Seriereview: Hazbin Hotel

Staat u soms stil wat er met uw onsterfelijke ziel zal gebeuren eens u het tijdelijke met het eeuwige zal inwisselen? Zelfs wie overtuigd is van niets meer dan een close encounter met wormen, zal ooit de vraag krijgen ‘Ja, maar wat áls?’ We hebben uiteindelijk ons verplicht nummertje christendom te danken aan een ‘oei, wat als’- sterfbedmoment van een keizer. Hemel, hel en alles daartussen zijn al duizend jaar een dankbare bron voor verhalen en verschijningen allerhande. Hoopgevend of schrikwekkend, een beetje van beide. Profaan en toch een beetje schattig? Dat … is nieuw.

Sinds 19 januari kan je op Prime inchecken bij het Hazbin Hotel. Vanaf 2 februari staat het volledige eerste seizoen online en nog voor de première was een tweede seizoen al besteld.

90

I haven’t been this entertained since the stock market crash of 1929

Toen MTV nog muziek speelde - lang, heel lang, omg zo lang geleden - kreeg het publiek later op de avond Beavis and Butt-head en nadien Daria voorgeschoteld. Schamper soms afgedaan als tekenfilms voor volwassenen, maar wie wat dieper keek, zag toch ook vaak rake sociale commentaren en goed geschreven materiaal. Beide reeksen zijn nu nog net zo goed te bekijken en krijgen zelfs elk jaar nog legio nieuwe fans. En dankzij YouTube is er nu ook een platform (je kan het vinden tussen de zeventien unskippable advertenties) waar animatoren allerhande hun projecten uitwerken. Daar zit soms fantastisch spul bij en heel soms valt dat ook op bij iemand die écht iets kan betekenen (buiten het duimpje en de hart-emoji’s).

Vivienne Medrano werd gebeten door het animatiebeest toen ze als kind Bambi zag. Ze ging naar de New York School of Visual Arts en begon in 2012 haar YT-kanaal Vivziepop. Door het in de prijzen vallen van haar animatiewerk en een samenwerking met Kesha (toen nog Ke$ha) werd Medrano bekender en groeide Vivziepop tot het maar liefst negen miljoen abonnees had en meer dan één punt zeven miljard views (ik schrijf het voluit voor vol effect). Haar grootste succes zit in haar twee animatiereeksen die zich afspelen in de hel (letterlijk, het is niet jouw kantoorbaan): Helluva Boss en Hazbin Hotel. Vivienne Medrano richtte haar eigen studio op, SpindleHorse Toons, die instaat voor vaak knotsgekke output.

IMG_1119.jpeg

Oh my god … my drugs

Voor u Hazbin Hotel opzet: kinderen de kamer uit. Iedereen die ietwat gevoeliger is qua ingesteldheid: de kamer uit. We dalen neder in de Hel. En what the hell … Alles draait om Charlotte ‘Charlie’ Morningstar, de prinses van de Hel. Letterlijk. Charlie is de dochter van Lucifer en Lilith. Ze is echter ook een onverbeterlijke optimist, vaak zingend en dansend terug te vinden. Samen met haar vriendin Vaggie (met de harde ‘g’ maar, ja, het is weinig subtiel wel wat u denkt) heeft ze een oud hotel op de kop getikt en een plan opgevat. Waar de Hel is, is ook een Hemel. Elk jaar komen uit de Hemel hordes engelen de zondaars van de Hel permanent doden. Effectief ‘ontzielen’, *poef* finito. In het Happy Hotel (Charlie’s originele naam) wil zij zondaars tot bekering brengen. Ze wil aantonen dat ze wel degelijk goede keuzes kunnen maken en hun verlossing kunnen verdienen. Helaas zijn zondaars weinig in om hun schijnbaar hopeloze staat te veranderen en speelt de Hemel het ook niet hemels (h)eerlijk. Er wacht Charlotte en Vaggie een - soms letterlijke - monstertaak.

Helaas zijn zondaars weinig in om hun schijnbaar hopeloze staat te veranderen.


