Bordspelreview: Dominion: Plunderen

De zee, mythisch in al zijn ongereptheid en voer voor avontuur. Via de scheepvaart is ook de handel ontstaan en handel bracht rijkdom, maar ook jaloersheid. Want, aan de overkant van de zee hebben ze zoveel spullen, betere spullen, betere ambachtslieden, glanzender, ... kronen, tiara's, al die schatten en rijkdommen. Het is tijd om die spullen te verzamelen. Een nieuw en beter leven, waar je bereid bent om voor te strijden. Hijs de zeilen en verken die nieuwe wateren. En waarom plunder je niet dat handelsschip en steel je wat schatten? Piraterij is een misdrijf, maar Plunderen lijkt wel de weg naar de overwinning.

We hebben het vandaag over Dominion: Plunderen , reeds de vijftiende uitbreiding van Dominion, de bekendste deck builder die in 2008 is uitgebracht. Het is en blijft een uitbreiding en kan enkel gespeeld worden met een opzichzelfstaande versie van Dominion, maar kan wel met alle andere Dominion-uitbreidingen worden gecombineerd. Voor een prijskaartje rond de vijftig euro, kan je als onoplettende leek dus wel geplunderd worden. Gelukkig heb ik Dominion Second Edition en ga ik enkele aanbevolen combinaties uittesten.

20240327_085600.jpg

Pak de buit​

De uitbreiding Dominion: Plunderen komt in een even grote standaard boardgame-doos, net als het origineel en bevat vijfhonderd kaarten. Er komen in totaal een vierhonderdtal kaarten als nieuwe stapels koninkrijkkaarten. Veertig nieuwe stapels koninkrijkkaarten dus, met veertig locatiekaarten. Voeg dan nog een dertigtal buitkaarten of duurzame kaarten toe, vijftien gebeurteniskaarten en vijftien eigenschapskaarten en je komt aan de ronde som van vijfhonderd. Al deze kaarten komen in een handige kunststoffen inlay en bijhorende sorteerstrook. Uit de originele edities dien je de vloekkaarten, de geldkaarten en overwinningskaarten te halen om te kunnen spelen. Maar, hoe speel je natuurlijk weer Dominion?

De buit is een sterke aanvulling van je deck!


In Dominion kiezen de spelers elk spel tien sets van koninkrijkkaarten, worden de geldkaarten en overwinningskaarten toegevoegd op tafel en probeer je een deck samen te stellen. Er kan gekozen worden om vooraf gedefinieerde speelsets te gebruiken, of te draften via de verschillende locatiekaarten. Elke beurt trek je kaarten van je eigen trekstapel, waarmee je kan spelen. Je kan nieuwe kaarten kopen of verkrijgen uit de deck market, acties of reacties spelen, bijkomende kaarten trekken uit je deck of geld verzamelen om uit te geven. Is je stapel leeg, dan schud je alle kaarten door elkaar en begin je opnieuw. Je bouwt verder op je bestaande deck waarbij de overwinningspunten niets toedragen aan je motor en je deck vervuilen. Hijs de zeilen, laat je motor lopen en kies zorgvuldig welke strategie je wenst aan te houden.

20240212_163239.jpg

Leegroven dan maar​

Maar wat voegt deze uitbreiding van Dominion nu toe aan het spel. Er komen dus vijftien gebeurtenissenkaarten op je af, welke in de uitbreiding Avonturen voor het eerst verschenen, en nadien nog bij Keizerrijken en Menagerie. Koop je in de aanschaffase een kaart, dan kan je ervoor kiezen om een gebeurtenis te kopen. Deze gebeurtenissen blijven op tafel liggen en zorgen voor een langdurig effect. Zo kan je jezelf voorbereiden door een aantal kaarten opzij te leggen, een invasie te plannen bij je tegenstander door een aanvalskaart te spelen, een Hertogdom te pikken, bijkomende actiekaarten te nemen met zelf wat buit, OP! Soms kan je ook gewoon leegroven en een buit nemen van de stapel.

Brokstukken en wrakstukken.


