Vulkanen & aardbevingen-thread


FJHiUohaMAIktT0


Sommige eilanden zitten in de shaduw van de aswolk.

FJGcNtmUYAMMqcQ


FJFpmJEaUAAQ_7F



cody1-1-949x1024.png


Kleine tsunami waargenomen bij de Hunga Tonga vulkaan. Mogelijk volgen meer tsunami's. Aswolk tot 17 km hoog ook. Bepaalde eilanden zitten in de schaduw van de aswolk. +-86.000 bliksems op een uur tijd, bijna 167 per seconde waargenomen.

Hoge SO² concentraties, ten oosten van cycloon Cody door de oostenwinden aan de zuidkant van de cycloon zal de hoge SO² concentraties bij een naar het zuiden bewegende cycloon Nieuw-Zeeland bereiken.


EDIT: Samenvatting in deze post. Dit gaat om de uitbarsting van gisteren, niet die van vandaag waarvan ik bij schrijven nog niet van wist.
 
Laatst bewerkt:
tal van satellietbeelden

-> let op de shockwave


tsunami



271649492_254623863465630_6500661034833986114_n.jpg



TER VERDUIDELIJKING: Nieuwe uitbarsting die nog maar pas plaatsvond blijkbaar (in de afgelopen 2-3-4 uur ergens). De tsunami lijkt ook daarvan te komen. De andere afbeeldingen in de VORIGE post zijn van een uitbarsting gisteren. De vorige post is de uitbarsting van gisteren, de post van vandaag gaat om een vrij recente uitbarsting (van 3 tot 4-5 uur oud).

Zeker tot op 800 km ver is de uitbarsting gehoord en gevoeld (Fiji).
 
Laatst bewerkt:
Voor volgende updates doe ik verder in deze post. Anders word de post "te groot". En misschien moet ik gaan werken met spoilers).

Het geluid


Hier hoor je het geluid op 800 km ver weg in de Fiji eilanden.


In Nieuw-Zeeland 1500 miles verder weg ook al het geluid.

-> Krakatoa werd gehoord tot 3000 miles ver weg


n August 27, 1883, the Earth let out a noise louder than any it has made since.

It was 10:02 a.m. local time when the sound emerged from the island of Krakatoa, which sits between Java and Sumatra in Indonesia. It was heard 1,300 miles away in the Andaman and Nicobar islands (“extraordinary sounds were heard, as of guns firing”); 2,000 miles away in New Guinea and Western Australia (“a series of loud reports, resembling those of artillery in a north-westerly direction”); and even 3,000 miles away in the Indian Ocean island of Rodrigues, near Mauritius (“coming from the eastward, like the distant roar of heavy guns.”)1 In all, it was heard by people in over 50 different geographical locations, together spanning an area covering a thirteenth of the globe.

Satellietbeeld maar veel meer uitgezoomd, met de hele hemisfeer in beeld


Voor wie een schaalvergelijking wil... met Belgie... hier it is. Belgie's oppervlakte past in de pannenkoek.

JGmMjr9.png


officieel:
30,689 km²

Aswolk op dit moment (ik doe gewoon de pannenkoek zelf)

IVn7UQN.png


Laatste dagbeeld voor wie andere visuals wilt.

KXtvmZD.png

EDIT: Fiji is ook geraakt door de tsunami, en nog een andere heel luide video van het kanongeluid ook in Tonga Zet je geluid stiller voor de 2e video.


ZET GELUID STILLER


Nog een andere video van het kanongeluid in Tonga +-70 km ver weg EN DOE JE GELUID WAT STILLER voor je het luistert want het is behoorlijk luid

Vergelijking met St. Helens (aswolk geplaatst op Oregon en Washington en dan vergelijken met St. Helens' aswolk)


 
Laatst bewerkt:
In Sydney zou de knal gehoord zijn, dat ligt 3600 km verderop. Ook in Nieuw-Zeeland meldingen dat het gehoord is op 2500 km afstand.


Dit satellietbeeld ook nog eens delen (denk dat de satelliet nog niet gericht was op de vulkaan op moment v. de knal).


Schattingen van een aswolk tot 30 km hoog op basis van temperaturen van de aswolk.

FJIh0oxaAAAoXN5


FJIoYbVaMAAruzP


FJIuXuhaUAIE-mR



Met vliegafstand omgerekend is dat op 350 km van de vulkaan.
 
Laatst bewerkt:
Bij NWS zijn ze de tsunamikansen voor de westkust in de VS aan het reviewen, alsook British Columbia en Alaska, wellicht voor alle zekerheid.


Meer bliksems, ook bron NWS



En zeer goede video hier. Ook hier wordt >30 km hoogte geschat. Dat is hoog en significant genoeg voor een effect op onze wereldwijde temperatuur. De vulkaan ligt ongeveer op 20° ZB, dat is op het randje maar kan je nog steeds als een tropische eruptie zien, dus effect op zowel NH als de ZH, mogelijk iets meer in de ZH.

Magnitude van de uitbarsting wordt geschat op medium-end VEI 5 tot small end VEI 6. Dat zou dus niet voor een te groot effect mogen zorgen in theorie. In het slechtste geval kan je een TIJDELIJKE drop van 0.5°C verwachten in de wereldwijde temperatuur, maar wellicht ietsje minder. De tijd zal het ons leren en het is nog afwachten op meer informatie. Na komend jaar zou het zich weer herstellen naar de waardes van weleer en klimaatverandering gaat dus desondanks sowieso door. Wordt interessant om de zomers te volgen in de NH en de moessonactiviteit.
 
Laatst bewerkt:
Een maand geleden had ik het al over het verleden van deze vulkaan.


Zie deze post.


Poq1ftU.png


De bron daarvan is dit artikel. In mensengeschiedenis heeft de vulkaan geen zware uitbarstingen gehad, maar het artikel geeft aan dat de mogelijkheid bestaat dat de vulkaan +-1000 jaar geleden een zware uitbarsting heeft gehad, wat correspondeert met een uitbarsting in de South Pacific in 1108. Die uitbarsting zou toen een effect gehad hebben op ons klimaat - wat ook in de boeken van Jan Buisman staat, zonder dat de link naar deze vulkaan wordt gemaakt. In de post van mezelf die ik ongeveer een maand geleden had gepost staat meer uitleg daarover. De 2x4 km caldera stamt ook wellicht uit die uitbarsting.

Toen:
The unfiltered reconstruction (Fig. 2a; Material and Methods) identified 1109 CE as experiencing one of the most extreme NH summer coolings of the last ~1500 years (rank 6) with temperatures of −1.3 °C relative to the 1961–1990 reference period.

Diverse societal impacts and responses to these weather conditions are revealed by our sources, starting in 1109 CE. In France, Belgium and England, persistent wet summer and autumn weather reduced crop yields in this year.
 

Op de meeste plaatsen is het s'nachts waar de tsunami nu toeslaat. In Vanuatu zijn er meldingen van overstromingen en schade



Ook in Japan, Hawaii en een eiland ten westen van Chili zijn de golven al waargenomen. Binnen een paar uur is ook de westkust van de VS aan de beurt, maar zo ver zullen de golven wellicht enkel door meetinstrumenten te meten zijn (1 ft to 3 ft is de verwachting).


De koning van Tonga is geevacueerd.
 
Laatst bewerkt:
FJJ3nOlWYAIYKkB


Wow.

Atmospheric pressure wave is ook al gedetecteerd in Westkust VS.

yAsmARM.jpg


Pinatubo's umbrella cloud 5 uur later vergeleken met Hunga Tonga's umbrella cloud 5 uur later. Pinatubo's wolk was deels ook de typhoon die toen over de Filipijnen raasde.


vierhonderdduizend bliksems waargenomen op een paar uur tijd. Op het piekuur 200K bliksems.
 
Laatst bewerkt:
fwP9dho.png


Centraal gedeelte van de vulkaan was al ingestort door de uitbarstingen van 14 januari. Dit is een afbeelding 2 uur voor de blast waarover we nu praten. Vermoedelijk is dit ook de reden van de zware uitbarsting van vandaag. Mogelijk zeewater dat in de magmakamer is gelekt en dan de explosieve reactie ten gevolge had, doordat het centrale gedeelte weggeblazen werd. Bij Krakatoa is hetzelfde gebeurd, maar dat was op een grotere schaal.

Atmosferische luchtdrukgolven zijn gedetecteerd in Arizona, Utah, Florida en North Dakota, en hebben mogelijk de tsunami verergerd/verlengd. Misschien dat er disturbances mogelijk zijn in de Atlantische Oceaan.

Gelijktijdig met de blast ook een M5.8 aardbeving gemeten, maar dat is de seismische kracht van de uitbarsting zelf.
 
Laatst bewerkt:
Wat een kracht, ik zag de sattelietbeelden op Twitter maar dat dit een drukstijging duizenden kilometer verder kon veroorzaken wist ik niet.
 
Terug
Bovenaan