Review: Dino Ranch: Ride to the Rescue

Niet enkel Outright Games heeft zich op de lucratieve markt van adaptaties van populaire tekenfilmseries voor kleine kinderen geworpen, ook het Frans Microïds probeert hier voet aan wal te krijgen. Zo brengen ze volgende maand het vervolg uit op De Smurfen: Missie Vileaf, kregen onze blauwe vriendjes onlangs hun eigen kartgame en verscheen er in september ook een nieuw spel rond Inspector Gadget. Vanaf 12 oktober kunnen de kleine gamers onder ons ook aan de slag met Dino Ranch: Ride to the Rescue.

Dino Ranch: Ride to the Rescue is gebaseerd op de populaire Canadese animatiereeks die zich richt op kleuters en in tal van landen te zien is op Disney+, behalve bij ons natuurlijk. Deze serie volgt de family Cassidy die een boerderij uitbaat die ook dienst doet als een toevluchtsoord voor dino's. Centraal in de serie staan de drie geadopteerde kinderen Jon, Min en Miguel, en in Dino Ranch: Ride to the Rescue is het aan hen om de dino-eieren die uit de broedplaats werden gestolen terug te vinden.

dinoranch-screenshots-en-2.jpg

Dino-eitjes rapen​

Net zoals de animatieserie, richt dit spel zich op kleuters en schotelt het dus een opvallend eenvoudige ervaring voor. Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die elk uit een aaneenschakeling van minigames bestaan die aangekleed worden met een kleine gebeurtenis, alsof het een aflevering is van de reeks. Het hoofdstuk eindigt steeds met het vinden van een ei, waarna je een nieuwe dino toevoegt aan je boerderij. De minigames zelf zijn zeer simpel en bestaan bijvoorbeeld uit het volgen van een spoor, een dino wassen of vliegen tussen rotsen. De minigames worden hierbij steeds herhaald, al dan niet in een andere vorm. Zo is er bijvoorbeeld een minigame waarbij je met een soort van kanon moet schieten op het juiste moment, en de ene keer doe je dit om dino's te vangen en een andere keer gebruik je het om een dino te voeden.

Zelfs de minigame om het ei uit te broeden is eigenlijk iedere keer hetzelfde. Deze vormen van herhaling zorgen ervoor dat kleine kinderen het spel snel onder de knie hebben, al zijn sommige minigames misschien niet helemaal afgestemd op hun kunnen. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens de vliegsequenties ook eieren verzamelen, maar was het voor mijn vijfjarige zoon soms te moeilijk om op tijd in te schatten wanneer hij naar boven of beneden moest vliegen omdat de dino traag is. Hierdoor kon hij niet alle eieren verzamelen, wat soms enige frustratie opwekte. Maar verder zijn de meeste minigames zeer eenvoudig voor hen, zeker gezien ze vaak wat weghebben van wat je in mobiele games ziet. Naar mijn gevoel heeft Dino Ranch: Ride to the Rescue eigenlijk net iets teveel weg van een game die eigenlijk voor smartphones lijkt ontwikkeld te zijn.


No hablo neerlandés

Naast de mingames kan je ook op de boerderij rondrijden, maar veel stelt dit helaas niet voor en je kan eigenlijk enkel naar links of rechts rijden. Je kan hier wel kiezen om de minigames opnieuw te spelen, maar verder ligt de focus eigenlijk op het voltooien van de hoofdstukken. Er is trouwens maar één savegame beschikbaar, wat wil zeggen dat als je meer dan één kind hebt die dit spel willen spelen, zij hun vooruitgang moeten delen als ze op dezelfde account spelen. Je hebt immers enkel de mogelijkheid om verder te spelen of een reset te doen van de vooruitgang in het avontuur. Een ander groot nadeel is dat er geen Nederlandstalige voice-over is, zeker gezien dit spel zich richt op kleuters. Er is wel een Nederlandse ondertiteling, maar daar zijn kinderen binnen de doelgroep van dit spel uiteraard weinig mee. Zeker gezien je enkel de vader hoort die de avonturen "vertelt", is het spijtig dat er geen acteur werd ingehuurd om een Nederlandse voice-over te voorzien.

Tenzij je als ouders steeds uitlegt wat er gebeurt, zal je kind het verhaal helaas wat missen. Maar zelfs zonder dit verhaal zal je kleintje heel wat plezier beleven aan dit spel. Ze krijgen immers de kans om op dino's te rijden, met hen te vliegen of dino-eieren uit te broeden. Over het algemeen is de besturing ook ideaal voor hen en hoeven zij niet te vrezen dat er iets fout kan lopen tijdens de minigames. De stijl van het spel lijkt ook helemaal in lijn te zijn met de animatieserie, dus als je kind toch bekend is met de reeks zal het zich waarschijnlijk helemaal thuisvoelen in Dino Ranch: Ride to the Rescue.

Conclusie

Dino Ranch: Ride to the Rescue is een game die zich richt op de allerkleinste gamers en over het algemeen zeer goed is afgestemd op zijn leeftijdscategorie. Het spel begaat wel enkele hoofdzonden door geen Nederlandstalige voice-overs te voorzien en doordat de ervaring teveel weg heeft van een mobiele game. Gelukkig bederft dit niet al te zeer de pret.

Pro

  • Zeer toegankelijk voor kleine kinderen
  • Schattige dino's

Con

  • Voelt aan als een mobile game
  • Geen Nederlandstalige voice-overs
  • Weinig variatie in de minigames
6

Over

Beschikbaar vanaf

12 oktober 2023

Gespeeld op

  1. Nintendo Switch

Beschikbaar op

  1. Nintendo Switch

Genre

  1. Adventure

Ontwikkelaar

  1. Redox Interactive

Uitgever

  1. Microids
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan