Verslag: MegaCon Orlando

Megacon is een van 's werelds grootste comic cons en vindt elk jaar plaats in Orlando, Florida, de pretparkstad. Is het vergelijkbaar met FACTS of de comic con die wij kennen in ons land, of gaat het er in de Verenigde Staten toch wat anders aan toe? Dat kwamen we voor het eerst te weten tijdens ons bezoek aan de conventie.

Ik ga persoonlijk al jaren lang graag naar FACTS in Gent om wat de geek atmosfeer op de snuiven en wat rond te kijken bij de talloze verkopers. Maar het liefst ga ik kijken naar de eventuele bekende gezichten die komen opdagen, en eventueel wat nieuwe games uit te proberen. Stilaan in ons land verschoof de focus van things to do, naar things to buy en werden FACTS en Comic Con stilaan meer en meer een soort markten om allerlei dingen te kopen. Dit vond ik persoonlijk erg spijtig, en wou ik daarom eens een internationale con meemaken om te zien of het daar hetzelfde geval is.

Tot mijn grote verbazing werkt MegaCon op exact dezelfde manier als wij het gewend zijn in België, maar dan een aantal keer groter. Op voorhand keek ik op de website wat ik eigenlijk kon verwachten van de volle vier dagen die ik er zou spenderen.

20240201_151312.jpg

Hoeveel gasten???

Wat mij direct opviel, was de indrukwekkende lijst van sterrengasten. Om je een idee te geven, zal ik er een paar opsommen: Tom Hiddleston, Ewan McGregor, Hayden Christensen, Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Ke Huy Quan, Susan Sarandon, Geena Davis, Marisa Tomei, Shameik Moore, Chris Sarandon, Cameron Monaghan, Keith David, Neil Newbon (van ons eigen Baldur’s Gate III), Stephen Amell, John Rhys-Davies, Giancarlo Esposito, Anthony Daniels, Rainn Wilson, Sean Gunn, Eli Roth, en nog veel meer.

Overvloed.


En nog honderden meer dan die ik al genoemd heb. Er waren zoveel gasten, dat je ze onmogelijk allemaal kon zien. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Ik ben een erg grote fan van seminars met verschillende gasten, waar ze praten over hun werk en vragen beantwoorden van het publiek. Dit was ook mijn hoofddoel: zoveel mogelijk bijwonen gedurende de vier dagen lange conventie

Wat is er dan nog zo te doen?

Naast de overvloed aan gasten zijn er ook ontelbare workshops waar je bijvoorbeeld leert tekenen, je portfolio kunt laten bekijken, achter-de-schermen-inzichten opdoet, cosplay-evenementen bijwoont, games speelt en zelfs samen met anderen naar het pretpark van Universal Studios kunt gaan. Als je de kalender bekijkt, zie je dat er ongeveer 4-6 evenementen tegelijkertijd plaatsvinden. Dit is iets wat ik grotendeels spijtig vond, maar de conventie duurde al vier dagen en ik was al redelijk moe. Dus hopelijk is het voor herhaling vatbaar, zodat ik nog meer dingen kan zien en beleven. De beste manier om mijn ervaring op te sommen is om dag per dag te beschrijven wat er allemaal gebeurde en hoe ik het beleefd heb.

Dag 1: Het grote moment

Ik had op voorhand nog niet gekeken naar de planning en wilde gewoon zonder verwachtingen naar MegaCon gaan, zodat ik alles voor de eerste keer kon ervaren.

Niet alles begon rooskleurig. Ik had geen huurauto, maar wel een fiets om naar de conventie te rijden. In België is het heel normaal om met de fiets naar cons te gaan, maar in de VS is dat een ander verhaal. Iedereen keek me raar aan en ik kon nergens een fietsenstalling vinden. Dit was niet zozeer een probleem van MegaCon zelf, maar eerder van de Orlando-expo. Elke bewaker die ik vroeg waar ik mijn fiets kon parkeren, had geen idee. Ik bleef maar rondlopen totdat ik uiteindelijk zelf binnen was. Gelukkig zag een van de supervisors van MegaCon me staan met mijn fiets en hielp me een plek te vinden. Toen kon mijn dag beginnen.

Bij de ingang haalde ik mijn pas en lanyard op. Voordat we door de poort gingen, moest iedereen zijn pas online activeren. Dit systeem wordt gebruikt om te controleren of je wel toegang hebt tot bepaalde gebieden. Er waren verschillende soorten passen: Standard, Ultimate en VIP. Hoewel het een beetje vreemd leek, had ik er tot dan toe geen problemen mee.


Eerste impressies

De enorme inkomsthal liet een grote indruk achter en ik stapte met de duizenden mensen onder het grote “MegaCon Orlando” bord om uit te komen in de hoofdhal, of dat dacht ik tenminste. Voor me strekte zich een eindeloze gang uit met kraampjes en verkopers die allerlei spullen aanboden die we ook in België zien. Maar hier was het ZOVEEL. De hal was immens en leek geen einde te hebben.

Ik pakte een plattegrond om te zien waar ik was en hoe ik mijn tijd zou indelen. Toen werd het duidelijk dat dit niet de enige hal was; er waren drie verdiepingen! Ik was compleet verrast en besefte dat de komende vier dagen behoorlijk druk zouden worden.

Abnormaal gigantisch.


De grootste ruimte was, net als in België, gereserveerd voor kraampjes en verkopers. Tussendoor waren er ook tentoonstellingen met rekwisieten uit films, zoals auto’s, Star Wars-sets en Gundam-kunstwerken. In het midden en aan de voorkant van de hal bevonden zich foodcourts, die belachelijk duur waren en alleen junkfood serveerden.

Aan de achterkant van de hal bevonden zich tafels met alle sterren, waar je foto’s kon maken en handtekeningen kon vragen. Let op, in vergelijking met België waren deze waanzinnig duur. Handtekeningen kostten meer dan 100 dollar, soms zelfs 200 dollar. Als je een foto wilde met een gast, kon dit oplopen tot wel 400 dollar per persoon. Prijzen die ik persoonlijk niet zou uitgeven. Helaas waren de tafels de eerste dag nogal leeg, omdat de gasten nog niet waren gearriveerd. Dus had ik wat tijd om de andere hallen te verkennen.


Back to the Future seminar

Op de bovenste verdieping bevonden zich alle grote zalen en theaterzalen voor de seminars en workshops. Hier kwamen de gasten elk om beurt praten met het publiek, en dit was voor mij het hoogtepunt van de hele conventie. Door te praten met enkele medewerkers kwam ik erachter dat er die avond een seminar zou zijn met de cast van Back to the Future, waar ik absoluut bij wilde zijn. Helaas gebeurde dit op hetzelfde moment als het seminar van Giancarlo Esposito, maar ik had hem al gezien op Comic Con Brussel.

Soms een wat toxische sfeer.


Het werd snel duidelijk dat iedereen de cast van Back to the Future wilde zien, toen de rij om binnen te gaan begon te vormen drie uur voordat het evenement zou plaatsvinden. Er was dus niet veel tijd meer om rond te lopen in andere hallen. Tijdens het aanschuiven besefte ik dat ik geen fan ben van de verschillende soorten passen. Hoewel ik begrijp dat sommige mensen extra willen betalen voor betere zitplaatsen, vond ik het niet oké dat sommigen zich zonder respect voor anderen gingen gedragen. Mensen zonder VIP-pas werden zelfs uitgelachen. Dit gebeurde continu gedurende de vier dagen, en ik raakte er al snel gefrustreerd door. Dezelfde mensen waren zelfs boos op mindervaliden omdat zij eerder naar binnen mochten, wat me echt shockeerde.

Uiteindelijk was het zover en na de frustraties in de wachtrij was ik binnen in het theater. Een grote zaal waar ongeveer 2000 mensen binnen kunnen. Op het podium was een grote projectie met de acteurs van Back to the Future en vol spanning wachtte iedereen het moment af. Spijtig genoeg was dit een uur later dan voorzien, maar daar was het moment dan. De vier hoofdacteurs in levende lijve op het podium.

Het verliep net zoals bij ons, met een presentator die een gesprek voerde met de gasten. Daarna kregen de aanwezigen de kans om bij de microfoons te staan en vragen te stellen. De gasten deelden hun ervaringen op de sets en vertelden over hun belevenissen met de Back to the Future-attractie in Universal Studios.

20240201_201652.jpg

Dag 2: De vermoeidheid slaat toe

Na een volledige eerste dag overspoeld te zijn met nieuwe ervaringen, werd het duidelijk dat ik heel erg moe was toen ik 's avonds in bed kroop. Ik sliep recht door mijn alarm, waardoor ik later op de conventie arriveerde. Ik besloot om het vandaag wat langzamer aan te doen en wat rond te stappen in delen van de expo waar ik nog niet was geweest.

Eerst ging ik naar de cosplaysectie. Hier kon iedereen met zijn cosplay foto’s maken op de rode loper en praten met bekende YouTubers. Net zoals in België kon je hier prachtige creaties zien, maar dan in veel grotere aantallen. De medewerkers riepen al om dat er dit jaar een recordaantal bezoekers was (en het was nog maar de tweede dag). Ter vergelijking: FACTS trekt elk jaar ongeveer 40.000 tot 50.000 bezoekers, terwijl MegaCon Orlando er dit jaar meer dan 190.000 had, dat is vier keer zoveel.

Ik stapte nog eventjes rond om te kijken naar de cosplay, maar ging dan terug naar de zalen om naar wat gasten te luisteren. Deze dag was het de beurt aan Alyssa Milano (Who’s The Boss, Charmed). Dit was mijn eerste seminarium in de andere zaal. Net hierna was het de beurt aan Alex Kingston (Doctor Who), Felicia Day (Supernatural, The Guild) en Michelle Hurd (Star Trek Picard, Anyone But You, Daredevil).

Ten slotte ben ik nog wat gaan rondstappen in de grote hal voordat de dag weer voorbij was. Ik was halverwege de conventie en het ging toch allemaal snel!

20240202_143538.jpg

Dag 3: Hello There

Ik besloot om mijn derde dag op voorhand 's morgens te plannen, omdat ik zoveel mogelijk gasten wilde zien. Daarbovenop was het vandaag de cosplay grand prix, dus die wilde ik zeker ook zien.

Vandaag was het Star Wars-dag, met Ewan McGregor en Hayden Christensen aanwezig. Dit voelde je ook aan de overvloed van publiek. Het werd moeilijker om rond te stappen en de wachtrijen bij de seminars liepen door alle gangen. Maar wat een fantastische dag was dit toch!

De ochtend begon sterk met de cast van The Princess Bride. Cary Elwes, Chris Sarandon, Robin Wright en Wallace Shawn kwamen in het grote theater praten over hun klassieker. Een publiek vol gejuich verwelkomde de gasten, die enorm enthousiast waren om over hun film te praten. De klassieker heeft nog altijd een grote fanbase, en dat was hier ook duidelijk, zelfs 37 jaar na de release. Hierna was het de beurt aan Geena Davis en Susan Sarandon om te praten over Thelma & Louise. Daarna volgde Paul Bettany, die sprak over Vision en zijn geschiedenis in de filmwereld, van Master & Commander tot A Knight’s Tale.

Ik nam even een pauze van de gasten en ging verder de conventie verkennen. Op de eerste verdieping belandde ik bij de gamingarena. Hier stonden oude consoles opgesteld waar het publiek op kon spelen. Er was zelfs een Tekken 8-toernooi waar je je voor kon inschrijven. Dit soort gaminggebied kennen we ook in België, maar toen kwam ik in de volgende kamer terecht waar ik toch wel eerlijk verrast werd! Het was een bibliotheek, maar niet zomaar één… Het was een boardgamebibliotheek. Deze wordt georganiseerd door een privéfamilie die een bedrijf runt voor gamingevents genaamd Gulf Coast Gaming Events. Hier kon je gratis bordspellen spelen met mensen die je was tegengekomen of met je vrienden. Dit is een fantastisch idee, vooral als je bijvoorbeeld een spel wilt uittesten voordat je het koopt.

Het werd dan tijd om terug te gaan naar de grote theaterzaal voor de cosplaycompetitie. Hier zag ik nog meer prachtige kostuums die ik nog niet in de gangen had gezien, en de winnaars hebben het zeker verdiend!


