Lente en zomer 2022

Der hangt hier van deze middag al ne wolkenband boven onze kop en hij wil ni bewegen...
je zag het deze voormiddag mooi opschuiven vanuit het westen en opeens is ie gestopt.

Resultaat, blauwe lucht overal waar je kijken, behalve recht boven, en ook geen zon :(


ffffffffffffffffffff
 
Der hangt hier van deze middag al ne wolkenband boven onze kop en hij wil ni bewegen...
je zag het deze voormiddag mooi opschuiven vanuit het westen en opeens is ie gestopt.

Resultaat, blauwe lucht overal waar je kijken, behalve recht boven, en ook geen zon :(


ffffffffffffffffffff

6233544080eac.jpg


623354409d433.jpg




Heel opvallende en scherpe grens tussen wolken en zon, inderdaad. Je ziet zelfs de schaduw van de wolkenband.

En we hebben al een 2022 topic.
 
Redelijk stabiel. Zondag iets mindere dag door een hoogtelaagje dat passeert (een "koude bel"). Maar voor de rest wordt ons weer bepaald door een krachtig hogedrukgebied. In de winter is dat een winterse setting maar het is al te laat voor het seizoen en zoveel kou is er niet in de aanvoer waardoor het een stabiel, droge en door de zonkracht ook zonnige setting is met normale temperaturen, misschien enkele koude(re) nachten. Maar de zon zorgt ervoor dat het overdag in theorie al aardig moet opwarmen.

Voor maart blijft de teller in Ukkel op 0.1mm staan. Gezien er amper neerslag in de uitvoer staan, doen we een gooi naar de droogste maartmaand sinds begin van de waarnemingen. Qua zonne-uren staan we ongeveer op 120 uren. Dus zonnigste maartmaand ooit is ook een optie die zeker tot de mogelijkheden behoort. Daarvoor hebben we nog een honderdtal uur zonneschijn nodig. Dat staat gelijk aan 9 tot 10 volledig zonnige dagen. Dat kan nog tricky worden, maar zal afhangen van nu zo/ma en de laatste dagen van de maand.

6233acfd99115.png


In Nederland staat men voor op ons. Daar heeft men het gemiddelde van maart al te pakken, maar straffer nog, we zullen daar wellicht gemiddelde van april, mei en juni wellicht ook voorbijgaan, alsook de zonnigste maanden in maart tot nu toe gemeten verpulveren. In Nederland komt men zelfs dichter bij de top 10 zonnigste maanden aller tijden. Ondanks het mindere aantal "daguren" zou deze maand qua zonne-uren dan niet misstaan in zelfs een vrij zonnige zomermaand.

Maar ik denk dat er hier nog iets meer werk is.
 
Laatst bewerkt:
Wat een saai weerbeeld, het begint stilaan een patroon te worden dat het droog seizoen tegenwoordig al in maart aanvangt. Hopelijk krijgen we toch nog een beetje regen de komende maanden.
 
De laatste echt droge maart dateert al van 2014. De laatste maart met minder dan 8 neerslagdagen dateert van 1993. De meeste maarts die we gehad hebben zijn vrij normaal vind ik persoonlijk. Vorig jaar was maart wel de betere maand van de lente vorig jaar omdat april en mei gewoon niet goed waren.

In de jaren '70 en jaren '80 was maart (en de lente in zijn geheel) een stuk natter dan vandaag, maar maart klimatologisch vandaag is natter dan klimatologisch gedurende het merendeel van de 19e eeuw en eerste helft van 20ste eeuw. Voor de lente is het patroon dat de jaren '60, '70 en '80 natte lentes hadden en de rest gelijk met elkaar. In de jaren '1890 en '50 had je een reeks drogere lentes wel.
 
GZb3qTc.png


Laatste GFS run bijna niets van regen tot 1 april. De enige neerslag van Vlaanderen die hier voorspeld word is voor nu zondag. Nu sowieso 1 april is nog te ver vooruit voor een neerslagverwachting. Maar op korte termijn staat er amper iets op de menu.

De neerslag zondag is verwaarloosbaar.

Ook voor delen v. Engeland, Nederland, Noord-Duitsland, Denemarken, groot deel v. Polen, zuiden van Noorwegen, groot deel van Zweden drie keer niets.

N2rnBxm.png


Het gat van Centraal Europa keert terug met enkel in de misschien regio's met reliëf neerslag en vooral ook in het Middelandse Zeegebied. Spanje blijft nat, ook Zuid-Spanje.

EceKauz.png


Calpe niet echt de place to be.
 
Laatst bewerkt:
Goed weer voor de zonnepanelen, zo kan mijn voorschotfactuur een beetje gedrukt worden, na de triestige zomer die we gehad hebben.
Je kan nu beter hier dan in Calpe zitten. Toch wel zeer ongewoon dat het daar een hele week gaat regenen. Je zou maar juist een weekje naar Calpe gaan om te gaan trainen :) Normaal is Calpe juist het mekka voor de wielrenners om rond deze tijd van het jaar te gaan trainen. Nu is het andersom en vertrek je beter gewoon niet als je een vakantie had geboekt.
 
