Filmreview: Holy Rosita

Een hartverwarmend verhaal vertellen over moeders, kinderen en kwetsbare zielen die door de maatschappij als buitenbeentjes worden gezien, maar die evenzeer op zoek zijn naar geluk. Dit was wat Wannes Destoop voor ogen had toen hij bezig was met het filmen van zijn langspeelfilmdebuut Holy Rosita.

Wannes Destoop, een Belgische regisseur en schrijver, maakte in 2011 een sterke indruk met zijn afstudeerkortfilm Badpakje 46, die de juryprijs in Cannes won. In 2020 verscheen zijn serie Albatros, waarvan hij medebedenker, schrijver en regisseur was. Dit werd gevolgd door opnieuw een bekroonde kortfilm, Billy the Bully, ditmaal op het filmfestival van Amiens in 2015. Voor zijn langspeelfilmdebuut Holy Rosita bundelde Destoop zijn krachten met actrice Janne Desmet en scenarist Tom Dupont. Holy Rosita opende de zestiende editie van het Filmfestival Oostende, wat extra bijzonder was gezien de film voornamelijk op locatie in Oostende werd opgenomen.

holyrosita-002.jpg

Een verdwaalde ooievaar​

Rosita is een vrolijke vrouw die haar dagen doorbrengt in een knus appartementje in een sociale woonwijk, waar haar buren altijd op haar kunnen rekenen. Vooral de kinderen in de buurt zijn dol op haar, omdat ze altijd kunnen uitkijken naar wat lekkers en gezelschap van Rosita. Ze werkt in een maatwerkplaats, maar ze besluit deze baan op te geven wanneer ze zich er niet langer prettig voelt. Met een zwak voor mannen verdient ze wat extra geld door hen diensten aan te bieden.

Rosita heeft maar één grote wens: moeder worden.


Rosita koestert echter één grote wens: moeder worden. Haar omgeving, vooral Magda, die ze beschouwt als haar 'moeke', twijfelt of dit een verantwoorde keuze is, aangezien Rosita worstelt met financiële moeilijkheden en weinig kennis heeft van geldzaken. Ondertussen brengt ze haar vrije momenten regelmatig door op het strand of kijkt ze naar vliegtuigen met de zesjarige Chelsey, met wie ze goed bevriend is. Wanneer Rosita ontdekt zwanger te zijn, dringt Magda aan op een abortus. Hoewel Rosita aanvankelijk lijkt in te stemmen, besluit ze zonder medeweten van Magda het kindje te houden.

holyrosita-001.jpg

Sterke Vlaamse debuutfilm​

Daphne Agten, een theateractrice die nog onbekend is bij het grote publiek, schittert in de rol van Rosita met volle overgave en enthousiasme. Haar vertolking weet direct je hart te veroveren, waarbij de kinderlijke onschuld en het open karakter van haar personage een verfrissende indruk achterlaten. De band die ze deelt met de jonge Chelsey, prachtig vertolkt door Cilou David, is geloofwaardig en mooi om te zien.

Holy Rosita is een warme oproep tot zorg en aandacht voor elkaar. Filmmaker Destoop verkent dit thema subtiel en belicht mensen die vaak in de schaduw van de maatschappij staan, waardoor het verhaal verder reikt dan eenvoudig zwart-wit denken. De film balanceert tussen realiteit en hoop, liefde en eenzaamheid, kracht en kwetsbaarheid. Deze dynamiek resulteert in hartverwarmende scènes en Holy Rosita verdient ongetwijfeld een plek in het filmlandschap. Door bewust af te wijken van de gemakkelijke route, biedt de film een indrukwekkend portret van een uitzonderlijk persoon.

Conclusie

Holy Rosita belicht een problematiek die diepgaande discussies kan oproepen. Desondanks verkent regisseur Wannes Destoop dit thema op een hoopvolle wijze, waarbij de film indruk maakt en beklijft. De sublieme vertolking van Daphne Agten en de uitstekend op elkaar ingespeelde cast dragen bij aan de hartverwarmende, intense scènes. Het resultaat is een indrukwekkend portret van Rosita dat je als kijker weet te raken.

Pro

  • Aangrijpend verhaal
  • Prima acteerprestaties

Con

  • Confronterend verhaal
  • Te weinig achtergrondinformatie over de personages
8

Over deze film

Beschikbaar vanaf

14 februari 2024

Genre

  1. Drama
  2. Familie

Speelduur

90 minuten

Regie

Wannes Destoop

Cast

Daphne Agten, Cilou David, Janne Desmet, ...

Uitgever

Cinéart
 
  • Leuk
Waarderingen: math
Terug
Bovenaan