Boeken Welk fictieboek heb je net uitgelezen en wat vond je ervan?

Hoeveel boeken lees je gemiddeld per jaar?

  • Ik lees nooit

    Stemmen: 22 11,1%
  • 1-5 boeken

    Stemmen: 57 28,8%
  • 6-10 boeken

    Stemmen: 33 16,7%
  • 11-20 boeken

    Stemmen: 44 22,2%
  • 21-30 boeken

    Stemmen: 22 11,1%
  • 31-40 boeken

    Stemmen: 8 4,0%
  • 41-50 boeken

    Stemmen: 4 2,0%
  • 50-75 boeken

    Stemmen: 5 2,5%
  • 75-100 boeken

    Stemmen: 1 0,5%
  • 100+ boeken

    Stemmen: 2 1,0%

  • Totaal aantal stemmers
    198
House of Suns - Alastair Reynolds

Eindelijk nog eens een topper. Van begin tot einde interessant en in beweging, met grootse intergalactische ideeën en tijdsschalen die we ons als mere mortals amper kunnen voorstellen. Tegelijk gedragen de personages zich 'gewoon' menselijk, (terwijl ze eigenlijk veel meer zijn dan dat), alsof ze NIET 100.000den (miljoenen zelfs) jaren verder staan. En misschien is dat wel heel bewust zo gedaan. Een overheersend thema is de evolutie van machines/AI en daarnaast de exploratiedrang van de mensheid, die technologisch ook wel vooruitgang heeft geboekt, maar over al die tijd eigenlijk weinig veranderd is qua denkwijze en gedrag.

Het mag zich dan allemaal afspelen op galactische schaal en over moeilijk te vatten tijdsintervallen, de 2 hoofdpersonages (Campion en Purslane) blijven dus verrassend toegankelijk, met imo toch genoeg diepgang. Dat in combinatie met veel sci-fi (spacetravel, automatons, gigantische ruimteschepen) en een intrigerend verhaal maken het een win voor mij.
 
Red Rising - Pierce Brown (Red Rising #1)
Als ik dit boek als tiener had gelezen was ik er volledig door geobsedeerd geweest.
Echter ben ik geen tiener meer en helaas zie ik vaker de flaws in dit soort verhalen.

Het hoofdpersonage is een gigantische Mary Sue, er zitten talloze plot holes in het verhaal en de dialogen geven me soms rillingen van second hand embarrassment.
Desondanks, heb ik dit boek met veel plezier gelezen. Vergelijk het met naar een goede actiefilm kijken waar toch een laagje van diepere betekenis en emotie in zit.

Pierce Brown is absoluut een getalenteerd schrijver en ik kijk uit naar de vervolgen in deze serie.
 
WoT #1

Twee jaar geleden de hele reeks uitgelezen en hier enorm van genoten. Nu is er genoeg tijd verstreken waardoor bepaalde details vergeten zijn, maar de hoofdplot nog niet helemaal, waardoor het gemakkelijk(er) is om te volgen maar het toch fris genoeg aanvoelt. Bovendien weet je waar je op moet letten en ontdek je zo nieuwe details die bij een eerste leesbeurt natuurlijk niet of veel minder opvallen.
Verhaal heeft een paar honderd blz. nodig om echt goed op dreef te komen, maar ongeveer iets halfweg zit het er goed in en raak je weer heerlijk in de ban.
Wel valt het op dat het eerste boek qua verhaallijn wat elementen heeft overgenomen van Lotr.

Ik kijk er alweer naar uit om de komende maanden me weer helemaal te verliezen in de boeken, al is lezen dat met een kind van 14 maanden dat nog regelmatig 's avonds en 's nachts wakker huilend wordt niet al te evident. :sop:
 
Arthur C. Clarke - 2001: A Space Odyssey

In tegenstelling tot zijn ander boek toch lichtjes teleurstellend. Had er meer van verwacht.
De eerste 40% van het boek zijn echt gigantisch droog en kon me er maar heel moeizaam doorwurmen. Een of twee hoofdstukken per dag, meer lukte niet. Maar dan ergens dicht bij het midden wanneer de Discovery op weg is en we de hoofdpersonages ontmoeten en er effectief dingen gebeuren, kon ik het niet meer wegleggen en las ik het in een ruk uit.

Uiteindelijk dus wel grotendeels van genoten, maar duurde te lang om erin te komen
 
Konferensen - Mats Strandberg
Spannen horror boekje maar iets te veel gore voor mij. Maar naar het einde toe was het wel een echte page turner. Blij dat ik het gelezen heb maar ik ga nu toch eerst iets luchtiger lezen.
De auteur wordt soms omschreven als de Zweedse Stephen King. Maar aangezien ik nog nooit een King boek gelezen heb kan ik daar niet over oordelen :) Binnenkort eens werk van maken.
Er is ook een Netflix film van het boek. De film ziet er best leuk uit als je er niet te veel van verwacht. Gewoon een goede slasher horror.
 
