Bordspelreview: Brood & Bier

Overleven op brood en bier. Het klinkt wat als de Gentse Feesten die momenteel ten volle bezig zijn. In deze review gaan we het helaas niet hebben over zatte Gentenaren of buitensporige groepsactiviteiten, maar wel over het nieuwste tweespelerspel van Scott Almes, uitgegeven door 999 Games. Jawel lieve lezertjes, we gaan zelf aan de slag om brood en bier te maken. Om in het thema te blijven voorzagen @Tova en ikzelf alvast de nodige ‘droogjes en natjes’ en gingen we als leiders van twee rivaliserende dorpen de uitdaging aan.

Panem et circenses! Nee, deze keer geen brood en spelen, maar dus wel een spel over brood en bier! In Brood & Bier (in de Engelstalige uitgave Beer & Bread ), hebben twee dorpen de dubbele traditie van bier brouwen en brood bakken. Terwijl de velden en middelen gedeeld worden, heerst nog steeds een vriendschappelijke rivaliteit om elkaar de loef af te steken. Als vertegenwoordiger van één van deze dorpen zal je gedurende zes jaar ingrediënten moeten oogsten, bier en brood moeten produceren en faciliteiten moeten upgraden. Maar let op, er zit ook een addertje onder het gras!

b&b1.jpg

Geen enkele grondstof gaat verloren!

Brood & Bier wordt gespeeld over zes ronden, waarin elke ronde een oogstjaar voorstelt. Let wel op, want vruchtbare en droge jaren zullen elkaar afwisselen. In jaren één, drie en vijf spreken we van vruchtbare jaren en zal er dus veel meer opbrengst zijn dan in de overige, droge, jaren. Elk jaar bestaat wel uit dezelfde vier fasen: de zaaifase, de kaartfase, de actiefase en de windmolenfase.

In de zaaifase wordt aangegeven hoeveel grondstoffen er van elk type aanwezig zullen zijn. Deze worden op de daartoe voorziene gemeenschappelijke velden geplaatst. Vervolgens worden in de kaartfase aan elke speler vijf kaarten gedeeld. Deze kunnen worden gebruikt om één van volgende drie acties uit te voeren: oogsten, produceren of upgraden. De oogstactie laat toe om de overeenkomstige grondstoffen op de kaart van het gemeenschappelijke veld te nemen en in je persoonlijke opslag te plaatsen. Belangrijk om weten is dat als je opslag vol zit, je de grondstoffen aan je tegenspeler moet geven. Tenminste als hij/zij daar nog plaats voor heeft. Kies je voor ‘produceren’, dan betaal je de overeenkomstige grondstoffen om bier te brouwen of brood te bakken en plaats je deze in je eigen brouwerij of bakkerij. Daarnaast kan je ook ‘upgraden’. Dit laat je toe een permanente upgrade (bijvoorbeeld extra opslag, een extra productie-actie, …) te verkrijgen of bonuspunten te verzamelen. Heb je op dat moment kaarten in je productie-eenheden, dan mag je die naast het speelbord leggen en worden deze als verkocht beschouwd. Een ronde wordt beëindigd met de windmolenfase. De persoon die op dat moment het minst aantal grondstoffen heeft, krijgt de windmolen en mag de volgende ronde beginnen.

b&b2.jpg

Een goede balans tussen brood en bier zal noodzakelijk zijn!

Klinkt voorlopig allemaal vrij simpel, toch? Maar let op, want er komt wel wat meer bij kijken. Het is namelijk zo dat je in vruchtbare jaren, na het spelen van een kaart, je overige kaarten aan je tegenspeler moet geven. Je zal dus goed moeten nadenken over welke kaarten je zelf per se wilt spelen en welke kaarten je niet aan je tegenstander wil geven. Dit is niet het geval in droge jaren. In droge jaren speel je namelijk steeds met je vaste hand. Dit zijn de kaarten die je in een vruchtbaar jaar gebruikte om te oogsten, aangevuld met nieuwe kaarten, zodat je opnieuw vijf kaarten in je hand hebt. Daarnaast worden er drie wisselkaarten op tafel gelegd. Deze zijn beschikbaar voor beide spelers, op voorwaarde dat ze meteen gespeeld worden. Zie je een kaart liggen die je echt goed kan gebruiken, dan zal je dus snel moeten zijn. Deze twist zorgt ervoor dat je in vruchtbare jaren al vooruit zal moeten denken over welke kaarten je tijdens de droge jaren in je bezit wenst te hebben.

