Vulkanen & aardbevingen-thread

Dan toch een paar updates.
De dag na bovenstaand bericht van mij hier:

En dan gisteren:
Ze hebben dus een mogelijke uitleg, maar zijn niet volledig zeker.
Wat is de mogelijke uitleg, paywall.
 
Wat is de mogelijke uitleg, paywall.
Sorry had er niet op gelet.

“Bagger- of opvulwerken van erosiekuilen aan de Maasoevers na de wateroverlast van deze zomer zijn vermoedelijk de oorzaak.”
De "walvissen" zoals zij ze noemen zouden ook voorkomen op de seismogrammen van Membach bij Eupen en Sart-Tilman bij Luik, maar zijn daar niet zichtbaar met het blote oog.
 
Thanks

FCm1HFqXMAI1C5E
 

Eerste dodelijk slachtoffer, door iemand die de toestemming kreeg om spullen op te halen in zijn huis en as schoon te maken, en door het dak zakte.

Activiteit neemt al een paar weken af, dus ik denk dat we stilaan het einde naderen van de vulkaanuitbarsting. Hopelijk voor de getroffen families ten laatste een paar weken voor kerstmis, zodat ze die toch kunnen op "een normale manier" vieren.


Verder weeral een kleine seismic swarm onder Campi Flegrei bij Napels. Niet zo ernstig en zal niet op de heel korte termijn tot een uitbarsting leiden.

campiflegreiquakes13nov21.png


Another weak seismic swarm is in progress under Europe's most active caldera. Since yesterday, 12 weak earthquakes have occurred at shallow depths of mostly around 2 km under the ground since yesterday.

None of these quakes was strong enough to be felt, but the very sensitive monitoring network of the Vesuvius volcano observatory of INGV (also responsible to monitor the Phlegrean Fields, and Ischia volcanoes) has detected an increase of micro-seismic activity already since October this year. In total, there have been 212 weak tremors in the area of the caldera. 126 quakes of these occurred between Pozzuoli, the Solfatara-Pisciarelli area and the Gulf of Pozzuoli.
Other parameters of volcanic unrest also remain above normal levels: Ground inflation is continuing slowly, but has totaled 87 cm uplift since 2005 in the most affected area near the Rione Terra GPS station.

Gas emissions also continue to increase again, after having been on a decreasing trend in the previous months. This concerns especially carbon dioxide (CO2) diffusing through the ground, which is an early indicator of fresh magma arriving at depth, and measured in the area of the Pisciarelli fumaroles.
Whether the current phase of unrest is sign of new magma accumulating and possibly getting ready for an eruption is far from certain. According to the scientists, the phenomena are likely part of the normal behavior of the caldera, which is characterized by so-called bradysism cycles - sustained periods of alternating slow ground up- and downlift. These are caused by gradual fluctuations or changes in temperature, composition and other geophysical properties of the very large and active hydrothermal system in the underground of the upper few kilometers.

Such changes, e.g. temperature changes of the ground water and the contained gas bubbles in pores and rock fractures will make the ground "breathe" over long periods (years to centuries); imagine a dough with very active fermentation processes in its inside, will cause the crust to go up and down as gases are created, trapped and released, and the activity of fermentation changing with the temperatures it is exposed to.
 
Laatst bewerkt:
Nu wat onrust nabij Hekla en Vatnafjoll. Hekla barstte voor het laatst in 2000 uit. Vatnafjoll barstte voor het laatst in de 8ste eeuw uit, maar had ongeveer 20 uitbarstingen in de Holoceen (ongeveer 1x 500 jaar). Omdat deze al 1200 jaar kalm is, zal een uitbarsting met redelijk veel aardbevingen gepaard gaan wanneer magma opnieuw een weg naar boven moet vinden. Dat zal dus niet op één dag gebeuren, maar dit is wel een begin. Bij La Palma was de onrust er ook al langere tijd, met de vorige keren geen gevolg, dit jaar dus wel.

