Bordspelreview: Oertaal

Oe oe oe oe oe oertaal, iets waar de kinderen wel kaas van hebben gegeten. En soms ook nonkel Luc. We kruipen even in het vel van een holbewoner tijdens het Stenen Tijdperk. Nog voor er regels bestonden rond taalgebruik, hadden de verschillende stammen uit die tijd hun eigen taal of klanken. Vergelijk het gerust met een apart, zeer lokaal, dialect. Sommige streken van België hebben nog steeds zo typische woorden, waarbij andere streken zich soms afvragen vanwaar die in hemelsnaam komen.

Met Oertaal van Megablue doen we van Oega Boega Bouw! Een gek partyspel, geschikt voor jong en oud. Ideaal voor tijdens familiefeesten of met vrienden, want het draait allemaal rond communicatie op een leuke manier. De moeilijkheid zit hem in het zoeken naar de betekenis van vreemde, nietszeggende woorden. En deze keer moet nonkel Luc niet eerst een stuk in zijn kraag drinken om mee te kunnen spelen!

Oertaal-a1.jpg

Oermens tegen oermens​

Ook in het Stenen Tijdperk waren de holbewoners al competitief ingesteld: het doel is om een bouwwerk als eerste te voltooien. De spelers moeten in teams verdeeld worden, met aan het hoofd van elk team een bouwmeester. Het aantal spelers maakt op zich niet uit want de teams mogen onevenwichtig verdeeld worden. Wij speelden veel met vier, met dan afgewisseld de ouders samen of gemengd met de kinderen. Maar speel dus gerust met een paar ouders tegen meerdere kinderen op een feestje, zo hou je verschillende partijen leuk bezig. Ben je met minder dan vier, dan kan je in één team samen tegen de klok strijden.

Oega Boega Bouw! Wij zijn eerst!


Bij de start van het spel bepaal je de moeilijkheidsgraad: beginner, gevorderde of expert. Er zijn dertig bouwkaarten, evenredig verdeeld in drie verschillende kleuren: groen, blauw en rood. Kies je voor beginner, dan gebruik je enkel de groene kaarten. Eens je de basis onder de knie hebt gebruik je bij een gevorderde moeilijkheidsgraad de groene en blauwe kaarten of voor de experten alle kaarten. Behalve de bouwkaarten en bijhorende bouwstenen, worden er ook meer woorden toegevoegd naarmate de moeilijkheidsgraad stijgt. Zo bouw je als beginner enkel de groene bouwstenen aan de hand van de groene bouwkaarten, waarbij de stenen enkel gestapeld kunnen worden. Voor de gevorderde spelers zullen ook 'links' en 'rechts' hun intrede doen en voor de experten zullen woorden zoals 'voor' en 'achter' toegevoegd worden aan de mogelijkheden.

Oertaal-a2.jpg

Flek brut buru!​

De taak van de bouwmeester is cruciaal: enkel hij of zij neemt een bouwkaart en geeft instructies aan de teamleden. De woorden die hiervoor gebruikt worden staan op woordenkaarten, die tijdens de opstelling van het spel willekeurig bij beschrijvingskaarten gelegd worden. Hiermee wordt het gebruikte dialect samengesteld. Zo kan 'agra kwek bing' in het ene spel 'kubus naar links draaien' betekenen en de volgende keer 'wiel op vierkant'. De bouwmeester heeft op zijn beurt twee kaarten met goed of fout, om aan te geven of de instructies van de bouwkaart goed opgevolgd zijn. Het team dat als eerste Oega Boega Bouw! roept en waarvan de constructie correct gemaakt is, wint de ronde en krijgt de bouwkaart. Hierna wordt er een nieuwe bouwmeester gekozen en het team dat als eerste vijf rondes wint is de winnaar.

Wie een eenvoudig kinderspel verwacht zal aangenaam verrast zijn, want Oertaal is zeker geschikt voor een volwassener publiek. Al is het hilarisch om je in te beelden dat er een groep volwassenen Prap Kruk Umri of Juuw tegen elkaar zegt om een bouwwerkje in elkaar te knutselen. De gemakkelijkste moeilijkheidsgraad is voor jongere kinderen zeker haalbaar, maar de gevorderde opdrachten zijn al een hele opdracht en zeker niet eenvoudig. Ga je de moeilijkste uitdagingen aan dan krijg je ingewikkelde constructies voorgeschoteld waarbij tieners het al moeilijk krijgen. Voor volwassenen is dit vooral een leuke uitdaging met de nodige hilariteit tot gevolg.

Conclusie

Veel meer dan verwacht hebben we er thuis van genoten. Al was het bij momenten wel een luidruchtig boeltje, maar dat is eerder eigen aan mijn kinderen. Schijn bedriegt en wie een eenvoudig spel verwacht zal toch aangenaam verrast zijn. Zeker bij de moeilijkste uitdagingen is het nodig om de concentratie niet te verliezen, maar bij de eenvoudigere opdrachten speelt het vlot. De mogelijkheid om met twee of drie spelers te kunnen spelen geeft dit partyspel een extra troef, al blijft het leuker om tegen een ander team te spelen. Benieuwd wat dit zal geven tijdens een volgende familiebijeenkomst. Ik mis wat betere opbergmogelijkheden want de doos is wat groot ten opzichte van de inhoud. De kaarten en bouwstenen liggen dus los en vliegen wat in het rond.

Pro

  • Verrassend leuk
  • Hilarisch
  • Telkens anders dialect

Con

  • Opbergmogelijkheden
  • Expertopdrachten kunnen echt moeilijk zijn
7.5

Over

Uitgever

  1. Megableu

Aantal spelers

2+

Tijdsduur

30 minuten
 
Terug
Bovenaan