Vulkanen & aardbevingen-thread

IMG_9368.png


Een kennis uit Mozambique stuurde me deze foto door (dus daar zou de SO²-wolk moeten bevinden) en de sunrise/sunset al heel mooi moeten zijn, en je ziet het een beetje.
 

Alert raised naar geel voor Davidof vulkaan. Dat is interessant omdat dit een heel slecht bestudeerde of nauwelijks gekende vulkaan is. Er zijn geen voormalige uitbarstingen van deze vulkaan bekend, enkel aanwijzingen van enkele lava flows in de laatste 10.000 jaar. De eilanden zijn bedekt met vegetatie dus er is alleszins geen aanwijzing dat deze recent is uitgebarsten.

Dit staat er bij AVO.

daivd.jpg


De eilanden zijn onbewoond, beschaving is minstens 300 km ver weg, dus op dat vlak geen bedreiging - en ook de reden wellicht waarom dit "essentially unstudied" is. Normaal gezien gaat het "wakker worden" ook wel gepaar met langdurige of luidere periodes van onrust, als een vulkaan inactief was voor zo lang. Maar het lijkt er wel op dat deze in staat is tot explosieve uitbarstingen.


Nieuwe seismische swarm. Eerder werd de alert level naar groen gezet, nu terug op yellow.

FKEgAI1VgAUb3B_



AVO had deze tweet al eens geplaatst de vorige keer dat er onrust was. Het is een slecht gekende vulkaan, maar toevallig is de vulkaan wel bezocht afgelopen jaar. Daaruit blijkt dat effectief in de laatste 10.000 jaar geen uitbarsting plaatsvond (alleszins geen major one), en het grotendeels om een onderzeese vulkaan gaat.

Rhyolite and dacite deposits wijst op een Krakatoa-explosie of zelfs Santorini-explosie maar veel langer geleden. 10.000-20.000 jaar geleden hebben we het dan over.
 
Laatst bewerkt:

Nieuw onderzoek toont aan dat de uitbarsting van de Aira caldera wellicht groter was dan geschat met ongeveer 800 tot 900 km³ aan materiaal. Daarmee is het net geen supervulkaanuitbarsting, maar wel een stuk of vier keer zo krachtig als Tambora, en heeft het meer gemeen met "supervulkanen" als Yellowstone. De uitbarsting vond plaats ongeveer 30.000 jaar geleden. Daarmee is het dus - als je deze meerekent als supervulkaanuitbarsting - de tweede meest recente "supervulkaan"-uitbarsting. Japan heeft trouwens nog een supervulkaan, de Aso caldera die rond 80.000 jaar een supereruptie kende. Die heeft trouwens een uitbarsting dit jaar gehad maar die maar een paar seconden duurde.

De Aira caldera vandaag barst ook uit. Dat doet het al sinds de jaren '50 aan een stuk. Een nieuwe vulkaan vormde in het midden van de krater en is het centrum van één van de meest actieve vulkanen ter wereld: de Sakurajima, namelijk deze.

De stad die gebouwd is aan het kratermeer is Kagoshima, een Japanse miljoenenstad die het Napels van het Oosten wordt genoemd door de vele gelijkenissen waaronder de geografische en geologische setting.

Kagoshima-Pref-2-1024x683-1024x683.jpg


____


Deze video over een andere vergeten vulkaan wil ik ook nog even delen. Over de oorsprong wordt nog veel gedebateerd, maar de uitbarsting van de Kos-Nisyros vulkaan 150.000 jaar geleden, was wellicht groter dan de Thera eruptie van de Santorini vulkaan met een krater die zich strekt van het eiland Kos tot het eiland Nisyros.


___

En als we het toch over supererupties hebben... Managua kun je dan het Napels van de nieuwe wereld noemen. Heel gelijkaardige geologische setting met een zeer complexe geologie met een VEI 6 uitbarsting van Apoyeque en wellicht ook een VEI 7 Laguna del Apoye.
 
Laatst bewerkt:

Around the world, over 1,350 potentially active volcanoes simmer beneath the surface. To accurately forecast an eruption, experts need to understand a volcano's past activity. However, records of hundreds of young volcanoes lack detail partly due to little or no monitoring, e.g., local systems to measure earthquake frequency or changes in off-gassing. About 40 percent of active volcanoes do not have a historical record of eruption, making new ones difficult to anticipate.
 
In de vulkaanwereld komt er nu wel meer research richting de Hunga Tonga uitbarsting


The eruption of Hunga Tonga–Hunga Ha‘apai is unusual in that it combined features not usually seen together, says Cas. Volcanologists know of other examples of eruptions that occurred under water, or under snow and ice, and thus incorporated water. Scientists have also seen extremely high eruption plumes that towered into the atmosphere. But Hunga Tonga–Hunga Ha‘apai is a unique example of both things happening together. It might ultimately come to serve as the prototype of a newly recognized type of eruption style, he says.

Deze video suggereerde dit ook al, en de term "a ha'apaian eruption" begint de ronde te gaan, normaal wordt een type uitbarsting genoemd naar de eerste vulkaan die deze uitbarsting genereert en geobserveerd wordt. Er is ook bvb. de Surtseyan eruption, of de Plinian eruption (naar Plinius), de Strombolian eruption (naar Stromboli) en "Vulcanian eruption" naar Vulcano.


Met een beetje geluk kunnen we binnenkort een Tongaans leenwoord aan onze Dikke Van Dale toevoegen. En een ideale woord voor in het groot dictee der nederlandse taal


Ook dit vond ik ook nog terug.
 
etna_paroxysm_l.jpg


Mooie foto van de Etna van afgelopen nacht.

Twee minder bekende maar eveneens impressionante vulkanen in Italie liggen onder water.

volcan-Marsili.jpg


Marsili vulkaan is een enorme onderzeese vulkaan, nog steeds actief met de laatste uitbarsting 3000 jaar geleden ongeveer, rond 1050BC. En nu dat ik dit eigenlijk typ.... zou dit misschien geen kandidaat zijn voor Late Bronze Age collapse?


Map_of_Graham_Island.jpg


Dan is er ook nog Ferdinandea Island. Een eiland dat ondertussen alweer gezonken is maar periodisch boven water komt. Sinds 300BC is dat al minstens 4 keer gebeurd. In 1831 gebeurde dit, en kwam het eiland boven de zee uit. Dit leidde toen tot een politieke crisis, met verschillende landen die het nieuwe eiland claimden: Spanje, Frankrijk, het Britse rijk en het koninkrijk der twee Siciliën door zijn strategische positie voor handel. 5 maanden later verdween het door erosie terug in de zee. In 1863 bij een nieuwe uitbarsting kwam het eiland weer heel kort boven de zeespiegel uit.

Het eiland kent verschillende namen door de verschillende claims. Graham Island is de engelse benaming. Maar het eiland is nu dus geen eiland meer, maar zal bij hernieuwde vulkanische activiteit tijdelijk weer het oppervlak kunnen bereiken.


Er zijn verder heel veel vulkanen die onder zee liggen, vooral in de Tyrhennische Zee. Stromboli en Vulcano zijn 2 eilanden die permanent boven de zeespiegel uitkomen. En de vulkanische zone strekt zich uit tot bij Pantelleria ten zuidwesten van Sicilie.
 
Laatst bewerkt:

Ik heb dit ook al veel tegengekomen, maar het is een theorie of hypothese dat meer duiding nodig heeft.

ZCoGE3v.jpg


iwaYpyN.png


Opvallend trouwens, ik heb al veel papers gezien die de IJsland hotspot als je teruggaat in de tijd traceren tot in Siberie rond die periode. Maar 100% zekerheid kan je daar niet over geven. Maar de IJsland hotspot is momenteel van de actiefste ter wereld, en gaat al zeker terug tot de NAIP (North Atlantic LIP en vulkanisme in Groenland en het openen van de Noordelijke Atlantische Oceaan) dat ook de PETM anomalie heeft veroorzaakt in wereldwijde temperatuur, een periode van intense global warming, en soms onderwerp van onderzoek door de relevantie voor de huidige "klimaatverandering".

De IJsland hotspot zou ook samenvallen met vulkanisme van verschillende eilanden in Noordoost Canada en hun formatie zoals Ellesmere eiland, maar ook met veel vulkanische features in de Arctische Oceaan

XER1pAO.png


Ook niet vergeten dat er een mid-oceanic rift het traceren wat moeilijker maakt, want ondertussen is nieuwe oceanische korst erbij gekomen, die zorgt dat bewijzen uitbarstingen tegenwoordig verder gespreid zijn. Maar de hotspot zelf blijft op de zelfde locatie. Het is de korst die van plaats verandert, waardoor niet de hotspot beweegt van plaats, maar de platen zelf.

Er is zelfs bewijs voor vulkanisme dieper in Siberie rond 280-300 miljoen jaar geleden, dus ik denk niet dat asteroide-impacten hotspots creëren (of toch niet hier), maar wel dat ze misschien antipodaal vulkanisme kunnen veroorzaken bij het point of least resistance wat een hotspot is. Natuurlijk is dat moeilijk te achterhalen, kan dat perfect (statistisch) toeval zijn. Maar dat Siberie op de locatie van het huidige IJsland lag 250 miljoen klopt, en dat toen 250 miljoen jaar geleden de Wilkes Land krater antipodaal op die locatie lag, klopt ook. Maar de Wilkes Land krater moet nog bevestigd of het wel een impactkrater is (alsook datum), maar 250 ma valt nog binnen confidence interval.

The team used gravity measurements by NASA's GRACE satellites to identify a 300 km (190 mi) wide mass concentration and noted that this mass anomaly is centered within a larger ring-like structure visible in radar images of the land surface beneath the Antarctic ice cap. That combination suggested to them that the feature may mark the site of a 480 km (300 mi) wide impact crater buried beneath the ice and more than 2.5 times larger than the 180 km (110 mi) Chicxulub crater.

Due to the site's location beneath the Antarctic ice sheet, there are no direct samples to test for evidence of impact. There are alternative explanations for this mass concentration, such as formation by a mantle plume or other large-scale volcanic activity.[citation needed] If this feature really is an impact crater then, based on the size of the ring structure, it has been suggested by Frese's team that the impactor could have been four or five times wider than the Chicxulub impactor, which is believed to have caused the Cretaceous–Paleogene extinction event.[6]

Because mass concentrations on Earth are expected to dissipate over time, Frese and his collaborators believe the structure must be less than 500 million years old and also note that it appears to have been disturbed by the rift valley that formed 100 million years ago, during the separation of Australia from the Gondwana supercontinent.[6]

The researchers, therefore, speculate that the putative impact and associated crater may have contributed to this separation by weakening the earth's crust at this location. These bracketing dates also make it possible that the site could be associated with the Permian–Triassic extinction event.[6] The Permian–Triassic extinction occurred 250 million years ago and is believed to be the largest extinction event since the origin of complex multicellular life.

Dus tussen 100 en 500 miljoen jaar oud, en daarmee is de P-T extinctie nog altijd een kandidaat. Maar mogelijk wel later gevormd. Tja, als je zover terug de tijd ingaat, wordt het allemaal wat vager en moeilijker om het allemaal goed te reconstrueren. Daar ligt het gevaar met straffe uitspraken te doen, maar het is een interessante en leuke theorie, en opnieuw bewijs dat we eigenlijk heel veel niet weten over de geschiedenis van deze planeet (zowel qua geologie, geografie en zelfs biologie), gezien er nog altijd evolutionaire gaps zijn.

___

Wat betreft IJsland hotspot, het is niet specifiek dat dit opnieuw zal gebeuren, allemaal is het een stuk complexer en de situatie is vandaag niet zaols ze 250 miljoen jaar geleden was (zelfs als de hypothese klopt), alleen al omdat toen op de hotspot iets anders lag dan vandaag, namelijk een oud kraton, een oercontinent. IJsland is geen kraton, en is puur land gecreerd door deze hotspot en daarmee stopt de vergelijking. De hotspot ligt ook onder een "riftzone", dat is ook al totaal anders, en mogelijk heeft het ene ook wat met het andere te maken, want zowel een hotspot als riftzone wordt teruggevonden rond "points of least resistance" in de mantel, wat zorgt dat vulkanisme of geologische processen daar frequenter zijn en actiever voordoen.

Maar ik denk dat er veel processen rond hotspots, riftzones, de mantel is, dat men nog niet goed begrijpt eigenlijk.
 
Laatst bewerkt:
Voorlopig sinds geen Hunga Tonga geen wereldschokkende gebeurtenissen.

Davidof in Alaska blijft wel seismische onrust vertonen, en dat al sinds 24 januari (na ook al eerder begin december dit gedaan te hebben maar dan korter).



AVO had deze tweet al eens geplaatst de vorige keer dat er onrust was. Het is een slecht gekende vulkaan, maar toevallig is de vulkaan wel bezocht afgelopen jaar. Daaruit blijkt dat effectief in de laatste 10.000 jaar geen uitbarsting plaatsvond (alleszins geen major one), en het grotendeels om een onderzeese vulkaan gaat.

Rhyolite and dacite deposits wijst op een Krakatoa-explosie of zelfs Santorini-explosie maar veel langer geleden. 10.000-20.000 jaar geleden hebben we het dan over.
Laatste uitbarsting is niet van de laatste 10.000 jaar, maar bij de laatste vulkaan ging het licht wel spectaculair uit.

1920px-Davidof%2C_Pyramid%2C_Lopy_and_Khvostof.jpg


Dit is de "vulkaan". Restant van wat een veel grotere vulkaan was maar dan veel langer geleden, en ook het merendeel van de vulkaan die zich onderwater bevindt.
 

M3.5 onder de Flegreische velden bij het vulkanische systeem onder of naast Napels. Grootste aardbeving van deze vulkaan sinds de jaren '80. Ook qua onrust komt de vulkaan stilaan in de buurt van de niveaus uit de jaren '80 toen delen van Napels geëvacueerd werden. De thresholds voor evacuatie zouden bereikt worden als we op dit tempo blijven doorgaan in mei of juni, maar gezien het meer geleidelijk aan is en toen meer acuut kan het zijn dat de thresholds genegeerd zullen worden of geherdefinieerd worden.

Japan had trouwens ook een flinke aardbeving, een M7.4 voorafgegaan door een M6.5 voorschok. Maar volgens mij is dit nog een naschok van de zeebeving van 2011.


Bijna exact dezelfde locatie als de aardbeving van 2011.
 
Laatst bewerkt:
Nieuwe Europese vulkaan die onrust vertoont, namelijk Sao Jorge bij de Azoren.


De laatste uitbarsting is uit 1808. Twee gekende uitbarstingen zijn er uit 1800 en 1580. Die twee uitbarstingen waren spleeterupties met occassioneel pyroclastische golven. Mogelijk waren er andere kleinere uitbarstingen, of onderzeese uitbarstingen maar die zijn niet goed gekend of beschreven geweest en hoe dan ook, ook al erg lang geleden.

Sinds de swarm gestart is zijn al bijna 300 aardbevingen waargenomen, waarvan 130 in de laatste 24 uren. Ik denk mocht deze tot uitbarsting komen dat het ergst mogelijke scenario een type uitbarsting is zoals we ze op La Palma gezien hebben vorig jaar.
 

Alert level van 2 naar 4, wat staat voor code oranje. Landslides en aardbevingen van +-M6.0 behoren tot de mogelijkheid gezien het verleden. Er wordt gekeken of er geëvacueerd wordt, vooral in kritische gebieden en te beginnen met oudere mensen.
 

M4.0 aardbeving op Sao Jorge, de grootste tot dusver. Ook wordt geschat dat 20 miljoen kubieke meter aan magma uit de magmakamer omhoog gaat. Bij La Palma was dat 11 miljoen toen die uitbarstte maar uiteindelijk was 300 miljoen aan kubieke meter uitgebarsten gezien er nog een continu toevoer was vanuit dieper.


Ook nog interessant, deze vulkaan had 24 uitbarstingen in de 19e en 20ste eeuw, maar de laatste uitbarsting dateert uit 1977. Code geel nu dus.
 
Voorlopig relatief rustig. In de Azoren is het ook wat rustiger terug.


Dit vond ik ook wel opvallend trouwens. Onrust bij een vulkaan met infrequente maar redelijk explosieve uitbarstingen. De laatste uitbarsting is al meer dan 4000 jaar geleden. 3 andere uitbarstingen vonden plaats ongeveer 6000, 9000 en 11-12000 jaar geleden. Uitbarstingen zouden qua intensiteit vergelijkbaar moeten zijn met St. Helens en Vesuvius.

Qua looks is het wel een typische stratovulkaan: een vulkaan die in je opkomt als je aan een vulkaan denkt.

De vulkaan ligt vrij dicht bij de stad Sitka in zuid-oost Alaska (maar dus eigenlijk al meer richting Canada toe), en de berg was blijkbaar ook heilig voor het Tlingit-volk.


1280px-EdgecumbeSitka.jpg


Verder is de vulkaan ook gekend voor deze 1 aprilgrap.


CIFScqcUpFSqyZRZrx-w3sRb5DsuFMIlx3l3NgGYZ0Q.jpg


De onrust is dus voornamelijk een seismic swarm die werd waargenomen (kleine aardbevingen). Wanneer men terugging in het verleden, bleek de vulkaan al sinds 2020 verhoogde activiteit op de achtergrond te noteren. En dit is niet echt een vulkaan die gekend staat voor zijn seismische activiteit, wat dus kan wijzen op een intrusie van magma, hoewel zo iets dus zeer geleidelijk aan zou moeten gebeuren.

Mount-Edgecumbe-Alaska.jpg


En de topografie wijst toch duidelijk op een vulkanisch verleden, al het land lijkt zelfs gesteente/magma van deze vulkaan te zijn, waar de vulkaan over duizenden en tienduizenden jaren in een NO-ZW lijn naar het zuidwesten migreert, met een flinke krater ten noordoosten van zijn huidige top (3300 meter). Het schiereiland noemt trouwens Kruzof Island.

Nog nooit gehoord van deze vulkaan trouwens. Alaska staat wel gekend voor zijn vulkanen, maar eigenlijk valt dit eerder onder de Cascadian volcanoes, die sowieso al niet zo heel frequent uitbarsten en vaak zo zijn opgebouwd. En Canada (en dus Zuidoost Alaska) heeft er zo enkele. De westelijke staten in mainland USA hebben er ook wel wat (Glacier Peak, St. Helens, Mazama/Crater Lake, Shasta, Rainier, Hood, Sister Peak). Maar ze barsten allemaal niet zo frequent uit, maar als ze uitbarsten is het meestal wel vrij explosief. De laatste vulkaan die uitbarstte in deze groep is trouwens St. Helens in 1980.

Eigenlijk moet je deze groep zien (en voor één of andere reden) als mature, volwassen vulkanen, eigenlijk zelfs al een beetje op leeftijd. De Arc heeft gewoon weinig jonge vulkanen, kan te maken hebben met een tijdelijke pauze of andere karikatuur van subductie, en ook met dat de subductie al een hele tijd gaande is. In het verleden moeten delen of de hele arc actiever geweest zijn op vlak van vulkanisme. De platenactiviteit in west-Amerika is vreemd omdat het microplaten lijken die onder de Noord-Amerikaanse plaat duiken (door subductie), maar het zijn eigenlijk de laatste restanten van een veel grotere plaat in het verleden. De Pacifische Plaat duikt niet onder de Noord-Amerika maar schuift er eigenlijk langs in tegenovergestelde richting, zoals bij de San Andreasbreuk het geval is. Daardoor zal Los Angeles binnen enkele tientallen miljoenen jaren grenzen aan Alaska en vervolgens botsen gezien LA op de Pacifische plaat ligt en niet op de Noord-Amerikaanse.

800px-PacificPlate.png


Voorbeelden van jonge subductiezones lijken me west van Portugal te zijn (zoals bij de Lissabonbeving ongeveer 250-300 jaar geleden). En Tonga Trench & West Aleutian Trench zijn ook (relatief) jonge subductiezones. Bij Tonga omdat die subductiezone vroeger bij Fiji lag. Relatief jong dan (enkele miljoenen jaren geldt ook als jong geologisch gezien).
 
Laatst bewerkt:
De uitbarsting in Tonga begin dit jaar was de sterkste van de 21e eeuw, komt gemiddeld 1x voor elke 50-100 jaar wereldwijd. Ongeveer 10km³ materiaal zou uitgestoten geweest zijn.

 
Laatst bewerkt:
FQ_6ol4UUAEh4jz


Uplift bij Mount Edgecumbe. Vooral bij station 4 is de uplift noemenswaardig. Deze vulkaan ligt in laag Alaska, nabij British Colombia in Canada, en heeft al minstens 800 jaar lang geen uitbarsting gehad.
 
De uitbarsting in Tonga begin dit jaar was de sterkste van de 21e eeuw, komt gemiddeld 1x voor elke 50-100 jaar wereldwijd. Ongeveer 10km³ materiaal zou uitgestoten geweest zijn.

Dat was voor mij al vrij duidelijk, en voor jou ook. Dan was mijn eerste schatting (en jouw schatting) toch al correct.

Ik heb me wel gestoord aan andere youtubekanalen en veel vulkaanamateurs die zich toch maar in alle bochten wringen om dit te downplayen en te zeggen dat het niet zo zwaar of ernstig was. Het enige wat daar misschien op wees waren de omstandigheden (de interactie tussen de oceaan en magma) en ten tweede de lage SO² uitstoot maar dat kan zeker. Niet elke zware uitbarsting stoot veel SO² uit. En deze uitbarsting was redelijk SO²-arm. Ook de lengte van de uitbarsting werd gebruikt in dat argument, maar gezien de explosie bijna gelijkstond als een zware atoombom en bij andere zware explosies de catastrofale piek toch ook voor een groot percentage van totale uitstoot zorgt, vind ik dat een nonargument. Bij zogenaamde supervulkaanuitbarstingen is het soms ook op heel korte tijd gebeurt, dus het kan zeker.

Maar goed, de papers geven mij en jou wel gelijk, en niet hun. Ook al blijven ze van het tegendeel overtuigd. En je kan discussieren enzovoort, maar een VEI 4 is eigenlijk 100 keer zwakker dan een VEI 6. Daar valt voor mij niet over te discussieren omdat het verschil te groot is. Oké als je high end VEI 4 inschat, meer dan 10 keer zwakker. Maar er zijn er die er zelfs VEI 3 op gooien (wat 1000 keer zwakker betekent), waarmee je ingaat tegen al meerdere papers. Dan neem ik u gewoon niet serieus.


enzovoort, ze weten het weer al beter...

Qua kracht blijf ik voorlopig bij high end VEI 5 - low/medium end VEI 6.

Zwaarste vulkaanuitbarsting sinds 1991 is 99,9% zeker, daar mag je van uitgaan. Een uitbarsting zoals deze komt gemiddeld 1 keer om de 50 tot 100 jaar voor (als het een VEI 6 is).

(dit zal minstens VEI 5 zijn en misschien nipt VEI 6 - dit is zeker de zwaarste uitbarsting sinds 1991).

A March 2022 study in the journal Earthquake Research Advances concluded that this eruption resulted in the formation or alteration of the Hunga Tonga–Hunga Ha'apai caldera. With a plume height rising 58 km into the atmosphere, this eruption is thought to be more powerful that the 180 CE Hatepe eruption. The eruption occurred within a span of 12 hours, releasing 1.9 km3 of ejecta with an estimated mass of 2,900 teragram. The eruption correlated to a VEI of 5–6.[49] A research paper published by the American Geophysical Union in April 2022 indicated that the eruption is the largest ever observed with modern instrumentation, and estimated the VEI to be 6.

Meer krachtiger dan Hatepe eruptie weet ik niet maar de explosiviteit was wel gigantisch van HTHP. Als ze afgaan van aswolk. Niemand had in de juiste apparatuur om 2e eeuw n.C. om de aswolk te observeren en orale observaties zijn er niet meer van toen. In Nieuw Zeeland woonden geen mensen toen. Maori arriveerden in 1200-1300 ongeveer, niet 1000 jaar vroeger. En zelfs bij Hunga Tonga was het lang onduidelijk hoe groot de aswolk was (eerst 20 km, dan 30 km, dan 40 km, uiteindelijk blijkt het 58 km te zijn).

HTHP is 10 km³ in een paar minuten, max 10 minuten. Hatepe eruptie is 30 km³ op een paar minuten. Maar het verschil hier kan de interactie met water zijn die de schokgolven versterkt hebben waardoor het qua explosiviteit groter kan zijn maar niet in totaal volume. En bij uitbarstingen in het verleden moet je er altijd rekening bij houden dat het deels om een schatting gaat, misschien een goed calculeerde schatting maar we hebben ze niet zelf geobserveerd, dus een error is altijd mogelijk.


The Hatepe eruption, named for the Hatepe Plinian pumice tephra layer,[1] sometimes referred to as the Taupo eruption and dated to either around 180 or 233 CE[2] was Taupo Volcano's most recent major eruption. It is thought to be New Zealand's largest eruption during the last 20,000 years. The eruption ejected some 120 km3 (29 cu mi) of material, of which 30 km3 (7.2 cu mi) was ejected in a few minutes. This makes it one of the largest eruptions in the last 5,000 years, comparable to the Minoan eruption in the 2nd millennium BCE, the 946 eruption of Paektu Mountain, the 1257 eruption of Mount Samalas, and the 1815 eruption of Mount Tambora.


Een van de bronnen vond ik terug. De 2e is niet zo toegankelijk.

During the strongest stage of the main eruption the number of flashes was 80% of worldwide lightning during the most active hour! These observations are unprecedented.

Dit vond ik wel een leuk weetje. Tijdens de piekfase in het meest actieve uur was de uitbarsting verantwoordelijk voor 80% van alle bliksems wereldwijd.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan