Lady Di centraal in eerste deel van The Crown seizoen 6

Onlangs kondigde Netflix de releasedatum aan van het zesde, en tevens laatste, seizoen van The Crown. Hierbij werden we meteen getrakteerd met een blik op de eerste beelden waarin we Queen Elizabeth zien veranderen doorheen de tijd: van haar troonsbestijging in het eerste seizoen tot het huidige seizoen, dat zich situeert in de periode van 1997 tot 2005. Netflix kondigde hierbij aan dat de eerste vier afleveringen van het nieuwste seizoen zullen te zien zijn vanaf 16 november, de volgende zes vanaf 14 december.

Het streamingplatform lanceerde ondertussen een nieuwe trailer waarin de verhaallijn van de eerste vier afleveringen uit de doeken wordt gedaan. In het eerste deel staat het leven van Lady Di na haar scheiding en hoe dit alles leidde tot haar onverwachte dood centraal. We zien een Diana die geniet van haar vrijheid, maar ook volop belaagd wordt door de pers. De constante persaandacht brengt heel wat uitdagingen met zich mee, zowel voor Diana als de koninklijke familie. Dat The People's Princess wereldwijd geadoreerd wordt, is tevens een doorn in het oog van de koninklijke familie, die geen schijn van kans maakt in de populariteitswedstrijd. Het fatale auto-ongeluk op 31 augustus 1997 bracht dan ook wereldwijd heel wat teweeg. Terwijl de wereld rouwde om haar dood, hield de Queen zich stil. Een verkeerde beslissing zo bleek, een die ervoor zorgde dat de al niet zo geliefde koninklijke familie nog minder geliefd werd door haar bevolking: de populariteit van de koninklijke familie daalde nog nooit zo sterk dan toen. Opvallend uit deze eerste beelden is de dialoog tussen Queen Elizabeth en Diana die heftig maar respectvol lijkt. We krijgen niet alleen Queen Elizabeth haar integere nuchtere zelf te zien, maar ook iemand die met de handen in het haar zit en het overduidelijk moeilijk heeft met alle veranderingen. Een kant van haar die we in de reeks nog niet vaak gezien hebben.

Het eerste seizoen werd gelanceerd op 14 november 2016 en ving aan in de jaren 40 en 50 met de troonsbestijging van de amper 27-jarige Elizabeth. Elk volgend seizoen ging verder in de tijd en bracht ons de hoogte- en dieptepunten van Queen Elizabeth haar heerschappij. Opdat de personages zouden aansluiten bij de sociale, culturele en generationele veranderingen, werd ervoor gekozen om elke twee seizoenen te werken met een andere cast. Hierdoor kon The Crown al vele grote namen verwelkomen. Zo werden Elizabeth en Philip in de eerste twee seizoenen vertolkt door Claire Foy en Matt Smith en in het derde en vierde seizoen door Olivia Colman en Tobias Menzies. Imelda Staunton en Jonathan Pryce namen het kroontje over in het vijfde seizoen en zullen ook in dit zesde seizoen opnieuw hun rollen opnemen. Andere grote namen die de revue passeerden zijn Josh O’Connor (als prins Charles), Vanessa Kirby en Helena Bonham Carter (als prinses Margaret) en Emma Corrin (als prinses Diana).

Naast Staunton en Pryce keren ook Dominic West (als prins Charles), Elizabeth Debicki (als Diana) Lesley Manville (als prinses Margaret), Claudia Harrison (als prinses Anne), Bertie Carvel (als Tony Blair), Salim Daw (als Mohamed al-Fayed) en Khalid Abdalla (als Dodi Fayed) terug. Ed McVey, Meg Bellamy en Luther Ford maken dan weer hun opwachting als respectievelijk prins William, Kate Middleton en prins Harry. Bereid je dus voor op een royaal afscheid.

"The crown is a symbol of permanence. It’s something you are, not what you do."

 
Terug
Bovenaan