Vulkanen & aardbevingen-thread

Daarnet mijn weerstation gecheckt en inderdaad de piek gezien !! Cool.
1025 1027 1024 1025 tussen 20 en 21h (luchtdruk)
 
Laatst bewerkt:
2 mensen zouden overleden zijn door de impact van de tsunami in Peru.


In dit artikel hebben ze het ook over een event die ongeveer elke 1000 jaar terugkeert, laatste keer rond het jaar 1100 (mogelijk dus de bron van de unknown tropical eruption in 1108 die hier voor minstens 2 barslechte zomers zorgde).

Het eiland heeft blijkbaar een grote krater nagelaten. Bijna het volledige eiland is verdwenen.

De vulkaan's wolk was hoog genoeg voor continue stratospheric injection dus op zich ja is dat een vulkaan die zeker een impact zal hebben op het klimaat. Enig probleem is in welke mate, en blijkbaar lijkt de uitbarsting eerder sulfur-arm te zijn waardoor het op dat vlak mogelijk zou moeten meevallen. Maar precies zeker ben ik daar nog niet van.

Qua kracht blijf ik voorlopig bij high end VEI 5 - low/medium end VEI 6.

Zwaarste vulkaanuitbarsting sinds 1991 is 99,9% zeker, daar mag je van uitgaan. Sterker dan Pinatubo kan. Maar het zal niet veel zwaarder als het al zwaarder was. In het meest extreme geval was deze uitbarsting de zwaarste sinds 1883. In het meest conservatieve geval de zwaarste sinds 1991. Een uitbarsting die zwaarder is sinds Pinatubo is quasi zeker al de zwaarste sinds 1883, omdat Pinatubo de 2e zwaarste van de 21ste eeuw was, en Novarupta ongeveer even zwaar als PInatubo is.

Een uitbarsting zoals deze komt gemiddeld 1 keer om de 50 tot 100 jaar voor (als het een VEI 6 is).

Dr Cronin said the Hunga eruption was a one-in-1000-year event.

Radiocarbon dating suggested one major eruption of this scale occurred about AD1100 and another in AD200, he said.

"This, along with other data from the volcanic ash records, suggests a recurrence interval of 900 to 1000 years for very large eruptions at the volcano.

"The current eruption seems to be one of these large events which fits with the timing since the last of these in [circa] AD1100."


 
Laatst bewerkt:
FJNBfQOWYAQGryp


Later in de nacht is de 2e schokgolf ook over ons land gekomen (die van de andere kant). De eerste schokgolf kwam vanuit het noorden (Alaska -> noordpoolgebied, Finland en zo Europa in). De tweede is via Antarctica gegaan en na 21 en een half uur aangekomen hier.
 
FJJDdjKXEAMwZGP


Om nog een idee van de schaal te hebben en dat is 2 uur na de uitbarsting.

FJNE4HAaAAAUWDB


Australian Open kan in gevaar zijn... De grote aswolk gaat richting Australië nu.
 
word-image-6.png


Twee eilanden lijken volledig verdwenen te zijn door de tsunami (onbewoond)

De grootste golven zijn richting noord en oost gegaan. Het goede nieuws. De bewoonde gebieden van Tonga lagen in het zuiden. De bewoonde gebieden van Fiji lagen in het westen. Natuurlijk was nog steeds de tsunami nog steeds schadelijk, maar met de richting van de grootste golven hebben we waarschijnlijk wel veel geluk gehad. De geërodeerde eilanden zijn ook niet bewoond.

Op de bewoonde eilanden van Tonga zou het volgens reports ook wel een maanlandschap lijken, met nog veel gebieden die onder water staan na een tsunami van +-1 meter daar.

word-image-7.png


Dit is wat overschiet van de vulkaan. Niet zoveel meer is duidelijk, maar het vreemde is dat het westelijke gedeelte nog wat overschiet terwijl dat minder groot dan de rest was. Hogere gebieden zijn weg. Het zou kunnen dat het westelijke eilandje dat je nog ziet dat overblijft de tsunami richting N en O heeft doen gaan, van wat ik lees maar het is redelijk complex, wat de grootste / giga-impact weg van de bewoonde eilanden heeft doen gaan. Al begrijp ik zelf niet goed wat men er precies mee zegt want er liggen nog wel "verderop" Niue en Amerikaans Samoa, anyway.

Op 60 km heeft men sulfur geroken (dus er was zeker SO² aanwezig). Maar opnieuw geeft dat geen antwoord op de vraag hoeveel. Maar er zal SO² hoog genoeg in de stratosfeer geraakt zijn. Wellicht tussen 0.1°C en 0.5°C wereldwijde afkoeling voor 24-36 maanden en dan herstel en weer opwarming v/d aarde, usual business. Ik ben wel benieuwd hoe beiden zullen gecombineerd worden, want het is niet dat een uitbarsting een deel man-made climate change ongedaan maakt, het is dat de twee tezamen optreden wat anders is dan gewoon iets minder opwarming tijdelijk. Maak die fout dus absoluut niet. Is totaal anders.
 
Laatst bewerkt:
Ik ben ook benieuwd of we daar iets zullen van zien de komende weken, in de vorm van een soort sluierbewolking. Dat gebeurt soms nu al bij bosbranden of door Saharastof die met sterke zuidenwinden naar hier waait.
Dus je zou dan extra rode zonsondergangen kunnen zien. Zouden er binnen 3-4 weken hiervan gevolgen kunnen zijn voor ons weer?

Het moet daar niet gezellig zijn in Tonga op dit moment, alles zou bedekt zijn met een aslaag van 2cm, maar ik heb nog maar weinig/geen foto's gezien van ginder, want het internet zou daar platliggen door de uitbarsting. Het is dus moeilijk om te weten hoe ernstig de situatie daar is , en dat geeft problemen voor de hulpverlening ook wellicht.
 
Op het hoofdeiland is er wel schade maar daar is niet de grootste impact te vinden, want zoals ik zei de tsunami is deels gebroken doordat westelijk eiland dat overeind bleef terwijl de rest moet ingestort zijn (dat heeft de golf gebroken), en dat zorgde ook voor een minder zware impact van de tsunami op Nieuw-Zeeland en Australie (gelijkaardig met Chili en de VS dat 3 keer verder weg ligt).

Er is heel weinig informatie te vinden. Tonga is volledig van de kaart verdwenen door het platvallen v. internet en reddingsoperaties worden bemoeilijkt door dat de uitbarsting ja nog steeds zijn gevolgen heeft, en komt nu pas wat op gang.

resort-island-view.jpg


Dit eiland is toeristisch, heel klein. Maar zou naar het schijnt ook volledig in de oceaan verdwenen zijn door de tsunami. Hier waren blijkbaar wel mensen aanwezig, maar er zijn reddingsoperaties aan de gang. Ik vind het maar vreemde berichten.

Van Nomuka en de Ha'apai eilandengroep zou blijkbaar ook nog steeds geen berichten of contact mee gelegd zijn. De inwoners van het grote eiland van Tonga hebben gezegd dat er nog niets duidelijk is van hun aan de eerste reddingswerkers uit Nieuw-Zeeland. Op die eilanden zou ook veel meer as gevallen zijn, en die eilanden zouden de grootste impact van de tsunami moeten gehad hebben (het is ook daar dat 2 eilanden ook in de zee verdwenen - die 2 eilanden waren wel onbewoond) maar andere waren dan wel weer bewoond. Op Nomuka zouden 400 a 500 mensen leven.

Ha%CA%BBapai.gif


Ha'apai eilanden hier... Links vanonder is de vulkaan. Tofua en Kao zijn 2 andere vulkanen. Tofua heeft ook een krater en heeft wellicht ook in de laatste 3000 jaar die krater ergens gecreëerd. De eilandengroep bestaat uit 51 eilanden, niet allemaal bewoond. In totaal wonen 5419 mensen verspreid over deze eilanden. 2 van de eilanden zuidelijk op de kaart (Nuku en Tau) zijn dus zelfs op satellietbeelden van nu in de oceaan verdwenen.

All of the larger islands of Haʻapai are in the eastern Lifuka group. The two largest islands are Lifuka and Foa which have 2,205 and 1,392 people respectively as of 2016. The next largest are Nomuka and Haʻano, which have four villages, with a combined population of 910. To the south of these islands is ʻUiha, which has two villages with a combined population of 695. ʻUiha is also the site of ancient burial grounds and an ancient monument.

Maar het is wat chaotisch. Atata island ligt veel dichter bij het hoofdeiland, dus ik weet waarom niet ze daarover beginnen als ze zeggen dat als het eiland met het hoogste punt volledig submerged is uit deze groep en het eiland dat ze noemen zit niet in deze eilandengroep. Nouja, een archipelago is sowieso verwarrend door de vele hoeveelheid eilanden, de meerderheid onbewoond ook. Laat ons hopen dat de golven misschien grotendeels op onbewoonde eilanden is ingeslagen die de golf misschien wat gebroken voor eilanden verderop (Lifuka, Ha'ano, 'Uiha en Fao liggen het meest verderop). Enkel Nomuka ligt eigenlijk in de frontlinie (e daar wonen 400-500 mensen.

Nomuka.gif


Gelukkig vond de tsunami overdag plaats. Normaal gezien zouden ze naar het hoogste punt (Koto maka) gevlucht zijn., wat 45 m hoog is, en ik vermoed aan dat het bruin ingekleurde gebied is waar de mensen woonden. 7 vierkante kilometer groot ook. Misschien dat Nomukaiki de golf deels gekraakt heeft, maar natuurlijk niet genoeg. De golf zou van het ZW moeten komen zijn.
 
Laatst bewerkt:

De vulkaan blijft uitbarsten, maar geen grote explosies tot dusver (ondanks sommige "questionable" media berichten van wel, maar dat klopt niet). Er was opnieuw een nieuwe waarschuwing gegeven voor Amerikaans Samoa. Geen grote tsunami, maar eerder vergelijkbaar met de 1ste tsunami. De grote tsunami was de 2e.

EVALUATION
----------
* SEA LEVEL READINGS AT PAGO PAGO HARBOR REGISTERED A WAVE
WITH AN AMPLITUDE OF 36 CM, EXCEEDING ADVISORY LEVEL OF 30 CM.

* THIS MIGHT BE FROM ANOTHER EXPLOSION OF TONGA VOLCANO.
THERE ARE NO KNOWN EARTHQUAKES OF SIGNIFICANT SIZE TO
GENERATE THIS WAVE.


Dit is de bron die vermeldde dat meer uitbarstingen mogelijk zijn (ik had nog een andere bron die hetzelfde vermeldde, van iemand die ter plaatse was geweest) in 2015.

What we can expect to happen now

We’re still in the middle of this major eruptive sequence and many aspects remain unclear, partly because the island is currently obscured by ash clouds.

The two earlier eruptions on December 20, 2021 and January 13, 2022 were of moderate size. They produced clouds of up to 17km elevation and added new land to the 2014/15 combined island.

The latest eruption has stepped up the scale in terms of violence. The ash plume is already about 20km high. Most remarkably, it spread out almost concentrically over a distance of about 130km from the volcano, creating a plume with a 260km diameter, before it was distorted by the wind.

This demonstrates a huge explosive power – one that cannot be explained by magma-water interaction alone. It shows instead that large amounts of fresh, gas-charged magma have erupted from the caldera.

The eruption also produced a tsunami throughout Tonga and neighbouring Fiji and Samoa. Shock waves traversed many thousands of kilometres, were seen from space, and recorded in New Zealand some 2000km away. Soon after the eruption started, the sky was blocked out on Tongatapu, with ash beginning to fall.

All these signs suggest the large Hunga caldera has awoken. Tsunami are generated by coupled atmospheric and ocean shock waves during an explosions, but they are also readily caused by submarine landslides and caldera collapses.

It remains unclear if this is the climax of the eruption. It represents a major magma pressure release, which may settle the system.

A warning, however, lies in geological deposits from the volcano’s previous eruptions. These complex sequences show each of the 1000-year major caldera eruption episodes involved many separate explosion events.

Hence we could be in for several weeks or even years of major volcanic unrest from the Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai volcano.
For the sake of the people of Tonga I hope not.

Shane Cronin is the Professor of Earth Sciences at the University of Auckland.


Hier kun je goed eigenlijk de satellietbeelden blijven volgen (al wordt het daar nu weer "nacht".)
 
Laatst bewerkt:
Respect wel voor Nieuw-Zeeland voor de hulp die ze proberen te leveren ondanks de moeilijke omstandigheden.

 
Laatst bewerkt:
Stel dat er een vulkaan uitbarst van het kaliber van de Tambora zoals in 1815 (VEI 7), de zwaarste uitbarsting in de recente geschiedenis, dan zal dit toch wel enkele jaren hinder geven. Dit is daarmee vergeleken nog klein bier (dit zal minstens VEI 5 zijn en misschien nipt VEI 6 - dit is zeker de zwaarste uitbarsting sinds 1991).
De Tambora nog 1 categorie onder een supervulkaan (VEI 8), als er zo een vulkaan uitbarst dan kunnen we rekenen op een wereldwijde catastrofe: temperatuurdaling van meerdere °C voor meerdere jaren/decennia wereldwijd (een soort mini-ijstijd), mislukte oogsten, hongersnoden, ... Kortom dan kunnen we het schudden denk ik :)
Die VEI schaal is trouwens logaritmisch, een VEI 6 uitbarsting stoot 10x meer materiaal uit dan een VEI 5 uitbarsting, dus een supervulkaan is mogelijk 1000x krachtiger dan deze uitbarsting (als deze blijkt een VEI 6 te zijn dan is het nog steeds 100x krachtiger).
 
H6MCdEr.jpg

06844b2b-59f5-4097-bcfa-af1a0180998d


Nomuka, het eiland waar ik het meeste schrik voor had door de ligging. Blijkbaar golven van 5 tot 10 meter, en heel veel as die neerviel.


FJYif0RXIAQKcbm


“The large and explosive lateral spread of the eruption suggests that it was probably the biggest one since the 1991 eruption of Pinatubo,” added Cronin. This is a contention gathering support in some circles. However, estimations still vary widely, ranging from a mid-VEI 4 to a powerful VEI 6. The full details of the eruption likely won’t be confirmed for weeks.

mid-VEI 4 zou betekenen dat het niet de zwaarste uitbarsting van deze eeuw was, wat zou kunnen volgens de strikte definitie als het toch eerder een chemische reactie was met vooral water in de mix. Al lijkt mid VEI 4 zelfs in dat scenario onwaarschijnlijk. Powerful VEI 6 lijkt mij ook onwaarschijnlijk, want een high end VEI 6 zou betekenen dat het de zwaarste was sinds Tambora, en dat lijkt mij niet het geval. Zelfs mid VEI 6 zou zwaarste sinds Krakatau betekenen. Pinatubo was 15 km cu km³ dus eerder low end VEI 6, tenzij ze de kracht van VEI 6 zelf benadrukken door het woord powerful.


Cronin and his research team camped on Hunga Tonga-Hunga Ha’apai in 2015 and noticed that the surrounding coral reef was lifting up, suggesting that magma was building underneath the volcano and could cause an eruption in the near future. The team found evidence of two previous mega-eruptions in AD 1100 and AD 200, suggesting they occur roughly once every 1000 years — making us due for a third.


Artikel geeft wel dit aan, dat het wellicht niet "the big one" was, ook al leekt het als de big one.