Hazbin Hotel is compleet OTT op de best mogelijke manier. Elke aflevering brengt zelfs twee muzikale nummers en die zijn kwalitatief steeds weer erg sterk (rekening houdende met het format waarbinnen ze moeten passen). Ik wil de persoon horen die zich niet aangesproken voelt door ‘Loser’. De stemmencast is ook indrukwekkend: Erika Henningsen (Charlie) verdiende al strepen op Broadway (Mean Girls: The Musical, Les Misérables), Stephanie Beatriz (Vaggie) kennen we als Rosa in Brooklyn 99, maar ook als Mirabel uit Encanto. Het koppel krijgt hulp - al is ‘hulp’ in de Hel een zeer … interessant begrip - van Alastor, de Radio Demon aka één van de machtigste wezens in de hel, een stem van Amir Talai (American Dad, Family Guy) en Husk (Keith David, Krapopolis, Amphibia). Husk maakte ooit een deal voor hulp van Alastor en is sindsdien verplicht diens orders te volbrengen. Een eerste ‘gast’ die een poging waagt om zijn ziel te herwinnen is Angel Dust (Blake Roman, Blue Bloods, The Broadway Show) een XXX-acteur met een voorkeur voor alles wat verslavend is. Sir Pentious (Alex Brightman, The Blacklist, Helluva Boss) checkt ook in, samen met zijn Egg Boys (denk Minions maar bedacht op Speed). Doe daar nog Nifty bij - we zijn tachtig procent zeker dat ze ongevaarlijk is - plus bezoeken van allerhande vriend én vijand en je hebt een intrigerend zootje ongeregeld.

IMG_1120.jpeg

Buckle up, Buttercups

130 keer wordt er gevloekt in de eerste vier afleveringen van Hazbin Hotel. Dat lijkt op zich redelijk, maar aan afleveringen van ongeveer 22 minuten kan het toch tellen. En het zijn niet enkel simpele ‘F’s’ en ‘B’s’ ook. Het 18+-label is dan ook niet ‘zomaar’. Maar je krijgt er ook heel wat voor in de plaats. Net als Charlie Morningstar heeft Hazbin Hotel erg veel ‘hart’. De personages bevinden zich in de hel en zijn daar ook met reden, maar ze zijn driedimensionaal. Er zit diepte in en waar je zou denken te kijken naar een karikatuur blijkt dat er weldoordachte persoonlijkheden gevormd zijn. Nog voor de reeks ook maar zes afleveringen ver was, kon elk personage van Hazbin Hotel kan al rekenen op de undying trouw van half het internet. Behalve Valentino.

Net als Charlie Morningstar heeft Hazbin Hotel erg veel ‘hart’.


Hazbin Hotel moet je zien om te geloven. Je kan het een beetje bekijken als een vaandeldrager voor een nieuwe stroming aan absurd entertainment die past bij een nieuwe generatie voor wie alles een tik van dat absurde lijkt te hebben. Bij scherpere focus krijg je dan weer heel wat in de plaats. Of je deze nu in één ruk uitkijkt of met mondjesmaat jezelf cadeau doet als special treat, slaap er niet op en pik het mee. You’re never fully dressed without a smile, in dit hotel is die gegarandeerd.

Conclusie

Een pareltje. Knotsgek en helemaal niet geschikt voor gevoeligere zielen, maar voor wie scherpe (stoute) humor en taalhandigheidjes kan waarderen, voor wie muzikale momenten een absolute meerwaarde zijn, voor zij die nu al weten waar ze hun eeuwigheid gaan doorbrengen en nieuwsgierig zijn … Vivienne Medrano en SpindleHorse Toons hebben een flinke portie creatief lef en niks ingeboet tussen pilot en final product. Dat moet aangemoedigd en gekoesterd worden (zoals Sir Pentious!) Ik zei het hierboven al: slaap er niet op en doe jezelf het plezier van in te checken in het Hazbin Hotel. Misschien kan je ziel nog enigszins … gered worden?

Pro

  • Scherpe humor
  • Heel origineel concept
  • Geen enkel saai moment

Con

  • Niet voor gevoelige zielen
9

Over deze serie

Beschikbaar vanaf

19 januari 2024

Genre

  1. Animatie
  2. Komedie
  3. Musical

Speelduur

22 minuten

Regie

Vivienne Medrano

Cast

Stephanie Beatriz, Erika Henningsen, Blake Roman, Keith David, …

Uitgever

Amazon Prime
 
Om de een of andere reden dacht ik dat dit al een paar jaar bestond xD

Edit: Net gezien waarom ik dit dacht, die eerste episode bestaat al sinds 2019.
 
Terug
Bovenaan