Je moet eens door de gemiddelde Colruyt lopen, om de mijne als voorbeeld te nemen:
Rayon 1 & 2: Alcohol
Dan de beenhouwerij
Rayon 3: Koekskes
Rayon 4: Choco, speculoospasta, suiker, spul om taarten te bakken, ... + brood
Dan komen we bij de pasta, rijst, sauzen, kruiden, Royco "soep"
Allerhande huishoud- en verzorgingsproducten
Rekken vol brier en frisdrank
En dan in de frigo op nog geen 10% van de winkeloppervlakte groenten en fruit op een hoopke, plus zuivel en kant en klaar maaltijden
Dan komen we bij de ontbijtgranen, waarvan minstens de helft toegevoegde suikers heeft met daaronder diepvriezers vol frituursnacks
Dan 2 rayons vlees/vis/diepvriesgroenten met blikken en bokalen groenten erboven
Dan nog een rayon vol ijs en bij de kassa's afbak koffiekoeken en daarboven sigaretten
Ge wordt om uw oren geslagen met ongezonde keuzes. Er is een deel gezond verstand en individuele verantwoordelijkheid maar het is niet te onderschatten hoe hard mensen richting ongezonde voeding worden verleid. En heb je een kakdag achter de rug, moet je door de winkel rushen wegens weinig tijd, zit je niet goed in uw vel, enzoverder enzovoort dan is de keuze heel makkelijk gemaakt als de ongezonde voeding u zowat door de strot wordt geramd.
Het is én individuele verantwoordelijkheid én een omgeving die u richting ongezonde/verslavende keuzes verleidt.
Als ik van mijn kinderen hoor hoeveel brol veel klasgenootjes meeheb als middag"maal" kan ik moelijk geloven dat dit enkel een puur individuele verantwoordelijkheid is.
Wat je hier zegt klopt hé, maar dat is ook wel gewoon vraag en aanbod. Mensen kopen gemiddeld gezien niet enkel verse groenten en fruit, en de supermarkt zal ook wel meer marge krijgen op "verwerkte brol nummer 11" vermoed ik. Verder is het ook psychologie, door mensen doorheen een paar gangen te sturen die heel aanlokkelijk zijn voor een spontane aankoop terwijl ze op zoek zijn naar het noodzakelijke, zullen ze meer omzet draaien (het is te zeggen, in mijn lokale Delhaize ga je eerst wel langs de verse groenten en fruit, maar de totale inhoud is niet zo verschillend).
Je kan zeggen dat dit niet klopt, al is het volgens mij te verwachten van een commerciële instelling. Anderzijds heb ik toch al lang geleden "tips" gehoord zoals: maak een lijst en hou je eraan, ga niet winkelen met honger, enz. Dus het nu niet "nieuw" dat je jezelf wat in het gareel moet houden. Verder stijgt ook de algemene bewustwording, hier is het al jaar en dag standaard dat er een tabel op de verpakking staat met voedingswaarden per portie en per 100g om te kunnen vergelijken (in de VS ontbreekt die laatste vaak had ik de indruk), en ook die nutriscore heeft ingang gevonden.
In hoeverre de sociale druk daarin speelt kan ik moeilijk zeggen, ik voel die namelijk niet echt, en mijn dochter is nog te jong om thuis te komen met "iedereen eet een koek en ik niet" (misschien dat die scholen die brol verbieden dan nog zo slecht niet zijn). Wat wel opvalt is hoe je ook al bij de babyvoeding rond de oren wordt geslagen met koekjes om in de pap de draaien en dergelijke, alsof een kind dat dagelijks fruitpap eet nog toegevoegde suikers nodig zou hebben.
Persoonlijk: ik passeer enkel langs de gangen waar ik moet zijn, en heb eigenlijk geen enkele moeite om me te beperken tot wat ik wou. Die gang met snoeprepen, daar ga ik niet door. Al die gesuikerde ontbijtgranen negeer ik. De gang met melk en frisdrank, daar pak ik een pak melk en ik ben weg, enz. En het voorstellen als:
Fuck it dat ik of mijn kinderen gelijk een asceet alleen maar ga leven van gezond eten.
lijkt me toch een valse tegenstelling? Ik denk dat niemand die niet extreem daarmee bezig is (en dat dus IMO nooit volhoudt) niet geregeld zondigt. Als je grotendeels gezond eet kan je op vrijdagavond best wel een pizza bestellen of eens een boterham met choco eten hoor. Maar anderzijds vind ik wel dat je moet proberen om je kinderen bij te brengen dat enkel choco of frosties als ontbijt gewoon dikke brol is.
En dat sluit aan bij de, IMO, pijnlijke discussie van de laatste pagina's. Het lijkt alsof sommigen dat hier heel binair opvatten. Als je gezond wil eten, dan moet je elk macro- en micronutriënt uittellen, en het perfecte maaltijdplan uittekenen, of je doet maar beter niets. En het is allemaal zo ongeloofelijk ingewikkeld. "Perfect is the enemy of good", zoals ze in het Engels zeggen. Als je het enkel maar wil doen als het perfect is, dan ga je het volgens mij nooit doen.
Overigens kan je smaken ook trainen. Het is niet enkel bier dat je moet leren drinken of oesters die je moet leren eten. Als je nooit meer hebt geproefd dan extreem zoute en zoete dieprviesmaaltijden en instantpasta, gaat een verse maaltijd niet zo smaken. Want die smaken zijn minder sterk, complexer, en subtieler. Ook dat is volgens mij opvoeding.