Bordspelreview: Piratenplank

Schip ahoi! Vier ondeugende piratenkinderen proberen schatten te stelen uit de schatkist van de kapitein terwijl ze elkaar de schuld geven. Maar let op dat je niet wordt betrapt, want anders zal je een stap vooruit moeten zetten op de piratenplank. En je wil toch niet als enige piraat in het water vallen?

Piratenplank is een nieuw bordspel uitgebracht door The Flying Games en Asmodee, die zo vriendelijk waren om ons een kopie te sturen, en is ontworpen door Florian Sirieix en Benoit Turpin. Die laatste ken je waarschijnlijk van de populaire Welcome To-reeks en van Sirieix mocht ik zelf onlangs nog Time Collectors reviewen. Deze keer gooien ze het over een andere boeg met een opvallend kinderspel waarin behendigheid en geluk centraal staan. Piratenplank is een bordspel voor vier jonge piraten vanaf vijf jaar en duurt ongeveer een kwartiertje om te spelen. Is het een terechte winnaar van Speelgoed van het Jaar in de categorie kinderspellen? Je komt het in deze review te weten.

IMG_20231002_134421.jpg

Piratenplezier​

De regels van Piratenplank zijn zoals verwacht opvallend eenvoudig. In jouw beurt trek je kaarten van de stapel die de zogezegde schatten voorstellen. Slaag je erin om zes verschillende schatten te trekken dan win je het spel. Trek je echter een schat dubbel, dan eindigt je beurt en moet je een stapje vooruit zetten op je plank. Je kan er ook steeds voor kiezen om vroegtijdig te stoppen en dan moeten de andere spelers een aantal houten schijfjes op het einde van hun plank leggen. Dit aantal wordt aangegeven op het kleine spelbord waarop je de getrokken kaarten legt. Het spel eindigt ook als een speler (of meerdere spelers) van hun plank vallen, in dat geval winnen alle andere spelers.

Op deze manier combineert Piratenplank twee gekende spelmechanismes tot een leuk en toegankelijk spel voor (vooral) jong en oud. Het eerste is het push your luck-mechanisme, waarbij je steeds moet afwegen of je verder wil gaan met het trekken van kaarten of voor de zekerheid toch maar stopt. In totaal zijn er zeven verschillende kaarten, dus hoe meer je er trekt hoe groter de kans wordt dat je een dubbele schat trekt. Maar het kan natuurlijk even goed gebeuren dat je eerste twee kaarten al dezelfde zijn. Je kan op veilig spelen door slechts één kaart te trekken, maar dan is er natuurlijk weinig spannends aan. Wij hebben het spel ook enkele keren proberen te spelen met onze driejarige dochter en dit ging eigenlijk redelijk goed, maar zij had echt wel de neiging om gewoon te blijven trekken. Dit tot haar grote frustratie wanneer ze niet meer mocht trekken omdat ze twee dezelfde kaarten had. Je kan het spel dus spelen met kinderen jonger dan vijf, maar dan zal je hen wel wat moeten ondersteunen.

Je kan op veilig spelen door slechts één kaart te trekken, maar dan is er natuurlijk weinig spannends aan.


Het tweede luik is het behendigheidsspel waarbij je jouw figuurtje over de plank laat bewegen en houten schatkistfiches op het einde van deze plank probeert te stapelen zonder dat alles omvalt. Hoewel kinderen het absoluut niet leuk vinden om te verliezen, vinden ze het geweldig om stapels om te gooien, waardoor dit verlies wat draaglijker wordt in Piratenplank. Zelfs voor volwassenen of al wat oudere kinderen valt hier plezier uit te halen door je tegenstanders te verplichten om de schijven te plaatsen of deze zelf op een zo ingenieus mogelijke manier te stapelen in de hoop dat je plank niet omslaat. De regels zijn dus niet bijzonder origineel, maar het geheel vormt wel een geslaagde combinatie die zeker ideaal is voor jonge kinderen en ook nog eens leuk is voor de meespelende ouders.

IMG_20231002_134832.jpg

Olifant overboord!​

Waar het spel absoluut in uitblinkt, is de algemene presentatie. Wie de doos van Piratenplank in zijn handen krijgt, zal al snel de prachtige spelerspionnen ontdekken die absoluut de ster van de show zijn. Deze zijn in de vorm van schattige olifantjes en zijn volledig geschilderd. Het is wel vreemd dat in de insert slechts plaats werd gemaakt voor drie olifanten en de vierde in een zakje bij de rest van de componenten zit. De doos zelf en de verschillende spelcomponenten werden bovendien prachtig geïllustreerd door Camille Chaussy, die het geheel een charmante stijl gaf zonder dat het te kinderachtig overkomt.

Verder wordt er op een leuke manier gebruikgemaakt van de doos zelf tijdens het spelen. Je gebruikt de onderkant namelijk als het piratenschip waarop je de planken legt, die met behulp van magneten op hun plaats blijven. Het geeft het spel een knappe uitstraling, zeker in combinatie met de plastic olifantjes. Het enige lastige is wel dat je steeds alles uit de insert moet halen (of de insert zelf uit de doos moet halen), zelfs als je bijvoorbeeld maar met twee spelers speelt. Daarnaast ogen ook de houten schijven wat flauw in vergelijking met de rest van het spelmateriaal. Dit zijn namelijk simpele houten schijfjes zonder enige versiering. Met een heatprint in de vorm van een gouden munt bijvoorbeeld had de presentatie helemaal af geweest.

Conclusie

In Piratenplank proberen vier ondeugende piratenolifantjes schatten uit de schatkist van de kapitein te stelen. Maar pas op dat je niet betrapt wordt, want dan moet je één stap vooruit op je plank en riskeer je in het water te vallen. Piratenplank is een leuk kinderspel dat hun behendigheid en geluk op de proef zal stellen en bovendien ook nog eens bijzonder uitnodigend is dankzij de knappe spelcomponenten.

Pro

  • Eenvoudige en begrijpbare spelregels
  • Leuk voor jong en oud
  • Knappe presentatie en spelcomponenten

Con

  • Niet heel origineel
  • Enkele vreemde ontwerpkeuzes
8

Over

Uitgever

  1. Asmodee

Designer

Florian Sirieix, Benoit Turpin

Aantal spelers

2-4

Tijdsduur

15 minuten
 
Terug
Bovenaan