Vulkanen & aardbevingen-thread

De Hunga Tonga eruptie kan misschien groter geleken hebben dan het daadwerkelijk was, maar van wat al gelezen heb de eruptie zelf heeft maar 8 minuten geduurd dus eigenlijk is alles van de uitbarsting in 1 grote klap vrijgekomen (door een chemische reactie met water) - misschien komen er later nog uitbarstingen maar dat even terzijde. Die klap was 15 Megaton TNT (of bommen), vergelijkbaar met de Pinatubo klap, maar het is gewoon 1 grote klap geweest. De grootste atoombom die via testen ter ontploffing was gebracht (Tsar Bomba) was 60 Megaton TNT. De Toengoeska explosie (een asteroide impact begin vorige eeuw in Siberië) 10 tot 30 Megaton TNT, vergelijkbaar met de klap van zaterdag (of net iets groter). De explosie van Krakatau in 1883 wordt geschat op ongeveer 200 Megaton TNT. Mount Tambora die in 1815 explodeerde met ongeveer 800 Megaton TNT (en dus het jaar zonder zomer veroorzaakte). De Toba supervulkaanuitbarsting wordt op ongeveer 26000 Megaton TNT ingeschat. De Chixculub Impact wordt geschat op ongeveer 100 000 000 Megaton TNT in één klap, dus een klap die ongeveer 10 miljoen keer zwaarder was dan de klap van zaterdag. Moeilijk voor te stellen omdat ik zaterdag al zo extreem en gigantisch vond.

EDIT: Laatste schattingen gaan nu wel eerder uit van een klap van 50-60 Megaton TNT dus vergelijkbaar met Tsar Bomba. Aswolk zou nu tot 39 km hoogte gekomen zijn, dat is ook hoger dan eerdere schattingen, dat was eerst 20 km maar op basis van SKEW-T diagrammen werd dat naar 30-31 km verhoogd, en dat zou nu dus hoger geweest zijn.

Dan zou de klap 1/4e Krakatoa geweest zijn, en dat lijkt mij meer legit, maar de uitbarsting zou misschien niet 1/4e Krakatoa geweest zijn door andere zaken - maar dat valt nog te bestuderen door kenners enzovoort.

Voor de atmospheric pressure waves en sonic boom van die aard zit je volgens wat ik lees eigenlijk al direct aan minstens een dergelijk getal. Bij Tsar Bomba kwam de wolk ook tot 40 km hoogte. Hier 39 km, maar Tsar Bomba werd gedetoneerd op 5 km hoogte al. Dus op basis daarvan is dat getal misschien zelfs een (kleine) onderschatting, alleen zou in de klap en door de beperkte duur van de "main sequence" misschien minder (hoofd) vulkanisch materiaal vrijgekomen zijn, door dat de gassen relatief eigenlijk zeer beperkt zijn.

De hoeveelheid SO² is typischer voor een VEI 4 - eruptie, en eigenlijk verrassend klein (al komt het wel allemaal tot hoogte) maar de knal zelf is eigenlijk gewoon de grootste sinds Krakatau. Het is heel raar. Het lijkt dus dat minder magma of vulkanische magma vrijgekomen is, maar dat de content uit vooral bestaand materiaal en water bestaat, eerder hoofdzakelijk phreatomagmatisch van oorsprong dan magmatisch.

Als dat ook effectief zo is, dan kan het zijn dat er ofwel niet veel magma aanwezig is, maar dat de druk van de oceaan en stabiliteit van het land de vulkaan eigenlijk te veel werd, en/of dat er nog veel magma aanwezig is in het systeem. Misschien dat een ondiep magma reservoir is vrijgekomen, maar dat een dieper magmareservoir intact is gebleven. (magmasystemen v. vulkanen zijn complex en de geevolueerde magma zit dieper in de grond).

Als dat zo kan zijn en het stabiele punt is niet bereikt, dan kunnen meer ontploffingen nog plaatsvinden, omdat de eerdere ontploffing de stabiliteit van de diepere magmakamer kan ontregeld hebben of het punt van release van existing pressure zakt door de eerdere ontploffing zodat de diepere magma nu ook in beweging raakt (of dat water nu harder drukt op die magmakamer of lekt), omdat de vent nu onder water ligt (mocht de magmakamer niet geledigd zijn), en dat kan de meerdere erupties in het verleden verklaren bij iedere eruptiefase.

 
Laatst bewerkt:
Kan je de vrijgekomen energie van een atoombom, vulkaanuitbarsting en asteroïde 1-op-1 naast elkaar leggen en vergelijken? Een atoombom wordt gedetoneerd, een vulkaan barst uit vanuit de aarde en een asteroïde slaat in.
 
Bij een aardbeving gaat het grootste deel van de energie in de grond, de energie die gevoeld wordt is maar een fractie van de totale energie (voornamelijk kinetische energie). Bij een vulkaanuitbarsting gaat de energie meer vertikaal omhoog (afhankelijk van het soort uitbarsting natuurlijk) en verspreidt het zich minder horizontaal, bij een atoombom zal het meeste energie in 1 vuurbol worden afgegeven (voor een groot deel als straling). Bij een asteroïde zullen de schokgolven zich ook meer horizontaal gaan verplaatsen dan bij een vulkaan, denk ik.
 
5 doden: 3 in Tonga, 2 in Peru.

In Peru zou er ook een milieuramp opgetreden zijn door de tsunami, door het lekken van olie. 6000 olievaten zijn van een tanker in de oceaan gevallen door de kracht van de golf.


3461b3b5f95640a59c9f741728138271.jpeg


d2d46afb4cbd40f19c8cc618eb90001c.jpeg
 
  • Grrr
Waarderingen: Avi

Om je een idee te geven, om een beetje te vergelijken. Het is niet exact hetzelfde, maar dit is een nucleaire bom die werd gedetoneerd 50 meter onder zee, en de explosie was 8 Mt TNT. De Hunga Tonga explosie was minstens 2 keer zo krachtig, mogelijk tot wel 5 a 10 keer krachtiger. Dit is ook een gedetoneerde bom middenin het water, en dus niet van de zeebodem.

FJcnCIRXoAAv0kA


In Nederland is de wave al 6 keer gedetecteerd (natuurlijk neemt de amplitude van de golf af), maar ze wordt nog steeds gedetecteerd.
 
Laatst bewerkt:
De Tsar Bomba produceerde even veel energie als een aardbeving van 8 op de schaal van Richter. Waanzinnig eigenlijk.
Blijkbaar is de Tsar Bomba op zich nog niet in staat om een dergelijke tsunami te creëren. Dat lijkt mij dan eerder het gevolg van een aardverschuiving onder water ten gevolge van de vulkaanuitbarsting.
En dat is dan nog klein bier t.o.v. de allerzwaarste aardbevingen en vulkaanuitbarstingen (VEI >=7).
 
Tsar Bomba werd gedetoneerd op 5 km hoogte. Bij deze vulkaanuitbarsting komt de energie vanuit de grond en komt ze vrij op de zeebodem. Daar vindt de tsunami met zo een kracht al plaats, het feit dat de blast het grootste gedeelte van het eiland wegblies zal ook wel de tsunami veroorzaakt hebben, en de schokgolf was een stuk groter dan bij Tsar Bomba. Die schokgolf heeft de amplitude van de tsunami versterkt en zelfs buiten het Pacific basin ook nog meteotsunami's veroorzaakt (maar ongevaarlijke). Een van de redenen van de enorme schokgolf heeft te maken met dat het onder water plaatsvond. Het is goed gekend dat water en vuur niet tezamen gaan, en dat geldt voor vulkanen ook. Maar de fysica (ik ken daar niet genoeg van) met processen van geluid en oceaan of explosies in de oceaan steunen ook een grotere schokgolf/luidere knal.

En bij de uitbarsting is niet alleen wat boven water lag wat verdwijnt of de lucht inging, maar deels land onder water natuurlijk ook (maar daarvan heb ik nog geen genoeg gegevens gezien). Het is niet alleen het land dat boven water dat grotendeels verdwenen is, als er een krater is, dan is ook een deel land onder water de lucht in gegaan natuurlijk. Als enkel het land boven de zee weggeblazen wordt, dan zou er geen tsunami zijn tenzij het land instort in de zee (wat een landslide is). Een deel van het land onder water kan ook ingestort zijn maar dan nog dieper in de oceaan. Dat is dan een onderzeese landverschuiving. Maar een landverschuiving op zich zal de blast en de explosie niet veroorzaken, is niet de oorzaak van de blast / explosie of niet degene die we geobserveerd hebben, maar wel het gevolg van een ander proces.
 
Laatst bewerkt:
FJeKhc0aQAA2zQX


Meer details over de aswolk komen binnen.

Eerst werd 20km door de media gerapporteerd, daarna kwamen mensen zeggen via SKEW-T diagrammen dat het toch minstens of ongeveer 30 km blijkt geweest te zijn. Gisteren of eergisteren kwam de prognose van 40km. En nu gaat het al richting 50km. Met een groot gedeelte dat gewoon rond 35 km hoogte zit van de aswolk.
 
Nieuwe uitbarstingen en tsunami's blijven tot de mogelijkheid behoren (seen as likely).


On Tuesday, New Zealand's Foreign Ministry warned further eruptions of the volcano were likely, posing a tsunami risk.

The estimation was based on modeling by GNS Science, a New Zealand geological research institute, the ministry said. "The most likely scenario is for ongoing eruptions in the next several days to weeks, with ongoing tsunami risk to Tonga and New Zealand," it said.
 

"The first explosion .. .our ears were ringing and we couldn't even hear each other, so all we do is pointing to our families to get up, get ready to run," local journalist Marian Kupu told Reuters in one of the first eyewitness accounts to emerge from the South Pacific nation.

"We evacuated and then we, all our families, were just running away from the Kolovai area, because the Kolovai is right beside the seashore," said Kupu, explaining the chaotic scenes just outside the capital Nuku'alofa on Saturday evening.

De blast zou ook gehoord zijn in Canada in de Yukonregio.


53071343-10416323-Tonga_has_given_its_first_update_on_rescue_efforts_since_the_eru-a-43_1642586811987.jpg



niet de beste krant, maar heeft foto's dusja.
 
Laatst bewerkt:
M 4.6 72 km NW of Nuku‘alofa, Tonga 2022-01-18 11:03:55 (UTC) 10.0 km depth
M 4.9 68 km NW of Nuku‘alofa, Tonga 2022-01-18 17:59:54 (UTC) 10.0 km depth
M 4.8 36 km NNW of Nuku‘alofa, Tonga 2022-01-19 01:16:39 (UTC) 10.0 km depth
M 4.9 29 km WNW of Haveluloto, Tonga 2022-01-19 23:23:50 (UTC) 10.0 km depth

Nieuwe aardbevingen in de regio van de vulkaan.

De eerste 2 zijn recht onder de vulkaan, de derde is dichter bij de main island en de vierde is redelijk dicht bij het hoofdeiland (rode cirkel op onderstaande kaart).

FJhFr6aagAIUkms


Code geel ook voor de Tofua caldera (de vulkaan in geel, de vulkaan in rood is de Hunga Tonga vulkaan). Thermische anomalieen en verhoogde fumarolische activiteit / gas vergelijkbaar met de Vulcano vulkaan in Italië. Tofua's krater dateert van rond het jaartal 1040AD (+-50) dus +-1000 jaar geleden.

FJfjpyVXoAEETca


Satellietbeelden van de vulkaan.
 
