Bordspelreview: Dixit Disney

Wie een honderdjarig bestaan viert, die verdient het om in de bloemetjes gezet te worden en in de schijnwerpers te staan. Op 16 oktober 1923 richtte ene Walt Disney samen met zijn broer Roy Oliver Disney de Disney Brothers Studio op en de rest is geschiedenis. Ter gelegenheid van dit jubileum eert ook de spellenwereld Disney door allerlei bekende spellen in een Disney-thema uit te brengen. Zo slaat ook het verbeeldingrijke Dixit de handen in elkaar met de magische wereld van Disney.

Dixit Disney behoudt de kernmechanismen van de originele Dixit. Iedere ronde is er een speler de verteller en deze zoekt dan een trefwoord of zin die bij een van zijn kaarten past. De andere spelers kiezen dan in een van hun zes handkaarten de kaart die het best bij deze omschrijving past. Vervolgens worden alle gekozen kaarten geschud en open op tafel gelegd, en moeten de spelers raden welke kaart van de verteller was. Wanneer er enkele spelers de juiste kaart raden, dan verdienen zowel deze spelers als de verteller punten. Spelers die de kaart fout hadden, krijgen geen punten. In plaats daarvan krijgt de speler wiens kaart ze gekozen hadden een bonuspunt. In het geval niemand of iedereen het juiste antwoord geeft, verliest de verteller, maar krijgen alle andere spelers wel punten. De verteller moet dus zorgen dat zijn omschrijving enigszins mysterieus is en niet te opvallend is, anders zal hij geen punten weten te scoren tijdens zijn beurt. De speler die als eerste dertig punten weet te scoren, is de winnaar van het spel.

thumbnail_IMG_7934.jpg

Een magische wereld​

De kaarten zijn opnieuw heel verzorgd en prachtig ontworpen. Ze ademen werkelijk een Disney-sfeer uit. Elke kaart verwijst op een of andere manier naar een personage, scène of verhaal van de Disney-franchise, gaande van de eerste kortfilm Stoomboot Willie tot het zeer recente Turning Red. Hierdoor is het spel een visueel feest voor de fans. De meeples zijn leuke karakters: Mickey Mouse, Tinkelbel van Peter Pan, Geest van Aladdin, Meilin Lee - de rode panda - van Turning Red, Cheshire Cat van Alice in Wonderland en Mike Wazowski van Monsters Inc. Om je gekozen kaarten aan te duiden, wordt er opnieuw gebruikgemaakt van een stemwiel, wat toch praktischer is dan het punchbordje van Dixit Odyssey. Ook het scorebord is vrolijk, maar vooral gebruiksvriendelijk: de gekozen kaarten komen elk op een nummer te liggen aan het scorebord. Hierdoor is het overzichtelijk om je kaart te kiezen. Ook de puntentelling wordt beknopt weergegeven, ideaal dus als geheugensteuntje.

Wie kan de meeste kaarten linken aan een Disneyfilm?



Hoe meer zielen, hoe meer vreugd​

Bij het spelen van het spel ben je afhankelijk van jouw fantasie en vindingrijkheid, alsook deze van je medespelers. Bij de ene kaart zal je snel en makkelijk een leuke omschrijving kunnen vinden, bij de andere zal het iets moeilijker gaan. Een bijkomende moeilijkheid is het feit dat je moet zorgen dat anderen een kaart kunnen leggen die iet of wat bij jouw hint past. Hierdoor speelt het spel naar mijn gevoel beter bij een groter spelersaantal dan bij een klein. Daarom vind ik het enigszins jammer dat ze niet aan elke kant van het scorebord ruimte hebben voorzien om kaarten te leggen en zo het spel te spelen met acht spelers. Op deze manier vergroot je de kans dat er kaarten worden gelegd die bij jouw omschrijving passen en er dus meer twijfel is. Het grote nadeel van meer spelers is dat elke set van Dixit maar uit 84 kaarten bestaat. Je zou dus heel snel door het deck zijn. Hierbij zou je eventueel de set kaarten van het originele spel of een uitbreiding kunnen toevoegen, maar dan verlies je uiteraard een beetje de charme en magie van Disney. Echter, hoop doet leven want de opbergdoos voorziet de ruimte voor drie kaartensets, dus wie weet komen er nog uitbreidingen van Dixit speciaal voor deze Disney-editie.

Conclusie

Dixit Disney is een schitterende toevoeging aan de Dixit-familie. Het combineert de creativiteit van het originele spel met de magische wereld van Disney. Hierdoor zullen dus zowel liefhebbers van Dixit als van Disney kunnen genieten van dit spel. Het spel op zich is uiteraard geen vernieuwing, maar de kaarten zijn met zoveel zorg en pracht gemaakt dat het de moeite is om het aan te schaffen. Zowel jong als oud zullen zich kunnen vinden in dit spel. De ene zal de kaarten met verwijzingen naar de oudere films herkennen, en de andere zal dan weer misschien alle recentere films herkennen. Hoe dan ook staat of valt alles in dit spel met de creativiteit en vindingrijkheid van de spelers. Wie nog een spel zoekt voor een magische kerstavond, hoeft dus niet verder te zoeken. Dixit Disney zal voor de kers op de bûche zorgen.

Pro

  • Artwork
  • Sfeer en magie van Disney
  • Stimuleert de verbeelding

Con

  • Slechts 84 kaarten
  • Maximaal 6 spelers
8

Over

Uitgever

  1. Asmodee
  2. Libellud

Designer

Jean-Louis Roubira

Aantal spelers

3-6

Tijdsduur

30 minuten
 
Terug
Bovenaan