In A Galaxy Far Far Away

Om de avond af te ronden draaide alles rond Star Wars. We begonnen met de cast van Boba Fett: Temuera Morrison, Ming-Na Wen en Daniel Logan. Dit was een van de beste seminars van de hele conventie, maar helaas werd het te snel afgerond. De acteurs waren extreem entertainend en hadden een geweldige interactie met het publiek. De presentator wilde vragen blijven stellen die voorbereid waren, maar de acteurs gingen spontaan in gesprek met elkaar en met het publiek. Dit zorgde voor een sfeer vol leven en maakte het een van mijn favoriete momenten van de hele conventie.Als laatste was het de beurt aan de, toch wel, grootmachten: Ewan McGregor en Hayden Christensen. De zaal was véél te klein om genoeg publiek binnen te laten, en duizenden mensen geraakten niet binnen. Het was een overrompeling van mensen die de acteurs wilden zien, maar helaas de kans niet kregen.

Wat een ervaring


De lichten gingen uit en Ewan McGregor kwam als eerste het podium op, begeleid door een escorte van de Rebel Alliance. De hele zaal lichtte op door de lichtzwaarden van mensen. Ewan McGregor nam de microfoon en zei kalm: “Hello There.” Het publiek ging helemaal los en het gejuich kon denk ik door alle hallen gehoord worden.

Ewan sprak over het maken van Obi-Wan Kenobi en de toekomst van het personage. Tot op het moment dat Hayden Christensen met een escorte van Imperials binnenkwam, wat de zaal nog meer deed ontploffen. Beide acteurs omhelsden elkaar en het moment voelde erg historisch aan. Mijn dag, en die van vele anderen, was gemaakt. Het kon niet meer stuk. Wat een ervaring!


Dag 4: Burdened with Glorious Purpose

Hier was het dan, de laatste dag van MegaCon Orlando 2024. Tot nu toe een fantastische ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Het kan toch moeilijk nog beter worden dan de dag ervoor? Dat ging ik nog zien, want ook deze dag waren er grote namen aan de beurt. Zeker sommige van wie ik erg grote fan ben.

Een tegenvallend begin

De dag begon rustig met een seminarie met Jason Isaacs en Matthew Lewis van Harry Potter. Ze spraken over hun ervaring met de films en hun carrières na Harry Potter. Niet alle acteurs waren even sympathiek, en Jason Isaacs onderbrak Matthew Lewis voortdurend. Zelfs bij de fototafels was hij niet echt aangenaam. Niet echt een meevaller dus.

Daarna was het de beurt aan de cast van Charmed. Dit seminarie viel ook wat tegen. De acteurs leken niet echt enthousiast om daar te zijn en alles leek wat tegen hun zin te gaan. Misschien waren ze ook al vermoeid na drie dagen conventie. Ik was het zeker ook. Drie dagen lang rondstappen, luisteren naar talloze gasten en het overleven van honderdduizenden mensen vergt toch wat energie. Maar ik denk dat je als gast niet naar zo’n evenement moet komen als je er niet wilt zijn. Bon, de ochtend was niet al te goed gestart.

The best for last?

Misschien zorgt wat jong gevaar voor de heropbloei van mijn dag. Het volgende seminarie was met de cast van Stranger Things (of toch drie van hen): Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo en Grace van Dien. De dag kreeg een plotse opwekking toen deze drie het podium opkwamen. Net zoals hun personages in Stranger Things zag je dat ze echt geïnteresseerd waren in comics en geek-cultuur. Ze genoten ervan om te praten met het publiek van gelijkgestemde fans. Het was interessant om ze te horen praten over de serie en hun films. Je zag ook dat ze een echte band hebben met elkaar.De dag was al bijna voorbij, maar ik had nog drie gasten te gaan. Eerst was het de beurt aan Alan Tudyk; de man met een miljoen stemmen. Hij is het meest bekend van zijn werk in Firefly, maar heeft ook meegespeeld in ontelbaar veel andere films, waaronder Frozen, 42, Rogue One, 3:10 To Yuma, Aladdin, A Knight’s Tale, Dodgeball, Ice Age en nog vele andere. Zijn komische aanwezigheid was meteen zichtbaar toen hij het podium opkwam met een zak vol willekeurige spullen uit zijn huis. Deze deelde hij uit aan mensen die hem vragen stelden.

