Bordspelreview: Karen

De laatste jaren maakte Karen haar opwachting. Nee, ik heb het niet over die rosse ex-K3 die nu een solocarrière uit de grond tracht te stampen, maar wel over verzuurde vrouwen van middelbare leeftijd. Je hebt ze zowat overal, en sinds kort zelfs in bordspelvorm. Uitgever Megableu zorgt er met het spel Karen voor dat we elk de beste Karen in ons naar boven kunnen halen. Is het tof om een avondje verzuurd door het leven te gaan? Je verneemt het in deze review.

Geen onderwerp is te vreemd meer om er een bordspel rond te maken. Je moet alleen maar een uitgever vinden die het aandurft dat onderwerp aan te snijden. Zo ook met Karen dus. Megableu mag dan wel gekend zijn voor de kindvriendelijke spellen zoals Yeti in mijn Spagetti en In Een Handomdraai, toch heeft de uitgever ook spellen voor volwassenen in diens portfolio. Karen is te spelen vanaf veertien jaar en hiervoor heb je tussen de drie tot en met tien spelers nodig. Een kilo citroenen is er qua zuurtegraad niets bij!

Karen.jpg

Doe je schoonmoeder na​

Ken je een Karen (niet per se met die specifieke naam)? Dan weet je dat klagen, zagen, wortelen, reutelen, memmen en wat weet ik nog allemaal haar favoriete bezigheid is. Is het niet in de plaatselijke Lidl waar ze met haar Crocs naar de manager vraagt, dan wel anoniem op het internet om overal reviews met één ster achter te laten. Het is in die reviews dat we in dit bordspel duiken, want de spelers moeten hun reviews zo schrijven dat de andere spelers denken dat het geschreven is door een echte Karen. Hiervoor heb je niet bijster veel nodig. Een sterrenbord waarbij alle sterren gevuld zijn, een potlood, een notitieboekje en een scorekaart is het enige dat elke speler nodig heeft. Het uiteindelijke doel van het spel? Vier sterren verliezen, zodat je dé Karen bent met maar één ster.

Echte Karens hebben hier een streepje voor.


Karen bestaat uit drie rondes, waarbij één speler de lezer is en de overige spelers het tegen elkaar opnemen. Elke ronde is anders. Zo moet je in de eerste ronde de review aanvullen. De lezer neemt een kaartje, leest de review voor waarbij een woord is weggelaten, en de overige spelers vullen aan met wat ze denken dat correct is. De lezer schrijft het correcte antwoord op en alle kaartjes worden nu geschud. De lezer leest nu alles voor en de overige spelers raden wat het correcte antwoord is. Wie het juist heeft, krijgt een punt. Je scoort ook punten voor elke speler die jouw aanvulling gekozen heeft, dus denk wat out of the box om je medespelers te misleiden. Het zorgt alleszins voor een lach hier en daar, want de antwoorden die sommigen opschrijven ... Let er dus zeker op dat je met de juiste groep speelt.

De twee overige rondes spelen een beetje gelijkaardig. In de tweede ronde moet je raden over wat de review precies gaat en in de derde ronde moet je zelf een review schrijven. Ook hier geldt dat je punten sprokkelt als je het correct hebt, of al andere spelers jouw antwoord als juist aanduiden. Voor elke stem krijg je één punt en dit punt duid je aan op je scorekaart. Hierop staan twintig Karens en voor elk punt maak je een boos gezichtje. Heb je vijf boze gezichtjes, dan mag je een ster van je sterkaart verwijderen. Het is dus de bedoeling om als eerste alle twintig de gezichten als boos te markeren, waarna je als enige echte Karen uitgeroepen kunt worden. Helaas zijn er geen Crocs, witte sportsokken en een driekwartsbroek meegeleverd om het echter te doen lijken. Moet ik dit nu een 2/10 geven om op een Karen te lijken?

Conclusie

Karen is een tof tussendoortje dat het met een druppeltje alcohol nog wat plezanter maakt. Let wel op dat je dit met de juiste personen moet spelen. Is je schoonmoeder sowieso al een echte Karen, dan zit de kans er dik in dat zij met de overwinning gaat lopen. Verwacht met Karen geen diepgaand spel, maar wel een klein uurtje plezier en gelach.

Pro

  • Bijzonder grappig
  • Ideaal voor een zatte avond

Con

  • Niet bijster veel kaartjes
  • Kan lang duren
6.5

Over

Uitgever

  1. Megableu

Aantal spelers

3-10

Tijdsduur

45-90 minuten
 
Terug
Bovenaan