Review: Subnautica: Below Zero

Het in 2018 verschenen Subnautica werd goed onthaald, dus kon een vervolg niet uitblijven. Dat bracht ontwikkelaar Unknown Worlds Entertainment voor elkaar met Subnautica: Below Zero. Deze game ligt sinds mei in de winkelrekken, maar ik kon er pas onlangs mee aan de slag. Een beetje vertraging dus, maar laat me nu reeds verklappen dat Subnautica: Below Zero het wachten waard was.

In Subnautica: Below Zero reis je twee jaar na de gebeurtenissen uit de eerste game terug naar oceaanplaneet 4546B om opnieuw op verkenning te gaan. Je kruipt in de huid van een vrouwelijke wetenschapper, Robin Ayou, die op zoek moet gaan naar aanwijzingen van een verdwenen onderzoeksteam. Net zoals in de eerste game ga je in Below Zero op verkenningstocht in verschillende gebieden. De meeste gebieden vind je zoals de voorganger onder water, waarbij je rekening moet houden met het gevaar van ademnood. Je komt al snel zonder zuurstof te zitten, waardoor je onderwatertochtjes van korte duur kunnen zijn. Gelukkig zijn er middelen om dat te overbruggen, waarover later meer.

Subnautica 1.jpg


Bovengrondse verkenning

Nieuw in Subnautica: Below Zero is de toevoeging van bovengronds te verkennen gebieden. Het te verkennen gebied is nu een stuk kleiner dan in de eerste game, maar hier tegenover staat wel dat je nu ook boven het wateroppervlak het een en ander te doen hebt. Hier heb je altijd zuurstof op overschot, maar is de koude een gevaar. Voor je het goed en wel beseft ben je doodgevroren. Je kan daarvoor zelf een koude werend pak fabriceren, maar ook thermale planten kunnen een oplossing bieden. Zij houden namelijk je temperatuur op peil, waardoor je meer tijd hebt om je verkenningstocht te volbrengen. De temperaturen zijn echter niet het enige gevaar op bovengronds gebied. Net als de vele onderwaterwezens, die niet allemaal even liefkozend zijn, vind je ook op de ijsvlakten enkele beesten die wel een hapje wetenschapper lusten.

Subnautica: Below Zero is kleiner maar beter dan z'n voorganger.


Om je bovengronds te verplaatsen, heeft de ontwikkelaar een nieuw voertuig in het leven geroepen: de Snowfox. Het is meteen het eerste landvoertuig in Subnautica: Below Zero, waarmee je door boven het ijs te zweven razendsnel van punt A naar punt B kunt bewegen. Je kunt er ook voor kiezen om alles te voet af te leggen, maar dat gaat natuurlijk een stuk trager en je bent daardoor ook een eenvoudige prooi voor de wilde dieren die de planeet bevolken. Samen met de bovengrondse verkenning van de gebieden gaat het dynamische weer hand in hand. Het is te zeggen dat het weer een grote invloed heeft op de zichtbaarheid. Die gaat namelijk drastisch naar beneden eens er hagel, mist of sneeuw opduikt. Om de zichtbaarheid weer wat op te krikken, kan je je personage wel voorzien van bijvoorbeeld een Flashlight Helmet. Ook de Mineral Detector en de Booster Tank zijn nieuwe voorwerpen. Die laatste gebruik je om sneller voort te bewegen, terwijl je hiervoor in ruil meer zuurstof verbruikt. Helaas blijkt het bovengronds verkennen meer een verplicht nummertje om het verhaal te vervolledigen en vond ik de onderwaterwereld interessanter.

Subnautica 2.jpg


Eten of gegeten worden

Subnautica: Below Zero draait voornamelijk om overleven, al kan de moeilijkheidsgraad wel worden aangepast voor degenen die er niet mee vertrouwd zijn of net meer uitdaging zoeken. In Survival moet je rekening houden met elk aspect, waardoor je te allen tijde je meters voor je gezondheid, honger, dorst, zuurstof en temperatuur in de gaten moet houden. Je verliest in deze modus ook enkele voorwerpen als je doodgaat. Wil je het een stapje moeilijker? Kies dan voor Hardcode Mode. Deze modus is voor de echte durvers: hetzelfde als Survival maar na je dood keer je niet meer terug. Je opgeslagen data wordt hierbij verwijderd. Aan de andere kant heb je Creative Mode. Hierin is zo goed als alles van meters uitgeschakeld, bezit je alle blueprints en heb je geen resources nodig om voorwerpen te maken. Freedom Mode is vergelijkbaar met Survival, al lijd je hierin geen honger en dorst. Voor elk wat wils dus, waarbij ik voor Freedom Mode koos.

Naast het overleven op zich, moet je natuurlijk ook vooruitgang boeken. Dit doe je door bepaalde boven- en ondergrondse gebieden te verkennen, maar ook door het bouwen van een basis en diverse apparaten en voertuigen. Daarvoor heb je resources nodig (behalve in Pussy Creative Mode). Daarbij is het verkennende aspect een belangrijk onderdeel. Door een hoop resources te verzamelen, kan je een aantal zeer belangrijke voorwerpen bouwen. Een grotere zuurstoftank om langer onder water te blijven bijvoorbeeld, al zijn een duikboot of de eerder vermelde Snowfox natuurlijk ook goede ideeën.

De ontwikkelaars hebben ook erg hun best gedaan om van Subnautica: Below Zero een erg mooie game te maken. Subnautica was geen lelijk eendje, maar de opvolger is een mooie zwaan te noemen. Alles ziet er levendig en haarscherp uit. De pop-in waarvan de eerste game last had, verdween in Below Zero als sneeuw voor de zon. Ook op vlak van audio ging Unknown Worlds Entertainment een stapje verder. Zo werden de diverse stemmen overtuigend ingesproken en kan je genieten van toffe deuntjes op de achtergrond. Ook de mysterieuze onderzeese geluiden doen hun duit in het zakje, waardoor je van een erg immersieve ervaring kunt spreken.

Conclusie

Subnautica: Below Zero is op veel vlakken beter dan z'n voorganger. De game is mooier, je kan nu ook bovengronds op verkenning gaan en er zijn meer mogelijkheden. Enkel qua grootte en speelduur moet je inboeten, maar de algehele kwaliteit is ferm naar omhoog gegaan. Zo hebben we het graag!

Pro

  • Héél mooie game
  • Verhaal prominenter aanwezig
  • Heel wat te ontdekken

Con

  • Stuk korter en kleiner dan voorganger
  • Bovengronds niet zo interessant
8

Over

Beschikbaar vanaf

14 mei 2021

Gespeeld op

  1. PlayStation 5

Beschikbaar op

  1. Nintendo Switch
  2. PC
  3. PlayStation 4
  4. PlayStation 5
  5. Xbox One
  6. Xbox Series X|S

Ontwikkelaar

  1. Unknown Worlds Entertainment

Uitgever

  1. Unknown Worlds Entertainment
 
Terug
Bovenaan