Nature, you scary

Nog een leuke, niet zo erg gekend en is ook nog meer onderzoek naar nodig. Daarom ook enkel Engelstalige bronnen, want er zijn geen Nederlandse voor zover ik weet.

1280px-Francevillian_biota.jpg




2 miljard jaar geleden waren er al wat boeiende gebeurtenissen, met mogelijk een eerste experiment met primitief complex leven dat helaas wel faalde. Het zou nadien een kleine 1,5 miljard jaar nog duren voor er opnieuw complex leven te zien zou zijn.

Het valt samen met "The Great Oxygenation Event", een gebeurtenis waarbij de hoeveelheid zuurstof in de atmosfeer geleidelijk aan toenam, na de evolutie van cyanobacteriën of blauwalgen, de voorlopers van planten die zuurstof als afvalproduct hadden. Geleidelijk aan door de toename aan blauwalgen en ook door de voortdurende toename van zuurstof over een langere periode, werd de Aarde ook kouder en kouder en startte een IJstijd, genaamd de Huronische IJstijd (en één van de periodes waarbij wellicht sprake was van een sneeuwbalaarde): https://nl.wikipedia.org/wiki/Huronische_ijstijd

This began approximately 2.460–2.426 Ga (billion years) ago, during the Siderian period, and ended approximately 2.060 Ga, during the Rhyacian. The GOE is inferred to have been caused by cyanobacteria producing the oxygen, which may have enabled the subsequent development of multicellular life-forms like the Francevillian biota. uit: https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Oxidation_Event

De toename van zuurstof valt samen met het eerste experiment van multicellulair leven, wellicht mogelijk gemaakt door de formatie/evolutie van mitochondriën die van de zuurstof gebruik kon maken. De toename van zuurstof in de atmosfeer was echter niet voor iedereen goed, gezien voor de meeste organismes zuurstof giftig was. Veel archaeabacteriën zijn bij deze gebeurtenis uitgestorven of in zuurstofarme gebieden moeten toevlucht zoeken.

In deze periode werden in Gabon fossielen gevonden van organismes waarvan de grootste 17cm breed is. Alleen zijn diezelfde fossielen verdwenen na 2.1 miljard jaar en hebben ze relatief kort geleefd. Door een afname aan zuurstof ongeveer 2.1 miljard jaar geleden zijn ze niet meer te vinden in de bovenliggende lagen. Uiteindelijk zou nadien "de boring billion" starten van 1.8 miljard tot 0,8 miljard jaar geleden waarin weinig gebeurde. Het waarom achter het verdwijnen of de afname in zuurstof is onduidelijk, maar wellicht was de balans zoek (evt. te weinig cyanobacteriën om het toenemend aantal complexe organismes te onderhouden of te koud voor zelfs cyanobacteriën waardoor zij afnamen in aantal). Een andere theorie is dat de gesteenten de geproduceerde zuurstof opnamen, het roestproces. Ook de IJstijd stopte vrij abrupt hier na een toename van broeikasgassen, en daarmee stopt vroeg het verhaal van deze groep organismes waar weinig over geweten is.

The rise in oxygen content was not linear: instead, there was a rise in oxygen content around 2.3 Ga ago, followed by a drop around 2.1 Ga ago. This rise in oxygen is called the Lomagundi-Jatuli event (LJE) or Lomagundi event,[87][88][89] (named for a district of Southern Rhodesia) and the time period has been termed Jatulian; it is currently considered to be part of the Rhyacian period.[90][91][92] During the Lomagundi-Jatuli event, oxygen amounts in the atmosphere reached similar heights to modern levels, before returning to low levels during the following stage, which caused the deposition of black shales. (rocks that contain large amounts of organic matter that would otherwise have been burned away by oxygen.) This drop in oxygen levels is called the Shunga-Francevillian event. Evidence for the event has been found globally: in Fennoscandia and northern Russia, Scotland, Ukraine, China, the Wyoming Craton in North America, Brazil, Uruguay, Gabon, Zimbabwe, South Africa, India, and Australia.[93][94] Oceans seem to have stayed rich in oxygen for some time even after the event itself ended.

800 miljoen jaar geleden zouden de dingen weer beginnen veranderen, met een nieuwe IJstijd en sneeuwbalaardeperiode die startte, met een tijdperk die genaamd is naar de kou: het Cryogenium met twee grote IJstijdvakken onderbroken door een iets mildere interlude, opnieuw gelinkt aan de toename van zuurstof en evolutie van complexer leven. Nadien volgt in het Ediacarium de evolutie van seks (*), een voortplantingswijze dat generaties sneller liet opvolgen en het evolutieproces dus versnelde, en nadien gaat alles vrij snel. Aan het einde daarvan volgt een uitsterving, deels door klimaatverandering, en deels ook door de evolutie van het oog en nieuwe defensieve tactieken zoals een hardere exoskeleton. Dat laatste zorgt ervoor dat organismes makkelijker konden fossileren, terwijl de jager-prooi relatie wederom evolutie versnelde en de dieren die niet meekonden verdwenen of moesten aanpassen. Dat is ook waarom vanuit ons perspectief een Cambrische explosie is, maar dat is dus niet helemaal correct. Al is de Cambrische explosie wel een sleutelmoment in evolutie, en gaat het ook gepaard met uitsterving.

* Hou er rekening mee dat wij als mens in vergelijking met de meeste andere organismes traag evolueren omdat wij een langere levensduur hebben als alles goed verloopt, en nog meer omdat het ontwikkelingsproces of volwassen worden vrij lang duurt in vergelijking met anderen (door het energievragend en kostbare ontwikkeling v/h brein), en wij dus meestal pas op latere leeftijd voortplanten (dus wij evolueren eigenlijk wel relatief trager tegenover andere dieren, niet dat dat een probleem is, maar als ik het heb over "snelle evolutie" moet je daar wel rekening mee houden).
 
Laatst bewerkt:
Deze wesp valt Tarantula's aan, verlamt ze, sleept ze mee naar hun nest, plant een ei in hun lichaam en laat de larve de tarantula langs binnen opeten terwijl deze de vitale organen mijdt om de tarantula zo lang mogelijk in leven te houden.

Nature, you scary :wtf:


Ik heb het geluk gehad deze in het echt te kunnen spotten 9 jaar geleden in Zion NP. Verrassend grote beesten, maar helemaal niet aggressief.
 
In mijn reeftankhobby kun je al eens koralen tegenkomen met palytoxine 🙈
Heb er toch al enkele serieus ziek van weten worden.
 
Terug
Bovenaan