Bordspelreview: Everdell Junior

Fans van het betere bordspel kennen ongetwijfeld Everdell. De in 2018 uitgegeven en vaak bejubelde worker placement kreeg sindsdien ook heel wat uitbreidingen. Pearlbrook, Spirecrest, Bellfaire, Newleaf, Mistwood, Farshore en een aantal uitbreidingspacks later, brengen ontwikkelaar James A. Wilson en uitgever White Goblin Games ons nu ook een junior-variant. Ondanks dat het originele spel er al erg kindvriendelijk uitziet, is de aangewezen leeftijd toch 13+, waardoor een kinderversie niet onlogisch lijkt. Benieuwd of James A. Wilson, ondanks deze afgeslankte versie, toch de essentie van het origineel weet te bewaren.

Onder het motto ‘het hoeven niet altijd zware kleppers te zijn’ was ik erg benieuwd naar Everdell Junior (My Lil’ Everdell in het Engels). Mijn zoontje is ondertussen zes jaar geworden en zou volgens de voorschriften perfect voldoen aan de aangeraden leeftijdscategorie. Aangezien het naar eigen zeggen een eenvoudig te leren worker placement en tableau building spel zou zijn, leek het alleszins een kanshebber voor het hele gezin. White Goblin Games bezorgde ons een versie en ik mocht het alvast zelf ontdekken!

Everdell 6.png

Bouw de mooiste stad met de leukste bosdiertjes!

Net als bij zijn grotere broer is het in Everdell Junior de bedoeling om de meest fantasierijke bosstad te bouwen. Hiervoor zal je grondstoffen, bosdieren en gebouwen moeten verzamelen om je stad te laten groeien en steeds mooier te maken. In tegenstelling tot het originele spel, zullen het deze keer geen volwassen dieren zijn, maar jonge kinderdiertjes die de uitdaging zullen aangaan. Everdell is zonet nog een stuk schattiger geworden!

In de Junior-versie geen grote boom in het midden van de tafel, maar wel een bescheidener speelbord in gekende Everdell-stijl. Hierop bevinden zich de grondstoffen, bestaande uit hars, takken en bessen, de puntenfiches, een grondstofdobbelsteen per speler, de paradetegels die extra punten zullen opleveren en uiteraard de plek- en dierkaarten die uiteindelijk deel zullen uitmaken van je eigen stad. Deze bouw je naast je eigen spelersbordje. Leg je trouwens de vier spelersbordjes naast elkaar, dan krijg je een mooie impressie van de Everdell-leefwereld. Een kleine, leuke touch die aantoont met welke zorg het spelmateriaal is gemaakt! Tenslotte bevat de doos nog een zon- en maanfiche, waarbij de eerste dienst doet als first player token en de tweede de ronde aangeeft, en uiteraard de workers, welke hier ‘vriendjes’ worden genoemd. Ook goed nieuws trouwens voor de solospelers onder ons, want Everdell Junior bevat ook een solovariant. Hiervoor bevat het spel ook een achtzijdige dobbelsteen en een dubbelzijdige solokaart welke je tegenstander vormt.

Everdell 3.png

Eenvoudiger, maar daarom niet minder plezant

Zoals reeds aangegeven is Everdell Junior een afgeslankte versie van het origineel. Hoewel veel elementen herkenbaar zullen zijn, zijn de spelregels toch een pak simpeler. Een spel wordt gespeeld over totaal vier rondes. In elke ronde zal elke speler zijn drie vriendjes op het speelbord plaatsen. Afhankelijk van de plaats die hij/zij kiest, mag je de bijhorende grondstoffen nemen en zal je vervolgens één van de acht beschikbare kaarten kunnen kopen. Deze kaarten bestaan uit plek- en dierkaarten en zijn samengesteld uit vijf soorten: kaarten die je van extra grondstoffen voorzien tijdens de productiefase, kaarten die een eenmalige bonus opleveren, kaarten die een permanent voordeel bieden, kaarten waarop een extra locatie staat afgebeeld en waar je dus ook je vriendjes op mag plaatsen en kaarten die extra punten opleveren bij de eindtelling. De seizoenen die gekend zijn van het originele Everdell zijn niet mee opgenomen in de junior-variant.

Ondanks dat Everdell Junior een uitgeklede versie is van Everdell, weet het de ervaring van het origineel te benaderen.


Slim je kaarten kopen is wel de boodschap, want afhankelijk van de kaarten die je hebt, kan je ook bonussen verdienen onder de vorm van paradetegels. Denk hierbij aan vijf kaarten van hetzelfde type, van elk type een kaart, drie kaarten van eenzelfde kleur, et cetera. Zijn alle spelers drie keer aan de beurt geweest, dan is de ronde voorbij. Op dat moment worden de vriendjes terug van het bord genomen en wordt het maansymbool een ronde verder geplaatst.

Elke ronde start op dezelfde manier: er worden een aantal dobbelstenen gerold afhankelijk van het aantal spelers, deze vertegenwoordigen ook grondstoffen. Vervolgens wordt de productiefase uitgevoerd. Dit houdt in dat op alle kaarten waarop een groene zaailing staat, de bijhorende resources worden verkregen. De vriendjes zorgen voor extra resources en laten je toe een kaart te kopen. Wie op het einde van de vier rondes het meeste punten heeft, mag zich tot winnaar van Everdell Junior kronen!

Everdell 1.png

Een ideale introductie in het worker placement-genre

Het zou de naam ‘Everdell’ niet waardig zijn, mocht ook deze variant niet voorzien zijn van prachtig artwork. Dat begint al bij de mooi vormgegeven doos, maar wordt doorgetrokken doorheen het hele spel. Van de spelersbordjes, tot de kaarten of de verschillende grondstoffen, alles voelt erg degelijk aan en ziet er fantastisch uit. Ook de grondstoffenkratjes zijn een leuke meerwaarde, al moet ik toegeven dat ze minder geschikt zijn voor grotere handen. Daarenboven zijn ze ook te klein om de puntenfiches in te bewaren, zeker omdat deze in zowel de kleine variant van één punt als de iets grotere variant van vijf punten beschikbaar zijn. Daarenboven lijken de kartonnen resources ook overbodig. Idealiter hadden er iets meer high end harsen, takken en besjes aanwezig geweest. Ook de spelersbordjes konden mijns inziens nog iets functioneler worden ingezet, bijvoorbeeld door duidelijk aan te geven waar je kaarten kan plaatsen, waar grondstoffen en punten te bewaren et cetera.

Ondanks dat Everdell Junior een uitgeklede versie is van Everdell, weet het de ervaring van het origineel te benaderen. Oké, toegegeven, het is een simpel spel, maar de gekende look and feel en de essentie wordt nog steeds behouden. Dat maakt dat het voor jonge bordspelspelertjes een ideale kennismaking is met het worker placement-genre. Hoewel het spel niet al te moeilijk is, lijkt de aangegeven leeftijd van zes jaar echter toch net iets te jong. Om het spel voldoende goed te kunnen spelen zal je toch al moeten kunnen lezen en zal je voldoende inzicht moeten hebben om een aantal ronden verder te denken. Daarom zou ik eerder een richtleeftijd van acht á tien jaar aangeven. En als ik kritisch mag zijn, dan had ik toch liever iets meer spelersinteractie gehad, bijvoorbeeld de optie om een kaart te ‘stelen’ van je tegenstander of je tegenstander te voorzien van minpunten. Desalniettemin is Everdell Junior een erg leuk spel voor het hele gezin en zal het bij ons zeker nog regelmatig op tafel komen!

Conclusie

Wie regelmatig bordspellen speelt, hoeft geen introductie meer voor Everdell. De alom geprezen worker placement krijgt met Everdell Junior (My Lil’ Everdell in het Engels) nu ook een junior-variant. Wie voor zijn jonge spruit op zoek is naar een eerste kennismaking binnen het genre, is bij Everdell Junior alvast aan het juiste adres. Ondanks dat het een afgeslankte versie betreft, weten de makers toch voldoende de essentie van het origineel te bewaren. Let wel op: de aangeraden leeftijd lijkt mijns inziens iets te optimistisch, waardoor ik het eerder zou aanraden voor spelers van acht jaar en ouder.

Pro

  • Prachtig artwork in gekende Everdell-stijl
  • Ondanks de afgeslankte versie, blijft de essentie van het origineel behouden
  • Ideale instapper in het worker placement-genre

Con

  • Grondstoffenkratjes zijn net iets te klein
  • Er hadden iets meer high-end tokens aanwezig mogen zijn, zodat de kartonnen resources overbodig werden
  • Richtleeftijd van zes jaar blijkt toch iets te optimistisch
7.5

Over

Uitgever

  1. White Goblin Games

Designer

James A. Wilson

Aantal spelers

1-4

Tijdsduur

30 minuten
 
Terug
Bovenaan