De gamereleases van januari 2023

Gamereleases_Jan2023.png


Een nieuwe maand betekent steevast een nieuwe BeyondGaming releasekalender! In deze maandelijkse special vinden jullie de belangrijkste releases terug die we met plezier kort even toelichten, met natuurlijk een trailer erbij! Zo krijgen jullie namelijk een duidelijk beeld van wat er van deze nieuwe games verwacht kan worden. Onderstaande spellen zouden ook voor jullie wel eens garant kunnen staan voor uren spelplezier, op gelijk welk platform!

5 januari

Astérix & Obélix XXL 2 (PS5)


Astérix & Obélix XXL 2 is een remaster die in 2018 uitkwam voor de PS4, en nu ook een port krijgt voor de PS5. Je speelt als ieders twee favoriete Galliërs die op zoek gaan naar de vermiste druïde Panoramix. De gameplay en combat zijn wat je kan verwachten van een 3D platformer. De game zit vol met verwijzingen naar andere gamefranchises en is dus erg leuk voor zowel jong en oud.


Astérix & Obélix XXL 3 : The Crystal Menhir (PS)

Ook Astérix & Obélix 3 krijgt deze maand een port voor de PS5. De gameplay is heel gelijkaardig aan zijn voorganger, maar er zitten erg veel bugs in deze titel. We kunnen alleen maar hopen dat de makers die weggewerkt hebben, want dit is een perfecte co-op platformer om samen met je vriendin of kind te spelen!


9 januari

Breakout 13 (pc)


Een tiener die uitblinkt in videogames, maar plots in een instelling belandt. Dat is het zowat, wat betreft het narratieve aspect van Breakout 13. Maar toch is het spel meer dan een verhaal alleen. Via quick time-events en verschillende verhalen die sterk afhangen van de door jou gemaakte keuzes, zal je in deze game zelf kunnen bijdragen aan de evolutie van de instelling waar je je broek verslijt. Het cijfer dertien in de titel refereert naar Room 13, de plaats waar je verbaal mishandeld wordt, straffen moet ondergaan, in afzondering wordt geplaatst, ronduit wordt gemept en zelfs elektrische shocktherapie moet ondergaan. Kan jij dat allemaal aan? Dat zal je vanaf 9 januari kunnen bewijzen.


11 januari

Children of Silentown (Switch, pc, PS4, PS5, XSX|S)


Children of Silentown is een macabere avonturengame waarin je in een handgetekende wereld als Lucy speelt, wiens stad monsters verbergt en de site is voor verdacht veel verdwijningen. Uitgever Daedalic Entertainment staat alvast gekend voor sterke, verhaalgedreven adventuregames en ontwikkelaars Luna2 ken je wellicht van hun vorige game, Little Briar Rose. Deze point-and-click andventuregame bevat naast puzzels en minigames een intrigerend en eng verhaal. Zo zal je Lucy leren zingen en creatief moeten denken in het maken van combinaties tussen objecten, om het avontuur te overleven en het mysterie van de stad te ontrafelen.


12 januari

Vengeful Guardian: Moonrider (PS4, PS5, Switch, pc)


Voor authentiek retro-plezier kun je regelmatig terecht bij JoyMasher, de indie-ontwikkelaars die voordien de geboorte gaven aan titels zoals (onder meer) het Castlevania-achtige Odallus: The Dark Call en het door Contra geïnspireerde Blazing Chrome. Met Vengeful Guardian: Moonrider blijven ze hun appreciatie voor een oudere stijl voortzetten, want hun nieuwste titel lijkt op het eerste gezicht een beetje op de obscure SNES-game Hagane: The Final Conflict. Verwacht met andere woorden een actievolle, tweedimensionale platformer in een sciencefiction jasje, terwijl je als een cyberninja gedurende acht levels een totalitair regime tracht te vernietigen. Ideaal materiaal voor fans van videogames die tijdens het 16-bit tijdperk opgroeiden en tevens snakken naar een dosis klassieke uitdaging, gevuld met gedetailleerde pixel art en een energieke soundtrack!


