Over- en ondergewicht

Maximum dat ik ooit woog was 107 kg (vorig jaar), het minimum dat ik woog als volwassene was 83 kg (net terug van drie weken Peru). 5 jaar geleden woog ik ook rond 85 kg toen ik een hele zomer lang een zeer stresserende verbouwing deed. Heb me bijna dagelijks in het zweet liggen werken in een heel warme zomer, dat zal ook wel hebben geholpen met het verbranden van calorieën. Mijn lengte is 194 cm, dus ik "zie" er niet dik uit maar ik voel het vooral aan mijn torso en als ik foto's zie van toen ik 85 woog enkele jaren terug zag ik er toen echt wel scherp uit. Dat gevoel wil ik terug hebben.

In de herfst 103 kg, nu 99,5 kg. Ik zou eigenlijk tussen 85 en 90 willen geraken. Maar de wilskracht ontbreekt, vooral om te bewegen. Het eten dat we eten is niet per sé ongezond, maar ik durf wel eens te vaak in de snoepkast te zitten. Eens iets snoepen kan geen kwaad, maar als je het elke dag doet komen die kleine beetjes wel aan.
 
Vandaag maandag ( ah ja want in het weekend kunnen we nog eens los gaan he) toch eens meer discipline inzake eten. Doordeweeks niet echt een snoeper, maar ik eet eerder dressing met groenten, mayonaise met frieten. Reken nog eens 4 borden spaghetti + 10 pintjes en soms meer.

Wat een wonder dat m'n lichaamsvet geen 30% bedraagt :unsure: .

Moeilijkste vind ik het weten wanneer men moet stoppen. Eten tot dat de honger gestild is, maar hoe voelt dat? :unsure:.
Vandaag weer zo'n voorbeeld: had hele dag niet gegeten en had tegen 7u echt honger. 5 wraps eten is dan ook weer niet ideaal he 😅 (Met groenten en salsa)

Soit, ik hoop dat ik vanaf maandag weer mag bewegen na een kleinschalige operatie, want met bewegen is het toch makkelijker.
 
Moeilijkste vind ik het weten wanneer men moet stoppen. Eten tot dat de honger gestild is, maar hoe voelt dat? :unsure:.
Vandaag weer zo'n voorbeeld: had hele dag niet gegeten en had tegen 7u echt honger. 5 wraps eten is dan ook weer niet ideaal he 😅 (Met groenten en salsa)
Het feit dat je een hele dag niet eet gaat wel maken dat je 's avonds ook gewoon uitgehongerd bent...
Waarom eet je niet 's ochtends en 's middags?

Zeker niet persoonlijk naar jou toe, maar ik denk dat er soms toch wel wat teveel "hypes" zijn met speciale diëten genre intermittant fasting.
Naar mijn mening is er echt niets fout met gezond ontbijten, gezond middageten, gezond avondeten en voldoende beweging.
 
Moeilijkste vind ik het weten wanneer men moet stoppen. Eten tot dat de honger gestild is, maar hoe voelt dat? :unsure:.

Ik ga niet zeggen dat dit bij u zo is, maar niet goed kunnen aanvoelen wanneer je verzadigd bent, komt vaak door een slechte relatie met eten wat vaak veroorzaakt wordt door diëten/dieetcultuur.

Ik heb dit ook terug moeten aanleren om dit te voelen maar soms loopt het nog mis.

Traag eten is hier belangrijk en ook niet wachten met eten tot je kei veel honger hebt want dan heb je een grotere kans om je te overeten.

Heb je honger? Eet iets voedzaam. Een stuk fruit of ander tussendoortje of eet een maaltijd afhankelijk van wanneer je honger hebt.
 
Het feit dat je een hele dag niet eet gaat wel maken dat je 's avonds ook gewoon uitgehongerd bent...
Waarom eet je niet 's ochtends en 's middags?
in de ochtend eten is voor sommigen (mij inclusief) een onaangename taak, geen honger, geen goesting en binnenproppen geeft een degout aan eten zelf. Tegen 11u begin ik honger te krijgen. Dan 4 boterhammen met een paar eieren om 12u gegeten. Binnen een uur (8u na de laatste maaltijd dus) bestel ik mij een klein frietje met ne curryworst/frikandel/lange hamburger en ik ben er klaar mee voor vandaag.

Nu voor mij is dat misschien nog ochtend, maar ik zie dat je dit hebt gepost om 5u17, dan heb je tegen 8u wel honger geloof ik, als je niet meteen eet op dat uur. Ieder zijn eigen ritme. Googke at om 7u, maar dat kan perfect voor iemand met een nachtshift ofzo (geen idee, ik wil maar zeggen bioritme).
Zeker niet persoonlijk naar jou toe, maar ik denk dat er soms toch wel wat teveel "hypes" zijn met speciale diëten genre intermittant fasting.
Naar mijn mening is er echt niets fout met gezond ontbijten, gezond middageten, gezond avondeten en voldoende beweging.
nee, niet mis mee, maar ook niet inherent met intermittent fasting.
 
Het beste dieet is het dieet dat je kan volhouden. Of dat intermittent fasting is of 7x kleine portie per dag eten doet er niet toe, als je het niet kan volhouden stopt het verhaaltje gewoon snel.
Ik merk nu sinds we Hello Fresh hebben dat wij eigenlijk vroeger echt véél vlees en pasta eten, wat met wat groenten eigenlijk toch snel opgevangen kan worden waardoor die porties pasta/vlees toch een pak kunnen slinken. Ook hier is het grootste probleem de avonden waar ik niks doe, zakske chips is een lekker tussendoortje dan :rolleyes:
 
Nu exact een week op dieet. Initieel woog ik 92kg, vandaag weeg ik er 89kg. Streefdoel is 77kg. Ben een man van 1m84 met een zittende job, einde de 20.

Ben wel geschrokken hoe snel ik gewicht verlies, snap niet eens hoe dat mogelijk is. Online lees ik 7.000kcal voor 1 kg. Dat zou dan willen zeggen dat ik dagelijks 3.000kcal tekort heb, wat me onrealistisch lijkt ...

Hoe ik het tot nu aangepakt heb:
- Eten bijhouden in MyFitnessPal en maximaal 1.500kcal eten per dag (vaak is het nog een paar 100kcal minder).
- Wandelband gekocht voor onder staanbureau. Dagelijks minstens 10.000 stappen hierop (5 km/u, 500kcal, 7km)
- Dagelijks 80 fitness oefeningen met lichaamsgewicht naar keuze.
- Vroeger at heel snel, nu eet ik bewust kleine hapjes en kauw ik goed. Zo geniet je langer van het mindere eten en krijg je ook sneller een verzadigd gevoel.
 
Laatst bewerkt:
Zo'n 2 maand geleden me eens geabonneerd bij een fitness zaak. Had ik precies ook eerder moeten doen. Ik voel me precies gemotiveerder als ik omringd ben door andere "sporters". Doordat ik in shiften werk kan ik ook makkelijker in voormiddagen of namiddagen. Toch altijd een pak rustiger, nog nooit s'avonds geweest.

Ik heb wel het ideale cardio toestel voor mezelf gevonden: de crosstrainer. Met dat toestel verbrand ik 450 kcal op 30min als ik het display mag geloven :eek: + ik heb lange tijd aan "lopen" gedaan en had altijd wel 1 of ander kwaaltje. Met de crosstrainer amper belasting en nooit last.

Ik zou graag tegen de zomer eens onder de 90kg geraken. Nog 5kg moet eraf -.-

Het belangrijkste blijft natuurlijk wel voeding. En ja zoals de meeste bevind het probleem zich s'avonds voor tv. Altijd precies iets nodig om te knabbelen. Al lange tijd eet ik rijstwafels zo voor tv maar ik moet altijd opletten of het heel pak is verorberd :laugh:
 
Nu exact een week op dieet. Initieel woog ik 92kg, vandaag weeg ik er 89kg. Streefdoel is 77kg. Ben een man van 1m84 met een zittende job, einde de 20.

Ben wel geschrokken hoe snel ik gewicht verlies, snap niet eens hoe dat mogelijk is. Online lees ik 7.000kcal voor 1 kg. Dat zou dan willen zeggen dat ik dagelijks 3.000kcal tekort heb, wat me onrealistisch lijkt ...

Je bent ook niet echt 3kg kwijt 🙂

De eerste kilos gaan vaak vrij snel, maar dat komt vaak omdat je bvb minder maaginhoud hebt (door minder te eten), mogelijk al minder water vasthoudt, etc.

Maar goed bezig he. Blijven verder doen, leefbaar houden, goede gewoontes kweken en het op lange termijn zien, dan lukt het wel 👍
 
Moeilijkste vind ik het weten wanneer men moet stoppen. Eten tot dat de honger gestild is, maar hoe voelt dat? :unsure:.
Vandaag weer zo'n voorbeeld: had hele dag niet gegeten en had tegen 7u echt honger. 5 wraps eten is dan ook weer niet ideaal he 😅 (Met groenten en salsa)
Als je een ganse dag niets anders eet dan 5 wraps, zit je 10-tegen-1 nog altijd onder je dagelijkse hoeveelheid calorieen. Dus op zich geen ramp. Er zijn zat veel mensen die OMAD met veel succes doen. (OMAD = One Meal A Day)
Nu exact een week op dieet. Initieel woog ik 92kg, vandaag weeg ik er 89kg. Streefdoel is 77kg. Ben een man van 1m84 met een zittende job, einde de 20.

Ben wel geschrokken hoe snel ik gewicht verlies, snap niet eens hoe dat mogelijk is. Online lees ik 7.000kcal voor 1 kg. Dat zou dan willen zeggen dat ik dagelijks 3.000kcal tekort heb, wat me onrealistisch lijkt ...

Hoe ik het tot nu aangepakt heb:
- Eten bijhouden in MyFitnessPal en maximaal 1.500kcal eten per dag (vaak is het nog een paar 100kcal minder).
- Wandelband gekocht voor onder staanbureau. Dagelijks minstens 10.000 stappen hierop (5 km/u, 500kcal, 7km)
- Dagelijks 80 fitness oefeningen met lichaamsgewicht naar keuze.
- Vroeger at heel snel, nu eet ik bewust kleine hapjes en kauw ik goed. Zo geniet je langer van het mindere eten en krijg je ook sneller een verzadigd gevoel.
1400 kcal voor een 1m84 kan toch niet vullen als je ook nog eens dagelijks aan fitness doet? Eet jij elke dag een (letterlijke) berg groenten of ga je met een onderdrukt hongergevoel naar bed? Vind het vrij straf als dat niet het geval zou zijn gezien je 92 kg was, en afgaande op je dagroutine gemakkelijk 2500 kcal per dag verbrandt.
 
Je kan volgens mij onmogelijk conditie kweken door 1500Kcal te eten per dag. Uw lichaam heeft eten nodig om te recupereren na een training.
Als ik een lange rit doe met de fiets, laat ons zeggen 100km, en dus 4000Kcal heb verbruikt die dag, zal mijn calorie intake ook 3000kcal+ zijn. Op 2500kcal per dag 100km fietsen dat gaat niet lukken.
 
Al m'n bloedwaarden laten checken, alles staat goed. Cholesterol heel goed zelfs.

Vorige week heb ik een nieuw voedingsschema opgesteld die ik de komende 2 maanden tijdens de werkweek volg. In 't weekend wijk ik er lichtelijk van af. Zondagavond kijk ik er totaal niet naar om maar compenseer ik door 's middags te skippen.

8u - 100 g havermout, 1 scoop proteine, 250 ml sojamelk
10u - griekse yoghurt
12u - 3 eieren / 1 blik (125 g) tonijn in eigen nat met halve avocado
15u - banaan
20u - 100 g rijst, 110 gr wortel-erwten, 300 gr américain puur (gebakken in kleine hoeveelheid boter) + peper en zout
3 liter water / dag
+/- 1800 kcal per dag (normaal eet ik er 2400-2800)
Geen rekening houdende met al m'n trainingen, wel min. 130 gr proteine/dag om spierverlies zo goed mogelijk tegen te gaan.

Nu is m'n vraag: moet ik mij zorgen maken over de hoeveelheid rood vlees ik binnenspeel tijdens deze periode? Ook zit ik boven de aanbevolgen 12 eieren per week. Geen idee of dat zo dramatisch is op 2 maanden tijd.
 
Al m'n bloedwaarden laten checken, alles staat goed. Cholesterol heel goed zelfs.

Vorige week heb ik een nieuw voedingsschema opgesteld die ik de komende 2 maanden tijdens de werkweek volg. In 't weekend wijk ik er lichtelijk van af. Zondagavond kijk ik er totaal niet naar om maar compenseer ik door 's middags te skippen.

8u - 100 g havermout, 1 scoop proteine, 250 ml sojamelk
10u - griekse yoghurt
12u - 3 eieren / 1 blik (125 g) tonijn in eigen nat met halve avocado
15u - banaan
20u - 100 g rijst, 110 gr wortel-erwten, 300 gr américain puur (gebakken in kleine hoeveelheid boter) + peper en zout
3 liter water / dag
+/- 1800 kcal per dag (normaal eet ik er 2400-2800)
Geen rekening houdende met al m'n trainingen, wel min. 130 gr proteine/dag om spierverlies zo goed mogelijk tegen te gaan.

Nu is m'n vraag: moet ik mij zorgen maken over de hoeveelheid rood vlees ik binnenspeel tijdens deze periode? Ook zit ik boven de aanbevolgen 12 eieren per week. Geen idee of dat zo dramatisch is op 2 maanden tijd.

Ik heb jarenlang elke dag 3 eieren (in't weekend met spek) als ontbijt gegeten. Nooit problemen gehad, zelfs de cholesterol bleef binnen de limieten omdat ik de rest van de tijd mijn vetinname beperkte.

Rond mijn 25e ook zo eens 1 maand lang een vleesdieet (incl ei, vis en kip) gevolgd en daar achteraf ook nooit problemen mee gehad.

Zolang de rest van uw intake in orde is, ga je daar, zeker voor een beperkte tijd, weinig van merken in negatieve zin.
 
Ik heb jarenlang elke dag 3 eieren (in't weekend met spek) als ontbijt gegeten. Nooit problemen gehad, zelfs de cholesterol bleef binnen de limieten omdat ik de rest van de tijd mijn vetinname beperkte.

Rond mijn 25e ook zo eens 1 maand lang een vleesdieet (incl ei, vis en kip) gevolgd en daar achteraf ook nooit problemen mee gehad.

Zolang de rest van uw intake in orde is, ga je daar, zeker voor een beperkte tijd, weinig van merken in negatieve zin.
Alright, ik had er ook niet direct schrik voor. Merci voor uw reactie!
 
Ik heb wel het ideale cardio toestel voor mezelf gevonden: de crosstrainer. Met dat toestel verbrand ik 450 kcal op 30min als ik het display mag geloven :eek: + ik heb lange tijd aan "lopen" gedaan en had altijd wel 1 of ander kwaaltje. Met de crosstrainer amper belasting en nooit last.
Ik ben ook fan van de crosstrainer, ik heb er dan ook eentje thuis. Ik gebruik hem met hartslagmeter, hij past zelf de belasting aan zodat mijn hartslag constant blijft gedurende de training. Op die manier heb je dus a) geen enkele kans op overbelasting van pezen of gewrichten en b) ook geen verzuring waardoor je de dag erop ook niet stijf bent ofzo.
Ik heb hem al jaren en hij wordt door heel het gezin gebruikt, maar vorig jaar wilde ik 15kg kwijt raken en toen heb ik hem intensief gebruikt: 6 dagen op 7 ging ik 50 minuten op de crosstrainer. Ik was die 15kg dan kwijt op minder dan drie maanden.
Het enige nadeel is dat het zoals elk toestel vrij saai is (in vergelijking met in de natuur lopen bijvoorbeeld). Dus ik zorg er wel voor dat ik een serie kan kijken als ik bezig ben.
 
Al m'n bloedwaarden laten checken, alles staat goed. Cholesterol heel goed zelfs.

Vorige week heb ik een nieuw voedingsschema opgesteld die ik de komende 2 maanden tijdens de werkweek volg. In 't weekend wijk ik er lichtelijk van af. Zondagavond kijk ik er totaal niet naar om maar compenseer ik door 's middags te skippen.

8u - 100 g havermout, 1 scoop proteine, 250 ml sojamelk
10u - griekse yoghurt
12u - 3 eieren / 1 blik (125 g) tonijn in eigen nat met halve avocado
15u - banaan
20u - 100 g rijst, 110 gr wortel-erwten, 300 gr américain puur (gebakken in kleine hoeveelheid boter) + peper en zout
3 liter water / dag
+/- 1800 kcal per dag (normaal eet ik er 2400-2800)
Geen rekening houdende met al m'n trainingen, wel min. 130 gr proteine/dag om spierverlies zo goed mogelijk tegen te gaan.

Nu is m'n vraag: moet ik mij zorgen maken over de hoeveelheid rood vlees ik binnenspeel tijdens deze periode? Ook zit ik boven de aanbevolgen 12 eieren per week. Geen idee of dat zo dramatisch is op 2 maanden tijd.
Mja, mijn eerste persoonlijke inslag zou zijn: waarom wil je jezelf zoiets aandoen?

Verder lijkt het me niet echt dat je acuut problemen moet verwachten. Rood vlees is mogelijk kankerverwekkend (charcuterie, daar zijn we ondertussen zeker van dacht ik), maar voor een korte tijd zal dat wel eerder verwaarloosbaar zijn qua risico, als het er al is. Eieren, geen idee meer, denk dat dit ooit eens gelinkt is aan diabetes, maar hoe betrouwbaar dat was no idea. Uiteindelijk ben je heel wat meer verzadigde vetten en cholesterol aan het innemen, maar dat met een caloriedeficit, duslijkt me niet echt iets zorgwekkend voor een korte periode.
 
Mja, mijn eerste persoonlijke inslag zou zijn: waarom wil je jezelf zoiets aandoen?
Omdat ik mij eens echt scherp wil zetten. Ik heb vet op m'n heupen/onderrug waar ik vanaf wil. Ik heb een fourpack voor 't moment, en vet onder de navel is ook ferm geminderd. Maar die ene zone lukt me maar niet. En ik stoor mij daar aan. Puur esthetisch eigenlijk.

Kortom: ik wil in 2 maanden m'n vetpercentage minderen zonder al te veel spieren te verliezen. Ik weeg nu terug 81 en doel is 77.
 
Terug
Bovenaan