De buitkaarten zijn namelijk een volgende toevoeging aan het spel. Vijftien verschillende buitkaarten, twee exemplaren van elke soort. Verkrijg je een buit in je hand, dan toon je die aan alle spelers en verdwijnt hij in je stapel kaarten. Je kan enkel de buit verzamelen via andere kaarten en je kan dit bijgevolg niet kopen, maar laten we duidelijk zijn: de buitkaarten zorgen voor een stevige toevoeging aan je deck. Wie had er nu niet graag een glazen bol gehad om in de toekomst te kunnen kijken? Of een toverrol die ervoor zorgt dat je zowat elke kaart die er beschikbaar is direct kan spelen? Mijn lievelingskaart blijft toch wel de Prijsgeit, die wat kaarten uit je hand kan vernietigen, maar wel voor de nodige dubloenen zorgt. De buitkaarten komen bijna steeds met drie geldkaarten en een actiekaart, waardoor ze een sterke aanvulling zijn van je deck.

20240212_165410.jpg

Maar, is al dat plunderen wel duurzaam?​

Ook de duurzame kaarten komen met vaardigheden die in latere beurten nog kunnen plaatsvinden. Zo heb je bijvoorbeeld de Fregat, die tot je volgende beurt actief blijft en je tegenstanders hun handkaarten tot vier terugdrijft. Behoorlijk storend dus. Tegelijk kan ook een cascade aan duurzame kaarten ontstaan zoals bij het Vlaggenschip. Als laatste komen de eigenschapskaarten, die een soort van landschapskaarten zijn. Deze kaarten beïnvloeden een specifieke actie- of geldkaart. Zo kan je bijvoorbeeld geld erven, heb je een onvermoeibaar havendorp of een haastige eerste stuurman. De combinaties worden eindeloos uitgebreid met Plunderen.

Dat is alvast een van de uitbreidingen die veel bijbrengen aan een simpel basisspel, want waar moet je gaan zoeken tussen alle vijftien uitbreidingen. Met Plunderen krijg je alvast veel interactie onderling en krijg je verschillende combinaties die je deck zeer snel zullen laten lopen. De buit zorgt ervoor dat er veel geld in het spel komt, waardoor je automatisch ook meer en betere kaarten kan kopen. Wat dan weer een versnelling geeft. Dominion: Plunderen kan opgezet en gespeeld worden binnen de dertig minuten, waardoor je een goed en snel tussendoortje krijgt op een spelavond. Evenwel heb je dat er bij een gedraft deck vreemde of OP-combinaties ontstaan, waardoor ik alvast aanraad om de eerste spelletjes met de aanbevolen sets van koninkrijkkaarten te spelen. Het standaard leegroven en de brokstukken, of was het de wrakstukken, hebben mij alvast een paar (zeer) leuke momenten bezorgd. Plunderen brengt ook een complexiteit toe die voor first-time players misschien te verreikend zal zijn. Niet elke kaart die je speelt, zal namelijk ook direct een effect triggeren. Er komt strategisch meer planning aan bod waarbij je zoals steeds je vooraf geplande strategie dient te behouden. Ga je enkel voor een uitgekiende aanvalsstrategie met buitjagen of ga je haastig wat brokken maken? Ben je op zoek naar de Sirenes of blijf je een landrot?

Conclusie

Dominion: Plunderen brengt een sterke uitbreiding en twist van de moderne klassieker Dominion. Met een totaliteit van vijfhonderd kaarten, duurzame mechanismen en gebeurtenissen, en het plunderen van de buit, krijg je een uitbreiding die de moeite waard is. De eigenschapskaarten brengen een laag die de complexiteit van het spel vergroot en kunnen voor OP-combinaties kunnen. Ze voegen eveneens een duurzaam aspect toe aan het spel. Aangezien Dominion voor mij een sterke negen is, en deze uitbreiding een mooie toevoeging brengt, krijgt Plunderen ook een negen.

Pro

  • De buitkaarten zorgen voor geld, veel geld
  • Veel geld zorgt voor een snelle gameplay
  • Duurzame kaarten zorgen voor leuke combinaties
  • Uitgebreide uitbreiding

Con

  • Blijft een uitbreiding, maar wel een volledige
  • Draften kan raar uitvallen
9

Over

Uitgever

  1. 999 Games

Designer

Donald X. Vaccarino

Aantal spelers

2-4

Tijdsduur

30 minuten
 
Terug
Bovenaan