A. Lauryssens

Redactrice
A. Lauryssens

A. Lauryssens

Redactrice
Filmreview: Baghdad Messi
  • 0
  • 1
De Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa bracht in 2012 de kortfilm Baghdad Messi uit, waarmee hij meer dan zestig internationale prijzen in de wacht sleepte. Hij haalde zelfs de shortlist van de Oscars in de categorie beste korte speelfilm, maar werd uiteindelijk niet genomineerd. Regisseur Sahim Omar Kalifa besloot om het verhaal verder uit te breiden en er een gelijknamige langspeelfilm van te maken. Kalifa heeft met zijn nieuwste film grote ambities: deze keer wil hij een Oscar winnen.
RANKIN: The Dazed Decades
  • 0
  • 1
Voor wie van fotografie, muziek en mode houdt, is dit een tentoonstelling die je niet mag missen. Brits modefotograaf Rankin, kort voor John Rankin Wadell, portretteerde ontelbare beroemdheden, zoals David Bowie, Kate Moss, The Rolling Stones en Madonna – om maar enkele te noemen. Fototentoonstelling RANKIN: The Dazed Decades loopt nog tot 11 juni 2023 in cultuurcentrum Sharpoord te Knokke-Heist.
Eerste trailer voor Jeanne du Barry met Johnny Depp als Lodewijk XV
  • 0
  • 1
Jeanne du Barry is de nieuwste film van de Franse actrice en filmmaker Maïwenn en zal ook de openingsfilm zijn van het 76ste filmfestival van Cannes op 16 mei. In de aanloop naar deze wereldpremière verscheen nu ook een eerste trailer.

In dit historisch drama volgen we Jeanne Vaubernier, een jonge vrouw die opgroeide in armoede. Ze weet dankzij haar intelligentie hogerop de sociale ladder te klimmen en wordt één van de minaressen van Lodewijk XV. Ze worden smoorverliefd en tegen alle fatsoen in verhuist Jeanne naar Versailles. Haar aanwezigheid veroorzaakt grote ophef bij het hof.

De cast bestaat uit Maïwenn zelf, die de rol van Jeanne op zich neemt, en Johnny Depp als Lodewijk XV. Andere castleden zijn Benjamin Lavernhe, Melvil Poupaud, Pierre Richard, Pascal Greggory en India Hair. Jeanne du Barry verschijnt vanaf 16 mei ook in de Franse bioscopen en wordt vanaf midden september bij ons verwacht.

Officiële trailer Asteroid City van Wes Anderson onthuld
  • 1
  • 0
Asteroid City, de nieuwste film van schrijver en regisseur Wes Anderson, wordt op 21 juni in de bioscoopzalen verwacht. Asteroid City ziet eruit als een traditionele Wes Andersonfilm (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel, ...) en heeft weer een indrukwekkende sterrencast. De trailer onthult de eerste details van de film: de set lijkt zo uit een prentkaart uit de jaren '50 te komen en volgt het verhaal van een Junior Stargazer-conventie die plaatsvindt in een fictief Amerikaans woestijnstadje.

De volledige cast bestaat uit: Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Liev Schreiber, Hope Davis, Stephen Park, Rupert Friend, Maya Hawke, Steve Carell, Matt Dillon, Hong Chau, Willem Dafoe, Margot Robbie, Tony Revolori, Jake Ryan en Jeff Goldblum.

Filmreview: Beautiful Disaster
  • 0
  • 1
Iedereen heeft wel hardnekkige veronderstellingen over het leven en zichzelf, dingen die je vanuit je kindertijd gelooft en vaak onbewust uitdraagt. Je hebt dan ook een bepaald idee over de ideale liefde en relaties, maar waarom zoeken veel mensen dan toch het “foute” type op? Net diegene met een compleet andere zienswijze? Beautiful Disaster is een romantisch drama waar het typische aantrekken en afstoten tussen twee personen als een rode draad door het verhaal loopt.
Verslag: Johnny Hallyday L'exposition @ Brussels Expo
  • 0
  • 1
De eerste Belgische show van Johnny Hallyday werd in 1961 gehouden in het Sportpaleis van Schaarbeek. Johnny Hallyday – geboren onder de naam Jean-Philippe Léo Smet – was toen achttien jaar. Later dat jaar trad hij ook op in Ancienne Belgique, waar mijn moeder en tantes aanwezig waren en ze nog een handtekening konden bemachtigen. De rocker heeft altijd een grote genegenheid gehad voor Brussel, de stad waar zijn vader Léon Smet geboren was.
Verslag: Offscreen Film Festival 2023
  • 0
  • 1
Het Offscreen Film Festival kan terugkijken op een geslaagde zestiende editie met een grote selectie aan originele cultfilms, bijzondere documentaires en films van onafhankelijke filmmakers. Het thema van dit jaar was “robots in sciencefictionfilms" en er kwamen veel filmliefhebbers een kijkje nemen tijdens dit drie weken durende evenement. Het filmfestival opende met La Montagne in aanwezigheid van acteur en regisseur Thomas Salvador. Eregast van het festival was Brigitte Lahaie, een icoon van de Franse X-cinema.
Netflix onthult trailer van Queen Charlotte: A Bridgerton Story
  • 0
  • 1
De trailer voor de aankomende Bridgerton prequel is vrijgegeven; deze gelimiteerde serie is vanaf 4 mei exclusief op Netflix te zien. Queen Charlotte: A Bridgerton Story is een liefdesverhaal dat de wereld veranderde. Deze zesdelige serie van bedenker en uitvoerend producent Shonda Rhimes, gaat over de opkomst van koningin Charlotte en haar huwelijk met koning George. Dit huwelijk zorgde voor verschuivingen binnen de gemeenschap en was het begin van de huidige sociale elite.

