Bordspelreview: Het Ongelooflijke Dierencircus

Ooit was er een tijd dat wanneer het circus naar het dorp kwam, ik steeds met mijn ouders naar de wilde dieren ging kijken. Afhankelijk van hoe groot het circus was kon je er leeuwen, tijgers, olifanten, beren, apen, ... aantreffen. Heel leuk om te zien, maar gelukkig staat men sinds enige tijd wel iets meer stil bij het dierenwelzijn en werden wilde dieren verboden in het circus, enkel gedomesticeerde dieren zal je er nu nog aantreffen. In het gezelschapsspel Het Ongelooflijke Dierencircus mogen uiteraard wel nog allerlei wilde dieren zitten en zo geeft dit spel dus toch een nostalgisch kantje.

Elke speler krijgt een identieke stapel dierenkaarten. Op elke kaart staat een dier, een actie en een nummer van één tot tweeëntwintig op. Afhankelijk van het aantal spelers waarmee je speelt dien je x kaarten af te leggen, maar verder is er geen verschil in manier van spelen. Van je stapel dierenkaarten neem je drie kaarten in je hand en de rest vormt je trekstapel. Wanneer je aan de beurt bent, trek je een kaart van je trekstapel, of vier indien je er minder dan twee op je hand hebt, en probeer je een van je kaarten te spelen. De kaart die je speelt moet ofwel een hogere waarde hebben dan deze van de ring (zo wordt de aflegstapel genoemd). Ofwel kijk je naar de acties op je kaarten en mogelijks bieden deze een uitweg. Er moet uiteraard ook rekening gehouden worden met de actie van de bovenste kaart van de ring.

Wanneer je niet kan spelen, wint de vorige speler de ring en legt deze zichtbaar naast hem. Dit wordt dan zijn scorestapel en hiervan is elke kaart, tenzij anders aangegeven, één punt waard. Het spel eindigt van zodra iemand de ring wint op het moment dat de trekstapel van een speler leeg is. De speler die dan de meeste punten heeft in zijn scorestapel is de winnaar van het spel.

Circus 1.jpg

De acties van de dieren​

Het zijn de acties op de kaarten die het spel een leuke twist geven. Elke kaart heeft zijn eigen actie. De ene keer is een kaart meer waard, de andere keer minder. Bepaalde kaarten kun je dankzij hun actie altijd spelen, met andere mag je enkel de kaart die je trekt van je trekstapel spelen of mag je er juist geen trekken en zo zijn er in het totaal 22 diverse acties. Deze zorgen ervoor dat het niet louter een kaart met ene hogere waarde leggen is. Een kleine opmerking hierbij is dat je niet verplicht bent om een kaart met een lagere waarde te spelen omdat de actie het toelaat. Heb je een kaart met een hogere waarde daarentegen en er is geen belemmerende actie, dan ben je verplicht te spelen.

Zelfs wanneer je een kaart met een hoge waarde speelt, weet je niet of je de ring zal winnen.


Het spel is vrij eenvoudig, de enige regel die je moet onthouden is hoeveel kaarten je mag trekken van je trekstapel. Bij het spelen zijn het enkel de acties die je moet lezen en rekening mee houden. Kan je wanneer het aan jou is geen kaart leggen, dan wint de vorige speler de ring. Ook de puntentelling is eenvoudig. Je telt je gewonnen kaarten en houdt rekening met eventuele kaarten van een hond of een giraf. De ene levert strafpunten op en de andere bonuspunten. Het is dus allemaal heel simpel, wat het uiteraard ook toegankelijk maakt om met kinderen te spelen (volgens de doos vanaf acht jaar). Een minpuntje van het spel is eigenlijk het opbergdoosje. Deze doos voorziet veel meer ruimte dan nodig is. Het enige waarom je dit zou doen is om een eventuele uitbreiding hier ook in op te bergen maar voor zover ik weet zijn hiervoor nog geen plannen. Dit maakt dat het meer opbergruimte inneemt dan nodig en dit is niet altijd handig in volle spellenkasten of reiskoffers.

Circus 2.jpg

Conclusie

Het ongelooflijke dierencircus is een leuk en vlot spelletje voor de hele familie. De regels zijn eenvoudig en de kaarten zijn vrolijk en leuk geanimeerd, wat ze dus aantrekkelijk maken voor jonge spelertjes. Tactisch is het spel vrij beperkt en je bent in hoge mate afhankelijk van de kaarten die jij en je medespelers trekken. Hier zijn de kinderen nog net iets te klein maar vanaf een jaar of tien lijkt me dit zeer speelbaar met de familie. Wie nog een leuk spelletje zoekt, nu de herfst en het daarbij horende gure weer voor de deur staat, heef aan Het ongelooflijke dierencircus alvast een goede optie.

Pro

  • Leuk en vlot spel
  • voor de familie
  • geanimeerde kaarten

Con

  • geluksfactor
7.5

Over

Uitgever

  1. Jumping Turtle Games

Designer

Arvid Klaverstijn

Aantal spelers

2-5

Tijdsduur

30 minuten
 
Terug
Bovenaan