Brood & Bier is een strategisch tweespelerspel dat meer in petto heeft dan het initieel doet vermoeden.


Maar dat is niet alles. In Brood & Bier is het namelijk niet de hoogste score die wint. Na de zesde ronde worden alle verkochte kaarten genomen en worden deze verdeeld in een brood-stapel en een bier-stapel. De scores worden afzonderlijk opgeteld en aangevuld met eventuele upgrades die bonuspunten vermelden. Vervolgens neem je van beide scores de laagste score. Het is déze score die zal tellen om uit te maken wie van de twee het spel heeft gewonnen. Het zal dus steeds zaaks zijn om je brood- en bierproductie in balans te houden om het spel te winnen!

b&b3.jpg

Een hapje, een drankje en spelen maar!​

Als fan van het betere bordspel, maar ook het betere bier, was het een no-brainer om met Brood & Bier aan de slag te gaan. Ondanks de vrij compacte doos, bleken toch heel wat componenten aanwezig te zijn. De handleiding was duidelijk, de setup vrij rechtlijnig, dus we konden meteen van start gaan. Al snel bleek dat ook het thema heel leuk aanwezig was in het spel. Niet enkel door de ‘ambachtelijke’, maar prachtig geïllustreerde tekeningen, maar ook inhoudelijk in de verschillende spelfasen. Heb je iets minder voeling met het thema, laat het je dan zeker niet afschrikken, want los daarvan blijft Brood & Bier een fijn tweespelerspel.

Wat ook snel duidelijk werd, was dat je niet steeds uit hetzelfde vaatje kon tappen. Het feit dat je steeds een goeie balans moet weten te houden tussen brood en bier, maakt het strategisch alvast een uitdaging. Zeker in combinatie met het drafting-systeem, het feit dat je elkaar grondstoffen kan ‘gunnen’ en de afwisseling tussen vruchtbare en droge jaren, zorgen ervoor dat je steeds enkele stappen vooruit moet denken en elkaars speelveld in de gaten moet houden. Uiteraard blijft het een kaartspel en zal er dus ook steeds een tikkeltje geluk mee gepaard gaan. Daarenboven zitten de brood- en bierkaarten allemaal door elkaar en zal je regelmatig tegenkomen dat je net op één van de twee moet focussen, maar daarvoor niet de juiste kaarten en/of ingrediënten krijgt. Vooral in de laatste rondes van het spel bleek dit vaak voor te vallen, but hey, it’s part of the game!

Is Brood & Bier enorm vernieuwend? Nee, misschien niet, maar toch zit er een bepaalde eigenheid aan het spel die het erg interessant maakt. Vooral het feit dat je elke kaart voor die doelen kan gebruiken, dwingt je soms om moeilijke keuzes te maken en maken het spel extra boeiend. Voor de prijs moet je het trouwens ook niet laten. Voor de prijs van een tiental pintjes op café is het namelijk van jou! Santé!

Conclusie

Brood & Bier is een strategisch tweespelerspel dat meer in petto heeft dan het initieel doet vermoeden. Zo kan elke speelkaart voor drie verschillende acties worden ingezet, wordt gebruik gemaakt van een closed drafting systeem en is het je hoogste laagste score die wint. Heel wat zaken dus om in de gaten te houden en waar toch enige tactiek bij komt kijken! Hoewel Brood & Bier een compact tweespelerspel lijkt, zal je merken dat er toch heel wat elementen van zwaardere spellen naar voor komen. Makkelijk te spelen, maar moeilijk te meesteren!

Alle foto's werden aangeleverd door Henk Rolleman. Meer knappe foto's vind je op zijn Instagram-pagina namellor.

Pro

  • Thema komt erg leuk naar voor
  • Ondanks compactheid voelt het toch als een zwaardere game
  • Leuke combinatie van closed drafting en multi-use cards
  • Ondanks beperkt, toch leuke spelerinteractie

Con

  • Geluksfactor blijft enigszins aanwezig
  • Upgrade-acties mochten misschien iets veelzijdiger
  • Kan het alcoholgebruik op een bordspelavond doen stijgen
7.5

Over

Uitgever

  1. 999 Games

Designer

Scott Almes

Aantal spelers

2

Tijdsduur

30-45 minuten
 
Terug
Bovenaan