Review: Master Detective Archives: RAIN CODE

Een stad waar het permanent regent, veel neonlichten in het straatbeeld, een megacorporatie die de stad in haar greep houdt, een detective met geheugenverlies en een hele reeks gruwelijke moorden. Het klinkt als een intrigerende premisse van een tech noir-verhaal, maar Too Kyo Games en Spike Chunsoft hadden duidelijk iets anders voor ogen en gooiten er een stevige scheut extravaganza bovenop. Van de bedenkers van de Danganronpa-reeks en World's End Club had ik niets anders verwacht eigenlijk.

Master Detective Archives: RAIN CODE is inderdaad de nieuwste creatie van de breinen achter de cultreeks Danganronpa, waaronder scenarioschrijver Kazutaka Kodaka, character designer Rui Komatsuzaki, en componist Masafumi Takada, wiens muziek ook te horen is in verschillende games van Suda51. Zelf omschrijven ze hun spel als een lucid-noir detective-avonturengame. Wat dit precies inhoudt en of het de moeite loont om dit spel te spelen, kan je in deze review ontdekken.

NSwitch_MasterDetectiveArchivesRainCode_03.jpg

A Boy and His Ghost​

Het spel speelt zich hoofdzakelijk af in Kanai Ward, een stad afgezonderd van de rest van de wereld en gecontroleerd door de Amaterasu Corporation. Als speler kruip je in de huid van Yuma, een detective in spé bij de World Detective Organisation (WDO). Al is er een klein probleempje: hij is zijn geheugen kwijt omdat hij een pact heeft gesloten met een doodsgod genaamd Shinigami, die alleen hij kan zien en zich in eerste instantie manifesteert als een soort geest. Net hij wordt naar Kanai Ward gestuurd samen met enkele andere detectives, al is de Amaterasu Corporation niet zo happig op de aanwezigheid van detectives van de WDO. Maar jullie worden natuurlijk niet zonder reden naar Kanai Ward gestuurd en alles draait rond "Kanai Ward's Ultimate Secret" dat mogelijks gerelateerd is aan een "Great Global Mystery". Lekker vaag hé! Maar dit is de reden die onze detectives krijgen en samen met hen ontdekken hoe de vork aan de steel zit is de grootste drijfveer in het verhaal natuurlijk.

Hoewel Master Detective Archives: RAIN CODE in grote mate nog steeds een visual novel is, wordt het verhaal hier op een sfeervolle manier gepresenteerd via meer traditionele cutscenes in plaats van met behulp van 2D-portretten tegenover statische achtergronden. Daarnaast kan je ook vrij rondlopen in de stad zelf, die onderverdeeld is in een aantal districten. Hierbij zal je ook collectibles kunnen verzamelen doorheen de stad en zijmissies aanvaarden in de vorm van Requests van de inwoners van de stad, al zijn dit vaak weer banale fetchquests. Daarnaast is er ook een licht RPG-element aanwezig waarbij je Detective Points verzamelt, in plaats van XP, om je Detective Rank te doen stijgen en je bepaalde skills kan vrijspelen en toewijzen aan Yuma. Hierdoor voelt het spel vaak aan als een avonturenspel met een semi-open wereld, al heeft het spel op zich meer gemeen met Danganronpa, Ace Attorney of A.I.: Somnium Files.


Speurneuzerij​

Vergis je met andere woorden niet: elk hoofdstuk bestaat uit een op te lossen zaak en de gameplay draait vooral rond het verzamelen van bewijsmateriaal en logische deductie om de puzzelstukken in elkaar te laten passen. Er wordt dus niet gevochten in dit spel en veel ruimte voor exploratie is er ook niet. Het oplossen van een zaak is opgedeeld in drie delen. In de Investigation-fase onderzoek je de plaats van de moord en zoek je naar aanwijzingen (Solution Keys). Hierbij krijg je de hulp van je mede-detectiven en zij beschikken over paranormale gaven genaamd Forte en jouw gave is dat je de Forte van iemand anders kan "lenen" door hun hand vast te houden. Vervolgens daal je af naar het Mystery Labyrinth, een dimensie die Shinigami oproept en waar je het moordmysterie probeert op te lossen.

De ster van de show is toch wel je krankzinnige sidekick Shinigami.


Dit gebeurt op de meest geschifte manier die je je maar kan inbeelden, met onder andere Reasoning Death Matches waarbij je stellingen van Mystery Phantoms moet ontwijken of weerleggen met de juiste Solution Key, maar ook andere minigames en zelfs quicktime-events. Tot slot is er de Deduction Denouement-fase waarbij je alle puzzelstukjes in elkaar probeert te passen in een soort van stripverhaalachtige sequentie. Het is vooral in het Mystery Labyrinth dat het er redelijk waanzinnig aantoe gaat in dit spel, maar zelfs daarbuiten is de ster van de show toch wel je krankzinnige sidekick Shinigami. Haar gevatte en vaak seksueel getinte opmerkingen zorgen voor het nodige gegniffel, maar in het labyrint verandert ze in een duivelse deerne die Solution Keys uitbraakt in de vorm van glitter, je keel opensnijdt met een zeis om hints tevoorschijn te toveren of verandert in een reusachtige GOD Shinigame om de laatste defensie van de beschuldigde letterlijk te bestormen.

NSwitch_MasterDetectiveArchivesRainCode_09.jpg

De gebreken neem je er voor lief bij​

Hoewel ik in het algemeen best lovend ben over Master Detective Archives: RAIN CODE, laat het spel op enkele vlakken toch wat kleine steekjes vallen. Omdat elk hoofdstuk een aparte zaak belicht, komt bijvoorbeeld het overkoepelende verhaal onvoldoende uit de verf en voelt het wat als een gemiste kans aan. In elk hoofdstuk doe je bovendien beroep op slechts één andere detective van de WDO en hierdoor blijven de zijpersonages helaas ook wat onderbelicht. Verder kon ik ook niet anders doen dan fronsen bij het zien van de namen van veel van de personages. Zij luisteren naar klinkende namen zoals Desuhiko Thunderbolt, Swank Catsonell, Dominic Fulltank of Martina Electro. Zelfs het hoofdpersonage zijn volledige naam is Yuma Kokohead. Deze namen lijken zo uit een bizarre random name generator gespuwd te zijn.

Verder is het spel ook stilistisch opmerkelijk. In eerste instantie zou je kunnen denken dat dit spel zich ook richt op kinderen, maar niets is minder waar. Het gaat er vaak redelijk morbide aan toe en het spel bevat een stevige dosis fanservice, waardoor het niet moet onderdoen voor de spellen van bijvoorbeeld Compile Heart of Tamsoft. Dankzij de Nintendo Switch kan je bovendien van het spel genieten in al zijn ongecensureerde glorie, al vond ik het wel vreemd dat bijvoorbeeld bloed dan als fluoroze werd weergegeven. De Switch als platformkeuze impliceert helaas ook dat het spel te lijden heeft onder een lagere resolutie, heel wat pop-in, frequente laadtijden en sporadische frame drops. Andere elementen waar ik mij ook aan stoorde, waren de gebrekkige lip syncing en het feit dat je bijvoorbeeld simpelweg door andere personages loopt als je rondloopt in de stad. Gelukkig vergeet je deze technische beperkingen snel door de knappe visuele stijl van dit bijzondere spel.

Conclusie

Met Master Detective Archives: RAIN CODE nemen de bedenkers van de Danganronpa-reeks ons mee naar een wereld die even duister als gestoord is en waar je samen met je demonische sidekick tal van boeiende moordmysteries zal oplossen. Het spel is vooral een aanrader voor zij die kunnen genieten van spellen die graag buiten de lijntjes kleuren. Dat het spel enkele (technische) steken laat vallen, moet je er wel voor lief bijnemen.

Pro

  • Boeiende moordmysteries
  • Geschift sfeertje
  • Stijlvolle graphics
  • Je sidekick Shinigami

Con

  • Technische mankementen
  • Zijmissies niet interessant
  • Hoofdverhaal en zijpersonages konden wat extra aandacht gebruiken
8

Over

Beschikbaar vanaf

30 juni 2023

Gespeeld op

  1. Nintendo Switch

Beschikbaar op

  1. Nintendo Switch

Genre

  1. Adventure

Ontwikkelaar

  1. Too Kyo Games

Uitgever

  1. Spike Chunsoft
 
Terug
Bovenaan