Laatst bewerkt:
Ik ben al op het gemakje aan het kijken naar de zomer. Ik verwacht dat dit een heel apart seizoen kan worden door een paar mechanismes die in werking treden of verwacht worden om dat te doen. Wellicht krijgen we een lichte La Nina deze zomer (ENSO-oscillatie) wat in veel regio's voor meer neerslag zorgt in de tropen, maar ik heb het vermoeden dat er een splitsing zal optreden tussen noordelijke hemisfeer en zuidelijke hemisfeer, een effect dat ik al zag maar misschien nog sterker wordt, met name dat de NH relatief veel warmer zal zijn tov normaal terwijl de zuidelijke hemisfeer eigenlijk niet zoveel opwarmt. In combinatie met koude SST's aan de Evenaar west van Pacifische Oceaan en ten zuiden van de West-Afrikaanse landen (en dat lijk iets nieuws) zou dit in theorie voor moeten zorgen dat verschil tussen land en oceaan groter wordt in de tropen qua temperatuur wat voor meer neerslag zorgt. De Atlantische Oceaan zal opnieuw weer te warm zijn, maar vraag is hoe noordelijk dat effect zal uitbreiden.

africa_ncar_ccsm4_prec_anom_MarIC_Aug2022.png


Dit is een model dat ik al gezien heb en een trend die langzaam aan weer opgepakt wordt (buiten de drogere zuidelijke west-Sahel, daar staat dit model alleen in), wellicht door de koude SST's aan die kust (Ivoorkust) etc. en de ICTZ die noordwaarts opschuift dat dit model oppikt. In de Indische Oceaan is dit nog onzeker maar CFS en dit model verwacht daar ook koudere SST's tegenover normaal. En dat stimuleert regenval, als het land wel opwarmt.

africa_ncar_ccsm4_tmp2m_anom_MarIC_Aug2022.png


Het resultaat is dit in temperatuur (zelfde model). Een stuk kouder in de zuidelijke Sahara door intensere moessonactiviteit en vorming van wolken. De moesson zou zo dus Egypte net bereiken, een groot deel van Saoedi-Arabie aandoen en tot Iran uitstrekken met zelfs uitbraken tot in Turkije, omdat deze set-up meer aan "vroege Holoceen" doet denken of aan de omstandigheden die doen denken aan het fenomeen "de vruchtbare Sikkel". Opvallend, ook de woestijn die vroeger de Indus Valley civilization omvatte met de ruïnes van Mohenjo-Daro zou ook veel nattere omstandigheden.

De noordelijke hemisfeer was een stuk warmer in vroege Holoceen dan pre-industrial levels, maar de zuidelijke hemisfeer was dat niet echt. Klimaatveranderingen in het verleden waren vaak beperkt tot één hemisfeer of niet gelijklopend qua hemisfeer. Deze moderne man-made global warming is dat echter niet echt (buiten dat de Polen sneller opwarmen dan de Evenaar, wat altijd zo is bij opwarming). De koudere SST's rond de Evenaargebieden, niet alleen in de Stille Oceaan maar West-Afrikaanse Zee en Indische Oceaan zouden bijdragen aan noordwaartse verplaatsing van jet. De uitbarsting van Hunga Tonga had als mogelijk effect ook dat er "meer tijdelijke (minor) cooling" zou zijn in de zuidelijke hemisfeer, wat ook in theorie de ITCZ (intertropical convergence zone) noordwaarts zou verplaatsen, en ik weet niet of dat effect groot genoeg is of geincalculeerd is, maar dit is wel wat je zou verwachten op basis daarvan. Ook al was er niet zoveel SO² uitgestoten bij die uitbarsting.

global_ncar_ccsm4_tmp2m_anom_MarIC_Aug2022.png


De warmte verschuift dan naar gematigde en subtropische regio's, terwijl evenaar en regio's ten zuiden van Evenaar dan afkoelen. Antarctica hier wel warm. Ik verwacht wel dat de Noordpoolgebied warmer zal zijn dan hier verwacht (en dat is ook wat de andere modellen aangeven).

vzgFLgZ.png


Het model van NASA voorziet die splitsing tussen de hemisferen min of meer ook.

FNzea4wVQAEH1bx


Tropical forcing ook favored over Indische Oceaan en Afrika - nog een factor. Dit in combinatie met naar noordelijkere gebieden migrerende hogedrukgebieden, warmere SST's in Noordelijke Atlantische Oceaan, La Nina zijn zeer slechte signalen voor Atlantisch Orkaanseizoen omdat de hyperactieve West-Afrikaanse moesson voor meer tropical waves zorgt die de Atlantische Oceaan enteren en meer regenval en voeding in de regio waar de systemen ter ontwikkeling komen.
 
Laatst bewerkt:
Mogelijk gaan we op het slot van de maand richting een noordelijke stroming, als dat ook zo is, slaan we misschien de maartse buien over maar zouden we toch nog wat aprilse grillen krijgen.

Vandaag hier en daar zwakke winterse neerslag genoteerd. In sommige plaatsen is alle neerslag van de maand voorlopig als (natte) sneeuw gevallen.

Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan gevolgen van kanker

In Nederland is een bekende weerman overleden aan de gevolgen van kanker. Rust in vrede!
 
Terug
Bovenaan