Laatst bewerkt:
FJcqefWXEAAPs5g

Kermedec-Arc-system-small.gif

New-Zealand-Volcanoes.gif


De Tonga-Kermadec Arc lijkt mij sowieso wel één van de meest indrukwekkende subductiezones die bestaan. Deel van de Ring of Fire met enkel Nieuw-Zeeland, de Kermadec Islands en de eilanden van Tonga (en daarrond) die boven het water uitkomen. Heel diepe trog ten oosten van de eilanden, en links vaak de enorme vulkanen die in één heel lange rij gevormd zijn, velen zelfs amper gekend of bestudeerd. Maar degenen gekend hebben vaak een zeer explosieve geschiedenis gehad.

In Tonga heb ik uit een paper gelezen dat Late ook een gevaarlijke vulkaan is die Hunga Tonga-explosies in zich heeft. Fonualei had een VEI 4 eruptie in 1847. De vulkaan die verdacht wordt van de vulkanische winter in 1809-1810 (voorafgaand aan Tambora's jaar zonder zomer) zou ten zuiden van het hoofdeiland liggen en is "Tonga volcano arc 18 genoemd, met de krater die gevormd is ongeveer 200 jaar geleden). Tofua had een uitbarsting rond het jaartal 1000, en heeft daar zijn kratermeer gevormd. Ook van Hunga Tonga was het al zo lang geleden.

Dieper naar het zuiden vind je Monowai terug. De vulkaan wordt de grootste onderzeese actieve vulkaan ter wereld genoemd, en is ook de meest actieve onderzeese vulkaan, absoluut gigantisch. Daar zijn wel wat papers over te vinden. Het is ook in dat gebied dat de Tonga Volcano Arc 18 ligt. Heel veel vulkanen in deze regio zijn niet benoemd omdat ze niet dicht bij eilanden of menselijke beschaving liggen.

monovai.jpg



Verder naar het zuiden liggen onder meer Macauley Island en Raoul Island. Raoul Island had mogelijk een zeer zware uitbarsting rond het jaartal 250BC en is een mogelijke kandidaat voor de spike van de grootste vulkanische winter waargenomen in de ice cores 425BC, maar dan moet er een kleine mismatch in de datum zijn wat best kan (dat is bij Santorini wellicht ook zo). De laatst gekende uitbarsting van Macauley Island dateert van +-4360BC, toen ook met een vulkanische winter gepaard gaand volgens de ice cores, in wat één van de grootste of zelfs de grootste vulkanische uitbarsting wordt genoemd van de laatste 10.000 jaar.

macauley_caldera_600.jpg


De Havre onderzeese vulkaan heeft deze krater. De regio ligt vol met kraters en onderzeese vulkanen (en slecht bestudeerd), dit is nog maar afgelopen decennium ontdekt of beter bestudeerd.

1548018952530.jpg


Kijk je naar google maps, dan zie je echt op die vulkanische arc dit. De satellietbeelden of de gemapte beelden onderzee zijn niet ideaal. Niet allen zijn zelfs bestudeerd of goed bestudeerd, maar je ziet krater na krater en vulkaan na vulkaan.

na19ezg.png


Nog verder naar het zuiden kom je uit op het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland waar de Taupo supervulkanische zone ligt. Een gigantische complex van vulkanen dicht op elkaar verbonden met elkaar en de oorsprong van meerdere supererupties, vier in de laatste 1,25 miljoen jaar (wat het grootste aantal is van alle regio's wereldwijd op die termijn), en 12 VEI 7+ erupties in dezelfde periode. De vulkanische zone is ook verantwoordelijk voor de laatste supereruptie gekend ongeveer 25000 jaar geleden, en heeft ook een VEI 7 eruptie gehad in de 2e eeuw of 3e eeuw na Christus. De Tarawera uitbarsting eind 19e eeuw heeft de meest actieve geiser en de grootste kalkterrassen ter wereld (een natuurwonder van toen) helaas verwoest in een VEI 5 eruptie, en die vulkaan ligt ook in de Taupo zone.

taupo%20volcanic%20zone.jpg


Dit is een extreem complexe vulkanische zone. LOTR is op één van deze vulkanen deels ook gefilmd (de Mount Doom van LOTR is gefilmd bij Ruapehu en Nguaruhoe). Tongariro is een typische gigantische stratovulkaan, maar de meeste supererupties vinden noordelijker plaats. Het is echt gigantisch en fascinerend. Ik vind dit een stuk indrukwekkender dan Yellowstone bijvoorbeeld.

Kermadec_Arc.jpg


Geologisch heel erg jonge zone omdat de westelijke lijn vroeger gebruikt werd dat bvb. Fiji creerde. Maar door een complex proces treedt rifting en subductie tegelijkertijd op?

Over de Tonga-Kermadec Arc Zone vind ik dit terug

It is the most linear, fastest converging, and most seismically active subduction boundary on Earth, and consequently has the highest density of submarine volcanoes.

Ten zuidoosten vind je trouwens nog een lijn zoals bij de Hawaii seamounts en dat is een hotspot die vroeger zelfs actiever moet geweest zijn dan de Hawaii hotspot maar over de miljoenen jaren heen veel minder actief is en nu maar beperkte activiteit nog heeft (geen eilanden boven water alvast), genaamd de Louisville hotspot of Louisville seamount chain. Mogelijk verantwoordelijk voor de formatie van eilandgebieden of eilanden en plateaus die boven water komen ten westen van de subductiezone waarover we praten.

Omdat het een jonge zone is zou je dus zeggen dat in de verdere toekomst (omdat subductie later is gestart bij de Kermadec eilanden) dat daar de eilandmassa gaat toenemen in de komende miljoenen jaren. Dat zal ook voor Tonga zijn, daartussen zijn zal je wel een soort breuk hebben omdat daar de seamounts van de voormalige Louisville hotspot nog door het subductieproces worden opgeslokt, en dat zorgt voor minder vulkanisme of een ander type dan.
 
Laatst bewerkt:
Eerst werd 20km door de media gerapporteerd, daarna kwamen mensen zeggen via SKEW-T diagrammen dat het toch minstens of ongeveer 30 km blijkt geweest te zijn. Gisteren of eergisteren kwam de prognose van 40km. En nu gaat het al richting 50km. Met een groot gedeelte dat gewoon rond 35 km hoogte zit van de aswolk.

En nu gaan we richting 55km hoogte.
 
De pressure waves hebben hun vierde keer over de Aarde heen gereisd, wordt steeds vager en vager en minder zichtbaar, maar wel nog te zien in meetinstrumenten. Gezien ze langs beide kanten reisden hebben we ze dus 8 keer kunnen zien voorlopig in België.
 
A nuclear-test monitor calls Tonga volcano blast 'biggest thing that we've ever seen'

According to Le Bras, atmospheric measurements in Austria, roughly 10,000 miles from the eruption site, detected a shock wave that was 2 hectopascals in strength. By comparison, the largest nuclear weapon ever tested, the Soviet Union's Tsar Bomba, generated a shock wave of just 0.5-0.7 hectopascals in New Zealand, which sits at a comparable distance from Russia's nuclear test site in Novaya Zemlya.

Le Bras declined to predict just how big the volcanic eruption in Tonga was, citing the CTBTO's rules against estimating the size of nuclear detonations. But Margaret Campbell-Brown, a physicist at the University of Western Ontario in Canada who uses infrasound to study meteors as they enter the atmosphere, says she thinks it was at least as large as the 50 megaton Soviet test in 1961.

"A very rough back-of-the-envelope calculation suggests that the energy was around 50 megatons," says Campbell-Brown. "We haven't done the real analysis that it would need, but it doesn't seem like it would be smaller."

___

Ik weet niet of het zo werkt, want het is een ander proces en ik weet niet of 2 hPa shock wave gelijkstaat aan drie keer 0.5/0.7 hPa shockwave maar als dat wel zo is, dan kijk je naar 150 megatons. Krakatoa's blast was 150-200 megatons. Eigenlijk roept deze uitbarsting veel meer vragen op dan dat ze antwoorden beantwoordt.

De uitbarsting is zo vreemd dat het soms lijkt alsof het om een atoombom gaat dan om een vulkaanuitbarsting.
 
Laatst bewerkt:
Beangstigend en dat is dan nog niet eens een zgn. supervulkaan. Ik kan me een eruptie van Yellowstone of Campi Flegrei nauwelijks voorstellen. Hopelijk blijven wij daarvan bespaard tijdens ons leven :eek:
 
Qua explosie heeft dit VEI 6 karakteristieken, maar het is mogelijk dat minder verse magma naar bovenkwam typisch bij een VEI 6, wat de lagere gassen ook kan verklaren, maar dat andere factoren voor de explosiviteit hebben gezorgd (water, en ook dat het onder water ligt). Qua verse magma lijkt het meer gemeen te hebben met een VEI 4. Dat maakt het allemaal wat vreemd, en het lijkt gewoon iets (totaal) anders te zijn dan wat we al gezien hebben, mogelijk een zeer extreme versie van een phreatomagmatische uitbarsting. Alle uitbarstingen die Yellowstone gehad heeft in de laatste 10.000 jaar waren ook phreatomagmatisch allemaal: weinig verse magma, maar vooral water en een beetje gas. Yellowstone heeft een heel complex hydrothermisch systeem, zie de vele geisers die soms zelfs restanten zijn van die uitbarstingen of wijzen op die hydrothermische reservoirs ondergronds. Maar bij Hunga Tonga ligt die magmakamer of de vulkaan grotendeels onder water. Bij de Taalvulkaan wordt ook gevreesd dat water een grote rol zou spelen in een nieuwe uitbarsting.

Ver terug in het verleden zouden dit soort uitbarstingen onopgemerkt geweest zijn. Maar mogelijk zijn wel wat uitbarstingen van die aard die nu nog hun "littekens" hebben achtergelaten.

Dit in 1924 uit Japan is de enige uitbarsting die misschien wat in de buurt komt, maar wellicht een pak minder krachtig. Wel VEI 5. https://www.data.jma.go.jp/svd/vois...099_submarine_volcano_nne_of_iriomotejima.pdf

On October 31, 1924, a sudden submarine eruption occurred in the sea approximately 20 km to the north-northeast of
Iriomotejima. The next day a large amount of pumice covered the nearby surface of the sea, and was eventually washed to
various parts of Japan by the Japan Current. The SiO2 conten of ejecta is 77.0 wt %.

-> Maar dus geen tsunami, geen reports rond geluid/bangs, bijna een vergeten uitbarsting vandaag, zou sowieso compleet vergeten zijn of zelfs onopgemerkt in de geschiedenis mocht het een halve eeuw ervoor plaats gevonden hebben.

Kuwae 1452
De Krakatau uitbarstingen.

En op het einde van de dag is geen enkele eigenlijk vergelijkbaar met deze (of lijkt het toch zo). Ofwel niet volledig submarine, ofwel te veel "gewone uitbarsting", ofwel te veel wijzend op een landslide.

Misschien komt de Ritter Island tsunami in de buurt. Daar is wel sprake van "schoten" die gehoord zijn door de lokale bevolking in Papoea-Nieuw Guinea met ook een tsunami in Chili. Maar de tsunami lijkt niet veroorzaakt geweest te zijn door de uitbarsting of explosie. Lijkt eerder een landslide.
 
Laatst bewerkt:

"Dat is een ongeziene hoogte", zegt wetenschapper Simon Proud bij de Britse nieuwsomroep BBC. De tot dusver krachtigste eruptie was die van de Pinatubo op de Filipijnen in 1991. De rookpluim van de vulkaan reikte zo'n 40 kilometer hoog, al denken wetenschappers dat de huidige, meer nauwkeurige satellieten mogelijk een hogere hoogte zouden aangeven.
 
Plots vrij veel aardbevingen. Geen idee wat dit inhoudt: nieuwe onrust of zoeken naar een post-eruptie equilibrium.

YearMonthDayTime UTCMagLatLonDepth kmRegionUSGS IDTimestamp
2022012205:12:334.7-20.7797-175.392810.044 km NNW of Nuku‘alofa, Tongaus7000ge5z1642828353
2022012119:50:434.8-20.6839-175.394910.054 km NNW of Nuku‘alofa, Tongaus7000ge1p1642794643
2022012113:22:334.8-20.7823-175.381510.043 km NNW of Nuku‘alofa, Tongaus7000ge1f1642771353
2022012105:45:584.7-20.7481-175.319510.045 km NNW of Nuku‘alofa, Tongaus7000gdrz1642743958
2022012023:33:524.7-20.4834-175.416910.076 km NNW of Nuku‘alofa, Tongaus7000gdpt1642721632
2022012020:05:304.8-20.3512-175.380210.089 km NNW of Nuku‘alofa, Tongaus7000gdmq1642709130
2022012017:10:034.8-20.4535-175.250110.076 km N of Nuku‘alofa, Tongaus7000gdpe1642698603
2022012008:29:434.6-20.8171-175.520310.048 km NW of Nuku‘alofa, Tongaus7000gdqc1642667383
2022012003:06:124.6-20.7028-175.384610.051 km NNW of Nuku‘alofa, Tongaus7000gdqg1642647972
2022011923:23:495.0-20.8485-175.409710.038 km NW of Nuku‘alofa, Tongaus7000gdcz1642634629
2022011920:18:104.6-20.5931-175.413710.064 km NNW of Nuku‘alofa, Tongaus7000gdqq1642623490
2022011918:22:174.8-20.7456-175.436010.049 km NNW of Nuku‘alofa, Tongaus7000gdqu1642616537
2022011914:38:394.8-20.5917-175.374610.063 km NNW of Nuku‘alofa, Tongaus7000ge5m1642603119
2022011911:37:504.6-20.5640-175.344910.065 km NNW of Nuku‘alofa, Tongaus7000gdqy1642592270
2022011907:48:564.8-20.5827-175.316310.062 km N of Nuku‘alofa, Tongaus7000gdp81642578536
2022011905:34:394.6-20.6282-175.698510.076 km NW of Nuku‘alofa, Tongaus7000gdzh1642570479
2022011903:37:294.6-20.4401-175.314610.078 km N of Nuku‘alofa, Tongaus7000gdf71642563449
2022011902:10:064.6-20.8442-175.319310.034 km NNW of Nuku‘alofa, Tongaus7000gdza1642558206
2022011901:16:394.8-20.8291-175.330510.036 km NNW of Nuku‘alofa, Tongaus7000gd261642554999
2022011823:49:154.8-20.6214-175.392410.060 km NNW of Nuku‘alofa, Tongaus7000ge5h1642549755
2022011822:01:114.6-20.9345-175.368110.028 km NW of Nuku‘alofa, Tongaus7000gde91642543271
2022011820:17:464.7-20.4833-175.358610.074 km NNW of Nuku‘alofa, Tongaus7000ge571642537066
2022011817:59:544.9-20.6508-175.606310.068 km NW of Nuku‘alofa, Tongaus7000gcz21642528794
2022011816:51:054.6-20.7979-175.435210.044 km NNW of Nuku‘alofa, Tongaus7000ge501642524665
2022011814:31:504.6-20.6843-175.330410.0Tongaus7000gdyh1642516310
2022011811:03:554.6-20.6174-175.614810.072 km NW of Nuku‘alofa, Tongaus7000gcuy1642503835
2022011807:59:094.6-20.4401-175.328110.078 km N of Nuku‘alofa, Tongaus7000ge4x1642492749
2022011806:52:354.7-20.7433-175.487910.052 km NW of Nuku‘alofa, Tongaus7000gcty1642488755
2022011805:18:594.4-20.4725-175.249010.073 km N of Nuku‘alofa, Tongaus7000ge4u1642483139
 
Terug
Bovenaan