Bordspelreview: Little Tavern

Bij Little Tavern kom je in een sprookjesachtige wereld terecht van onder andere elfen, heksen, dwergen en edelen die willen verbroederen op café. In deze feeërieke setting is er gelukkig geen sprake van corona of lockdown en kan je kroeg open blijven. Je kan dus met een gerust hart proberen om de meest gulle personages aan jouw tafel te krijgen, of trek je toch vooral vrekken aan?

In Little Tavern dit spel is het de bedoeling om zo veel mogelijk inkomsten te vergaren in elke ronde. Diegene die als eerste 25 munten weet te verzamelen is immers de winnaar van het spel. Inkomsten vergaren doe je door de juiste gasten aan je tafel te hebben. Wie nu die juiste gasten zijn, hangt af van de andere gasten aan je tafel en soms zelf van de gasten aan de andere tafels. In het spel zitten 44 karakterkaarten, welke ongelijk verdeeld zijn over zeven verschillende clans. De diverse clans hebben allemaal een andere kleur en symbool. Dit maakt dat ook kleurenblinde mensen het spel prima kunnen spelen. Elke clan levert op een specifieke manier munten op. Voor de ene ontvang je exact het aantal munten dat op de kaart is weergegeven, anderen leveren pas iets of meer op als er een clangenoot aan tafel of in de herberg zit … Je zal je strategie dus moeten afstemmen op de kaarten die je trekt maar nog meer op diegene die je krijgt.

spel.jpg

Aan tafel​

Tijdens jouw beurt kan je ervoor kiezen om een karakterkaart te trekken van de op de tafel verspreide maar gedekte kaarten. De kaart die je dan trekt, mag je bekijken. Vervolgens heb je de keuze: of je laat het karakter aanschuiven aan jouw tafel of je plaatst hem bij één van je medespelers. De enige voorwaarde die hierbij geldt, is dat die tafel nog een vrije plek heeft voor jouw karakter. De speler bij wie de gast aan tafel schuift, is vervolgens aan beurt. Wanneer je het karakter bij jezelf hebt gelegd, ben je dus nog eens aan zet. In het spel schuilt een groot pestgedrag. De kaarten die je aan jouw tafel zal krijgen, zullen kaarten zijn waarmee je weinig munten zal weten te verzamelen. Kobolds bijvoorbeeld leveren enkel munten op wanneer er één welbepaalde kobold aan hun tafel zit. Maar de kans dat je net deze uit de 44 kaarten weet te trekken is uiteraard klein en zo zijn er nog diverse clans of karakters die jou niet veel zullen opleveren.


Stoelendans​

Om dit geluk en pestgedrag te counteren heb je gelukkig nog een tweede keuze wanneer het jouw beurt is. Van zodra iedere speler een karakter aan zijn tafel heeft, kan je ervoor kiezen om één van de zeven gebeurteniskaarten te trekken. Hiervoor dien je wel een munt te betalen, die je aan een andere speler naar keuze geeft. Je leest vervolgens het effect van de kaart luidop voor en voert de actie uit. De effecten zorgen er doorgaans voor dat je een karakter van je tafel kan terugleggen of wisselen met een andere speler. Zo heb je toch nog een kans om jouw waardeloze gast te vervangen door een mogelijks betere. Je kan op deze manier ook waardevolle gasten van andere spelers stelen of doen afleggen. De speler die de munt ontvangen heeft, is vervolgens aan de beurt. Wanneer er aan elke tafel vier personages zitten, is de ronde gedaan en worden de fooien geteld. Indien iemand 25 munten heeft, dan is het spel afgelopen. In het andere geval worden alle karakter- en gebeurtenissenkaarten opnieuw tussen de andere gedekte kaarten gelegd en start er een nieuwe ronde.

Kobolds zijn waardeloos, tenzij je Billy-Billy weet te strikken.


Little Tavern speelt zeer vlot en is snel uitgelegd. Het neemt ook niet veel tijd in beslag om het spel op te zetten. Iedereen een tafel, een overzichtskaartje en drie munten. De andere kaarten leg je gewoon gedekt open op tafel. Bij het spelen en trekken van kaarten is het nagaan wat je beste opties zijn: hou je de kaart voor jezelf of geef je ze aan een andere speler. Het is telkens een beetje berekenen wat een kaart mij of een andere speler opbrengt of zou kunnen opbrengen indien je de juiste karakters weet te trekken of te veroveren. Er komst dus wel een beetje kansberekening bij te kijken, maar veel meer dan dat is het toch elkaar dwarszitten en geluk of pech hebben.


Conclusie

Little Tavern is een snel en eenvoudig spelletje met veel interactie en leuk artwork. Je probeert de meest gulle karakters aan jouw tafel te krijgen en de minder profijtige bij je medespelers. Het is een spel met veel interactie, geluk en vooral een pestelement. Is dit laatste iets waarmee je het moeilijk hebt, dan zal het geen spel voor jou zijn. Heb je hier geen problemen mee, dan is Little Tavern een leuke filler.

Pro

  • Sfeervol artwork
  • Speelt snel en vlot
  • Pesten

Con

  • Pesten
  • Geluksfactor
7

Over

Uitgever

  1. Asmodee
  2. Repos Production

Designer

Maxime Rambourg & Théo Rivière

Aantal spelers

3-5

Tijdsduur

25 minuten
 
Terug
Bovenaan