Bordspelreview: District Noir

“I’ll make him an offer he can’t refuse.” – Don Corleone. Eén van de meest legendarische filmquotes die meteen aan de maffia doet denken. Nee, we gaan het deze keer niet hebben over de bekende gangsterfamilie uit het New York van de jaren ‘40, maar wel over District Noir, een zeer omstreden fictief gebied in Hoboken, New Jersey zo’n tien jaar later. Aan het hoofd van de grootste criminele organisaties wedijveren machtige leiders om territorium en steun, waarbij ze op elke mogelijke manier hun invloed proberen uit te breiden. Wie District Noir te pakken krijgt, krijgt de hele stad in handen. Aan jou om in dit tweespeler kaartspel van 999 Games de controle te grijpen!

In District Noir zijn er twee manieren om te winnen: zoveel mogelijk hulptroepen recruteren of via directe controle over drie strategische locaties in de stad. Hierbij zal je slim te werk moeten gaan, want elke zet die je doet, heeft ook effect op de winstkansen van je tegenstander. Geven, nemen, maar vooral je tegenstander overbluffen, is de boodschap!

District Noir 1.jpg

Wie het meest invloed heeft, wint het spel

In dit tactisch tweespeler kaartspel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten scoort. Dit doe je door hulptroepen te recruteren, welke afhankelijk van hun kleur vijf, zes, zeven of acht punten opleveren of door alliantiekaarten te verzamelen en verraadkaarten trachten door te spelen, die respectievelijk voor plus- of minpunten zorgen. Er zit echter nog een addertje onder het gras … wie namelijk de drie stadskaarten kan verzamelen, wint onmiddellijk het spel. Zal je punten laten liggen om voor de stadskaarten te gaan? Of speel je toch eerder op safe door zoveel mogelijk punten te sprokkelen?

Geven, nemen, maar vooral je tegenstander overbluffen, is de boodschap!


Een spelletje starten is simpel: de 45 kaarten worden geschud, drie kaarten worden uit het spel gehaald en elke speler krijgt vijf kaarten. De overige kaarten worden gedekt in het midden geplaatst en daarvan worden twee kaarten open op tafel gelegd. Vervolgens wordt het spel gespeeld over vier ronden, waarbij je telkens twee acties kan uitvoeren: een kaart afleggen aan het einde van de open rij of maximaal vijf open kaarten nemen, startende vanaf het einde van de rij. Is je hand leeg, dan word je verplicht van de open kaarten te nemen. Heb je kaarten genomen, dan dien je deze voor je uit te leggen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat je gedurende de ronde slechts één keer kaarten mag nemen. Wacht je te lang, dan zal je verplicht worden van de overgebleven kaarten te nemen. Slim omspringen en je tegenstander in keuzes dwingen is de boodschap!

District Noir 2.jpg

Dwing je tegenstander in je eigen keuzes!

Met het artwork weten Przemyslaw Fornal, Vincent Roché en Hinami Tsukuda de jaren ’50-maffiasfeer perfect te vatten. Hierbij slagen ze erin om noir-elementen te combineren met opvallende, maar bijpassende gekleurde puntenkaarten, die een duidelijke tussentijdse puntentelling toelaten. Hoewel het spel zelf eenvoudig en snel gespeeld is, zal je merken dat er verrassend meer diepgang bij komt kijken dan initieel doet vermoeden.

Zo zijn er verschillende tactieken om te winnen. Stadskaarten nemen houdt bijvoorbeeld een risico in, want je weet niet of alle drie de stadskaarten wel degelijk in het spel zijn, maar je kan ze ook gebruiken om je tegenstander te forceren om kaarten te nemen zodat je nadien kaarten kan spelen die jou ten goede komen. Uiteraard zal je regelmatig iets moeten geven om te krijgen en het is net die dynamiek die District Noir erg vermakelijk maakt. Je zal merken dat je snel vertrokken bent voor meerdere rondjes. En ondanks de simpele opzet, gaat het spel niet snel vervelen.

Conclusie

District Noir is een tactisch tweespeler kaartspel, waarbij je je meteen in de mafiawereld van de jaren ’50 waant. Hoewel het spel erg eenvoudig en snel gespeeld is, zal je merken dat er verrassend meer diepgang bij komt kijken dan initieel doet vermoeden. Wie op zoek is naar een ideaal tussendoortje dat op vijftien minuten gespeeld is, is bij District Noir aan het juiste adres. Eentje die gerust in de wagen kan blijven liggen voor een onverwacht cafémomentje met een vriend of collega!

Pro

  • Leuke artwork, waardoor je je meteen in de maffiasfeer van de jaren '50 waant
  • Eenvoudig en snel gespeeld, maar bevat toch voldoende diepgang
  • Ideaal tussendoortje

Con

  • Iets te snel gedaan, waardoor je meerdere rondjes zal spelen
8

Over

Beschikbaar vanaf

1 november 2023

Uitgever

  1. 999 Games

Designer

Nobutake Dogen, Nao Shimamura

Aantal spelers

2

Tijdsduur

15 minuten
 
Terug
Bovenaan