In conclusion, Hunga Tonga’s Jan 15 eruption was not the ‘big one’, it wasn’t that monster VEI 6/7 that cools the planet by 2C and instantly propels us –in combo with an ever-waning sun– into Earth’s next period of global cooling; however…

Maar het zou volgens hetzelfde artikel nog kunnen dat de zwaarste klap nog moet komen, wat ik al veel voorbij heb zien komen.

Chances are, Hunga Tonga-Hunga Ha’apai isn’t quite done yet. The volcano has continued to erupt at a low level since the weekend, and further explosive events are likely over the coming days or weeks. The question is, what does it have left?

“The concern at the moment is how little information we have and that’s scary,” said Janine Krippner, a New Zealand-based volcanologist with the Smithsonian Global Volcanism Program. “When the vent is below water, nothing can tell us what will happen next.”

Superheated magma and a huge volume of volcanic gases rose quickly and met the cool seawater, intensifying the explosion, said Raymond Cas, a professor of volcanology at Australia’s Monash University. The fear is, something similar could be setting up again — further eruptions will be intensified by the vast amount of sea water filling the caldera/chamber, building pressure.

It’s a wait and see, though. “Once the volcano is de-gassed, it will settle down,” said American meteorologist, Chris Vagasky. But we don’t know if we’re there yet. Referring again to evidence of Hunga Tonga’s historical mega-eruptions, which appear to occur once every 1000 years, previously in AD 1100 and AD 200, these ancient sequences have always contained multiple high-level explosions over a closely-spaced period; thus, similarly sized –or even larger– eruptions are expected over the coming days/weeks/months/years — your guess is as good as mine… all eyes on Tonga.

Over de vulkanische tsunami, die zou de grootste zijn of qua impact de grootste sinds de tsunami van Krakatau in 1883

Lane said the only similar volcanic tsunami event was Indonesia’s Krakatau eruption in 1883, which killed tens of thousands of people and obliterated the island.
 
Laatst bewerkt:

Ook in de Caribbean zijn trouwens niet-bedreigende tsunamigolven voorgekomen, veroorzaakt door de shockgolf. Dat heeft de tsunami ook verergerd voor verder weg (Peru, VS en Japan bvb. in Peru kwamen zelfs 2 mensen om door de tsunami). En zonder de shockgolf was er wellicht geen sprake meer van een tsunami daar (dan). De tsunami kon niet de Caribbean bereiken want het is afgesloten van de Stille Oceaan dus een nieuwe (micro-)tsunami ontstond gekoppeld aan de sonic boom.

De tsunami die veroorzaakt zou worden door een shockgolf is boeiend voor ander events die in het verleden hebben plaatsgevonden. Bij de Chixculub impact die de uitsterving van (een groot deel) van de Dinosauriërs veroorzaakte.

Bij de Chixculub impact is al de hypothese dat de tsunami vooraf werd gegaan door een air wave induced tsunami, maar bepaalden zeiden dat er gewoon 2 sterke tsunami's zouden zijn: de pressure wave tsunami en de echte tsunami (door het verplaatsen van rots en zeebodemverschuivingen) maar de knal zelf was ook gekoppeld aan een tsunami die reisde aan de snelheid van het geluid. De tsunami's zijn nog complexer omdat de Caribbean nog redelijk ondiep zijn (ook toen) tegenover ja echt de diepe oceaanbodem dus is er ook een beperkte hoeveelheid water dat verplaatst kan nog worden (dat is nog altijd gigantisch, maar de zeebodem moet bijvoorbeeld drained geweest zijn door de impact met al het water tot op de bodem die verplaatst werd). Dat is alsof een groot oppervlakte van de Noordzee plots geen water meer zou gehad hebben gedurende een bepaalde tijd (paar uur).

EDIT: nog even buiten beschouwing gelaten de nagolven van het weerkaatsen van de tsunami omdat de rust na een tsunami ook niet direct terugkeert, zeker bij dergelijke tsunami's, dus op veel plaatsen zullen het meer dan 2 tsunami's geweest zijn.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan