Het Xi-tijdperk van China (a.k.a.: het Chinatopic)


300 miljard US$ schulden, 1,3 miljoen appartementen momenteel nog op te leveren. Meer als een miljoen werkenemers. Als deze kanjer valt, ben ik wel benieuwd naar de reactie van Xi.

Chinese centrale bank heeft al in 2018 gecommuniceerd dat Evergrande een systeemrisico met zich meedraagt.
In October 2020 hebben ze nog op al hun te koop staande appartementen een korting van 30% gegeven, om verkoop te pushen.
In November 2020 IPO in Hong Kong waar ze 1,8 miljard ophalen. Aandeelprijs dit jaar is echter met 80% gezakt.

Ondertussen betalen ze zelfs de interestbetalingen op hun uitstaande schuld niet meer... laat staan de schulden zelf.
Ronduit crimineel. Die CEO hangt.
Aangezien de beurzen overal ter wereld nu aan het dalen zijn door deze case, voor diegenen die interesse hebben wat extra context:
vanaf minuut 4

Vroeger toen ik de sneltrein nam in China ook enorm veel appartementsblokken gezien, 30 40 verdiepingen hoog voor letterlijk 100-en kilometers.
Maar als ik die trein 's nachts nam, zag ik in bijna geen enkel appartement verlichting. Die stonden gewoon leeg en dienden alleen maar ter investering.
Omdat de aanleiding ervan een anti-Chinese militaire coalitie is?
De aanleiding inderdaad, maar dit is nu toch wel eerder een westers intern conflict.
 
Ons land en heel Europa moet afstand nemen van de VS/VK/Australie. Hun belangen zijn niet de onze. Ik geloof niet in een westerse coalitie. Ik geloof in een Europese vastelandscoalitie.
Als je dit doortrekt, zou je kunnen stellen dat het geografisch gezien logischer is om een "Eurazische" alliantie te versterken. Ik denk dat het te laat is om zonder China te kunnen, dus een wereld-vs-China scenario lijkt mij een leuke denkoefening, maar niet meer dan dat. Dan ben ik eerder benieuwd wat we via sturing en invloed richting China (en andere Aziatische landen) zouden kunnen verwezenlijken.
 
Niets, dat hebben de laatste 30 jaar bewezen. Het lijkt me naïef om te geloven dat we met onze paar honderd miljoen Europeanen nog nuttige invloed op China kunnen hebben. We kunnen beter proberen om de schade te beperken en wat euronationalistischer worden.
 
Als je dit doortrekt, zou je kunnen stellen dat het geografisch gezien logischer is om een "Eurazische" alliantie te versterken. Ik denk dat het te laat is om zonder China te kunnen, dus een wereld-vs-China scenario lijkt mij een leuke denkoefening, maar niet meer dan dat. Dan ben ik eerder benieuwd wat we via sturing en invloed richting China (en andere Aziatische landen) zouden kunnen verwezenlijken.
Ik geloof in multipolariteit. Het unipolaire idee dat je de Westerse liberale democratie over de ganse wereld kan verspreiden, implementeren en doordrukken is gevaarlijk en ontwrichtend. Eurasianisme is trouwens een bestaande ideologie, aanvankelijk meer dan een eeuw geleden ontstaan en nu door Alexander Dugin belichaamd in neo-Eurasianisme.
 
Ik geloof in multipolariteit. Het unipolaire idee dat je de Westerse liberale democratie over de ganse wereld kan verspreiden, implementeren en doordrukken is gevaarlijk en ontwrichtend. Eurasianisme is trouwens een bestaande ideologie, aanvankelijk meer dan een eeuw geleden ontstaan en nu door Alexander Dugin belichaamd in neo-Eurasianisme.
Was niet de bedoeling om aan te sturen op het dwangmatig verspreiden van "onze democratie". Wel een bilaterale aanpak waar waar we beiden beter van worden of op z'n minst een relatief stabiele en voorspelbare relatie bekomen. Neo-Eurasianisme impliceert het betrekken van Rusland in dit verhaal? Geen idee of dit met de huidige staat van Rusland een heel goed idee zou zijn (maar dat is misschien een andere discussie).
 
Idealiter werk je als wereld tezamen, maar ik denk niet dat we Amerika anders moeten behandelen dan China, want alles dat China verkeerd doet, doet Amerika ook verkeerd. Ze hebben allebei hun "fouten". Je kan China bekritiseren voor het overtreden van mensenrechten en hun autoritaire samenleving, maar Amerika is op dat vlak eigenlijk niet veel beter. In Texas en zuidelijke staten heb je die abortusonzin. Veel staten/gemeenschappen zijn nog altijd enorm religieus en hyper sociaalconservatief gericht. Telefonen worden ook allemaal afgeluisterd (zelfs het buitenland wordt afgeluisterd via de NSA praktijken). Men heeft allebei hun geheimen (Area 51 voor Amerika, China dat niet meewerkt aan covid-onderzoek). En ja kinderen zijn er ook niet zo vrij (in China mogen ze maar 3 uur in de week gamen, maar in Amerika zijn er dan weer andere plichten).

Imperialistisch gezien zal China profiteren dat wij laks zijn tov hun handel, maar anderzijds stikt het hier ook allemaal van de Amerikaanse bedrijven, en pushen zij hun economische motieven ook vooruit. Als Europa met Iran wil samenwerken, mogen wij dat plots niet, en bepaalt Amerika hoe wij moeten handelen. Amerika is qua imperalisme zelfs ronduit agressief, waarbij China passief-agressief is, en vooral binnen hun eigen gebied.

Qua Rusland ja... moeten we ze erbij betrekken. Tja, we hebben ook Hongarije in de EU. Ik weet dat ze niet al onze waardes delen, maar bepaalde Europese lidstaten zijn ook niet zo democratisch als je het zou willen, of zijn qua politiek erg entrenched. En dat Amerika een westerse cultuur heeft, en China en Rusland niet, lijkt mij ook niet volledig meer te kloppen.

Rusland is heel gelijkaardig met Oost-Europa qua cultuur. Dus dan zou Oost-Europa geen westelijke cultuur hebben. Voor het communisme daar, was er bewondering vanuit de Russissche elite voor het westen, omdat zij toen een meer agrarische samenleving hadden. De communisten hebben in hun modernisering van de USSR ook veel van het westen overgenomen, en van westerse socialistische denkers (initieel). De USSR was zelfs de eerste dat abortus legaliseerde, vooraleer Stalin dat zou terugdraaien. Na Stalin's dood werd Stalin's wet wederom teruggedraaid. Maar in bepaalde voormalige Oost-Europese landen waren er strenge abortuswetgevingen (denk aan Ceaucescu in Roemenië, wellicht de hardste communist van de jaren '80 in de "Tweede wereld").

Persoonlijk heb ik het gevoel dat ik meer gemeen heb met een gemiddelde Chinees of gemiddelde Rus dan met een gemiddelde Amerikaan, vandaag. Op de taal na, zou ik mij meer thuisvoelen in Moskou dan in The South (zeker buiten de steden). Al is St. Petersburg wellicht nog iets meer Europeser gericht, door diens geschiedenis. Net zoals Istanboel (en de toeristische regio's ook verdraagzamer is dan de rest v. Turkije. Al hangt het soms van district af tot district.

In bepaalde gebieden van Brussel zou ik wellicht het gevoel hebben dat ik een toerist ben in het buitenland.

Puntje bij puntje... ik denk gewoon dat we moeten inzetten op Europa-centrisme, en zelf bij de punten waar dit nodig is ons kunnen aansluiten met wie we meest akkoord gaan. Of dat nu Rusland, China of Amerika is. Maar de tijden dat we de sidekick/slaaf van Amerika zijn, moeten toch gedaan zijn. Hun belangen zijn niet de onze, en dat is meer dan duidelijk. En de wereld in Amerika verandert zo snel, dat ik het gevoel heb dat Europa en Amerika minder gemeen hebben dan ooit voorheen het geval was.

We hebben onze eigen belangen, en we moeten die verdedigen. Al moeten we ons eerder gedragen als een regionale macht, dan als een supermacht.


En ik weet dat het altijd de Communistische Partij van China of Poetin is die aan de macht blijven, maar laat ons eerlijk zijn. Het is niet dat iemand waarvan men niet wilt dat die aan de macht komt... ook aan de macht zal komen in Amerika. Het is altijd een Democraat of een Republikein. De rest wordt doodgezwegen. Trump is aan de macht gekomen, deels omdat hij concessies maakte toen tov de elites, en omdat hij kon inspelen op dat gevoel dat heerste bij de Amerikanen (van onrecht en als 'outsider'). Maar zozeer buiten wat vuile mannenpraat, heeft hij toch niet echt geregeerd als een outsider. Ik zie amper een verschil tussen Biden's Amerika en Trump's Amerika, en toch zijn mensen daar zo gepassioneerd over pro-Trump/anti-Biden en anti-Trump/pro-Biden. Dat begrijp ik niet, want ze zijn allebei even ziek uit hetzelfde laken. Ik zie amper een verschil tussen hoe die twee regeren, buiten hun communicatie (die bij Trump meer verdeeld en politiek incorrect was).

Amerika is meer een oligarchie dan een democratie. En China is dat eigenlijk ook. Alleen is de illusie aanwezig dat je daar kan gaan stemmen (maar dat is in Rusland ook het geval). In principe kan je daar ook gaan stemmen, ook al heeft dat niet veel zin. Maar in Amerika heeft in 90% v/d gevallen ook geen zin, want de meeste zitjes in senaat & huis zijn veilig voor een partij. En in open races wordt wat gestuurd wie de kandidaat moet zijn en de backing krijgt v/d elites. In een presidentiele race heeft je stem niet veel zin, en zeker in de grotere staten of de safe states.

Hoe dan ook, de buitenlandse politiek v/d Republikeinen en Democraten is quasi klak dezelfde. Daar heb je geen invloed op. De enige issues waar stemmen nog voor uitmaakt zijn sociale en culturele issues, want daar verschillen de partijen het meest op (behalve een paar dingen zoals immigratie dan, hoewel de ene partij zal doen alsof ze pro-immigratie zijn, maar het totaal niet zijn).
 
Laatst bewerkt:
Deze lijken alleszins echt te zijn:

Meer dan 50 Chinese legervliegtuigen dringen luchtruim van Taiwan binnen

De toenemende agressie in de realiteit. Hong Kong hebben ze al onder de knoet, dit is hun volgende doelwit. Er vaart momenteel ook een Brits vliegdekschip in de Zuid-Chinese Zee die de spanning nog kan opdrijven. Die werd al 2 keer aangemaand door de Chinese autoriteiten om van koers te wijzigen, wat de Britten uiteraard niet doen gezien het internationaal zeerecht.
 
Deze lijken alleszins echt te zijn:

Meer dan 50 Chinese legervliegtuigen dringen luchtruim van Taiwan binnen

De toenemende agressie in de realiteit. Hong Kong hebben ze al onder de knoet, dit is hun volgende doelwit. Er vaart momenteel ook een Brits vliegdekschip in de Zuid-Chinese Zee die de spanning nog kan opdrijven. Die werd al 2 keer aangemaand door de Chinese autoriteiten om van koers te wijzigen, wat de Britten uiteraard niet doen gezien het internationaal zeerecht.
Eerder is een Duits fregat de toegang ontzegd om aan te meren in de haven van Shangai. China is de kantjes er af aan het lopen. Het weet wel dat de VS geen vloot naar Taiwan gaat sturen, mocht Peking tot een invasie beslissen. Een gezonken vliegdekschip is een reële mogelijkheid, want China mag dan geen force projection uitvoeren op een schaal zoals de VS dat kan, de Straat van Taiwan is een thuismatch. Genoeg artillerie, raketten en luchtmachtbasissen nabij om de Amerikanen aan te vallen. Maar Taiwan is bereid om te vechten en dat kan kostelijk worden. Dus dan wordt het intimideren en stilaan de greep op Taiwan verstevigen tot Taipei een knieval doet. Ligt net iets anders dan Hong Kong, wat de facto een interne aangelegenheid was.
 

Interessant artikel. Schetst de toegenomen agressiviteit van China (zowel intern als extern gericht) als het gevolg van een aankomende terugval van Chinese macht door de veranderende demografische, economische en politieke situatie, initieel veroorzaakt door hun sterke groei tijdens de vorige decennia. En trekt de conclusie dat dit enkel nog maar zal toenemen in de aankomende decennia.

Het artikel vergelijkt de toestand van China met de situatie van Duitsland en Japan voor de oorlogen van 1914 en 1937 respectievelijk. Parallellen met historisch vergelijkbare situaties kan je niet altijd zomaar doortrekken natuurlijk maar je ziet toch duidelijk een gelijkaardige evolutie zich voltrekken (toegenomen agressiviteit tov Taiwan bv).

Iemand met wat diepere kennis van China of geschiedenis van de 20e eeuw in het algemeen die hier wat kanttekeningen kan bijmaken?
 

Interessant artikel. Schetst de toegenomen agressiviteit van China (zowel intern als extern gericht) als het gevolg van een aankomende terugval van Chinese macht door de veranderende demografische, economische en politieke situatie, initieel veroorzaakt door hun sterke groei tijdens de vorige decennia. En trekt de conclusie dat dit enkel nog maar zal toenemen in de aankomende decennia.

Het artikel vergelijkt de toestand van China met de situatie van Duitsland en Japan voor de oorlogen van 1914 en 1937 respectievelijk. Parallellen met historisch vergelijkbare situaties kan je niet altijd zomaar doortrekken natuurlijk maar je ziet toch duidelijk een gelijkaardige evolutie zich voltrekken (toegenomen agressiviteit tov Taiwan bv).

Iemand met wat diepere kennis van China of geschiedenis van de 20e eeuw in het algemeen die hier wat kanttekeningen kan bijmaken?
Zit helaas achter een paywall, dus ik kan het niet helemaal lezen. Ik lees de groei en opkomst van China als een grootmacht als een revanche voor de vernedering die het heeft moeten ondergaan door het Westen in de 19de eeuw. In naam is China communistisch, maar het kent een erg sterke nationalistische drijfveer. Taiwan wordt door tal van Chinezen beschouwd als een afvallig stuk China dat moet worden gedisciplineerd en niet als een apart land.

De geschiedenis leest niet als een zwart-witte transitie van grootmachten. Ook al kent China na de jarenlange groei een terugval, dat betekent niet dat de VS zich terug als leider van de wereld zal ontpoppen en we teruggaan naar een unipolaire wereldorde. Ook Washington trekt zicht terug, ook al is het tot op heden de enige grootmacht die met conventionele middelen overal ter wereld kan toeslaan. Noch Moskou noch Peking hebben die militaire slagkracht, maar ze hebben wel andere strijdmiddelen.

"De noodzaak tot oorlog" was iets wat Duitsland ook erkende: ondanks de schone schijn was haar economie wankel en zou het op termijn genadeloos in elkaar stuiken, dus was een oorlog haast de enige uitweg.
 
Zit helaas achter een paywall, dus ik kan het niet helemaal lezen. Ik lees de groei en opkomst van China als een grootmacht als een revanche voor de vernedering die het heeft moeten ondergaan door het Westen in de 19de eeuw. In naam is China communistisch, maar het kent een erg sterke nationalistische drijfveer. Taiwan wordt door tal van Chinezen beschouwd als een afvallig stuk China dat moet worden gedisciplineerd en niet als een apart land.

De geschiedenis leest niet als een zwart-witte transitie van grootmachten. Ook al kent China na de jarenlange groei een terugval, dat betekent niet dat de VS zich terug als leider van de wereld zal ontpoppen en we teruggaan naar een unipolaire wereldorde. Ook Washington trekt zicht terug, ook al is het tot op heden de enige grootmacht die met conventionele middelen overal ter wereld kan toeslaan. Noch Moskou noch Peking hebben die militaire slagkracht, maar ze hebben wel andere strijdmiddelen.

"De noodzaak tot oorlog" was iets wat Duitsland ook erkende: ondanks de schone schijn was haar economie wankel en zou het op termijn genadeloos in elkaar stuiken, dus was een oorlog haast de enige uitweg.

Normaal heb je op FP één artikel per maand dat je kan lezen zonder een subscription, eventueel eens proberen via incognito-modus ?

Het punt is niet dat China zal terugvallen naar een speler die niets meer te zeggen heeft, de groei gaat nog wel even door, maar dat het steeds moeilijker en kostelijker wordt om te groeien en dat dat leidt tot een agressievere houding op allerlei vlakken. Omdat er een angst ontstaat dat hun window of opportunity aan het sluiten is zullen de handelingen van China steeds driester worden.

Ik denk trouwens ook niet dat de US zich terugtrekt. De 'pivot to Asia' van Obama, werd inderdaad tijdelijk teruggedraaid door Trump, maar wordt momenteel wel verdergezet onder Biden. Het recente AUKUS pact tussen US, UK en Australia is een anti-Chinese alliantie.

Ik weet dat je geen volledige pay-walled artikels mag posten hier maar ik denk dat de conlusie wel kan? (duidelijker dan ik dat het probeer te parafraseren). De rest van het artikel is het opbouwen van dit argument.

To be clear, China probably won’t undertake an all-out military rampage across Asia, as Japan did in the 1930s and early 1940s. But it will run greater risks and accept greater tensions as it tries to lock in key gains. Welcome to geopolitics in the age of a peaking China: a country that already has the ability to violently challenge the existing order and one that will probably run faster and push harder as it loses confidence that time is on its side.

The United States, then, will face not one but two tasks in dealing with China in the 2020s. It will have to continue mobilizing for long-term competition while also moving quickly to deter aggression and blunt some of the more aggressive, near-term moves Beijing may make. In other words, buckle up. The United States has been rousing itself to deal with a rising China. It’s about to discover that a declining China may be even more dangerous.
 
Americans vanquished, China triumphant: 2021’s hit war epic doesn’t fit Hollywood script

Film doet me wat denken aan de WO II-blockbusters die in Rusland vaak worden uitgegeven: heel glossy en triomfantelijk met een duidelijke patriottische ondertoon. Op zich wel fijn om te kijken (smakeloze eye-candy), maar dit is ideologisch gedreven cinema met een duidelijke boodschap: China kan die Amerikanen wel aan.

Nu goed, het Hollywoodnarratief is niet veel anders. Dit is een ander perspectief.
 
Americans vanquished, China triumphant: 2021’s hit war epic doesn’t fit Hollywood script

Film doet me wat denken aan de WO II-blockbusters die in Rusland vaak worden uitgegeven: heel glossy en triomfantelijk met een duidelijke patriottische ondertoon. Op zich wel fijn om te kijken (smakeloze eye-candy), maar dit is ideologisch gedreven cinema met een duidelijke boodschap: China kan die Amerikanen wel aan.

Nu goed, het Hollywoodnarratief is niet veel anders. Dit is een ander perspectief.
Inderdaad, het westen doet dit al zoooo lang. Hoeveel (oorlogs)films vd Amerikanen, met Amerika als wereldredder hebben we al gezien? Ook vorige week James Bond gaan zien... dat is ook puur pattriotisme voor de Britten in feite.

Dat China nu hun eigen films maken met hun eigen narratief is echt niet verwonderlijk. Zeker als dat dan kaskrakers zijn.

Dat ze de Koreaanse oorlog hiervoor gebruiken is wel interessant/triest.

Vooreerst: Het waren de Noord-Koreanen die de oorlog begonnen zijn en Zuid-Korea binnenvielen. De VN heeft dan een gezamenlijk missie tegen Noord-Korea begonnen. US, Frankrijk, Britten, Canada, Grieken, Turkije, Australië,... er waren vele landen die toen streden tegen de communisten in die oorlog. Maar in plaats van de Noord-Koreanen enkel terug te dringen trok die VN missie helemaal naar de grens met China. En een kapitalistisch land aangrenzend kon natuurlijk niet.

Aantal geschatte doden gedurende die oorlog:
- US: 54.000
- Zuid-Korea: 400.000
- Noord-Korea: 600.000
- China: - tussen 700 & 900.000. Alle troepen waren wel "vrijwilligers", wsl vandaar de term "Chinese vrijwilligers" :ROFLMAO: Zelf Mao heeft daar zijn oudste zoon verloren.

Onnoemelijk veel Chinezen (en Koreanen) zijn gestorven. Maar daarom is het zo heroisch waarschijnlijk...
Genoeg om gigantische veldslagen te verfilmen alleszins.
 
To be fair, ik snak wel naar een andere wereldorde. Ik ben wel tevreden over Europa, hoewel zaken moeten veranderen, en me enorm storen. Ik denk ook dat we veel te afhankelijk van de Brits-Amerikaanse invloedssfeer en dat we harder moeten breken met hen, en moeten inzetten op een gezamenlijke Europese strategie. Persoonlijk zie ik in China een veel betrouwbaardere bondgenoot dan in de Brits-Amerikaanse invloedssfeer. Al het negatieve dat ik over China als staat kan zeggen, kan eigenlijk gezegd worden over multinationals waar hier ook geen actie tegengenomen worden. Ja, de staat controleert ons. Maar alle (sociale) media doet dat ook, en legt ons ook op wat te denken, dus ik zie op dat vlak nauwelijks verschil.

Op termijn lijkt het me het meest verstandige om een neutrale en afwachtende positie tussen USA-UK-AUS, Rusland en China in te nemen, en in te zetten op onze eigen sterkte (die er nu niet echt is). Van daaruit kan dan eventueel nog gemanoeuvreerd worden.
 
To be fair, ik snak wel naar een andere wereldorde. Ik ben wel tevreden over Europa, hoewel zaken moeten veranderen, en me enorm storen. Ik denk ook dat we veel te afhankelijk van de Brits-Amerikaanse invloedssfeer en dat we harder moeten breken met hen, en moeten inzetten op een gezamenlijke Europese strategie. Persoonlijk zie ik in China een veel betrouwbaardere bondgenoot dan in de Brits-Amerikaanse invloedssfeer. Al het negatieve dat ik over China als staat kan zeggen, kan eigenlijk gezegd worden over multinationals waar hier ook geen actie tegengenomen worden. Ja, de staat controleert ons. Maar alle (sociale) media doet dat ook, en legt ons ook op wat te denken, dus ik zie op dat vlak nauwelijks verschil.
Je hoeft geen sociale media te hebben hé, je kan perfect leven zonder. Ik denk niet dat de gemiddelde Chinees even kan beslissen om de wensen van de staat naast zich neer te leggen.

We mogen onze twee pollekes kussen dat we hier zijn geboren.
 
Je hoeft geen sociale media te hebben hé, je kan perfect leven zonder.

De enige reden waarom we blij mogen zijn dat we hier geboren zijn is door onze welvaart die er al lange tijd is, en doordat we een historisch rijke regio zijn, hoewel de balans wat veranderd is na WW2, en omdat we strategisch gelegen zijn. Volgens mij is dat zelfs de reden waarom we welvarend zijn, en is dat we welvarend zijn misschien ook waarom we deze ideologie hebben, en dominant naar anderen over komen historisch gezien.

Secondly, sociale media... je kan niet zonder. Oké, je kan misschien wel Facebook afsluiten, maar ik denk niet dat er maar 1000 Belgen rondlopen die geen GSM hebben, en dus geen sms'en enzo versturen, sociale media, evt. e-mail allemaal niet hebben. Vandaag is digitaal aanwezig zijn verplicht voor veel overheidszaken enzovoort. En mensen/vrienden en bedrijven verwachten ook dat je aanwezig bent op sociale media, hoewel je wel best werk en privè gescheiden houdt.

Maar ik ga niet akkoord, want als ik eens niet opneem worden mensen kwaad. Als ik niet reageer op een FB berichtje worden mensen kwaad. Als ik plots geen FB meer heb, zal het zijn van waarom heb je geen FB. En dan nog, zelfs nog doe ik dat allemaal weg, ben ik nog altijd actief op internetforums al is dat meer mijn eigen keuze.

Als je je GSM niet bijhebt, kom je voor bepaalde zaken ook al in de problemen, vandaar dat ik zeg, dat je niet zonder smartphone meer kan, ook al wil ik liever van niet. Ik heb echt geen behoefte om telefonisch bereikbaar te zijn. Voor mij is het een bron van stress. Maar die keuze heb je niet.

Ik denk dat beginnen over hoe we meer vrijheden hebben dan elders eigenlijk niet echt volledig opgaat. Maar qua welvaart is het inderdaad hier beter, maar dat heeft ook met andere redenen te maken zoals geografisch en onze geschiedenis.
 
De enige reden waarom we blij mogen zijn dat we hier geboren zijn is door onze welvaart die er al lange tijd is, en doordat we een historisch rijke regio zijn, hoewel de balans wat veranderd is na WW2, en omdat we strategisch gelegen zijn. Volgens mij is dat zelfs de reden waarom we welvarend zijn, en is dat we welvarend zijn misschien ook waarom we deze ideologie hebben, en dominant naar anderen over komen historisch gezien.

Secondly, sociale media... je kan niet zonder. Oké, je kan misschien wel Facebook afsluiten, maar ik denk niet dat er maar 1000 Belgen rondlopen die geen GSM hebben, en dus geen sms'en enzo versturen, sociale media, evt. e-mail allemaal niet hebben. Vandaag is digitaal aanwezig zijn verplicht voor veel overheidszaken enzovoort. En mensen/vrienden en bedrijven verwachten ook dat je aanwezig bent op sociale media, hoewel je wel best werk en privè gescheiden houdt.
De redenen lijken mij naast de kwestie hé?

En een GSM is niet hetzelfde als sociale media. Je kan perfect een GSM kopen die geen smartphone is, en zelfs als het een smartphone is kan je gewoon SMS en mail gebruiken zonder een link me sociale media. Opnieuw een gigantisch verschil met de Chinese staat die zijn wil oplegt.
 
De redenen lijken mij naast de kwestie hé?

En een GSM is niet hetzelfde als sociale media. Je kan perfect een GSM kopen die geen smartphone is, en zelfs als het een smartphone is kan je gewoon SMS en mail gebruiken zonder een link me sociale media. Opnieuw een gigantisch verschil met de Chinese staat die zijn wil oplegt.
Ik begrijp het wel, maar als bankoverschrijvingen niet meer fysiek ga kunnen, dan kan dat enkel via computer of smartphone. Niet via een GSM.

Mail is niet minder bedreigend dan sociale media verder. Bij SMS/bellen is het meer de psychologische veranderingen die zwaarder wegen op ons mentaal welzijn. Maar ervoor kiezen om dat niet te hebben, gaat niet.
 
Ik begrijp het wel, maar als bankoverschrijvingen niet meer fysiek ga kunnen, dan kan dat enkel via computer of smartphone. Niet via een GSM.

Mail is niet minder bedreigend dan sociale media verder. Bij SMS/bellen is het meer de psychologische veranderingen die zwaarder wegen op ons mentaal welzijn. Maar ervoor kiezen om dat niet te hebben, gaat niet.
Je springt van de hak op de tak. Je zegt dat een dictatuur hetzelfde is als hier want sociale media zegt hoe we moeten leven, wat niet klopt. Nu gaat het over hoe mails bedreigend zijn en SMS/bellen psychologisch zwaar zijn. Dat heeft niets met het oorspronkelijke punt te maken hé. In China gebruikt men al die middelen ook hoor, maar daar staan die veel harder onder controle van de staat.
 
Terug
Bovenaan