Breakers Collection (XOne, XSX|S, PS4, PS5, Switch, pc)

Street Fighter, Mortal Kombat, Tekken, … Allemaal memorabele series die in de vroegste periodes van de videogamegeschiedenis ontstonden en zelfs decennia later nog steeds ontzettend populair zijn. Het vechtspelgenre herbergt echter veel meer exemplaren dan zulke giganten, want deze maand mag je een aangepaste heruitgave verwachten van titels die we oorspronkelijk in 1996 zagen. Breakers Collection bevat namelijk twee spellen die men destijds voor NEO GEO-hardware (inclusief arcadekasten) lanceerde, compleet met een handvol moderne verbeteringen. Zowel de originele Breakers als diens opvolger Breakers Revenge genieten in dit pakket van online multiplayer – welke werd verwezenlijkt met behulp van rollback netcode én cross-platform connectiviteit – evenals nieuwe features zoals onder andere een Training Mode, interactieve replays en een art gallery.


13 januari

Dragon Ball Z: Kakarot (PS5, XSX|S)


Eigenaars van een PlayStation 5 of Xbox Series X|S krijgen op 13 januari eindelijk een geschikte next-gen versie van Dragon Ball Z: Kakarot. Wie de game al had aangeschaft voor PlayStation 4 of Xbox One, krijgt deze update gratis. Er worden verbeterde graphics beloofd, 60 frames per seconde en een offline versie van Card Warriors, het in-game kaartspel. Wanneer je Dragon Ball Z: Kakarot nog wenst aan te kopen, dan zal er gekozen kunnen worden uit drie verschillende edities: Standard, Deluxe en Legendary. De standaardversie wordt fysiek verkrijgbaar, de andere twee enkel in digitaal formaat. Alle drie bevatten ze het basisspel, maar bij de Deluxe-editie krijg je ook een Deluxe Cooking item en Season Pass 1. De Legendary versie ten slotte omvat de Deluxe-editie, met een Legendary Cooking item en Season Pass 2 als extra’s toegevoegd. Eindelijk wordt het mogelijk om deze vermakelijke game in zijn volle glorie te spelen!


One Piece Odyssey (pc, PS4, PS5, XSX|S)

ONE PIECE, van de hand van Eiichiro Oda, begon als een mangareeks over de avonturen van Monkey D. Luffy, befaamd omwille van zijn rubberen lichaam en vaak gewoon Luffy genoemd. Samen met zijn bemanning, de Straw Hat Pirates, is hij op zoek naar de One Piece, een schat van de legendarische Gol D. Roger. Wanneer Luffy deze schat kan vinden, maakt hij namelijk een kans om de nieuwe koning van de piraten te worden. Na de strip kwam de tv-serie, en daarna was een game de eerstvolgende logische stap. Ondertussen zitten we 56 logische stappen verder. Niet elk spel is altijd even positief onthaald geweest, maar voor fans is deze reeks een avontuur dat ze volledig in het hart hebben gesloten. Op deze Odyssey - tevens de viering van 25 jaar ONE PIECE - zitten velen dan ook ongeduldig te wachten.

In Odyssey komen Luffy en zijn crew in een zware storm terecht, waardoor ze belanden op het mysterieuze eiland Warford. Door de voortrazende storm en het dichte oerwoud raken ze al snel van elkaar gescheiden. Terwijl Luffy op zoek gaat om zijn team terug te vinden, ontdekt hij echter raadselachtige ruïnes en monsters die elke verbeelding tarten. Oude bekenden Zoro, Nami, Usopp, Sanji, Chopper, Robin, Franky en Brook zijn terug van de partij en twee menselijke eilandbewoners, Adio en Lim, spannen de krachten met hen samen. Allemaal moeten ze gevechten aangaan om de geheimen van het eiland te ontdekken en zo hun ontsnapping af te dwingen. Spelers kunnen wisselen tussen deze vele personages om optimaal gebruik te maken van ieders specialiteiten. Naast de hoofdmissies bevat het spel Dramatic Scenes, dat zijn specifieke opdrachten tijdens de epische gevechten en Bounty Hunts, waarbij je het opneemt tegen uitdagende piraten. Je mag voor het hoofdverhaal rekenen op een twintig à dertig uren gameplay, en tot zestig uur om er echt alles uit te halen. Best een voorraadje water inslaan dus.


17 januari

Surviving the Abyss (pc)


We schrijven het jaar 1976 en planeet Aarde is in de ban van de Koude Oorlog. Men heeft jou gevraagd een onderzoekscentrum te leiden dat zich onder de zeespiegel bevindt. Daar werkt men aan het klonen van mensen, en deze replica's moeten meteen ook als wapen worden ingezet. Tekorten aan voedsel, drinken en zuurstof maken het voor de crew 24 op 7 een uitdaging om te overleven. Eenmaal je echter daaraan went, kan je beginnen met ook de zeebodem te exploiteren. Hoe je dat precies wil aanpakken valt in deze simulatiegame volledig zelf te bepalen, en jouw keuzes vertalen zich navenant in kleine of veel grotere successen.


19 januari

Rain World: Downpour (pc)


Met Downpour krijgen we eindelijk een DLC voor het welbekende Rain World. Deze uitbreiding bevat vijf nieuwe speelbare personages, elk met hun eigen karakter en mogelijkheden. De Slugcats hebben zich kunnen aanpassen aan hun omgeving, maar helaas heeft diezelfde omgeving ook een aantal veranderingen ondergaan. Nieuwe landschappen, beter ontwikkelde vijanden en dat pokkenweer dat maar blijft doorgaan: de DLC heet niet voor niets downpour. Naast vijf nieuwe Slugcats krijgen we ook tien nieuwe regio’s - goed voor duizenden nieuwe mogelijkheden - en drie nieuwe modi. In de Challenge-modus kun je je overlevingstalent uittesten in arena’s die steeds moeilijker worden. Via de Safari-modus kun je zonder enige dreiging voordien gespeelde omgevingen uitgebreider gaan ontdekken en er ook als andere dieren spelen. Tenslotte is er de Jolly co-op, waar je weliswaar enkel lokaal met maximaal vier spelers aan de slag kan. Voldoende nieuws om deze door gamers toch erg gesmaakte indie een kans te geven, wat kan vanaf negentien januari!


Aquatico (pc)

In The Spy Who Loved Me heeft grote slechterik Stromberg (enfin, ik wil niks verklappen maar de film is 45 jaar oud) een paleiselijk onderkomen dat onder water kan zakken. Het ziet er oprecht indrukwekkend uit, compleet met haaien in de achtertuin, eh, achterzee. In Aquatico gaan we een beetje de Stromberg-toer op: de aarde is bovengronds een dorre, verstoren vlakte geworden (haha, die scifi toch … slik) en om te overleven moet de mens zijn heil onderwater gaan zoeken. Omdat wij als soort niet direct ontworpen zijn als survival-machine, gaat dit de nodige moeilijkheden opleveren. Niet enkel het feit dat we niet zomaar op de zeebodem kunnen gaan rondwandelen, maar ook al dat de originele inwoners misschien niet tuk zijn op nieuwe buren.

Door middel van drones en onderzeeërs moet de speler aan de slag gaan om een groeiende, bloeiende beschaving op te zetten onder water. Op de zeebodem zelf belanden je manufacturen en nutsvoorzieningen, iets hoger - bij een lagere waterdruk en minder vijandelijk marineleven - komen domes waar de bevolking wordt ondergebracht. Zoals elke world builder begin je met vrij weinig werkmiddelen en moet je aan de slag en bepaalde doelen bereiken om meer vrij te spelen. Niet enkel grondstoffen maar ook beveiliging wordt belangrijk. Haaien, die heb je bijvoorbeeld liever niet in een woonbuurt. De temperatuur en zuurstof zijn ook letterlijk van levensbelang. Even een elektriciteitspanne los je hier niet op door een kaarsje te branden. Eten is er nog zo eentje. Vanzelfsprekend staat er veel vis op het menu, maar toch moet je werken om iedereen meer divers te gaan voeden en toch ook ergens voedselproductie van de gouden tijd boven water te ontwikkelen. Die domes vol mensen blijven immers niet zomaar tevreden met ‘om het even wat’. Je merkt het, de speler begint als mens in deze omgeving met een stevig nadeel. Tussen je infrastructuur op punt houden en uitbouwen, nieuwe stukken oceaan ontdekken (inclusief misschien zelfs andere, verloren nederzettingen vinden) en je bevolking een beste leventje bieden, belooft Aquatico een uitgebreide en originele aanwinst te worden onder de world-building games. Vanaf 19 januari kan je in deze nieuwe telg van Great Reef Games duiken!


Persona 3 Portable (Switch, pc, PS4, XSX|S)

Al gingen er binnen de Persona-reeks - overigens zelf een spinoff van de uitdagende Shin Megami Tensei-reeks van Atlus - twee titels aan Persona 3 vooraf, toch is het deze laatste die de identiteit van de serie voor altijd zou herdefiniëren. De originele Persona 3 is een donkere JRPG waar je de helft van de tijd turn-based gevechten voert tegen monsters in een toren genaamd Tartarus. De andere helft van de game spendeer je als een scholier, waarbij je allerlei vriendschappen opbouwt met secundaire personages. Doordat Persona 3 gevuld is met iconische muziek, sympathieke personages en mede door zijn donkere, volwassen verhaal over het accepteren van de dood, blijft het spel voor velen het emotionele hoogtepunt van de Persona-serie.

De originele Persona 3 kreeg twee extra edities, namelijk FES voor de PlayStation 2 en Portable voor de PSP. Atlus heeft nu besloten deze laatste versie speelbaar te maken voor de nieuwe generaties. Aan de ene kant betekent dit dat de verhaalgedreven content The Answer niet speelbaar wordt in deze editie. Anderzijds kan je in deze versie wél met zowel een mannelijk als met een vrouwelijk hoofdpersonage spelen, elk met een unieke set relaties die ze met hun bondgenoten kunnen opbouwen. Ook krijg je in deze versie de controle over je volledige partij, dus de tijd van non-stop Marin Karin te moeten aanhoren, is voorbij. Deze port naar de nieuwe consoles bestaat naast het voornoemde uit een grafische upgrade, meer moeilijkheidsopties vanaf het begin van het spel en een Quicksave-knop.


Persona 4 Golden (Switch, PS4, XSX|S)

Persona 4 Golden, ook wel gekend als het spel dat de PS Vita levende hield, is een kleurrijkere, zonnigere evolutie van de Persona-formule. Ook hier zal je de helft van de tijd turn-based combat met je Persona uitvoeren, en de andere helft van de tijd op of buiten de school vrienden maken. Ditmaal gaan de gevechtsmissies niet steeds op dezelfde plaats door en richten deze zich meer op de psychologische toestand van een bepaald personage, iets waar Persona 5 nog verder op zou bouwen. Golden bevat meer Persona, meer personages, meer eindes en meer gebieden dan de originele Persona 4, en is dus duidelijk de beste keuze om naar huidige consoles te porten. Naast dezelfde verbeteringen die ook Persona 3 Portable kreeg (zie hierboven), krijgt Persona 4 Golden ook een nieuwe albumfunctie, waarmee het mogelijk is om eerdere gesprekken met bondgenoten te herspelen en hierbij nieuwe gesprekopties te kiezen.


20 januari

Fire Emblem Engage (Switch)


De legendarische Fire Emblem-reeks maakte recent een paar zijstapjes uit de traditionele, strategische turn-based formule die we gewend zijn, met Fire Emblem Warriors. Three Houses uit 2019 was het laatste spel dat deel uitmaakte van de hoofdreeks, en nu komt eindelijk de volgende eraan met Fire Emblem Engage. We kunnen uit de trailers afleiden dat ze teruggrijpen naar de vertrouwde gameplay, en het spel ziet er strakker uit dan ooit tevoren. Bereid je voor op alweer een episch verhaal waar je erg begaan zult zijn met het lot van je samengestelde team. Deze keer wordt er ingespeeld op je nostalgie, ervan uitgaande dat je ook al voorgaande Fire Emblem-spellen speelde. Veel van de gameplay draait namelijk rond de zogenaamde Emblem Rings, die je tijdens gevechten kunt gebruiken om de hoofdpersonages uit oudere spellen op te roepen en aan jouw zijde te laten vechten. Erg benieuwd hoe dat gaat uitdraaien, want ik kan me voorstellen dat ervaren vechtersbazen als Marth en Lucina je een aanzienlijke boost kunnen geven op het slagveld.


Monster Hunter Rise (PS4, PS5, XSX|S)
Na lang wachten op een versie van Monster Hunter Rise voor PlayStation of Xbox, is het op 20 januari eindelijk zover. Voorheen exclusief op Nintendo Switch en pc uitgebracht, zullen de eigenaars van PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X|S-consoles nu ook genieten van dit spel. Deze topper zul je kunnen spelen in 60 frames per seconde in 4K, ofwel 120 frames per seconde in 1080p, afhankelijk van de gebruikte console. Ineens nog meer goed nieuws, want de game zal direct beschikbaar zijn via Xbox Game Pass. Tussen pc en Xbox is er bovendien cross-play en cross-progression mogelijk, iets wat de PlayStation-versies jammer genoeg niet hebben. Wie trouwens nu al een pre-order plaatst, krijgt een extra outfit cadeau voor zijn Buddy, en kan hierbij kiezen tussen de standaardversie of een deluxeversie met wat extra content.


Candle Knight (pc)

In deze 2.5D-platformer moet je je toorts gebruiken om je vijanden uit de schaduw te halen. De ruïnes van een verlaten kasteel herbergen allerhande dreigingen en naarmate je doorheen de gebieden manoeuvreert, leer je nieuwe manieren om deze vijandigheid op een afstand te houden. Wanneer je schilderijen op je weg tegenkomt, kan je zelfs besluiten om erin te kruipen, om ook in die surreële werelden op avontuur te gaan. Dat allemaal wordt dus mogelijk vanaf 20 januari, wanneer Candle Knight in de digitale winkelrekken ligt.


24 januari

Forspoken (PS5, pc)


Forspoken is de eerste grote IP van het jaar, en zoiets brengt uiteraard de nodige verwachtingen met zich mee. Het potentieel is in elk geval duidelijk aanwezig in deze open spelwereld, die toetsen van Harry Potter en een zweem van The Wizard of Oz vermengt met het soort gameplay waar Square Enix vaker mee uitpakt. Of de New Yorkse Frey Holland de eerste grote heldin van het jaar gaat worden, is nu nog moeilijk te zeggen, maar de demo die we al te spelen kregen smaakt duidelijk naar meer. Parkoursgewijs door de omgevingen navigeren en toverspreuken afvuren, lijkt behoorlijk wat pret te brengen naar een RPG waar heel wat in te ontdekken valt. Als de verhaalvertelling die nu nog wat in nevelen gehuld blijft mee wil werken, dan zou Forspoken wel eens de eerste grote verrassing van het jaar kunnen worden.


Risen (Switch, XOne en PS4)

Meer dan tien jaar na de minder succesvolle port van de pc-editie naar het Xbox 360-platform, is het aan THQ Nordic om een nieuwe poging te wagen om de klassieker Risen naar de consoles te brengen. De oorspronkelijke versie van deze cult actie-RPG werd ontwikkeld door Piranha Bytes, het team dat ook de Gothic- en Elex-franchises op de wereld zette. In Risen bestuurt de speler een zelf te creëren personage die na een schipbreuk aanspoelt op het vulkaanachtige eiland Faranga. Typerend voor de spellen van Piranha Bytes is dat je er de keuze krijgt om je te voegen bij één of meerdere facties, iets wat vervolgens zijn impact heeft op het verdere verloop van het verhaal. Dat is in Risen niet anders, want je kunt ervoor kiezen om een ordehandhaver, een druïde of een boef te worden. Al snel zal blijken dat het zich aansluiten bij zo’n groepering ook geen overbodige luxe vormt, want er huist een mysterieuze, gevaarlijke sekte op het eiland en dan is er nog die meedogenloze dictator Mendoza … De typische retro-feel, een imposante open wereld en de bijhorende houterige combat: fans van de games van Piranha Bytes kijken ongetwijfeld nu al uit naar 24 januari!


26 januari

Wonder Boy Anniversary Collection (Switch, PS4, PS5)


Wonder Boy, in het Japans Wandā Bōi, kwam in 1986 via Sega op de markt. Oorspronkelijk was het een relatief eenvoudige side scroller, waar de speler binnen een tijdslimiet zijn parcours moest afleggen en fruit verorberen. Normaal wou men ook een vooruitschuivende achtergrond hebben, maar dankzij één ontwikkelaar die daar gewoon niet mee kon werken, werd dat idee afgevoerd. In de latere games kwamen er steeds meer nieuwe elementen aan bod, zoals shoot ‘em up-actie en het verslaan van monsters. Zowel de wereld als de personages werden steeds gedetailleerder, met meer mogelijkheden tot personalisatie. Tussen ‘86 en ‘92 bouwde de reeks een trouw legertje fans op. In de verschillende games redde Wonder Boy (ook wel Monster Boy genoemd) de wereld telkens van draken, boosaardige koningen of zelfs zijn eigen familielid, wanneer die mensen in dieren wilde omtoveren.

Voor wie nog steeds zin heeft in een fikse portie van dit retro-gameplezier, komt binnenkort de Wonder Boy Anniversary Collection uit, helemaal aangepast aan de noden van het moderne gamen. Je krijgt Wonder Boy, Wonder Boy in Monster Land, Wonder Boy III: Monster Lair, Wonder Boy The Dragon‘s Trap, Wonder Boy in Monster World en Monster World IV. Goed voor een totaal van 21 ports. Elk onderdeel heeft nu een rewind feature, waardoor je op elk moment je spel kan terugspoelen, en er is ook een galerij met het beste artwork van de serie. Al rond de zomer van 2022 bracht ININ games Wonder Boy Collection op de markt in een even knappe, fysieke limited edition, maar deze bevatte vreemd genoeg niet álle games en dus ook niet deze 21 ports. Waarom deze editie kennelijk onaf uitgebracht is, blijft een beetje een raadsel. Goed opletten dus bij aanschaffen dat het wel degelijk om de Anniversary Collection gaat, die een stuk meer waar voor je geld biedt.


27 januari
Dead Space (remake) (pc, PS5, XSX|S)
Als je enige affiniteit hebt met scifi, horror of nog beter, met beiden tegelijk, dan is de kans erg groot dat je Dead Space al kent. Het eerste spel zag al het levenslicht in 2008 en werd zeer positief onthaald. Je werd er overladen met een erg creepy sfeer en de manier waarop je monsters afmaakte was heel vernieuwend. Zo moest je tools gebruiken als wapen die eigenlijk bedoeld waren voor mijnwerkers, en er werd afgeweken van het klassieke shoot ‘em in the head-principe, iets wat zelfs beter te vermijden was. Dead Space draaide namelijk rond het strategisch afkappen van ledematen, om zo je tegenstanders te verschalken. Electronic Arts komt nu op de proppen met een remake van dit iconische spel en we zijn érg benieuwd. Het gaat immers niet zomaar om een grafisch opgepoetste versie, maar om een volwaardige remake, gebouwd in de Frostbite engine. We kunnen met andere woorden echt niet wachten om terug in de huid van Isaac Clarke te kruipen, en om de USG Ishimura, dat griezelige, verlaten ruimteschip, nog eens te verkennen. De vrijgegeven gameplaybeelden zien er alvast veelbelovend uit.


31 januari
SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake (Switch, pc, PS4)

Het werd dringend tijd dat we na al die jaren nog eens een nieuwe Spongebob-game kregen, al zal het succes van de Battle for Bikini Bottom remaster daar ook wel voor iets tussen zitten. De gameplay is dan ook erg gelijkaardig. SpongeBob en Patrick krijgen magische tranen waardoor ze dingen kunnen wensen. De twee worden natuurlijk weer iets te enthousiast en wensen zoveel dat ze heel het universum doen openbarsten. Via portalen, de zogenaamde Wishworlds, moeten ze proberen om alles en iedereen terug te halen, om zo de wereld te herstellen.


Season: A letter to the future (PS4, PS5, pc)
Het Canadese Scavenger Studios houdt ervan om gamers mee te nemen naar prachtige werelden vol verrassing en ontdekking, maar met een dystopisch kantje. Zo brachten ze twee jaar geleden Darwin Project uit, een spel waar een groepje vrijwilligers uitgedaagd wordt om onder extreem koude omstandigheden gevechten aan te gaan in een razend gevaarlijke arena. En nu is er dus Season: A Letter to the Future, een concept dat we nog niet eerder zagen. In deze game kruipen we in de huid van Estelle, een jonge vrouw die in een dorp woont en nog nooit ‘echt’ buiten is geweest. Gewapend met haar fiets en haar camera trekt ze de wereld in, met als doel een heleboel zaken op beeld vast te leggen. Want er staat een gebeurtenis op til: het einde van het seizoen is op komst. Een einde dat cataclysmischer is dan gewoon het vallen van de bladeren.

Estelle heeft een aantal voorwerpen ter beschikking waarmee ze kan gaan vastleggen wat en wie ze op haar reis ontmoet. Kunst, muziek, stemmen, religieuze gebruiken, overblijfselen van vorige seizoenen, zelfs de geluiden van de natuur, … Alles helpt de jonge reizigster om een beeld te schetsen van de voor haar nieuwe maar toch verdwijnende wereld, en om vast te houden aan wat verloren zal gaan. Wereldse geheimen van cultuur, geschiedenis en ecologie liggen klaar om ontdekt te worden. Scavenger Studios heeft er ook alles aan gedaan om de ervaring een ware onderdompeling in de Season-wereld te maken. Zo voel je de structuur van de aarde onder de fietsbanden veranderen naargelang de omgeving, kun je zelf het tempo bepalen voor Estelle's fiets en poogt men met Tempest 3D-audio de speler ook auditief echt binnen te trekken. Vanaf 31 januari kan je zelf in de wereld van Season duiken en proberen om alle schoonheid vast te leggen, nog voor het seizoen voorbij is.


Age of Empires II: Definitive Edition (XSX|S)

Op de laatste dag van de maand mogen de bezitters van een Xbox Series X|S nog een heuse RTS-klassieker voor hun geliefde spelconsole verwachten. Dan brengt Xbox Gamer Studios immers de Definitive Edition van Age of Empires II uit. Deze klepper wordt op 31 januari beschikbaar op beide consoles via een fysieke versie alsook in digitaal formaat op de Microsoft Store, Xbox Game Pass en Xbox Game Pass Ultimate. Een unicum dat overigens later op het jaar alweer wat minder uniek zal zijn, wanneer Age of Empires IV dit huzarenstukje nog eens overdoet. Na bijna 40 updates en drie DLC-toevoegingen zullen nu ook de consolespelers eindelijk kunnen genieten van de 83 kaarten, 10 multiplayer-modi, 7 co-op-campagnes, 34 campagnes in singleplayer en maar liefst 42 beschavingen in multiplayer, welke allemaal in deze editie van Age of Empires II te ontdekken zijn!

 
Laatst bewerkt:
In de beschrijving op de PS Store zie ik voor 'Astérix & Obélix XXL 2 (PS5)' 1 speler terwijl het artikel hier over co-op spreekt. Voor 'Astérix & Obélix XXL 3 (PS5)' is dit 1-5 spelers aldus de PS Store...
 
Voor mij zal veel eerder Fire Emblem de game van de maand zijn. Beetje vreemd om een nieuwe IP als Forspoken de eerste grote IP van de maand/jaar te noemen denk ik dan. Kans bestaat dat het een topper wordt, kans bestaat evenzer dat het flopt. Fire Emblem of Monster Hunter (nu ook op PS) zijn daarentegen established franchises.
 
Bovenaan