Golden Sun - Pierce Brown (Red Rising #2)
Beter dan deel 1.
Echter spelen hier nog steeds dezelfde problemen als in Red Rising, doch in mindere mate, namelijk: de inconsequente karakter opbouw, het slordige plot en bepaalde "Mary Sue - ismes" .

Het blijft wel een zeer spannende leestrip, en ik verorber de boeken van Pierce Brown tot nog toe in record tempo :) .
 
Kim Stanley Robinson - Red Mars (Mars Trilogy #1)

Aarde kampt met overbevolking, ecologische problemen en, uiteraard, veel spanning onderling tussen de naties. 100 wetenschappers worden gekozen om Mars te gaan voorbereiden op Aardse kolonisatie. We volgen een aantal van deze 100 doorheen het boek en we volgen zo de gebeurtenissen op Mars op, gaande van hun reis naar Mars tot een gekoloniseerd Mars met enkele honderdduizenden/miljoenen kolonisten enkele decennia later, en de problemen dat dat allemaal met zich meebrengt.

Klonk als een gigantisch interessant concept en was beschikbaar in de bib, dus gelijk de hele serie uitgeleend. Het is wat mij betreft wel heel harde Sci-Fi met heel veel focus op de geologie en wat nog allemaal van Mars, veel focus op hoe Mars leefbaar gemaakt kan worden, hoe allerlei dingen gemaakt worden, etc etc. Dat zorgde toch voor af en toe wat moeizame momenten. Ook veel filosofische gesprekken onderling tussen de personages over hoe men Mars graag ingevuld ziet worden. Zeker geen gemakkelijk boek om te lezen tussen de soep en de patatten.
Soms ook gewoon verwarrend, we gaan van 1 hoofdstuk waarbij de 100 in een kleine gemeenschap wonen en nog bezig zijn met alles leefbaar te maken, plots naar een hoofdstuk waarbij er tienduizenden mensen op Mars wonen zonder dat er veel aandacht besteed wordt aan hoe dat praktisch juist in zijn werk gaat. Hoe iedereen genoeg voedsel en kleren en machines heeft, etc. Het haalt je wel even uit de immersie en zadelt je met een aantal vragen op waar je nooit echt antwoord op krijgt.

Op die minpuntjes na was het eigenlijk echt een goed boek. Sterk geschreven, alles vrij goed uitgedokterd, de science is voor een leek als mij iets te sciency en gaat me vaak over het hoofd. "Het zal wel". Personages zijn meestal wel interessant om te volgen en de onderlinge relaties intrigeren. En de algemene ontwikkeling van Mars en de evolutie van de alsmaar toenemende problemen op Mars werd zeer sterk beschreven.
 
WoT #2

Was bij de eerst volledige leesbeurt van twee jaar geleden een van de leukste om te lezen en dat is er nu bij deze leesbeurt ook alleen maar bevestigd. Kiezen tussen een (half)uurtje meer slapen of doorlezen; de keuze was de afgelopen week snel en makkelijk gemaakt!

Voorlopige rangschikking qua leesplezier:
  1. WoT#2
  2. WoT#1
 
Mulligan Stew - Gilbert Sorrentino

Het is een misdaad dat dit boek niet alomgekend en geliefd is. Intussen ken ik mijn weg wel redelijk goed in het Postmodernisme, maar tot voor kort had ik nog nooit van Sorrentino gehoord. Het feit dat hij door The Dalkey Archive, een uitgeverij met tonnen goede smaak, recent werd heruitgegeven in een nieuwe mooie editie, was voor mij genoeg reden om hem op mijn kerstlijstje te zetten.

Waarom veel adjectieven en superlatieven in een recensie gooien als je het in één krachtig woord kan bundelen: dit boek is fun(ky). Ik heb zelden eerder iets gelezen waar zoveel plezier in het schrijven ervan van afstraalt. In Mulligan Stew ontdekken we hoe Antony Lamont, een ongetalenteerde flop die zelf nog in de ontkenningsfase zit, een nieuwe misdaadroman schrijft. Of poogt te schrijven. Gaandeweg probeert hij zijn nieuwste meesterwerk aan familieleden, ex-vrouwen, recensenten, professoren en scam artists te slijten zonder al te veel succes. Sorrentino is zo'n groot schrijverstalent en humorist dat hij erin slaagt mij een absolute draak van een roman in een roman te doen lezen en op het einde toch met een 5-sterren recensie aan de haal te gaan.
 
The shipping man - McCleery
Gelezen dankzij de tip van @JanusDR in het beurs topic.

Leuke roman die je veel inzichten geeft in de scheepsvaart industrie. Hoewel het soms wat technisch is leest het boek vlot en is het verhaal spannend. De auteurs is misschien niet de beste schrijver maar hij weet de materie wel boeiend te maken.
Zeker een aanrader voor mensen met interesse in de maritieme industrie of finance industrie.

Zelf heb ik nog voor Q8 gewerkt waar ik verantwoordelijk was voor het aankopen van basis olieën en het inplannen van de leveringen via barge of zeeschip.
Spannende tijden en dit boek bracht me voor even terug naar deze tijd.
Op naar het volgende boek van McCleery :)
 
Terug
Bovenaan