Bordspelreview: Orlog: Assassin's Creed Valhalla Dice Game

Veel wat spellen, vooral openwereld- en rollenspellen, hebben minigames en sommige van deze minigames zijn zelfs volwaardige bord- of kaartspellen, zoals het iconische kaartspel in Final Fantasy of het naar mijn mening minder geslaagde kaartspel in de Voice of Cards. Heel af en toe gaan deze minigames een eigen leven leiden en worden we getrakteerd op een zelfstandige versie, zoals bijvoorbeeld het geval was voor het Gwent-kaartspel uit The Witcher 3 of meer recentelijk Orlog uit Assassin's Creed: Valhalla. Deze minigame ging zelfs een stapje verder, want er verscheen onlangs een fysieke versie van Orlog waardoor we het dubbelspel nu ook in het echt kunnen spelen.

Wie Assassin's Creed: Valhalla heeft gespeeld, zal het dobbelspel waarbij je elkaars levenspunten naar nul probeert te brengen en de gunsten van de goden kan inroepen om je bij te staan, wel kennen. Wie verknocht raakte aan het spelen van het spelletje in de steden van het spel, zal blij zijn dat hij nu fysiek met de dobbelstenen kan werpen en een tegenstander van vlees en bloed kan overwinnen. Hiervoor hebben we niet enkel Ubisoft te danken, maar ook PureArts, die een succesvolle Kickstarter-campagne lanceerde om het spel tot leven te brengen. Asmodee is de uitgever van dienst die het spel bij ons tot in de winkelrekken brengt. Zij waren ook zo vriendelijk om ons een reviewexemplaar op te sturen, waardoor mijn vrouw en ik argumenten konden beslechten door middel van een Orlog-duel.

IMG_20220415_150825.jpg


By the Gods!

Een potje Orlog neemt een vijftiental minuten is beslag en is dus ideaal als snel tussendoortje voor als je even wat tijd te doden hebt. Winnen doe je door de levenspunten van je tegenstander, voorgesteld door kleine edelsteentjes, naar nul te brengen voordat hij of zij dit kan doen bij jou. Om elkaar aan te vallen, rol je om de beurt met dobbelstenen. Na je rol beslis je welke dobbelstenen je bijhoudt en nadat jullie beiden hebben gekozen, wordt er nog tweemaal opnieuw geworpen. Vervolgens worden de resultaten van de worpen vergeleken en als er op het einde van de ronde niemand dood is, begin je aan de volgende ronde, waarbij de andere speler als eerste mag dobbelen. De dobbelstenen geven aan welke acties je kiest. Er zijn twee soorten aanvallen, voorgesteld door een bijl en een pijl, die elk één schade toebrengen. Deze aanvallen kan je blokkeren met respectievelijk een schild of een helm. Daarnaast heb je ook nog een handsymbool dat je toelaat om goud van je tegenstander te stelen. Gouden munten krijg je dankzij de gouden omranding op bepaalde dobbelsteenzijden.

Goud verzamelen blijkt al snel cruciaal te zijn om de overwinning te behalen, want deze gouden munten zal je gebruiken om de gunst van de goden in te roepen. In elk spel zal je namelijk de hulp kunnen inroepen van drie Noorse goden om de strijd in jouw voordeel te doen keren. Dit kan gaan van extra schade toebrengen dankzij Thor zijn Strike of levenspunten herstellen met Vars Bond tot dobbelstenen van je tegenstander verbannen voor de volgende ronde dankzij Loki's Trick. In totaal zijn er twintig God Favors waaruit je kan kiezen, wat voor de nodige afwisseling zorgt. Bovendien vormen zij de basis voor het onderscheid in de drie modi die worden voorgesteld in het regelboekje. De beginnersmodus laat je spelen met een vaste set van drie goden en in de normale modus kies je elk drie goden uit de hele set. Tot slot heb je de expertmodus waarbij je voor de beste van drie potjes gaat. Hierbij maak je gebruik van een gedeelde set van God Favors en kies je elk één god om te verbannen. Vervolgens kiezen jullie om de beurt God Favors en is het de speler die als tweede begint of de winnaar van het vorige potje die als eerste een God Favor kiest. Deze modus maakt het spel iets langer natuurlijk, maar geeft een extra tactisch laagje aan het spelverloop.

IMG_20220415_150704.jpg


Dobbelplezier

Veel meer komt er eigenlijk niet bij kijken. De regels van Orlog zijn dus niet ingewikkeld en ze zijn snel aan te leren, wat zeker een voordeel is voor dit soort van spellen. Toch mocht het regelboek op enkele punten iets duidelijker zijn. Gezien ik het spel al kende van het computerspel, heb ik mijn vrouw het regelboek ook laten lezen en haar het aan mij laten uitleggen. Een regel die fout werd geïnterpreteerd omdat het niet heel duidelijk in het regelboek staat, was bijvoorbeeld dat je als speler je drie worpen niet na elkaar doet, zoals dit meestal het geval is. Kijk maar naar gelijkaardige spellen zoals Dice Throne of King of Tokyo, waar Orlog een soort luchtige tweespelervariant van lijkt. Maar los daarvan, is dit een spel dat je snel onder die knie hebt en waarbij het plezier vooral voortkomt uit de interactie met je tegenstander. Verwacht dus niet te veel diepgang in deze dice chucker, die ideaal is om te spelen als je op een terrasje zit terwijl de kinderen in de speeltuin zitten bijvoorbeeld. Als je een smartphone app hebt met counters en de God Favors voldoende kent (of het A4'tje met het overzicht van alle Goden dat je kan vinden op BoardGameGeek), heb je eigenlijk zelfs niet meer nodig dan de dobbelstenen.

Een spel dat je snel onder die knie hebt en waarbij het plezier vooral voortkomt uit de interactie met je tegenstander.


Toch wil ik het nog even hebben over de componenten van het spel, want deze zijn zeker het vermelden waard. Zo komt het spel met een handige insert waarin je de onderdelen mooi kan opbergen; zelfs een doorzichtig deksel is voor deze insert inbegrepen. De dobbelstenen zijn van uitstekende kwaliteit en voelen zeker niet te licht aan in de hand. De kartonnen tokens voor de God Favors, de gouden munten en de startspelermunt zijn van degelijke kwaliteit en hebben een goede dikte, dus daar valt gelukkig niet over te klagen. De echte steentjes voor de levenspunten en de dobbeltray zijn een leuke toevoeging. Al is het wel spijtig dat de dobbeltrays in de retailversie niet de viltlaag van de Kickstarter-versie hebben gekregen, want de dobbelstenen werpen in het harde plastiek maakt heel wat lawaai, wat toch wel wat storend kan zijn. Nog een klein minpuntje is de tekst op de God Favor-tokens, die zeer klein en moeilijk leesbaar is, al krijg je gelukkig ook overzicht met alles tokens meegeleverd. Al bij al krijg je uiteindelijk wel een mooi totaalpakket, dat helaas ook wel wat aan de prijzige kant is voor een spel van dit kaliber.

Conclusie

Steeds meer bordspellen vinden hun weg naar de digitale platformen en omgekeerd, dus was het niet zo onlogisch dat een populaire minigame uit een van de grootste franchises in de videogamewereld een eigen bordspeladaptatie kreeg. Orlog is een fijn dobbelspel dat je snel oppikt en dat garant staat voor enkele leuke duels , maar uiteindelijk blijft het een redelijk oppervlakkige ervaring. Productiegewijs krijg je een indrukwekkende doos gepresenteerd, maar enkele designkeuzes gooien toch wat roet in het eten.

Pro

  • Handige insert
  • Leuk tussendoortje
  • Makkelijk aan te leren
  • Elkaar aanvallen door met dobbelstenen te werpen blijft leuk

Con

  • Prijzig
  • Wat weinig om het lijf
  • God Favor-tokens niet zo duidelijk
  • Regelboekje mocht iets duidelijker zijn
  • Plastieken schaaltjes niet ideaal om dobbelstenen in te werpen
6.5

Over

Ontwikkelaar

  1. PureArts

Uitgever

  1. Asmodee
  2. Ubisoft

Aantal spelers

2

Tijdsduur

20 minuten
 
Terug
Bovenaan