Filmreview: How to Blow Up a Pipeline

Enkele jonge milieuactivisten bundelen hun krachten om een belangrijke oliepijpleiding in West-Texas op te blazen. Onder de regie van Daniel Goldhaber krijg je in deze thriller een gedetailleerde weergave van hoe de demonstranten hun plan smeden en stap voor stap de explosieven samenstellen.

De film How to Blow Up a Pipeline haalt deels zijn inspiratie uit het gelijknamige boek van Zweeds ecoloog en activist Andreas Malm. In deze publicatie pleit Malm ervoor om een stap verder te gaan bij klimaatactivisme en geweld te gebruiken – niet tegen mensen maar tegen de infrastructuur – omdat vreedzaam protest niet snel genoeg resultaat oplevert.

htbuap.jpg

Acht activisten en het doelwit​

How to Blow Up a Pipeline begint op het punt waar de groep bijeenkomt in West-Texas, om zich klaar te maken voor hun geplande actie. Het doel van hun plan is om invloed uit te oefenen op de olieprijzen, elk vanuit hun eigen perspectief en motivatie. Xochitl heeft onlangs haar moeder verloren als gevolg van luchtvervuiling, terwijl haar jeugdvriendin Theo, die lijdt aan leukemie, vastbesloten is om haar resterende dagen te wijden aan het verzet. Theo krijgt de steun van haar vriendin Alisha, die zelf niet opgroeide in het gebied maar ook de destructieve gevolgen ziet van deze chemische fabriek.

Elke klimaatactivist heeft zijn eigen motivatie om de oliepijpleiding op te blazen.


Studiegenoot Shawn worstelt met depressie nadat hij heeft ingezien dat vreedzaam oproepen aan bedrijven om zich terug te trekken uit fossiele brandstoffen weinig effect heeft. Michael woont op een bedreigd reservaat in Noord-Dakota, terwijl Dwayne zijn familielandgoed verloor door onteigening voor een pijpleiding. Logan en zijn vriendin Rowan maken deel uit van een rondreizende groep die lokaal ecologisch schadelijke structuren vernielen.

htbuap-02.jpg

Hoe maak je een bom​

How to Blow Up a Pipeline hanteert de structuur en sfeer van een klassieke thriller, hoewel het opvallend is dat er geen expliciete leider aanwezig is. Niettegenstaande het idee van Xochitl afkomstig is, neemt ze geen leidende rol in het maken van de plannen voor het opblazen van de oliepijpleiding; het is een collectieve beslissing. Geïnspireerd door films als Ocean's Eleven en A Man Escaped, koos regisseur Goldhaber voor een klimaatactivistische heistfilm, waarin elk personage een eigen taak vervult binnen het grotere plan.

De titel How to Blow Up a Pipeline onthult de ontknoping al: een pijpleiding zal exploderen. De ware spanning schuilt in het traject en de motivaties van de personages. Dit wordt bereikt door slim gebruik te maken van flashbacks, die na verloop van tijd wel een herkenbaar patroon aannemen. Hoewel deze specifieke filmstructuur niet mijn voorkeur heeft, levert het toch waardevolle inzichten op. Opmerkelijk is dat bijna alle personages persoonlijk verlies hebben geleden door de klimaatcrisis, wat toevallig lijkt maar gezien de nabijheid van een chemische fabriek niet geheel onwaarschijnlijk is. Voor het script hebben de filmmakers interviews gehouden met klimaatactivisten en milieuexperts, waarbij ze de opgedane inzichten hebben geïntegreerd in de ontwikkeling van hun personages.

Nog een kleine kanttekening: de film zorgde voor grote bezorgdheid bij overheidsinstanties in Noord-Amerika, die vreesden dat het klimaatactivisten zou kunnen inspireren. Na de release van de film werden waarschuwingen gegeven door federale en staatsentiteiten vanwege mogelijke terroristische aanslagen op energiedoelen. De film bevat onder meer een kaart met pijplijnlocaties en dit leidde tot verhoogde beveiligingsmaatregelen bij alle betrokken afdelingen.

Conclusie

Heiligt het doel werkelijk de middelen? De film schetst helder een mogelijke route. Daniel Goldhaber verweeft kundig spanning, complicaties en meeslepende verhalen, terwijl hij tevens de egocentrische rol van de media onder de loep neemt. Ondanks dat de film probeert beide kanten te belichten, is het duidelijk dat er een voorkeur is voor de werkwijze van de jonge activisten. Hoewel ik het niet eens ben met deze benadering, ben ik ervan overtuigd dat deze film achteraf tot een boeiende discussie kan leiden.

Pro

  • Spanning wordt goed opgebouwd
  • De cast werkt uitstekend samen
  • Perfect onderwerp voor een debat achteraf

Con

  • Maakt teveel gebruik van flashbacks
7

Over deze film

Beschikbaar vanaf

16 augustus 2023

Genre

  1. Drama
  2. Misdaad
  3. Thriller

Speelduur

104 minuten

Regie

Daniel Goldhaber

Cast

Ariela Barer, Kristine Froseth, Lukas Gage, Forrest Goodluck, Sasha Lane ...

Uitgever

The Searchers
 
Terug
Bovenaan