacht proberen zij, met de steun van N-VA-politici als Theo Francken, een hetze te creëren tegen ManiFiesta. Maar de tegenstelling kan niet groter zijn. Op de affiche van Frontnacht prijkten openlijk neonazistische bands met duidelijke banden met terreurnetwerken als de Hammerskins. ManiFiesta is het Feest van de Solidariteit en de diversiteit, twee dagen vol debat en ontmoeting tussen mensen en organisaties die zich dag in dag uit inzetten voor een meer rechtvaardige wereld.

Mario Franssen, directeur ManiFiesta

Die vergelijkingen hier met Frontnacht slaan toch ook nergens op zeg. Ik heb Tommelein alvast nog geen oproep zien doen aan bepaalde bevolkingsgroepen om de stad te mijden.
 
De vergelijking met Frontnacht klopt natuurlijk helemaal niet.

Maar PVDA laat hier toch zien dat ze internationaal er nog altijd gewoon ronduit foute ideeën op nahouden. En ze zijn op dat vlak niet anders dan het Vlaams Belang of de meest rechtse vleugel van het N-VA. Gewrongen tussen hun internationale en hun binnenlandse politiek. Of misschien wel tussen wat intern nog leeft en wat ze naar buiten willen dragen. Feit blijft wel dat verschillende kopstukken zich weigeren te distanciëren, en vanaf dat moment zet je jezelf buitenspel voor mij.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Vergelijkbare onderwerpen

Terug
Bovenaan