Nature, you scary

yasur-by-derya-gurer.jpg


Dit is Yasur, een vulkaan op Vanuatu. Volgens mij zijn zowel Tom Waes (Reizen Waes) als Werner Herzog (Into The Inferno) hier al naartoe geweest. Ook in de film "Tanna" komt de vulkaan aan bod.

Het meest opvallende aan Yasur is de lengte van de vulkaanuitbarsting. De vulkaan barst al permanent uit voor honderden jaren aan een stuk met meerdere explosies per uur. Dit gebeurt al zeker sinds 1774, maar vermoedelijk is dit al zeker acht eeuwen het geval. Geen enkele andere vulkaan komt in de buurt. Santa Maria in Guatemala barst al continu uit sinds 1922 en is de 2e langste uitbarsting. Yasur is ook één van de weinige vulkanen met een lavameer.
 
Ooit eens een artikel gelezen in National Geographic over wat parasieten allemaal kunnen uitspoken, vrij geschift, en ook één van de meest interessante artikels die ik ooit in dat boekje heb gelezen. Van mieren die op grassprietjes gaan zitten om gemakkelijker opgegeten te worden door vogels omdat de parasiet enkel evolueert in het darmstelsel van bepaalde vogels tot sluipwespen en lieveheersbeestjes die zich als zombies gaan gedragen om dezelfde reden. En het hele verhaal rond toxoplasmose (of welke het ook was) die ervoor zorgt dat mensen zich risicovoller gaan gedragen omdat die parasiet pas naar zijn volgend ontwikkelingsstadium kan gaan in een lijk.

Je spreekt over deze (worm) vermoed ik:

Daarnaast is er ook deze parasiet (schimmel):

Nog iets meer beangstigend denk ik. Maar dat zie ik nu niet direct evolueren naar iets dat mensen kan aantasten, of zelfs maar iets buiten insecten of spinnen bv.
 
Er bestaan zeer veel fucked up beesten.

Goliath Birdeater:

Sluipwespen die hun eitjes injecteren in levende rupsen die dan vervolgens de rups van binnenuit opeten (maar wel de vitale organen ontwijken, zodat de rups zo lang mogelijk blijft leven) om er dan uiteindelijk Alien-gewijs uit te komen (en de rups uiteindelijk sterft):
 
Het volgende ligt in het noorden van Ethiopie. In wat één van de warmste plaatsen is ter wereld, is een soort Death Valley door een vulkanisch riftvallei veranderd in een alienlandschap. Het zout vermengt zich er met de sulfur, wat voor de verkleuringen zorgt. En met Erta Ale heb je "ook in de buurt" een van de weinige permanente lavameren ter Aarde. De regio noemt verder Dallolvallei.

5251109852_2415635943_b.jpg


dallol.jpg


hottest-inhabited-place-earth.jpg


I0000MPjR0pvu4K4.jpg


6621906249_cfd09bde3d_b.jpg


c109fc91ab3117e6190e03212108ef13.jpg


Lake-Dallol-and-its-sulphur-springs-is-the-hottest-place-on-Earth,-with-average-temperature-around-95-Fahrenheit.jpg


The_hydrothermal_system_of_Dallol%2C_Ethiopia.png


26348346034_3d235ba400_b.jpg


dallol-geothermal-area-danakil-depression-ethiopia,1040617.jpg


20190218193234_sistema-hidrotermal-dallol-etiopia-foto-olivier-grunewald_foto610x342.jpg
Indrukwekkend.

De gemiddelde jaartemperatuur in Dallol is 34,6°C, hoewel het er nog niet warmer dan 49°C geweest is, is het gemiddeld gesproken de warmste plaats ter wereld, van juni tot september is het er 's nachts gemiddeld warmer dan 31°C en in juni is de gemiddelde maximumtemperatuur 46,7°C. De gemiddelde luchtvochtigheid is er 60%, wat veel is bij zulke temperaturen. Dat moet toch echt niet leefbaar zijn voor mensen.
 
