Naast cayenne en jalepeno dit jaar ook ancho, sweet hungarian yellow wax en jimmy nardello (alledrie voor eerste keer). Zal jullie zeker laten weten hoe die nieuwe soorten het doen bij mij. Was het
@SlashDotDash die vorig jaar anchos had?
Yes! Mijn meest geslaagde oogst, trouwens. Technisch gezien zijn het poblanos en worden het pas anchos als je ze droogt. Ik had er best veel, een 20-tal verspreid over 2 plantjes. Persoonlijk vond ik ze lekkerst wanneer ze begonnen te verkleuren maar ze worden dus ook vaak groen gegeten. Dan zijn ze iets bitterder en minder complex van smaak, maar gegrild zeker lekker.
Na enkele weken worden ze baksteen rood en krijgen ze een veel complexere, lichtpikante smaak. Mijn laatste batch heb ik in de oven gedroogd en in de blender tot vlokken gemalen. Heerlijk.
Mijn jalapenos waren in feit iets te pikant, misschien omwille van de weersomstandigheden...
Voor 2022 heb ik meer "poblano-achtige" soorten gekocht van zaad:
- Ancho San Luis (zou een betere versie van gewone poblano zijn)
- Chilhuacle negro (chocoladebruine vruchten hebben een unieke smaak van iets zoet, gedroogd fruit en een hint van cacao en tabak.)
- Mulato isleno (lijkt op de Ancho, maar is iets langer en platter en smaakt iets zoeter)
- Guajillo (ook een typische Ancho achtige om te drogen)
Met 4 mooie planten in pot ben ik al tevreden. Ik vond vorig moestuinseizoen toch redelijk k*t eerlijk gezegd, met die doornatte en koude zomer.
Dit jaar ga ik er wat minder tijd/moeite in steken, door iets selectiever te zijn in wat ik teelt. Sowieso géén tomaten dit jaar, of ik moet een plant cadeau krijgen.
Neem ik mee van vorig jaar:
- Warmoes
- Rucola (zaait zichzelf gewoon uit, staat nu al te kiemen in de bak :'))
- Radijsjes
- Rapestelen
- Klassieke kruiden
- Hokkaido pompoen (minder opbrengst dan butternut maar veel meer smaak)
- Komkommer
- Courgette
- Snijsla
Nieuw te proberen:
- Snijandijvie ipv krop
- Sluimererwten
- Kiwano (lijkt me wel leuk:
https://www.eatme.eu/nl/producten/fruit/exotisch-fruit/kiwano)
- Tomatillo (schijnt redelijk goed op te kweken itt echte tomaten
)
Moet wel nog een plan maken. Voorzaaien doe ik in de krokusvakantie!