Techreview: Corsair K70 CORE RGB Mechanical Gaming Keyboard

Het toetsenbord: het blijft toch een onderdeel waar vooral gamers en enthousiastelingen oog voor hebben. Er zijn nochtans veel vormen, maten en kleuren beschikbaar. Kortom voor elk wat wils. Weten wat voor jou het beste werkt of wat jouw voorkeur is tussen al die overweldigende keuzes is, dat wordt steeds meer de uitdaging. Jammer genoeg heeft niet elke winkel verschillende soorten en merken in huis, waardoor het moeilijk is een om zo zelf de verschillende materialen, groottes en het verschil in gevoel eens te ervaren.

Toen Corsair ons de kans gaf de nieuwe K70 CORE te testen, stond ik graag op de eerste rij. We spreken hier dus van een nieuw model in hun assortiment. Aangezien het over een spiksplinternieuwe versie ging, was er op het moment van aanvraag nog niet veel bekend. Vanwaar de naam kwam en hoe het toetsenbord er ging uitzien was uiteindelijk een grote verrassing. Waarmee kan de Corsair K70 CORE RGB het verschil maken om ons te overtuigen toch deze versie te kopen?

CorsairK70Core-a3.png


CORE: een goede keuze?​

De denkpiste voor dit specifieke model is eigenlijk heel simpel, en daardoor ook heel duidelijk: alles wat je nodig hebt, niets wat overbodig is. Maar dat is een mes dat aan twee kanten kan snijden. Wat de ene persoon nodig acht, is voor de andere misschien overbodig, en omgekeerd. We beginnen alvast met twee belangrijke punten: de prijs en de vormfactor. Een aanvaardbare prijs dus voor een full-size mechanisch keyboard. Met een richtprijs van 99 euro heb je op de markt van dit type toestellen misschien een iets lagere instapprijs, maar helemaal budgetvriendelijk lijkt het toch niet, althans op het eerste zicht.

Alles wat je nodig hebt, niets wat overbodig is


Toch is dit een mooie prijs, want er komen nog wel wat pluspunten aan bod. Zo hebben ze de fysieke grootte toch zo compact mogelijk gehouden. Er zijn dus geen overbodige randen rond de layout, waardoor er geen onnodige plaatsverlies is op je bureau. Ikzelf twijfelde al langer om een zogenaamd 75% toetsenbord aan te schaffen om wat plaats te besparen, maar dan verlies je een deel van de toetsen. De keuze voor een 100% versie past dus perfect binnen hun filosofie en ook binnen de mijne.


De technische details​

Eerst gaan we eens kijken aan de hand van de technische specificaties welke keuzes er gemaakt zijn. Werd er ergens op bespaard of namen ze toch eens een verkeerde beslissing? Er zijn wel een paar zaken die er uitspringen, waarbij het een al een logischere keuze is dan het andere. Mijn eerste en tevens grootste minpunt: geen verwijderbare usb-kabel. Iets wat ik algemeen graag zie en wat de levensduur van een toestel ten goede kan komen. Toegegeven, het is een stevige kabel, dus ik verwacht hier geen problemen mee. Net zoals mijn vorig Corsair-toetsenbord trouwens, dat na tien jaar trouwe dienst nog steeds perfect werkte. Zoek ook niet naar een polssteun in deze review, dat zat er bij mijn versie niet in, maar er is wel een versie te koop met steun. Het gebruik ervan is iets waar sommige mensen bij zweren, maar tijdens mijn testen was dit voor mij geen storende factor.

De behuizing bestaat ook niet volledig uit aluminium, maar de onderzijde is van een hard en stevig plastic. Dat komt niet alleen het gewicht ten goede, maar ook de prijs. Verder werden er wel twee lagen aan geluiddempend materiaal voorzien, zodat geluidsoverlast beperkt wordt tijdens het gebruik. Corsair heeft ook nieuwe switches ontwikkeld, de MLX Red, die hier hun eerste intrede doen. Deze zijn lineair, met een volledig transparante behuizing waardoor de RGB in volle glorie doorgelaten wordt. Deze switches voelen echt goed aan, met een gelijkaardig gevoel als originele Cherry MX Red switches. Het dempend materiaal toont vooral hierbij zijn nut, al is bijvoorbeeld de K70 MK.2 Low Profile versie net iets stiller.


En nu het functionele aspect​

Onderaan zijn er twee uitklapbare voetjes voorzien om het toetsenbord wat hoger te tillen. Geen speciale standjes dus, gewoon twee stevige exemplaren, die ook ingeklapt mooi ingewerkt zijn. Uiteraard is deze CORE editie een keyboard met full key rollover en volledig anti-ghosting, op dat vlak zijn er dus geen toegevingen gebeurd. Alle toetsaanslagen worden correct geregistreerd, dit werd dan ook professioneel getest door pianogewijs over de toetsen te rollen. Of dat al dan niet met mijn hoofd was laat ik even in het midden …

Doordachte en voor mij ook de juiste keuzes.


Je hebt de mogelijkheid om tot vijf profielen in te stellen, die op het toetsenbord zelf bijgehouden worden. Standaard zijn dit vijf verschillende lichteffecten, om ze aan te passen moet je deze instellen via de Corsair iCUE software. Rechts bovenaan vinden we een draaiknop terug die verschillende functies heeft. De eerste functie is de standaard volumecontrole, waarbij het draaien het volume bepaalt en het induwen voor het uit- of aanzetten van het geluid. Maar via de Fn + F12 combinatie kan je de andere functies activeren, zoals de sterkte van belichting aanpassen, horizontaal scrollen, verticaal scrollen en inzoomen. Je kan zelf kiezen welke er mogelijk zijn en ook een specifieke kleur toewijzen aan elke functie. De F12 knop zal ook oplichten in die kleur van zodra je de Fn knop induwt. Handig!


De kracht van de CORE​

Typisch gebruik ik steeds een drietal profielen: de eerste is een neutrale versie met een minimum aan belichting of met een neutrale witte kleur. Met andere woorden perfect geschikt voor kantoorwerk dus. Dan een tweede profiel om te gamen, met de nodige belichting maar zonder al te veel afleiding of bewegende patronen, en tenslotte een derde profiel met een kleurenmodus naar keuze, voor tijdens normaal gebruik. Maar door de uiterst handige Fn-toets en bijhorende software mogelijkheden heb ik de volledige vijf profielen ingesteld, om te kijken wat allemaal mogelijk was. Hoe meer en hoe langer ik met de mogelijkheden speelde, des te meer mogelijkheden ik zag.

Wat maakt hier het verschil? Via de software kan je het koppeling met de Fn-toets naar een hoger niveau tillen. Een klein voorbeeld: in mijn game-profiel heb ik de S-toets aan Steam gekoppeld, maar in mijn kantoorprofiel aan Spotify. Van zodra je de FN-toets induwt, gaat de verlichting uit en worden enkel de ingestelde toetsen opgelicht. Zeer handig om te onthouden hoe elk profiel is ingesteld. Ook veel handiger dan vast toegewezen macro-toetsen, waarbij je niet meer weet wat voor welk doeleinde was ingesteld. En in dit voorbeeld gebruik ik enkel programma’s om in te stellen, zo zijn er nog vele andere mogelijkheden zoals toetsencombinaties, ingebouwde Windows-functies en nog andere leuke toepassingen. Ideaal om bijvoorbeeld een Photoshop-profiel in te stellen of voor andere gespecialiseerde software.

Conclusie

Door de compacte behuizing, maar met toch een volledige layout, is dit voor mij een ideaal toetsenbord. Ik wou ook geen compromis zoeken en een kleinere indeling gebruiken om zo wat plaats te besparen op mijn bureau. De eigen switches van Corsair hebben een aangenaam gevoel om te typen, en het geluiddempend materiaal zorgt voor wat minder overlast, maar het blijft wel redelijk hoorbaar. Uiterst stil is het niet maar scheelt wel tegenover de standaard MX Red switches. Via de multifunctionele draaiknop zijn er verschillende functies beschikbaar, zonder plaatsverlies. Je gebruikt dit vooral voor het volume te regelen, maar de belichting snel aanpassen is bijvoorbeeld voor mij ook al handig geweest. De kracht zit hem vooral in het goede gebruik van de Fn-toets, waar ik meestal wat sceptisch tegenover ben, maar het wordt naar een hoger niveau getild door het gebruik van de belichting om zo de ingestelde functies aan te tonen. Als je dat logisch opbouwt is het gemakkelijk om te onthouden wat waarvoor dient. De Corsair K70 CORE is kortom een dikke aanrader, waarbij de juiste keuzes gemaakt zijn om zo tot een compact toetsenbord met een aanvaardbare prijs te komen. Het is voor mij de juiste combinatie tussen het functionele en technische aspect, zonder in te boeten op kwaliteit.

Pro

  • Slimme keuzes
  • Compact
  • Veel functionaliteiten

Con

  • Vaste usb-kabel
  • Ondanks geluiddempend materiaal niet echt stil
9

Over

Beschikbaar vanaf

10 oktober 2023

Fabrikant

  1. Corsair
 
Terug
Bovenaan