derp
Well-known member
Dag BG!
Ik vroeg mij af of de knappe koppen hier op het forum misschien zouden kunnen helpen bij het ophelderen van een mysterie dat mij al sinds enige tijd bezig houdt.
Situatieschets: jaren 30 bel-etage huis in Brussel met vermoedelijk dito leidingwerk, waarbij de keuken dus op het eerste verdiep zit.
Wanneer ik warm water vraag in de keuken (1VD), de badkamer (2VD) of de gastenbadkamer (3VD) schiet de gasboiler (doorstromer op het gelijksvloers) direct in gang en begint hij warm water te stoken, maar moeten we nog gemakkelijk 2-3 minuten wachten vooraleer het water op temperatuur is. Klaarblijkelijk zit er een hele grote massa aan koud water in de leidingen dat eerst geëvacueerd moet worden.
Het vreemde is, vind ik, dat er eigenlijk geen noemenswaardig verschil zit tussen hoe lang het duurt vooraleer er warm water is in de keuken of in een van de twee badkamers. Ik snap dat de wachttijden kunnen oplopen naarvenant hoe ver het water moet reizen, maar dat het zelfs voor de korte afstand tussen de boiler en de keuken zò lang duurt vind ik niet meer normaal. Zo op het zicht gaat dat over misschien 10 meter leidingen.
Verder:
- het debiet van het warm water is ok
- de temperatuur van het warm water blijft stabiel eens het op temperatuur is - dus geen probleem met de warmtewisselaar van de boiler, heeft deze week nog een nazicht gekregen.
Moest er iemand ideeëen hebben van wat een mogelijke verklaring zou kunnen zijn, of eventueel een vakman zou kunnen aanraden die ook actief is binnen het Brusselse hoor ik het graag. Ik heb al wat chauffagisten over de vloer gehad, maar eigenlijk geen enkele die een duidelijk antwoord kan geven op wat er aan de hand is. A la limite zou ik nog durven om die 10 meter tussen de boiler en de keuken open te gooien om te kijken wat er aan de hand is, maar hoe veel kan daar mis mee zijn? Allez die kunnen misschien wel dikker zijn dan nodig en dus meer koud water vasthouden dan nodig, maar dan nog?
Een pleister-oplossing zou zijn om een elektrische boiler te plaatsen in de keuken aangezien dat de plek in huis is waar ge vaak efkes warm water nodig hebt. Voor het douchen is het op zich niet zo'n ramp, dat is max een paar keer per dag maar ik krijg wel buikpijn van het feit dat we 10x per dag zo veel koud water laten wegstromen omdat ge efkes warm water nodig hebt om iets te doen daar.
Ik vroeg mij af of de knappe koppen hier op het forum misschien zouden kunnen helpen bij het ophelderen van een mysterie dat mij al sinds enige tijd bezig houdt.
Situatieschets: jaren 30 bel-etage huis in Brussel met vermoedelijk dito leidingwerk, waarbij de keuken dus op het eerste verdiep zit.
Wanneer ik warm water vraag in de keuken (1VD), de badkamer (2VD) of de gastenbadkamer (3VD) schiet de gasboiler (doorstromer op het gelijksvloers) direct in gang en begint hij warm water te stoken, maar moeten we nog gemakkelijk 2-3 minuten wachten vooraleer het water op temperatuur is. Klaarblijkelijk zit er een hele grote massa aan koud water in de leidingen dat eerst geëvacueerd moet worden.
Het vreemde is, vind ik, dat er eigenlijk geen noemenswaardig verschil zit tussen hoe lang het duurt vooraleer er warm water is in de keuken of in een van de twee badkamers. Ik snap dat de wachttijden kunnen oplopen naarvenant hoe ver het water moet reizen, maar dat het zelfs voor de korte afstand tussen de boiler en de keuken zò lang duurt vind ik niet meer normaal. Zo op het zicht gaat dat over misschien 10 meter leidingen.
Verder:
- het debiet van het warm water is ok
- de temperatuur van het warm water blijft stabiel eens het op temperatuur is - dus geen probleem met de warmtewisselaar van de boiler, heeft deze week nog een nazicht gekregen.
Moest er iemand ideeëen hebben van wat een mogelijke verklaring zou kunnen zijn, of eventueel een vakman zou kunnen aanraden die ook actief is binnen het Brusselse hoor ik het graag. Ik heb al wat chauffagisten over de vloer gehad, maar eigenlijk geen enkele die een duidelijk antwoord kan geven op wat er aan de hand is. A la limite zou ik nog durven om die 10 meter tussen de boiler en de keuken open te gooien om te kijken wat er aan de hand is, maar hoe veel kan daar mis mee zijn? Allez die kunnen misschien wel dikker zijn dan nodig en dus meer koud water vasthouden dan nodig, maar dan nog?
Een pleister-oplossing zou zijn om een elektrische boiler te plaatsen in de keuken aangezien dat de plek in huis is waar ge vaak efkes warm water nodig hebt. Voor het douchen is het op zich niet zo'n ramp, dat is max een paar keer per dag maar ik krijg wel buikpijn van het feit dat we 10x per dag zo veel koud water laten wegstromen omdat ge efkes warm water nodig hebt om iets te doen daar.