Als je weet dat de gemiddelde jaartemperatuur in Ukkel 12.2°C is. en in Omyakom diep in Siberië -15.5°C dan is 34.6°C ook wel heel hoog. Bedankt voor de toelichting @Sneeuwstorm; dat wist ik niet.
 
Je houdt het niet voor mogelijk omdat heel de Danakildepressie gewoon een buitenaardse aanblik heeft maar toch wonen daar mensen. Daar lijkt niet veel anders te zijn dan zand, zoutvlaktes, zoutwatermeren, vulkanen en gestolde lava maar die mensen daar flikken het op de een of andere manier wel.
Het is ook daar dat ze indertijd Lucy hebben gevonden.
 
Er zijn wellicht betere filmpjes te vinden, maar toch indrukwekkend omdat het ons duidt op onze nietigheid. Een meteoor van 500 km slaat in op de aarde met alle gevolgen van dien. Dan spreek je niet meer van tsunami's, want zelfs een impact in de volle oceaan wordt niet meer gedempt door het water dat ogenblikkelijk opgaat in stoom. In feite wordt de aardkorst afgepeld en gaat de hele atmosfeer op in een brandende vuurstorm. Maar wie weet is de eerstvolgende keer pas wanneer we elkaar de das hebben omgedaan. ;)

 
Qua asteroides begint de theorie van het Jonge Dryas impact meer en meer steun te krijgen, en het is een hypothese die in recente jaren veel serieuzer genomen wordt door wetenschappers, tientallen jaren geleden nog door zeer twijfelachtige mensen verspreid, vandaag een hypothese die mainstream geworden is bij wetenschappers (daarom niet als wat gebeurd is, maar wel een mogelijkheid).

12.800 jaar geleden zou dus mogelijk een asteroide of komeet 1 of verschillende (kleinere) impacten gehad hebben op onze planeet. Er zijn nog wel voorbeelden van bekend van kleinere asteroides die neergestort zijn (maar dan eerder Toengoeska-blasts). De Bijbelse stad Sodom zou door een Toengoeska-explosie weggeblazen zijn gezien de ruïnes van Sodom daar sporen voor te vinden zijn nu. En er is nog een oudere stad waar hetzelfde gebeurd zou zijn.
 
The Great Reset. En vele (tien)duizenden jaren later, begint nieuw leven opnieuw te bloeien.
Trouwens bij grote massa-extinctie events keer op keer doen fungi het super goed, en worden zij eventjes het grootste koninkrijk op Aarde omdat ze plots heel veel "afval" moeten composteren. Dus de eerste eeuwen na een extinctie-event, zeker als het abrupt is zoals bij de Chixculub impact - als je door de tijd kan reizen - zou je gigantische fungi zien, en over grote oppervlaktes. En hetgeen je niet met de blote oog ziet zou nog gigantischer zijn.

Fungi hebben wellicht ook het land bevolkt voor de planten en dieren dat deden. Zij begonnen met de harde kratons bewerkbaarder te maken. De eerste planten hebben zich eerst naar het land verspreid via moerassen, want planten komen ook van de zee. In de moerassen of gebieden die vaak onderwater staan en dan weer droog hebben zo de planten zich kunnen verspreiden. Een toename van planten op het landoppervlak heeft voor meerdere extincties gezorgd over miljoenen jaren heen (Late Devonian Extinction), want de toename van de planten op het landoppervlak ging gepaard met een afname in CO² en toename O² en dus grote enorme zeespiegelstijgingen en afnames in een tijdperk dat gekend staat voor moerassen/inlandse zeeën en ondiepe zeeën die blank en dan weer droog stonden enzovoort, en voortdurend dieren en soms hele ecosystemen trapped hadden. Dezelfde periode zijn de eerste amfibieen ontstaan, omdat door dat proces meer vissen of landvissen over de miljoenen jaren heen gebruik maakten van dat systeem (anders waren ze dood als de zee drooglag). Het land was ook vaak veiliger want als de zee kleiner is en er meer competitie is, zijn de eitjes beter op het droge of is het beter om op het droge naar voedsel op zoek te gaan. En insecten waren de eerste dieren die het land koloniseerden.

Dan brak een veel droger tijdperk aan (supercontinent Pangeae) met enorme stormen die de kusten hammerden, maar dieper inland kon geen vocht binnendringen met dus een zeer continentaal klimaat (wordt als zeer warm en als zeer koud gezien -> maar continentaal klimaat staat daarvoor gekend). Dat klimaat moet droog geweest zijn, maar ook zeer extreem door het karakter van een supercontinent. Dat zorgde voor een transitie van amfibie naar reptiel.

Bij de P-T extinctie kregen diersoorten die niet schuilden ondergrond het lastig, waardoor de diersoorten met meer geavanceerde ademhalingssysteem of een nocturnal lifestyle het daar overleefden. De eerste groep werden de dinosauriërs en de vogels, de tweede groep wij. Feit dat dit de enige extinctie is gekend bij de insecten (en trilobieten stierven uit) wijst ook op een periode met weinig zuurstof en zeer veel CO². Dit is ook een periode van abrupte / extreme opwarming van de temperatuur in een al extreem klimaat (door Pangeae), al is het nog debat hoeveel. Maar 40°C als wereldwijde temperatuur is een mogelijkheid, veroorzaakt door intens en aanhoudend vulkanisme. Er is een theorie dat de hotspot die nu onder IJsland ligt dit veroorzaakt heeft, want wat ligt er onder die hotspot als je de platen 250 miljoen jaar geleden terugdraait, juist die hotspot. Ook Yellowstone hotspot zou onder Siberie gelegen hebben toen maar meer naar het westen en aan de andere uiteinde. Dat is wel niet bewezen, maar wel één paper gezien die dat suggereerde en de IJsland hotspot tot ver terug in de geschiedenis de sporen liet zien. Nog een andere theorie zegt dat de Wilkes Land Crater een impactkrater is (nu Antarctica) die 250 miljoen jaar op de antipode lag van de Siberische Trappen, maar dat is een controversiële theorie. Hetzelfde is ook al gesuggereerd voor de Deccan Traps in India en de Chixculub impact, maar echt antipodaal is dat niet door 5000 km afstand, en de Deccan Traps waren al gestart voor de impact. Maar een verband is hier misschien wel aanwezig (door dat de diersoorten al in een kwetsbare staat waren voor de impact, en de schokgolf van de impact kan wel een extra push gegeven hebben aan de magma daar).

Chixculub impact is niet alleen de impact zelf, maar ook gewoon iets van verkeerd moment, verkeerde plaats. De plaats van impact heeft dingen wellicht ook een stuk verergerd volgens wetenschappers. Maar het moment van impact zeker en vast ook. 5 miljoen jaar eerder of later, en dan was er wellicht geen sprake van "the age of mammals", voor de rest zelfde asteroide en zelfde gebeurtenis. 200 kilometer zuidelijker of noordelijker, opnieuw zelfde verhaal, wellicht was er dan geen sprake van "the age of mammals". En 200 km zuidelijker of noordelijker is niets voor een inslagevent. Dat is een paar minuten later of vroeger de dampkring binnenkomen (als asteroïde zijnde).
 
Laatst bewerkt:
Ik was gisteren op National Geographic een documentaire aan het kijken over de El Reno Tornado in 2013. Ik wist dat Tornado's veel ravage en dergelijke konden aanrichten, maar kilometers breed konden zijn alleszins niet. Deze was op z'n piek blijkbaar 4,2 km breed. :unsure:


Hier kan je goed zien hoe insane die tornado wordt op slechts enkele minuten tijd. In begin dacht ik dat dat gewoon één grote onweersvolk was, maar het is gewoon één fucking grote tornado. :wtf:


Deze man is blijkbaar op het nippertje aan de dood ontsnapt. Een honderdtal meters achter hem reed een andere auto met daarin drie mensen waaronder een bekende stormchaser en die zijn gewoon vol geraakt door een subvortex en honderden meters weggeslingerd.

2013_El_Reno_tornado_Samaras_Car.jpg

Zo zag het voertuig van die drie mannen eruit na de tornado, krankzinnig gewoon. De lichamen lagen ook verspreid over honderden meters.
 
  • Wow
Waarderingen: 515
En het traject van evolutie kun je wel een beetje als het traject van een mensenleven zien (ongeveer, vanuit ons begrip dan). Carbon-based life is dan de mens. De eerste stap is een zeer moeilijke (de conceptie, al zijn er hier wel veel baby's dus als het common is in het universum dan gebeurt het zodanig veel dat zelfs met een hele slagingspercentage je nog veel succes hebt). En met dat er heel veel Aardachtige planeten lijken te zijn, mogelijk perfect voorbeeld. Zonder medische vooruitgang ligt kindersterfte ligt hoog of bevalling, dan is het leven nog zeer kwetsbaar. Op de Aarde duurde de primitieve staat heel lang ook, dat is bij een baby misschien ietsje anders. Maar het punt vooral is als je als 7-jarig kind begint te roken, dan ga je daar als 28-jarig mens gevolgen van ondervinden. Het pad dat de evolutie volgt staat dan gelijk voor de keuzes die de mens maakt, soms keuzes die je niet in de hand hebt, maar op basis van de omgeving, dit en dat, en daarmee omgaan, soms puur de geluksfactor ook, soms en heel vaak zelfs een reactie op een actie of gebeurtenis. Bepaalde concepten in evolutie keren vaak terug (veel dingen die veel mensen ook doen, anderen komen dan minder voor). We hebben geen sample size van andere planeten evt. we kunnen enkel afgaan op onze eigen planeet of wat we daarvan weten, en dat is een sample size van 1. Bij een sample size van 1 is er meer onzekerheid dan bij een sample size van 2 want bij een sample size van 2 is de kans heel groot dat nummer 3 aanwezig is, maar bij 1 kan het "unieke scenario" wel aanwezig zijn. En afgaan op de sample size van 1 en dus enkel de Aarde is riskant, maar je kan wel terugkijken in het verleden. Het concept van de mens of een menselijk brein is maar 1 keer voorgekomen. En dat kan verklaard worden door een unieke samenloop van omstandigheden.

De laatste miljoenen jaren was het relatief stabiel, maar dat is de laatste tijd door het kouder worden van het globale klimaat algemeen (met iets koelere interglacialen maar vooral intensere glacialen en ook een instabieler klimaat in het algemeen) meer druk op de biodiversiteit en ecosystemen gekomen. De laatste miljoen jaar kennen sowieso de grootste percentage aan uitstervingen in de laatste 65 miljoen jaar. Onze snelle evolutie kan zelfs een gevolg zijn daarvan maar het gevolg wordt hier ook een oorzaak, en dat is perfect mogelijk want er is een vergelijkbaar scenario bekend bij The Great Oxygenation Event waarbij de evolutie van aerobe bacterien bijna alle anaerobe bacterien en archaebacterien heeft gedood en de aerobe bacterien in de meerderheid kwamen, want de evolutie van aerobe bacterien zorgde voor de toename van zuurstof wat giftig was voor de bacterien die niet gebruik maakten daarvan. De evolutie van mensheid en de anthropogene uitstervingen is vrij vergelijkbaar daarmee. Virussen op grote schaal of de "rise of fungi" zouden vergelijkbaar werken. In dat opzicht kan je ons zelfs zien als rampenfauna, fauna en flora die floreert onder uitsterving en rampenscenario's. De mens is enorm toegenemen in populatie, na de P-T extinctie was bijna 95% van alle landdieren (van die size) ook de lystrosaurus die toevallig een beetje beter geschikt was om te leven in die omstandigheden.
 
Chixculub impact is niet alleen de impact zelf, maar ook gewoon iets van verkeerd moment, verkeerde plaats. De plaats van impact heeft dingen wellicht ook een stuk verergerd volgens wetenschappers. Maar het moment van impact zeker en vast ook. 5 miljoen jaar eerder of later, en dan was er wellicht geen sprake van "the age of mammals", voor de rest zelfde asteroide en zelfde gebeurtenis. 200 kilometer zuidelijker of noordelijker, opnieuw zelfde verhaal, wellicht was er dan geen sprake van "the age of mammals". En 200 km zuidelijker of noordelijker is niets voor een inslagevent. Dat is een paar minuten later of vroeger de dampkring binnenkomen (als asteroïde zijnde).
Wat de vraag dan weer doet rijzen of intelligent leven niet enorm zeldzaam is.
Zonder de extreem toevallige gebeurtenis van Chixculub bleven de dino's wellicht voor nog enkele 100-den miljoenen jaren verder regeren tot de aarde onleefbaar werd door de expansie van de zon en zou deze planeet in gans zijn bestaan nooit intelligent leven gehad hebben.
 
Wat de vraag dan weer doet rijzen of intelligent leven niet enorm zeldzaam is.
Zonder de extreem toevallige gebeurtenis van Chixculub bleven de dino's wellicht voor nog enkele 100-den miljoenen jaren verder regeren tot de aarde onleefbaar werd door de expansie van de zon en zou het leven op deze planeet nooit intelligent leven gehad hebben.
Enorm zeldzaam is inderdaad een factor om rekening mee te houden, naast ruimte (het universum is enorm groot - zijn we wel in staat om een betekenisvol contact op te bouwen met ander intelligent leven?) en tijd (intelligent leven dat relatief dichtbij is kan misschien 100 miljoen jaar geleden uitgestorven zijn of pas over 100 miljoen jaar ontstaan - zijn we er dan nog wel?).
 
Wat de vraag dan weer doet rijzen of intelligent leven niet enorm zeldzaam is.
Zonder de extreem toevallige gebeurtenis van Chixculub bleven de dino's wellicht voor nog enkele 100-den miljoenen jaren verder regeren tot de aarde onleefbaar werd door de expansie van de zon en zou deze planeet in gans zijn bestaan nooit intelligent leven gehad hebben.
Dat is wel een specifieke situatie, maar het lijkt mij wel zo dat Chixculub impacts ook wel gebeuren op exoplaneten, zeker in de vroege stadia's van een planeet. Bij ons zonnestelsel hebben we 4 gasplaneten. De gasplaneten kunnen de baan van een komeet of asteroide verstoren en richting het innergedeelte van de zonnelstelsel sturen, maar vaker stort een komeet of asteroïde neer op een gasplaneet of wordt het gevangen in een baan rond zo een planeet. Zonder onze gasplaneten waren impact events wellicht wel een stuk meer frequenter en zou leven misschien zelfs niet vaak voorkomen. Mogelijk zullen exoplaneetdisken zeker bij gevormde planetenstelsels ook wel bestudeerd moeten worden om de frequentie van dat soort gebeurtenissen beter te bestuderen. Bij sommige planetenstelsels waren die enorm groot, en van één planetenstelsel is al ontdekt dat die wellicht door een late hevige bombardement stage ondergaat.

Ik weet dus niet of Chixculub zo toevallig is, hoewel de samenloop van de omstandigheden dan wel weer is (kwetsbaar moment voor de dino's, heel slechte locatie van impact, etc.)
 
800px-30-ish_male_tuatara.jpg


Tuatara's (of brughagedissen) zijn als je er meer over nadenkt ook fascinerende dieren, omdat het eigenlijk levende fossielen zijn. Het is een diersoort dat uit een familie stamt dat ver in het verleden veel meer voorkwam maar daarnaast ook al redelijk lang geleden zich splitste van de laatste gekende groep dieren die nu vandaag nog actief zijn, namelijk meer dan 250 miljoen jaar geleden met de familie van hagedissen waartoe ook slangen (en zelfs de uitgestorven mosasaurus) toe behoort.

Tuatara's of de familie van tuatara's kwam frequent voor en was een soort die heel goed aangepast was aan droge omstandigheden. Het Trias was een zeer droog tijdperk toen alle landmassa's zich nog bij elkaar bevond. In feite nemen ze dezelfde niche in als moderne hagedissen maar kwamen moderne hagedissen niet veel voor, en de familie van de brughagedissen dan weer wel. Maar naarmate van tijd, vooral na het splitsen van Pangaea verloor de familie van de tuatara's terrein en werden hagedissen dominanter omdat ze beter aangepast waren om de niches die tuatara's opvulden voorheen zelf over te nemen. En ook de zoogdieren droegen bij aan hun achteruitgang. Vooral op het noordelijk halfrond heeft men terrein verloren. Voor de K-T extinctie (dus de extinctie van de niet-vogelachtige dinosauriërs) trok men zich terug tot een droger gebieden in wat het zuiden van voormalig Gondwana en toen dus zuiden van Zuid-Amerika (Patagonië), Zuiden van Afrika, Antarctica en Zuid Australasie geweest zijn - in de drogere gebieden.

Men was dus kwetsbaar voor de K-T extinctie door een natter klimaat dan het klimaat waarin ze evolueerden en door toegenomen concurrentie van zoogdieren en de familie van moderne hagedissen zoals slangen die beiden evolueerden in het Jura en het Krijt. En dan kwam de K-T extinctie.... Overal verdwijnt de diersoort zo goed als, behalve op één plaats: Nieuw-Zeeland dat toen al geisoleerd was van de rest, en al een uniek ecosysteem heeft voor 80 tot 100 miljoen jaar lang.

Terwijl het niet uitgesloten was dat de diersoort elders nog wel even heeft overleefd na de K-T extinctie, moet dit niet lang geweest zijn of moet de diersoort zodanig kwetsbaar geweest zijn dat uitsterving vroeg of laat toch onvermijdelijk was. Vandaag is de voorouder van de tuatara dus in de tuatara geevolueerd en komt deze volledig orde die al 250 miljoen jaar lang bestaat nog op één plaats voor North Island in Nieuw-Zeeland.

Waarom is deze soort dan blijven overleven bij Nieuw-Zeeland. Wel het klimaat is volledig anders dus de soort heeft zich kunnen aanpassen aan het lokale ecosysteem van Nieuw-Zeeland en kan "nattere" en vooral "koudere" omstandigheden aan in vergelijking met voorouders. Maar belangrijker. Nieuw Zeeland is één van de weinige plaatsen waar geen "native land mammals" voorkomen. Dit heeft wellicht wel het vel gered van de tuatara of deze "orde". Maar vandaag hebben mensen wel bepaalde dieren geintroduceerd sinds een paar eeuwen geleden, met de mensen zelf natuurlijk (Maori, Polynesiers), huisdieren en evt. dieren die in het wild losgelaten worden of verwilderde huisdieren, dus die kunnen op termijn een bedreging vormen voor deze kwetsbare diersoort. Vandaar dat de douanewetten soms heel streng zijn voor dit soort landen, omdat ze over een uniek ecosysteem bezitten, en wanneer daar geen zorg gedragen voor wordt, je heel veel biodiversiteit dreigt te verliezen.


Wat toont het nog aan... Wel dat het soms aan een zijden draadje kan hangen. Er zijn gevallen bekend van diersoorten die met uitsterving bedreigd waren en er toch bovenop gekomen zijn. Andere diersoorten zullen dan weer (evt.) het (nipt) niet gehaald hebben. Bij de K-T extinctie is dit een geval van een volledige klasse - die al na fel verzwakt geweest te zijn - met de hakken over de sloot de K-T extinctie overleefd heeft, met dank aan Nieuw-Zeeland en ook landzoogdieren die blijkbaar vergaten het land te koloniseren omdat dit één van de regio's waar deze orde namelijk minder "recent" zijn dominantie of aanwezigheid moest opgeven (en zoogdieren hier minder frequent aanwezig waren) en het eiland snel geïsoleerd raakte van de rest v/d wereld en landzoogdieren dus de boot misten.

EDIT: Vleermuizen hebben het land na splitsing blijkbaar wel nog bereikt, dat zijn nog "land mammals" die je wel vindt in Nieuw-Zeeland. Maar die kunnen ook vliegen, dus de voorouder van de "ongewone vleermuizen" die nu in Nieuw-Zeeland leven heeft de sprong naar Nieuw-Zeeland evt. via Tasmanie kunnen maken wellicht 50-60 miljoen jaar geleden. Vleermuizen daar nemen een "ander niche" in dan elders door opnieuw de afwezigheid van andere landzoogdieren.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan