Bordspelreview: Bokken Schieten

Bokken Schieten, (her)uitgegeven door 999 Games, krijgt volgens de uitgever een vier op vijf voor tactisch inzicht, een drie op vijf voor geluk en toch ook nog een twee op vijf voor bluffen. Tactische spelletjes die in amper vijftien minuutjes afgewerkt worden, ik was benieuwd hoe tactisch een vier op vijf dan nog wel aanvoelt. Bokken Schieten is zo'n atypisch spelletje waarvoor je verplicht met minimaal drie (tot zes) spelers moet zijn volgens de spelregels en waarvoor er geen aparte spelregels zijn voor twee spelers, laat staan dat er een solovariant zou zijn. Tactisch spel of toch maar prul? Je komt het te weten in deze review.

Eerst en vooral, het spel heet Bokken Schieten , maar overal (boxart, spelregels en op de kaarten) staan er geiten afgebeeld. Op zich een beetje verwarrend, maar uiteindelijk is het geen fout, gezien geiten een onderdeel zijn van de onderfamilie van de bokken. Het is gewoon een niet zo geslaagde vertaling van het oorspronkelijke Ziegen Kriegen (letterlijk vertaald: Geiten Krijgen). Soit, laat deze sidenote vooral de spelvreugde niet bederven, want na het lezen van de eerder beperkte en eenvoudige spelregels is het natuurlijk maar een fait divers, die voorts geen afbreuk mag doen aan de leuk en grappig vormgegeven kaarten van Michael Menzel.

Bokken Schieten is een slagenspel over acht rondes waarbij je zoveel mogelijk punten probeert te verzamelen, maar dan ook weer niet te veel. In de eerste vier slagen bouw je namelijk een eiland op en dat bepaalt hoeveel bokken er op kunnen. Als er bijvoorbeeld op jouw eiland vijftien bokken kunnen, dan is vijftien ook de maximumscore die je met al je slagen gecombineerd mag halen. Haal je toch meer punten, dan heb je pech, want dan doe je niet meer mee voor de overwinning.

1710706478787.png

Eenvoudige spelregels, maar toch tactisch inzicht nodig

Een spelletje opzetten kost je ook niet veel werk: je geeft iedereen acht kaarten (ongeacht of je nu met drie of zes spelers speelt) en je legt de resterende kaarten terug in de doos. De heuvelkaarten, die allen telkens twee waardes bevatten tussen de één en acht, schud je goed door elkaar en leg je als een gedekte stapel midden op tafel. Je bepaalt wie de startspeler wordt, al moet dit volgens de spelregels in principe de jongste speler zijn. Daarna kies je om de beurt om één kaart open op tafel te spelen. De speler die de laagste kaart heeft gespeeld, mag de bovenste heuvelkaart omdraaien en die midden op tafel leggen. Zoals eerder gezegd staan er op iedere heuvelkaarten twee getallen afgebeeld. Aangezien dit de eerste kaart is die wordt omgedraaid, kiest de speler in kwestie één van de twee getallen die hij wil behouden en plaatst de houten geit op het dat getal. Het is dat getal dat binnen het eiland zal vallen. Ook de speler die de kaart met de hoogste waarde heeft gespeeld, valt in de prijzen. Deze krijgt namelijk de slag en legt de kaarten van alle spelers gedekt voor zich neer. Bij de volgende slagen, waarvan de desbetreffende speler de eerstvolgende mag starten, mag er niet meer gekeken worden naar de gewonnen slagen.

Bovenstaand verhaaltje wordt vier keer herhaald, tot de "heuvel" van vier kaarten gevormd is. Daarbij moet je rekening houden dat alle opeenvolgende heuvelkaarten haaks aan de openliggende kaarten moeten worden gelegd, zodat je uiteindelijk een eiland vormt. De som van de aantallen van de vier kaarten vormt het totaal aantal geiten die je in je slagen mag binnenhalen. Zij die tot nu toe aandachtig gelezen hebben, zullen zich nu ook afvragen wat je de andere vier rondes nog moet doen. Wel, in de andere vier slagen doe je eigenlijk exact hetzelfde, behalve dat er een extra heuvelkaart getrokken wordt. Het is bij de laatste vier rondes dus voornamelijk de bedoeling om te proberen ofwel de extra geitenkoppen (de zwarte koppen die afgebeeld staan op de handkaarten) binnen te halen of net van jou af te schudden, omdat je anders dreigt boven het eilandtotaal te gaan. De speler die uiteindelijk het dichtst bij de geitenlimiet gaat, zonder ze te overschrijden, wint het spel.

20240316_102244.jpg

De vier op vijf voor tactiek is terecht​

Bokken Schieten kreeg dus van 999 Games een drie op vijf voor geluk, wat uiteindelijk gezien wel klopt, want je bent volledig afhankelijk van de acht kaarten die je in het begin van het spel kreeg toebedeeld en van wat je tegenspelers doen. De eerste slag bepaalt ook grotendeels het verdere verloop van het spelletje en daarom is de vier op vijf voor tactisch inzicht wel enigszins terecht. Je kan namelijk, als je het geluk had om de juiste kaarten te krijgen, ervoor zorgen dat je door hoge kaarten te spelen de slag binnenhaalt. Daardoor bekom je dus de benodigde geiten om tot het eilandtotaal te komen. Je hebt tevens de mogelijkheid om (zeker in de eerste vier beurten) een lage kaart te spelen, in de hoop dat je de laagste kaart aflegde en je dus de volgende heuvelkaart mag trekken om zo het eiland een groter of kleiner geitentotaal te laten bekomen..

Bokken Schieten is een ideale mix tussen een kaartspel en een partygame.


Vanaf de vijfde ronde, dus van zodra de heuvelkaarten niet meer worden getrokken, komt dan uiteindelijk ook de bluf wat naar boven. Je kan verbaal gaan bluffen tegen je tegenstander dat je enkel nog kaarten hebt zitten met een hoge of lage waarde, in de hoop wat interactie uit te lokken en te achterhalen wat de plannen zijn van jouw tegenstander. Aangezien je de voorgaande slagen telkens ook gedekt voor je moest neerleggen, moet je ook aandachtig blijven om het aantal behaalde geitenkoppen bij te houden. Voor jezelf, maar zeker ook van jouw tegenstanders. Als je Bokken Schieten met vijf of zes speelt, komt het tactische aspect nog veel meer naar boven dan dat je het spelletje met drie speelt. Toch vind ik het jammere aan Bokken Schieten dat er met deze heruitgave (want het spel kwam eigenlijk al uit in 2007) niet nagedacht werd om op zijn minst een tweespelersvariant toe te voegen. Dit spelletje kan dus enkel op tafel kan komen als je met minimaal drie spelers bent, en best zelfs met vier of vijf voor een nog leukere ervaring. Een echte masterpiece van tactische spelletjes ga ik het niet noemen, maar wel een perfecte brug tussen een gewoon kaart- of bordspel en een partygame.

1710706565064.png

Conclusie

Bokken Schieten is een amusant en verrassend tactisch spelletje voor minimaal drie tot maximaal zes spelers. Uit ondervinding zou ik Bokken Schieten zelfs eerder aanraden als je met minimaal vier spelers bent, omdat dan het tactische aspect van het spelletje het best tot uiting komt. Het proberen binnen te rijven van voldoende slagen, maar toch in het achterhoofd houden dat je niet te hoog mag inzetten als je wilt winnen, het zorgt voor de nodige spanning en interactie met je tegenstanders. Daarom zou ik Bokken Schieten willen catalogeren als een perfecte mix tussen een simpel gelukskaartspel, een bordspel waar tactieken doordacht uitgestippeld moeten worden en een partygame, dat doorgaans leuker is met meerdere spelers.

Pro

  • Eenvoudig aan te leren ...
  • ... en toch tactisch genoeg
  • Voor iedereen die houdt van bordspellen
  • ... en voor iedereen die houdt van partygames

Con

  • Enkel vanaf drie spelers te spelen
  • Geluksfactor blijft wel een grote rol spelen
7.5

Over

Uitgever

  1. 999 Games

Designer

Günter Burkhardt

Aantal spelers

3-6

Tijdsduur

15 minuten
 
Terug
Bovenaan