Filmfestival Oostende 2024 onthult eerste boeiende line-up

Het Filmfestival Oostende, gepland van 26 januari tot 3 februari 2024, kondigt zijn eerste selectie aan. Met de wereldpremière van Holy Rosita van Wannes Destoop en de internationale reeks The Couple Next Door van Dries Vos belooft het festival een feest van Belgische en Europese cinema. Koen Mortiers vierde langspeelfilm Skunk sluit het eerste weekend af; deze film is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Geert Taghon over de forensische jeugdpsychiatrie.

Naast fictie pronkt het festival met intrigerende documentaires zoals Here I Go, 8 Islands, Rock'n'Roll Godverdomme en Thank God for the Gift, die boeiende portretten schetsen van Vlamingen, maar ook Belgische samenwerkingen die hoge ogen gooiden op grote filmfestivals en Vlaamse kortfilms vervoegen het lijstje.

Op zondag 28 januari organiseert FFO een Dag van de Jeugdzorg, inclusief de vertoning van Skunk en een panelgesprek met onder andere regisseur Koen Mortier en auteur Geert Taghon.

holyrosita.jpg


Het festival verwelkomt ook premières van Assisen seizoen twee, Styx, Trizombie en Only Friends. Opmerkelijk is de Belgische première van Green Border, een coproductie met regisseur Agnieszka Holland, winnaar van de Special Juryprijs in Venetië. Daarnaast stelt Veerle Baetens Quitter la nuit van Delphine Girard, een langspeelfilm gebaseerd op Girards Oscargenomineerde kortfilm Une soeur voor. Deze film ging in wereldpremière op het filmfestival van Venetië waar hij de Publieksprijs won in de nevencompetitie Giornate degli Autori. Michiel en Lukas Dhont zijn de Vlaamse coproducenten.

The Rye Horn, een Belgisch-Spaans-Portugese coproductie, bekroond met de Gouden Schelp op het filmfestival van San Sebastián, volgt het verhaal van een vrouw op een eiland voor de kust van Galicië die gedwongen wordt naar Portugal te vluchten. Regisseur Jaione Camborda en hoofdrolspeelster Janet Novás zullen de film presenteren op het festival.

De internationaal gevierde Mexicaanse regisseur Amat Escalante onthult persoonlijk zijn vijfde langspeler Perdidos en la noche, een satirische kijk op de sociale realiteit van Mexicaanse mijnwerkers, in samenwerking met het Nederlandse productiehuis Lemming Film.

Regisseur Nicolas Daenens en kunstpraktijk kleinVerhaal presenteren Hazegras, een film over de maritieme geschiedenis en levendige buurt van Hazegras. Met een cast van 25 wijkbewoners en 100 figuranten biedt de fictieve mozaïekvertelling een inkijkje in de kleine en grote uitdagingen van de bewoners. Ondanks eenzaamheid blijkt de onderlinge verbondenheid verrassend sterk. In samenwerking met Stad Oostende biedt FFO duizend Oostendenaren de kans om gratis van deze unieke vertoning te genieten, afgesloten met een feestelijk drankje. Vooraf inschrijven is verplicht.

De ticketverkoop voor alle nieuwe titels is al gestart, het volledige programma wordt bekendgemaakt op donderdag 21 december.

ffo-pas.jpg
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan