Vulkanen & aardbevingen-thread

Video van de Sakurajima uitbarsting (en mogelijke bedreigingen in de toekomst)


Vat bijna perfect samen van hoe ik het zou beschrijven.

unknown.png


Foto van de uitbarsting op 24 juli.

sakurajima.png


Was ook wat verrast om te zien dat het eiland gewoon bewoond is.

example.png


Met best wel indrukwekkende "engineering works" die je eigenlijk verspreid over het eiland ziet.

kagoshima.png


En dat is dus waarom Kagoshima het Napels van het Oosten wordt genoemd. En waarom Sakurajima ook één van de meest gevaarlijke vulkanen ter wereld is. De setting is vergelijkbaar met wat de Vesuvius tot Napels is (alsook Aira Caldera de equivalent van Campi Flegrei, want het meer is eigenlijk deels een kratermeer. Sakurajima is dan de resurface dome). Vandaag is Sakurajima ook de meest actieve vulkaan van Japan, en eigenlijk één van de meest actieve vulkanen ter wereld.
 
Onrust op de Ecuadoriaans-Colombiaanse grens bij de Cerro Negro - Chiles volcano. Dit is een vulkaan waarvan de laatste bewezen uitbarsting ondertussen al 160.000 jaar oud is, en vermoedelijk in recente tijd helemaal niet is uitgebarsten (d.w.z. 10.000 jaar). Een 5.7 aardbeving vond plaats dicht bij de vulkaan wat een nieuwe serie van aardbevingen veroorzaakte, deze keer long period earthquakes wat wijst op de beweging van magma of hydrothermische stoffen omhoog (gas en water).


FY-wfz0WIAYgp7_


2500 aardbevingen in Zuidwest IJsland sinds gisteren. Hier is ook al langer onrust en dit is wederom een nieuwe episode in deze fase.

Locatie van de swarm is meer ten NO van de plaats van de uitbarsting van vorig jaar en eigenlijk maar op 20 km van de hoofdstad Reykjavik.
 

5.4 aardbeving bij Grindavik zorgt voor wat schade (en ook vooral angst bij toeristen).

unknown.png


Kaartje van IJsland toont toch wel de wijde verspreiding van de aardbeving aan, maar het centert zich dus op dat schiereiland ZW van Reykjavik. Ook daar redelijk verspreid.

nonverifo7k59.png


Gaat om 5500 aardbevingen nu, links zie je kleur per regio, daarna frequentie (met de kleurcodes van links), daarna de diepte, en dan vervolgens de grootte van de aardbevingen.

FZEzXfhWIAImL5G


Harmonic tremor ook gedetecteerd (wat wijst op continue trillingen), al kan dat ook een gevolg zijn van de aardbevingen. Maar soms ook een indicatie van een (zeer) nakende uitbarsting. Zeer sterk signaal trouwens, zelfs sterker dan in 2021 toen het trouwens ook tot een uitbarsting kwam.
 

Zie heel veel rook op deze livestream, geen idee of de vulkaan al tot uitbarsting is gekomen.


Maar het kan wel elk moment gebeuren. Magma zou ook al op 1km onder de grond zitten dus het kan eigenlijk van elk tot moment tot een paar weken zijn dat het tot een uitbarsting zal komen, en ik denk ook dat het waarschijnlijk is dat het tot een uitbarsting zal komen.

Grimsvotn ook naar alert level geel. Geen idee waarom precies. Maar tijdens het zomerseizoen (en vroege herfst) ligt de kans wel groter dat het tot een uitbarsting komen door het meltseizoen en dat de vulkaan bedekt is met een gletsjer.

EDIT: De rook is wellicht veroorzaakt door hitte aan de oppervlakte, dus wellicht magma onder de grond die de grond opwarmt waardoor het begint te roken.
 
Laatst bewerkt:
Flow rate van de magma is 5 tot 10 keer hoger dan bij de start van de uitbarsting van vorig jaar.

Source RUV.IS and google translator:
“The eruption that started today is probably five to ten times more powerful than the eruption in Geldingadälar last year, says Magnús Tumi Guðmundsson, professor of geophysics. ”


Een v/d livestreams.
 
't Kriebelt hier al om te gaan kijken, 't is dat het nog maar twee weken geleden was dat ik daar rondliep...

Bij de uitbarsting vorig jaar stond ik hier:
 

Geen afkoeling maar een minimale opwarming wordt nu verwacht, door het gebrek aan SO² bij de uitbarsting, terwijl de asdeeltjes hogerop mee kunnen bijdragen als broeikasgas.
 

Video die de essentie van vulkanische mysteries uitlegt en het detectivewerk dat ermee gepaard gaat.

Grote mysteries zijn bvb. 1809, 1452-1453, de events van 535 tot 540/547 alsook 425BC.

Maar 1809 is eigenlijk striking omdat het maar 200 jaar geleden gebeurd is, en blijkbaar is dat volledig onopgemerkt voorbijgegaan in een tijd dat de wereld toch al aan het ontwikkelen was.

Op basis van de data die we hebben zou het de tweede zwaarste vulkaanuitbarsting moeten zijn uit de laatste 250 jaar, maar we weten dus niet welke vulkaan het gedaan heeft. Zwaarder dan Krakatau in 1886 onder meer.

Qua locatie heeft het zeker niet op de noordelijke hemisfeer plaatsgevonden, ergens rond de tropen, wellicht lichtjes ten zuiden van de evenaar (tussen 10 en 30° ZB), en wellicht ergens in de Stille Oceaan (van Indonesië tot westelijk Zuid-Amerika kan je dan al selecteren).

mYI32o1.png


Ergens in de zwarte rechthoek met de twee ropde rechthoeken als meest waarschijnlijke locaties waar je moet gaan zoeken (Tonga-Kermadec Arc die Tonga verbindt met Nieuw-Zeeland kan ook wel maar zou al vrij zuidelijk zijn).

Vanuatu, Papua New Guinea en Tonga en omliggende gebieden lijken me dan prime suspects te zijn. Papoea Nieuw Guinea heeft ook veel vulkanen met een explosief verleden waar niet altijd zoveel over geweten is.

The thing is ook dat bvb. een uitbarsting zoals die van Hunga Tonga begin dit jaar zich in 1809 voordeed bijvoorbeeld, niemand het ook zou gezien hebben want het gebeurde 70 km van de mensen die er het dichtst bijwaren en de enige clue die ze zouden hebben is 1. tsunami en 2. het geluid en op de dichtste eilanden ook nog wat asval. Maar een tsunami kan bijvoorbeeld ook gebeuren bij een aardbeving die zich aan de andere kant van de oceaan voordeed, zo zijn er tsunami's in Japan in het verre verleden waarvan de aardbeving wellicht niet in Japan gebeurde maar die wel in de boeken gingen (bvb. door aardbevingen aan de kust v. Noord-Amerika).
 
Laatst bewerkt:

Series van uitbarstingen gedateerd van 252 tot 257 miljoen jaar geleden zouden bijgedragen hebben aan "The Great Dying". De ultieme doodslag zouden dan de Siberian Traps geweest zijn, gedateerd 250 miljoen jaar geleden. Er is ook nog de Emeishan Traps, gedateerd van 265 tot 259 miljoen jaar geleden met de piek rond 262 miljoen jaar geleden, wat samenvalt met Capitanian mass extinction event.

Er zijn ook twee mogelijke kandidaat kraters maar waarvan niet bewezen is dat het impactkraters zijn (kan ook vulkanisch zijn of door plate tectonics), gezien dit de periode was waarin Australië splitste van Antarctica

https://en.wikipedia.org/wiki/Wilkes_Land_crater

The team used gravity measurements by NASA's GRACE satellites to identify a 300 km (190 mi) wide mass concentration and noted that this mass anomaly is centered within a larger ring-like structure visible in radar images of the land surface beneath the Antarctic ice cap. That combination suggested to them that the feature may mark the site of a 480 km (300 mi) wide impact crater buried beneath the ice and more than 2.5 times larger than the 180 km (110 mi) Chicxulub crater.

Due to the site's location beneath the Antarctic ice sheet, there are no direct samples to test for evidence of impact. There are alternative explanations for this mass concentration, such as formation by a mantle plume or other large-scale volcanic activity.[citation needed] If this feature really is an impact crater then, based on the size of the ring structure, it has been suggested by Frese's team that the impactor could have been four or five times wider than the Chicxulub impactor, which is believed to have caused the Cretaceous–Paleogene extinction event.[6]https://en.wikipedia.org/wiki/Wilkes_Land_crater#cite_note-big_bang-6

(...)

Nonetheless, according to Frese, recent studies in 2018 seem to sustain the impact origin of crater, and the event may be linked to the separation of Eastern Antarctica from southern Australia

https://en.wikipedia.org/wiki/Bedout

Van deze wordt nu wel vermoed dat het niet om een krater gaat, maar evt. wel als onderdeel v. rifting.

A detailed re-evaluation of the geophysical data indicates that the evidence is not consistent with the expected properties of a giant impact crater, but rather the Bedout High was likely the result of episodes of continental rifting.

wat dan wel weer in de theorie van Australisch vulkanisme past.

Herstel duurde zeer lang, met enkele pulses van uitsterving na de Great Dying.



Er is ook sprake van een "global coal gap" in het vroege Trias.

Early Triassic coals are unknown, and Middle Triassic coals are rare and thin. The Early Triassic coal gap began with extinction of peat-forming plants at the end of the Permian (ca. 250 Ma), with no coal known anywhere until Middle Triassic (243 Ma). Permian levels of plant diversity and peat thickness were not recovered until Late Triassic (230 Ma).

Het meeste kool komt van het nog vroegere Carboon (Carboniferous = engelse naam, en de periode is genaamd omwille van het vele kool dat het heeft nagelaten). Een tijdperk dat overwegend nat en koel was, maar ook zeer hoge O² levels had, en waarin amfibieën op het land en insecten (door de vele zuurstof) floreerden. Trias staat gekend als heet en uiterst droog, en door het supercontinent ook als hard/continentaal. En een supercontinent waar alle continenten samenkomen heeft vaak ook veel bergen.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan