Bordspelreview: Lamaland

Enkele weken geleden konden we jullie de review van L.A.M.A presenteren, een luchtig tussendoortje voor een eerder jong publiek. Op uitnodiging van 999 Games gingen we daarna ook in op hun vraag om deel te nemen aan de eerste Vlaamse editie van de 999 Games Night waar de nieuwste telgen uit de 999 Games-familie konden worden gespeeld. Onder meer The Crew en Paleo lagen klaar om getest te worden, maar ook deze Lamaland. Na een eerste partij waren we met z’n drieën overtuigd van de mogelijkheden van het spel en amper 24 uur later zat het spel in onze spellencollectie voor verder onderzoek.

Lamaland, dat behalve het centrale thema lama verder totaal geen overeenkomsten heeft met L.A.M.A (en maar goed ook), is een spel van twee tot vier personen (vanaf acht jaar) en is van ontwerper Phil Walker-Harding, vooral bekend van andere bestsellers zoals Berenpark, Sushi Go en Imhotep. Het doel van het spel is om als boer in de bergen zo goed mogelijk gewassen te kweken om daarmee jouw lama’s te voederen. Hoe sneller je aan je gewassen komt, hoe liever de lama’s dit hebben en hoe meer punten ze zullen opleveren. Snel lama’s plaatsen op jouw gewassengrond heeft op zich ook weer nadelen voor het verdere verhaal, want die soms koppige beesten vertikken het om zich te verplaatsen.

e9e58678-dc33-410d-bae6-64a8f0968ba3.jpeg

Relatief veel voorbereidend werk voor eenvoudige beurten

Meteen bij het openen van de doos werd het duidelijk dat er wat voorbereidend werk nodig zou zijn. Het ene punchboard na het andere kon worden uitgeduwd (waardoor en ook geen insert aanwezig is om de verschillende spelcomponenten achteraf op te bergen), en afhankelijk van het aantal spelers moet je ook een andere setup neerzetten qua lamakaarten. Eens alles op zijn plaats ligt, merk je voor het eerst dat de graphics best wel aangenaam zijn en dat het uitnodigend is om aan het spelletje te beginnen.

De koppigheid van lama's komt ook in Lamaland terug.


Een beurt is simpel: beginnend bij de startspeler en daarna met de klok mee de andere spelers, mag je een van de tegels kiezen en aan je bord plaatsen. Hierbij heb je twee mogelijkheden: of je bouwt de tegel aan naast je spelersbord, om je grond uit te breiden, of je bouwt op je spelersbord, om gewassen, munten en werkers te scoren. Bij het bouwen aan jouw bord moet ten minste één zijde van de nieuwe tegel recht tegen de zijde van je huidige grondgebied komen te liggen. Als je naast je bord aanbouwt, mag je één van je markeerfiches op een lege plaats van een doelkaart leggen. Een doelkaart kan bijvoorbeeld zijn om vier lama’s op één horizontale of verticale lijn te hebben of om er meerdere op eenzelfde niveau te hebben. Als je het doel haalt op het einde van het spel, krijg je de bijhorende punten.

f40b1441-6c97-439e-aa16-94151d063454.jpeg

Je kan ook kiezen om jouw markeerfiche op jouw bestaande plantage te leggen. Daarbij moet je rekening houden dat er geen lege gaten zitten onder je gebied. Gelukkig krijg je aan het begin van het spel drie funderingstegels die je kunnen helpen om eventuele gaten toch op te vullen. Je mag ook geen tegels van eenzelfde vorm op elkaar leggen zodat de één de ander volledig bedekt. Je mag voor alle velden met een symbool die je bedekt de bijhorende grondstof of munten nemen. Bedek je een hutje, dan mag je een van de werkers nemen, die in volgende beurten kunnen helpen om jouw plantage sneller te doen bloeien.

Lama's plaatsen belemmert jouw bouwgenot

Na het plaatsen van je tegel mag je eventueel een lama plaatsen op een leeg grasveld door vier gelijke gewasfiches terug te leggen en de bijbehorende hoogste kaart nemen. Als je meer dan tien fiches hebt, dan moet je een lama plaatsen! Hoe eerder je begint met lama’s voeden, hoe meer punten ze opleveren, maar daaraan is meteen ook een nadeel verbonden: eens de lama zijn grasveld inneemt, kan die niet meer worden verplaatst en kunnen er geen tegels meer op de lama’s gelegd worden, wat het plaatsen van de volgende blokken bemoeilijkt. Eventuele verzamelde karakterkaarten mag je tijdens je beurt ook één keer activeren om eventuele ruilacties te kunnen doen om een lama te kunnen voeden.

a4b46bbe-abb1-4bf2-86c8-cdb0fd39f112.jpeg

Het spel eindigt als er maar vier tegels meer zijn of er twee soorten lama’s zijn uitverkocht. Daarna kan de puntentelling beginnen: voor alle behaalde doelen krijg je de bijhorende punten (deze worden niet afgetrokken als je het doel niet zou hebben bereikt), voor alle lamakaarten in je bezit eveneens hun aangeduid aantal punten en voor alle grondstoffen die je overhoudt krijg je ook nog een punt. Tel daarbij nog een punt op per twee munten en je kent je eindtottaal. Zoals zo vaak, wint de speler met het hoogste aantal punten!

Geen dertiende tegellegspel in een dozijn

Lamaland is zoals gezegd een tegellegspel, maar het leuke eraan is dat je deze keer ook in de hoogte moet gaan werken. Alhoewel het daardoor ook niet altijd even duidelijk is of je reeds op het derde of vierde niveau zit van je plantage, heb je op het einde van het spel wel bij iedere speler verschillende soorten plantages. De herspeelbaarheid van het spel is er zeker ook, want ieder startbord is anders, je legt ieder spel een selectie van de doelkaarten en lamakaarten af, en daarbovenop is er ook nog een kinderversie en een versie voor gevorderden om een zo groot mogelijk publiek aan te spreken. En dat is wel nodig, want alhoewel dit spel heel snel aanleert, biedt het toch de nodige uitdaging bij de meer ervaren spelers om telkens de juiste afweging te maken tussen het uitbouwen of het opbouwen van je plantage. Na een paar keer te hebben gespeeld, merkten we ook dat de ene strategie bovendien niet beter is dan een andere om te winnen, waardoor ieder spel spannend is tot en met de laatste paar zetten!

2021-11-02 12_52_55-Window.jpg

Conclusie

Lamaland is een aanrader voor iedere bordspelliefhebber, ervaren of niet. Eenvoudige spelregels, korte beurten en relatief vlot gespeeld spel (ongeveer 45 minuten) zorgen voor het nodige spelplezier. Dat je bij die 45 minuten nog 10 minuten opzettijd mag rekenen, neem je er graag bij als je ziet welke mooie setup je daarmee op tafel legt. Je speelt het spel best wel niet op je salontafeltje, want je hebt zeker alle plaats nodig om zorgeloos je plantage uit te breiden.

Pro

  • Eenvoudige spelregels met voldoende strategische mogelijkheden
  • Mooi vormgegeven en uniek gebruik van de polyomino's
  • Herspeelbaarheidsgraad is hoog

Con

  • Niveauverschillen bij het bouwen moeilijk te onderscheiden
  • Voorzichtigheid troef bij het bouwen, één stootje en uw plantage kan verwoest worden
  • Geen insert om mooi op te bergen
8.5

Over

Uitgever

  1. 999 Games
 
Terug
Bovenaan