Filmreview: New Religion
  • 0
  • 2
Het leven kan in een oogwenk veranderen; Miyabi verliest haar enige dochter bij een tragisch ongeluk, ze verlaat haar man en gaat werken als callgirl. Wanneer ze een afspraak heeft met een nieuwe, mysterieuze klant, wordt ze geconfronteerd met zijn specifieke eisen. New Religion is het speelfilmdebuut van schrijver en regisseur Keishi Kondo en brengt een subtiele kijk op horror. Hij vertrouwt hierbij niet op de traditionele jump scares en bloederige scènes maar brengt de sfeer over door suggestieve muziek en donkere cinematografie.
Eerste trailer voor Nederlandse film Leeuwin
  • 0
  • 1
In de film Leeuwin draait het om de tiener Rosie die van Suriname naar Nederland verhuist. Haar perfecte leventje verandert drastisch maar Rosie heeft een troef: ze kan goed voetballen. Wanneer ze in haar nieuwe school in het meidenvoetbalteam terecht komt, kan ze haar talent laten zien.

Rosie wordt gespeeld door Alyssa van Ommeren, andere rollen zijn er voor Apollonia Sterckx, Nori Dari, Soumaya Ahouaoui en Yip Andjar. De regie is in handen van Raymond Grimbergen die eerder de serie Brugklas en de speelfilm Brugklas: De tijd van m’n leven maakte.

Deze jeugdfilm is vanaf 12 april in de Belgische bioscopen te zien.

Filmreview: Aller/Retour
  • 0
  • 1
Migratie is een universeel verhaal van alle tijden. In films zien we regelmatig mensen die dromen van een beter leven en op weg gaan naar een ander land. Het migratieverhaal is echter een heet hangijzer en lokt vaak de nodige discussies uit. Voor honderdduizenden mensen zijn vele Europese landen ideale bestemmingen; ze hebben een goede gezondheidszorg en bieden comfort en stabiliteit. Dit spoort hen aan om risico’s te nemen en vaak illegaal, in het holst van de nacht, een grens over te steken.
Filmreview: Dalva
  • 0
  • 1
Regisseur Emmanuelle Nicot brengt met haar speelfilmdebuut het onthutsende verhaal van de twaalfjarige Dalva. Deze tiener is niet zoals haar leeftijdsgenoten: ze houdt van mooie dameskleding, pareloorbellen, nylonkousen en hoge hakken. Dit is een film dit je grijpt en niet meer loslaat; een portret van een meisje dat grootgebracht werd door een vader die haar manipuleerde, misbruikte en haar afsloot van de buitenwereld.
Filmreview: Shazam! Fury of the Gods
  • 1
  • 5
Na vier jaar is Shazam eindelijk terug. Deze sequel brengt met een nieuw verhaal de Shazam-familie weer samen en is de eerste film uit het DC-universum in 2023. De regie is opnieuw in handen van David F. Sandberg naar het scenario van Henry Gayden en Chris Morgan. Zachery Levi keert terug in zijn rol als Shazam en Asher Angel speelt opnieuw Billy Batson, maar ook de originele cast met alle pleegbroers en -zussen is terug. Shazam! Fury of the Gods introduceert ook enkele nieuwe personages, waaronder de drie dochters van Atlas, gespeeld door Helen Mirren, Lucy Liu en Rachel Zegler.
Uitgebreide selectie cultfilms op het Offscreen Film Festival
  • 0
  • 2
Op 8 maart gaat het 16de Offscreen Film Festival van start, met als openingsfilm The Mountain in aanwezigheid van regisseur Thomas Salvador. Deze editie richt zich opnieuw op cult- en genrefilms, waarin robots dit jaar centraal staan. Een selectie van meer dan zestig films wordt vertoond in verschillende Brusselse cinemazalen, waaronder Bozar, Cinema Nova, Cinema Palace en Cinematek.

Eregast van het festival is Brigitte Lahaie, een icoon van de Franse X-cinema. Lahaie werd beroemd als actrice in sekskomedies zoals Touchez pas au Zizi, die ook op het festival te zien zal zijn. Na de vertoning van Jess Franco's Faceless, zal Brigitte Lahaie het boek "The Cult Films of Brigitte Lahaie" signeren. De afsluiter van het festival is een unieke projectie in de koepelzaal van het Planetarium met drie grensverleggende films van Elias E. Merhige in aanwezigheid van de visionaire filmmaker zelf.

Het Offscreen Film Festival loopt van 8 tot 26 maart en en het volledige programma is te bekijken...
Filmreview: Godland
  • 0
  • 2
Godland is de nieuwste dramafilm van regisseur Hlynur Pálmason en speelt zich af aan het einde van de negentiende eeuw. Een jonge Deense priester reist naar IJsland om een kerk te bouwen en de plaatselijke bevolking te fotograferen. Het verhaal van Godland (Vanskabte Land) is geïnspireerd door zeven foto’s die gemaakt zijn door een Deense priester in de beginjaren van de fotografie (collodiumproces). Hlynur Pálmason raakte hierdoor gefascineerd en vroeg zich af wie die mensen op de foto’s waren en wat hun situatie en achtergrond was. Godland vertelt het fictieve verhaal dat Pálmason rond deze foto's bedacht.
Filmreview: Ida
  • 0
  • 3
Alice is een jonge vrouw die rouwt om de dood van haar moeder. Ze leert Ida kennen – een oudere dame – waar ze vriendschap mee sluit en die haar steun geeft. Wanneer Ida’s duistere geheimen aan het licht komen, komt hun relatie al snel onder vuur te liggen. Belgisch regisseur Brandon Gotto verkent – net zoals in zijn vorige film Gravidam – het thema rouw en de mentale gevolgen die hierdoor kunnen ontstaan.
Filmreview: The Son
  • 0
  • 3
In 2020 bracht Florian Zeller zijn eerste langspeelfilm The Father uit. Deze dramafilm gaat over een man die aan Alzheimer lijdt en vanuit zijn perspectief ontdek je hoe het aanvoelt om stilaan de realiteit te verliezen. The Father is een meeslepend portret dat vele filmnominaties won, waaronder twee Academy Awards voor beste bewerkte scenario (de film is gebaseerd op Zellers gelijknamig toneelstuk) en beste acteerprestaties voor hoofdrolspeler Anthony Hopkins. Na het enorme succes van deze film stelt regisseur Zeller nu The Son voor. Ook deze film is gebaseerd op een toneelstuk dat hij zelf schreef. The Son is een dramafilm over de lijdensweg van een depressieve tiener en de gevolgen hiervan op zijn familie.
Russell Crowe verjaagt demonen in The Pope's Exorcist
  • 0
  • 0
Sony Pictures heeft de officiële trailer vrijgegeven voor The Pope's Exorcist. Deze horrorfilm is geïnspireerd op de boeken “An Exorcist Tells His Story” en “An Exorcist: More Stories” van pater Gabriele Amorth. Hij was het hoofd exorcisme bij het Vaticaan en heeft tijdens zijn priesterschap tienduizenden duiveluitdrijvingen uitgevoerd.

The Pope's Exorcist volgt Amorth bij zijn onderzoek naar de angstaanjagende bezetenheid van een jongen en brengt hiermee een eeuwenoud complot aan het licht dat het Vaticaan wanhopig verborgen heeft proberen te houden.

De indrukwekkende cast bestaat onder meer uit Russell Crowe als Amorth, Franco Nero als de paus en Ralph Ineson als de stem van de demon. De regie is in handen van Julius Avery naar het script van Michael Petroni en Evan Spiliotopoulos. The Pope's Exorcist is vanaf 26 april in de bioscopen te zien.

Filmreview: Cocaine Bear
  • 0
  • 3
Het begon allemaal midden jaren tachtig nadat een zwarte beer enkele pakjes cocaïne – die gedropt waren uit een vliegtuig – vond en verorberde. Drugsmokkelaar Andrew Carter Thornton II had een lading drugs uit zijn vliegtuig gegooid omdat hij dreigde neer te storten. Hij sprong met een parachute uit het vliegtuig, maar omdat hij zichzelf overladen had met coke, wapens en cash, stortte hij te pletter. Deze film is gebaseerd op dit ware verhaal, maar regisseur Elizabeth Banks heeft de nodige absurditeit toegevoegd om van Cocaine Bear een echte cultfilm te maken.
Eerste beelden van Nederlandstalige thriller Noise
  • 0
  • 1
Netflix onthult de trailer van de psychologische thriller Noise. De film vertelt het verhaal van Matt, een succesvolle influencer die net vader is geworden van Julius. Wanneer het gezin bij Matts dementerende vader intrekt, ontdekt hij een aantal duistere familiegeheimen. Hij start een onderzoek om de waarheid te ontdekken en wordt hierdoor geconfronteerd met zichzelf. Zijn vrouw maakt zich ernstig zorgen over hem.

De Belgisch-Nederlandse cast bestaat uit bekende namen zoals Ward Kerremans, Sallie Harmsen, Johan Leysen, Jesse Mensah, Lize Feryn en Jennifer Heylen. De regie is in handen van Steffen Geypens. Noise is vanaf 17 maart op Netflix te zien.

Terug
Bovenaan