Bordspelreview: Mysterium Kids – De Schat Van Kapitein Boe

In 2013 verscheen het bordspel Tajemnicze Domostwo, waarin de spelers de rol aannemen van paranormale begaafden die met behulp van een spook een moord proberen op te lossen aan de hand van visuele hints. Klinkt dit je bekend in de oren? Heel verwonderlijk is dit niet want twee jaar later gaven Libellud en Asmodee dit spel een heruitgave als Mysterium. Intussen kreeg dit spel een vervolg in de vorm van Mysterium Park en uiteraard kon ook een kinderversie van Mysterium niet ontbreken.

Wanneer een bordspel een "juniorversie" krijgt, is dit vaak gewoon een vereenvoudigde versie die de essentie van zijn grote broer toegankelijk maakt voor jonge spelertjes. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan Ticket to Ride: My First Journey, Clever Junior of Het Stenen Tijdperk Junior. Zelden wordt er een origineel mechanisme aan toegevoegd die het spel interessant moet maken voor kleine kinderen. Gelukkig is dit anders bij Mysterium Kids – De Schat Van Kapitein Boe en het is dan ook niet verwonderlijk dat het spel dit jaar de Kinderspiel des Jahres in de wacht wist te slepen.

IMG_20231202_090028.jpg

Muzikale touch​

Zoals de titel doet vermoeden, zal je deze keer geen moord moeten oplossen. In de plaats daarvan ga je op schattenzoektocht in het oude huis van de legendarische kapitein Boe. Zoals verwacht spookt kapitein Boe rond in het huis maar gelukkig is hij een vriendelijk spook en wil hij jullie een handje helpen met het vinden van zijn schatten. En hoe maakt een spook zich merkbaar? Met geluiden natuurlijk, en plots kwam er een tamboerijn aan te pas in het spel! Je zal nog steeds plaatjes moeten raden in deze versie, maar iedere ronde zal een speler in de huid van het spook mogen kruipen en zal je hints mogen geven met behulp van de tamboerijn.

Het doel in Mysterium Kids is om zoveel mogelijk schatten te verzamelen in de loop van vijf ronden. Elke ronde worden er vijf geluidskaarten gelegd en moet de speler die het spook speelt één of twee fiches nemen die aangeven welke geluidskaarten hij moet laten raden door de spelers. Vervolgens mag hij met de tamboerijn een geluid naar keuze maken terwijl de andere spelers hun ogen gesloten houden. Als de spelers vervolgens de juiste geluidskaart(en) kunnen raden, dan krijgen ze een schattegel. Op het einde van het spel tel je het aantal punten op je verzamelde schattegels en kijk je hoe goed jullie gespeeld hebben.

De tamboerijn is een geweldige toevoeging om deze ervaring toegankelijk te maken voor kinderen.


Het mag gezegd worden: de tamboerijn is een geweldige toevoeging om deze ervaring toegankelijk te maken voor kinderen. Het voegt iets tactiel toe waarmee ze aan de slag kunnen gaan en laat hen toe om creatief te zijn voor te verzinnen welk geluid ze kunnen maken om het object op de bijhorende kaart aan te geven. De enige bedenking die ik me hier kan maken, is dat het drumvel van de tamboerijn niet zo stevig is. Als er iets te wild mee wordt omgegaan, zie ik het wel gebeuren dat dit vel al eens kan scheuren.

IMG_20231202_085751.jpg

Samen sterk​

Bij ons in huis was Mysterium Kids dan ook een groot succes, zeker bij onze vijfjarige zoon. Het grappige was dat hoewel het een coöperatief spel is, hij zelfs competitief speelde en hij blij was als ik zijn woord niet raadde. Als je kinderen niet graag coöperatief spelen, kan je er dus nog steeds een competitieve draai aan geven. Ik denk wel dat kinderen van acht jaar of ouder wel snel zullen uitgekeken zijn op het spel of er überhaupt weinig aan zullen vinden, voor hen zal het ontwerp van het spel veel te eenvoudig zijn. Mysterium Kids richt zich echt wel op kinderen van vijf à zes jaar oud.

Voor hen is het thema gelukkig ook niet schrikwekkend, want het blijft natuurlijk een spel met een thema dat eerder geschikt is voor Halloween dan voor Kerstmis. Ondanks dat er spoken, vleermuizen en spinnenwebben aan te pas komen, heeft de artwork een hoge schattigheidsfactor wat ideaal is voor kleine kinderen. Verder krijg je een kwaliteitsvolle speldoos gevuld met heel wat tegels, kaarten, uiteraard de tamboerijn en twee spelborden. Een van deze spelborden wordt gebruikt als het huis waar je de kaarten op plaatst en het andere om de huidige ronde en het aantal te raden kaarten bij te houden. Dit bord heeft trouwens twee zijdes zodat je twee moeilijkheidsgraden hebt. Tijdens de "stormachtige nacht" zijn er immers meer nachten waarbij je twee kaarten zal moeten raden. Hoewel het spel reeds 78 kaarten bevat, had wat extra kaarten toch welkom geweest. Na een aantal spelletjes heb je de meeste kaarten wel gezien en ga je al snel reeds gebruikte geluiden herhalen, wat de onvoorspelbaarheid wat wegneemt.

Conclusie

Is Mysterium Kids – De Schat Van Kapitein Boe de terechte winnaar van de Kinderspiel des Jahres dit jaar? Voor mij wel, het is zeker en vast geen onverdiende winnaar. Het spel geeft een leuke twist aan de klassieke Mysterium-ervaring door de toevoeging van de tamboerijn. Dit tactiele element is geweldig voor jonge kinderen en het spel is voor hen zowel in spelregels als in artwork zeer toegankelijk. Bovendien is het een ideaal spel voor kinderen die niet graag verliezen, want je speelt samen en je kan toch wat competitief uit de hoek komen bij het raden.

Pro

  • Stimuleert creativiteit
  • Tamboerijn
  • Twee moeilijkheidsgraden
  • Degelijk spelmateriaal

Con

  • Te eenvoudig voor iets oudere kinderen
  • Iets meer kaarten zou welkom geweest zijn
8

Over

Uitgever

  1. Asmodee
  2. Libellud

Designer

Antonin Boccara, Yves Hirschfeld

Aantal spelers

2 - 6

Tijdsduur

20 minuten
 
Terug
Bovenaan