De meeste aardbevingen zijn nabij de laatste, met onder meer een M5.1 nabij die vulkaan. Uitbarstingen zijn meestal fissure eruptions (spleeterupties) en er lijkt een link met Hekla te zijn. Ook zijn ze meestal in de aard zoals de Laki uitbarsting. Laki-achtige uitbarstingen. De meeste Laki-achtige uitbarstingen in het Holoceen komen van hier, maar de laatste drie waren niet van daar (maar uit de Dead Zone zoals ze genoemd wordt: Eldgja (Katla), Veiovotn (Bardarbunga) en Laki (Grimsvotn)). Tussen haakjes de moedervulkaan. Grimsvotn, Katla, Bardarbunga en dus Hekla ook zijn meteen ook de vier actiefste vulkanen van IJsland.

Hekla is verder een heel vreemde vulkaan, bijgenaamd "gateway to Hell" tijdens de Middeleeuwen, met verscheidene zware uitbarstingen gedurende de Middeleeuwen. De laatste tijd is deze frequenter beginnen uitbarsten waardoor de intensiteit wat afnam. De vulkaan heeft een reputatie van zeer gevaarlijk te zijn, ook omdat deze amper waarschuwingssignalen heeft als een uitbarsting aankomende is, zeer explosief en gasrijk te zijn. In 1107 was er een heel zware uitbarstingen die ernstige impact had op de toen settlements van de Vikings, de tweede zwaarste IJslandse uitbarsting sinds human colonization. Andere zware uitbarstingen waren er in 1300-1301, 1510, 1597, 1693, 1766-1768, 1845-1847, 1947-1948.

Gezien het al 21 jaar geleden is op de laatste uitbarsting, is dit al weer één van de langere periodes van rust, maar ook niet extreem. Tussen de uitbarsting van 1947- april 1948 en mei 1970 zat 22 jaar. Ondertussen is dat nu 21 jaar van rust sinds maart 2000. In april 2022 zullen we ook die rustperiode voorbijsteken. Maar rustperiodes zeggen niet alles, en op basis daarvan zijn andere vulkanen nog veel dreigender zoals Katla. Die vulkaan (waar onlangs een Netflix-serie naar genaamd is) is in minstens de laatste 2000 jaar nog nooit zo lang stil geweest (al kan het zijn dat de piek v/d activiteit v/d vulkaan ook voorbij is, vulkanen evolueren ook).

When not erupting Hekla is often covered with snow and small glaciers; it is also unusually aseismic with activity only starting 30–80 minutes before an eruption.[18] Hekla is located on the mid-ocean ridge, a diverging plate boundary. Hekla is closely studied today for parameters such as strain, tilt, deformation and other movement and seismic activity.[13] Earthquakes in the volcano's vicinity are generally below magnitude 2 while it is dormant and magnitude 3 when erupting.

Toch is de seismische activiteit vrij ongewoon.

Bepaalde prehistorische uitbarstingen zijn ook zeer krachtig. Een van de zwaarste was die van ongeveer 1000BC, mogelijk 950BC. Andere zijn 2310BC, 3900BC en 5000BC

Hekla 3, 4, and 5 produced huge amounts of rhyolitic ash and tephra, covering 80% of Iceland[24] and providing useful date markers in soil profiles in other parts of Europe such as Orkney,[25] Scandinavia,[10] and elsewhere.[26] H3 and H4 produced the largest layers of tephra in Iceland since the last Ice Age.[27] During the last 7,000 years, one third of the volcanic ash deposited in Scandinavia, Germany, Ireland, and the United Kingdom originated from Hekla.
 
Volgende zomer zit ik waarschijnlijk weer in IJsland, na het spektakel van de Fagradalsfjall deze zomer zien we dan misschien de Hekla in actie ;-)
 
Volgende zomer zit ik waarschijnlijk weer in IJsland, na het spektakel van de Fagradalsfjall deze zomer zien we dan misschien de Hekla in actie ;-)
De Hekla zal wat moeilijker zijn om te zien dan Fagradalsfjall. Iets meer afgelegen, maar wel nog goed bereikbaar tegenover andere vulkanen. Hangt ook af van type uitbarsting en ook wanneer. Dat kan bijvoorbeeld maar enkele weken aanhouden, en als je dan niet op reis bent, zie je er niets van. Ook kan het perfect nog jaren en decennia duren, maar het kan even goed nog deze avond zijn. Hoewel de activiteit weer gaan liggen is, maar Hekla staat er voor bekend om vanuit het niets uit te barsten. Interessanter is misschien zelfs dat Vatnafjoll seismische activiteit vertoonde, want dat zou relatief "nieuw" zijn sinds kolonisatie van IJsland.

Er zijn andere vulkanen die teken van leven hebben getoond de laatste tijd of jaren. Ook Fagradalsfjall is niet per se het einde van activiteit bij Reykjanes. Maar het kan wel jaren of decennia duren tegen dat het volgende segment zal losbarsten (mogelijk Keillir of Brennisteinsfjoll of Krysuvik). In het verleden is het typisch dat er eeuwenlang geen activiteit is nabij Reykjanes en dat dan relatief kort na elkaar het ene segment na het andere uitbarst. Ook de seismische activiteit is nog niet helemaal gaan liggen, dus er zijn wel indicaties dat dit niet het laatste was daar.

Katla is al zeer lang in een staat van rust (sinds 1918), dus ook die kan uitbarsten, en wellicht zal dat zelfs relatief zwaar zijn. De onrust is er al een decennium of 2 (maar mogelijk heeft de uitbarsting van "zus" Eyjafjallajokull in 2010 dat patroon lichtjes veranderd).

Grimsvotn zit in een actieve fase en lijkt een der komende maanden of jaren ook uit te barsten of activiteit te gaan vertonen.

Oraefajokull toont tekenen dat het wakker wordt, met vooral in 2017 en 2018 veel onrust. Laatste uitbarsting daar ongeveer 500 jaar geleden, maar wel één van de zwaarste waargenomen in IJsland sinds de kolonisatie. Askja is sinds dit jaar ook in een fase van onrust beland. En ook Snaefellsjokull lijkt wakker te worden (maar dat zal een heel traag proces zijn), sinds ongeveer 2000 jaar geleden.

Er breken zeer interessante tijden aan voor IJslands vulkanisme, deels omdat het de vorige eeuw relatief inactief was tegenover eeuwen daarvoor.
 
Hekla is inderdaad moeilijker te bereiken, er zou zeker geen sprake zijn van het "massa"toerisme zoals bij de Fagradalsfjall, maar het is gelukkig niet onmogelijk om er te geraken, een 4x4 is wel vereist. Schitterend buitenaards landschap trouwens op de F-wegen langs Hekla.

Eentje uit de oude doos:


Wie weet wordt het IJslands vulkanisme de komende jaren interessant, maar zelfs zonder actieve vulkanen blijft het een schitterend land.
 


Nu gaat het snel. Laatste uitbarsting is van 1888 geleden. Maar dit is de vulkaan die uiteindelijk de oorsprong zou worden voor de term 'vulkaan' door de vele uitbarstingen in de Grieks-Romeinse tijd.


Code Geel for the vulkaan Vulcano. Deze vulkaan is voor het laatst actief geweest in 1892, maar is in de beschreven geschiedenis zeer actief geweest, en is de vulkaan achter wie "vulkanen" is genaamd.

vlc.jpg


Sinds 1700 7 confirmed uitbarstingen, 5 unconfirmed. Maar geen enkele sinds 1892 dus.

Zie deze post voor de eerste "onrust".

Nu dus van code geel naar code oranje.

FEfO-5RVEAgKHSD


De gassen zijn zichtbaar.
 
Laatst bewerkt:

Waarschuwing voor een aankomende jokulhlaup (gletsjervloed) bij Grimsvotn. In het verleden hebben dergelijke events al een uitbarsting getriggered, maar op dit moment zijn nog geen aardbevingen waargenomen die daarop kunnen wijzen. Uitbarstingen deze eeuw vonden plaats in 2004 en 2011. Die van mei 2011 is op dit moment nog steeds de tweede grootste vulkaanuitbarsting van deze eeuw ter wereld. De uitbarsting in november 2004 werd ook voorafgegaan door een jokulhlaup.
 
The icescheet has continued to subside evenly throughout the night. IMO´s GPS instruments show that is has sunk about 25 cm since 10:00 yesterday. There are no signs of increased water level, electrical conductivity or gas in Gígjukvísl at this time.

___

Update van deze morgen.

___

En ook in Italie blijft de onrust toenemen.


Unrest continues at the volcano with little changes, according to the latest surveillance data published by the National Institute of Volcanology (INGV) in Catania, responsible for the monitoring of Etna and the Eolian Islands.
No significant changes occurred, however, during the past week. Even though parameters don't suggest an eruption might be imminent, head vulcanologist Prof. Mauro Coltelli was reported to mention to Italian press that chances of an eruption might be around 50:50.
The latest INGV report on Vulcano summarizes the latest data as follows:
- The temperature of the fumaroles in the crater and on its rims have remained stable, with values around 300-350 deg C for the hottest ones.
- The flux of CO2 in the crater area have increased and are at very high values. CO2 is an early indicator of fresh magma at depth. In addition, the flux of CO2 in the port and village, diffusing from the ground, is also high. An increasing trend is found in the Camping Sicilia site.
- Similarly, SO2 flux in crater area remains high.
- The geochemistry of thermal aquifers displays slightly increasing temperatures and conductivity values are very low. This applies for the wells of Camping Sicilia and in the Bambara well. In the waters of the C. Sicilia wells, Muscarà and Bambara, a significant increase in dissolved carbonate types is observed. Limited only to the well Camping Sicilia, there is also a noticeable increase in temperature, a decrease in pH and salinity.
- Local seismicity shows a decreasing trend. In particular, lower frequency events (VLP) have become more rare.
- Regional seismicity is low as well. Not much deeper movements/fracturing of rocks in the crust or upper mantle have been recorded. Only 1 earthquake with a magnitude of 1.3 occurred in the past week.
Deformation of the ground is showing a trend of expansion. trend from 20 November
- Gravimetry monitoring shows no indication of major deep mass redistributions (i.e. magma movements).

___

De laatste uitbarsting dateert van 1888.

Mochten die twee nog dit jaar uitbarsten, dan zou 2021 toch heel eventful geweest zijn voor Europa naar Europese normen: Een zeer actief jaar voor Etna, de grootste La Palma uitbarsting in minstens 500 jaar, de Fagradalsfjall uitbarsting in IJsland die ook enkele maanden aanhield (en wakker werd na minstens 800 jaar slapen). Een nieuwe Grimsvotn uitbarsting zou het feestje volledig afmaken. Of nieuwe activiteit in Vulcano voor het eerst in zo lang.

Wereldwijd gewoon normaal denk ik, al valt dat ook niet zo makkelijk te zeggen, omdat je dan enkel kijkt naar het aantal uitbarstingen. Al waren er geen enorme uitbarstingen. Dat is er trouwens al de hele eeuw niet geweest. Maar qua middelgrote uitbarstingen hadden we er wel een paar. De La soufrière in de Caraiben was de grootste, ofwel de uitbarsting van de Japanse onderwatervulkaan. (allebei VEI4). Nyirangongo in Congo haalde verder ook het nieuws (maar eigenlijk niet zwaar, het treft gewoon een zeer kwetsbare regio). Er was ook een behoorlijke uitbarsting van de Manamvulkaan in PNG. Aso had ook een leuke (mini-)explosie, maar die haalde op een paar seconden tijd VEI3 dacht ik.

Van bepaalde vulkanen zal ik wel wat gemist hebben omdat ze eigenlijk continu actief zijn, en dan is het moeilijker te achterhalen of ze actiever zijn dan normaal, ook al zijn ze continue actief, zeker als de berichtgeving niet frequent is.

Verder wanneer je kijkt naar Vulkanische Explosiviteitsindex, realiseer je dat er de E tussenstaat van explosiviteit.

La Palma had veel lava-uitstoot die veel land bedekte. Dus de VEI slaagt niet echt om rekening te houden met de effusieve uitstoot, de hoeveelheid lava en magma dat aan het oppervlak komt en bedekt. Dat is ook relatief minder gevaarlijk voor een mensenleven, maar wel even destructief voor mensen hun bezittingen, dus natuurlijk was de maandenlange uitbarsting (en nog steeds ongoing) van La Palma ondanks dezelfde VEI ernstiger dan de uitbarsting van enkele seconden van Aso. En realiseer je dan ook dat La Palma meestal typische strombolische activiteit heeft, terwijl Aso eigenlijk een mooi voorbeeld is van "een supervulkaan". Maar "een supervulkaan" heeft niet altijd superuitbarstingen natuurlijk, sterker nog, meestal zelfs niet.

Verder houdt het ook geen rekening met omgevingsfactoren zoals bevindt de vulkaan zich dicht bij populatie enzovoort, interactie met water & ijs enzovoort. VEI is eigenlijk vooral interessant voor de hogere categorieeen vind ik, omdat het een betere indicator is voor de impact op het klimaat (of wereldwijde impact).
 
Laatst bewerkt:
- Verhoogde activiteit bij Stromboli, Italie
- Nieuwe onrust bij Vatnafjoll. Op het gebied van waar de onrust zich uitstrekt is al 2250 jaar geen activiteit meer geweest.
- Voorlopig nog altijd geen gletsjervloed zichtbaar bij Grimsvotn, ondanks dat de ijskap blijft dalen, zelfs aan een snellere snelheid dan ervoor. Kan zijn dat het water opgesloten zit in de gletsjer.


En drijvend puin van de Japanse onderzeese uitbarsting in Augustus, komt nog altijd aan in de stranden van Tokyo, alsook zorgt het voor hinderen voor de visserij en het varen op zee voor Zuidwestelijke regio's in Japan.
 
Het ziet er toch nog niet naar uit dat La Palma direct ermee zal ophouden. Weer wat inflatie gemeten (al kan dat ook weergerelateerd zijn), meer tremor en andere aanwijzingen die wijzen dat nieuwe magma zijn weg naar boven vindt. Voorlopig blijft het dus wel nog eventjes doorgaan.


Andere gebeurtenissen van de laatste drie dagen:

1280px-Buildings_destroyed_by_2021_Cumbre_Vieja_eruption.png


Lava cover map van 23 november.



Ondertussen is al 1065 hectares bedekt met lava. Dat is dubbel zoveel als alle voormalige uitbarstingen van deze vulkaan of dit systeem terwijl La Palma bewoond werd, in minstens de laatste 500-600 jaar.


Paywall, maar nu dus al 70 dagen bezig. Daarmee is dit de langste uitbarsting al in 375 jaar (en bovendien actiever). In 1646 startte een uitbarsting op 2 oktober, en hield deze aan tot 21 december. Dit jaar startte de uitbarsting op 19 september. Daarmee komen we al behoorlijk in de buurt van die uitbarsting, en zal die een dezer dagen wel bereikt worden. Toen dus 80 dagen, nu 70 dagen al. De langste uitbarsting - die van 1583 - hield 83 dagen aan. Dat record komt dus stilaan in zicht.

Een voordeel: als dit al niet tot een landslide en megatsunami lijdt, kan je ervan uitgaan dat dat nog wel een hele poos zal duren. :wink: Duizenden en tienduizenden, misschien honderdduizenden jaren. Een beetje gepopulariseerd door sensatiedocumentaires en sensatiepseudowetenschap op TV en de media (en niet toevallig door Disc Channel/Nat Geo). In feite is het geen risico dat uniek is voor deze vulkaan, maar voor meerdere vulkanen geldt. In 2018 was er nog een vulkanische tsunami bij Anak Krakatau die honderden doden als gevolg had.

Dus geen landslide (of toch niet van die orde). Helaas maakt dat het leed voor de slachtoffers er niet beter op.
 
Laatst bewerkt:

Goede video. Ik raad het kanaal echt aan!

Van die Turkse vulkaan wel nog niets gelezen, zelfs nog niets van gehoord. Denk ook wel dat dat tot niets zal leiden. Als je 8000 jaar niet uitbarst, dan gebeurt een uitbarsting niet zomaar, maar gaat daar weken, jaren en decennia en soms eeuwen van onrust aan vooraf.

Ik had wel gehoord al van Erciyes wat gelijkaardig is met deze vulkaan. Erciyes was actief in het begin van het Holoceen duizenden jaren geleden, maar sindsdien is activiteit zo goed als niet meer voorgekomen. Hasan's vulkanisme is wellicht behoorlijk gelijkaardig, met infrequente maar over het algemeen heel explosieve uitbarstingen.

Hasanda%C4%9F.jpg


Dit is Hasan Dagi of Mount Hasan.

De oudste muurschildering lijkt een vulkaanuitbarsting te tonen, is vanuit deze regio en vanuit een periode waarin activiteit hoger was en enkele uitbarstingen gedateerd kunnen worden.

WtPfid4BXO-Fs5--hc4hk1kSAHAtJAUEdWGLVn1-BHkxiRctJVaj1Uq1cpyq8Wytm-sRF6T56R3swpANI35SLPT84Z4OFeCV7r8OP804OXYsOUFSaY-FpoDTOg


 
Laatst bewerkt:

The emission of sulfur dioxide (SO2) from the Cumbre Vieja volcano has shot up again at a rate of between 30,000 and 49,999 tons per day, which together with the appearance of new outlets and other pouring, the rebound in tremor and seismicity makes scientists think that there will be an eruption for a while.

So much so that “perhaps we will overcome” the 84 days of the eruption of Tehuya (1646) , the longest in the last 500 years on La Palma, Francisco Prieto, spokesman for the Emergency Plan steering committee, has admitted at a press conference. Volcanic of the Canary Islands (Pevolca).

“Unfortunately, the forecast is that the eruption will not end in the short term,” added Prieto, who said that the crisis committee is attentive to the evolution of the new laundry , which at the moment runs close to the one so far more al north, and if it does not end up affecting more areas of the La Laguna neighborhood.

At the moment, the lava that runs through this new lava flow is “quite fluid” and has already crossed the LP-212 road, from Tacande.

“Let’s see if the emission of lava is paralyzed, as has happened with other emission centers in the southern part, or is mounted on the original ones”, added Prieto.

Ook nieuws:




Er worden stilaan vergelijking gemaakt met Timanfaya (1730-1736 uitbarsting in Lanzarote), wat de zwaarste uitbarsting was op de Canarische eilanden in historische tijden.

Eruptions resumed in 1730 in Lanzarote Island after a prolonged period of volcanic repose, probably encompassing the entire Holocene. This historical eruption involved about 3–5 km3 of basaltic pyroclasts and lavas, covering some 225 km2 (one third of the island). The accumulation of volcanic products had a strong impact on the landscape of this Miocene oceanic island. This was the second largest effusive basaltic event in recorded history, surpassed only by the 1783 Lakagigar eruption in Iceland.

After the initial phase of the eruption, the style changed and new vents were controlled by a 15-km-long volcano–tectonic zip-like eastwards-progressing fissure, with the first vents opening offshore west of the island. This abrupt modification may explain the progression of this eruption, from the average duration of historical Canarian eruptions (a few months), towards an exceptionally prolonged period of about six years.

Als we vergelijkingen maken, dan zit deze op 0.3km3 aan lava. Die Timanfaya uitbarsting aan 3-5km3. Laki is 14km3 (dat is tussen de 40 en 50 keer La Palma). Mocht deze ook 6 jaar aanhouden, dan zou deze ook wel aan de magnitude van Timanfaya geraken (0.3km3 x 4 = 1.2 en dan x 6 maar wellicht zou de activiteit wel soms iets lager liggen).
 
Laatst bewerkt:

Ik heb gezien dat er op PBS Nova ook enkele documentaires of afleveringen over vulkanen werden uitgezonden. Wellicht ga ik er de komende dagen en weken enkele van bekijken.

Deze is van de mysterische uitbarsting uit 1257 - ondertussen ook al een tijdje geleden opgelost, maar het reconstrueert wel het "mystery" goed. Het is ergens een typische Nat Geo type docu, maar het verfrissende is dat het eens niet over een "usual suspect" gaat. Verder 'mogelijk' toch iets te sensatiegericht of vertekenend en voorspelbaar, maar zeker het bekijken eens waard.
 

Totaal onverwacht. Ik moet even verder kijken wat er gebeurd is, maar men is zelf onzeker. Deze vulkaan had de op één na zwaarste uitbarsting van de voorbije eeuw, en die uitbarsting zorgde voor een dipje in de wereldwijde temperatuur. Deze is waarschijnlijk phreatisch van oorsprong.

FFbX0cpaUAIBDVQ


De wolk

FFbby3jVgAMbtKY


FFbbzqcUYAQjr2Q


Ter vergelijking, ik heb het al vaker gezegd. In de Holoceen zijn de enige uitbarstingen die bvb. Yellowstone gehad ook van dezelfde aard, phreatisch of gedreven door water & gas (de geisers zijn daar een stabilisering van), maar Yellowstone heeft een complex reservoir van water & gas, en dieper magma. Maar een uitbarsting daar is 99% zeker water en gas, maar zelfs dat kan al schadelijk zijn, en zou met weinig tot geen waarschuwing kunnen plaatsvinden.

De phreatische eruptie van vandaag bij Pinatubo verklaart ook waarom dit ook zo uit het niets komt, zonder "aanleiding". Phreatische uitbarstingen staan daarvoor gekend.

FFbUeW3UcAIXZb-


De alert voor de luchtvaart.

FFbaUiHVQAgQGEA


Phivolcs (het officiele instituut voor vulkanen van de Filipijnen) heeft het over een zwakke explosie, wat klopt, relatief gezien waar de vulkaan toe in staat is, en ook omwille van de aard v/d uitbarsting.
 
Laatst bewerkt:

Flinke explosie, maar ook niet gigantisch als je weet dat de top v/d vulkaan zich al hoger dan 5 km bevindt, en continu actief is, en dit een explosie was. Maar toch een aswolk waargenomen tot 15.2 km hoogte.


IJskap van Grimsvotn al 10 meter gedaald. Pas in de komende dagen zal duidelijk worden hoe groot de jokuhlaup zal zijn (flood). Het water is ondertussen al aan het stijgen, maar het zal een paar dagen duren tegen dat de piek bereikt wordt. De vloed ontstaat door geothermische activiteit v/d vulkaan (niet door weer- of klimaatgerelateerde gebeurtenissen).

grim_28.jpg


Links 28 november, rechts 1 december.
 


How likely is a volcanic eruption? “Fairly likely. We must be prepared for that. When the water drops at Grímsvötn. Grímsvötn could sink up to a hundred metres. That could be enough of a lightening of the load on top of the magma chamber for an eruption to break out, as happened last in 2004. If that happens, as conditions stand now, it is likely that will be when it [the release of water] reaches its maximum. All eyes will be on all the meters around the weekend. It happens sometimes, and sometimes not. We just need to be ready,” he says.
 
Terug
Bovenaan