Alan Tudyk vertrok om zijn vliegtuig te halen, en Marisa Tomei kwam op het podium. De actrice, vooral bekend van haar rol als Aunt May in Spider-Man, kwam heel sympathiek over en vond het fantastisch om met het publiek te praten. Iedereen bleef maar vragen stellen over haar rol in Spider-Man, maar sommigen brachten ook haar rollen in My Cousin Vinny (waarvoor ze een Oscar kreeg) en The Wrestler ter sprake. Ze gaf aan dat ze nog meer in romantische komedies wil spelen, en daar ben ik het helemaal mee eens. Er moeten meer komedies worden gemaakt.

En toen was het eindelijk zover, het moment waar ik de hele dag al op had gewacht, en ik denk duizenden anderen ook. Het was tijd voor Tom Hiddleston om het podium te betreden. Vol verwachting vulde de hele theaterzaal zich, en toen er niemand meer naar binnen mocht, zaten we ongeduldig te wachten. Net als bij veel andere evenementen was er ook deze keer een vertraging. Tom Hiddleston moest nog foto’s maken met mensen die hiervoor hadden betaald. Gelukkig was daar DJ Washburn, die het publiek vermaakte met zijn mixen en trivia-vragen. Na een uur en tien minuten wachten was hij er dan eindelijk. Tom Hiddleston in levenden lijve. De Britse acteur werd toegejuicht en het hele publiek ging uit zijn dak. Het laatste seminarie van MegaCon Orlando 2024 kon beginnen. Tom Hiddleston sprak over zijn ervaring met Loki en kon hier nog uren langer over doorgaan. Helaas was er geen tijd meer en betekende dit dus het einde van MegaCon Orlando 2024.

IMG-20240226-WA0015.jpg

Conclusie

Ik had al jarenlang gehoord over MegaCon in Orlando en volgde het via sociale media. Ik had geen idee wat voor verschil er zou zijn tussen onze Belgische cons en die in de Verenigde Staten, maar ik was niet voorbereid op hoe groot het verschil effectief was. MegaCon (net zoals de naam) is mega groot. Het is abnormaal gigantisch, en zelfs vier dagen is niet genoeg om alles te zien en te beleven. Op de meeste momenten zijn er drie of vier evenementen tegelijk en moet je constant kiezen, wat wel jammer is. Het zorgt er wel voor dat je het volgende jaar wil terugkomen.

De line-up van gasten was indrukwekkend, maar de zalen zijn te klein voor het publiek, waardoor er velen deze niet kunnen ervaren. Het systeem met de verschillende rangschikkingen van tickets creëert een klasse systeem waar mensen zich gaan gedragen alsof ze beter zijn dan anderen en dit zorgt wel voor een wat toxische sfeer. Gelukkig is er zo veel te doen dat je weg kan blijven van deze mensen.

Dit jaar waren er bijna 200.000 bezoekers en dit was zichtbaar aan de overvloed van cosplayers. Er waren verbazingwekkende kostuums te zien en de een was creatiever dan de ander. Het is altijd fantastisch om ergens te komen waar je omringt bent door mensen die fan zijn van dezelfde dingen en daarom zijn comic cons de place to be voor elke geek.

Als je ooit eens een kans hebt om MegaCon in Orlando mee te maken, dan raad ik je dit zeker aan, want het is een levenservaring die je nooit meer zal vergeten. Kom wel niet met de fiets, en plan elke dag op voorhand zodat je niets mist wat je wou zien of doen.

Pro

  • Enorm veel te doen
  • Topniveau van gasten
  • Verschillende workshops
  • Eindeloos veel cosplay
  • Genoeg om te shoppen

Con

  • Erg verwarrende expohallen
  • De evenementen starten vaak te laat
  • Misschien toch wel TE veel bezoekers
  • Slecht en ontzettend duur eten
9
 
Terug
Bovenaan