Bordspelreview: Cleocarta

Na een epische reis door het zand van de tijd, duik je in het mystieke verleden van een oude beschaving. De sarcofaag van de farao is gevonden. Mystieke puzzels en hiërogliefen staan in de weg om de geheimen van de farao te onthullen. Ontcijfer jij als eerste de hiërogliefencode en kaart je de geheimen aan bij Cleocarta?

In Cleocarta is de sarcofaag van de farao dus ontdekt. Die sarcofaag staat echter vol met puzzels en enkel door alle geheimen van de farao te onthullen kan je het spel winnen. Of beter gezegd, de eerste speler die zeven codes kraakt, wint het spel. In de doos vinden we een plastic insert - die zestien puzzelkaarten en vijfenzeventig combinatiekaarten bevat - naast twee farao's en een oplossingenboekje. Geen losse componenten, maar een mooi aansluitende insert. De sterren staan hier alvast goed!


De insert sluit perfect aan, zoals de sarcofaag rond de mummy​

Maar je wint helaas niet door een goede sterrenstand. Het doel van Cleocarta bestaat erin om juiste combinaties te maken van hiërogliefen. Er zijn in totaal een zes hiërogliefen, die al dan niet gedraaid kunnen staan. Zowel de positie als oriëntatie op de puzzelkaart is belangrijk, waardoor het aantal combinaties vele malen hoger ligt. Cleocarta kan je met maximaal vier spelers spelen (blauw, rood, groen of geel) die elk vier genummerde puzzelkaarten ontvangen. De vijfenzeventig combinatiekaarten zijn verdeeld in drie moeilijkheidsgraden van elk vijfentwintig kaarten. Vijfentwintig is hier uiteraard gekozen omdat bij vier spelers je bij de vijfentwintigste ronde sowieso een winnaar krijgt. Afhankelijk van je moeilijkheidsgraad komt een andere farao op de proppen die vier of zes hiërogliefen tevoorschijn laat komen. De andere combinatiekaarten en farao mogen terug in de doos gelegd worden.

Ontcijfer als eerste zeven geheime codes van de farao en stem Cleocarta gelukkig.


In het bronzen beginnersniveau komen er puzzelkaarten die vier hiërogliefenpuzzels tevoorschijn laten komen. Je gebruikt enkel de eerste drie puzzelkaarten en er zijn geen overlappingen. Ga je naar de gevorderde modus, zijn er maximaal twee overlappingen toegelaten en dien je een puzzel van zes hiërogliefen op tafel te leggen. De gouden expertpuzzels laten ook de vierde puzzelkaart meespelen. Het doel is om zo snel als mogelijk de code te kraken door de combinatiekaart aan de hand van je puzzelkaarten te kopiëren. Plaats als eerste de farao op de juiste combinatie en haal een punt binnen. De puzzelkaarten zullen alle mogelijke richtingen aannemen om de exacte combinatie na te bootsen, maar de positie en rotatie van alle hiërogliefen moeten juist zijn. Hier heb ik toch een aantal keren liggen vloeken. De vloek van de farao!


Puzzel de hiërogliefen bij elkaar om Cleocarta tevreden te stemmen.​

Cleocarta laat je heel snel aan de slag gaan, maar kan om zeven puzzels op te lossen toch even duren. Zeker bij de expertpuzzels zijn er veel mogelijkheden om de vier puzzelkaarten te oriënteren. De hiërogliefen komen dan nagenoeg op elke kaart aan bod, waardoor je veel zal puzzelen en draaien om de code te kraken. De beginnerspuzzels aan de andere kant zijn dan eerder bedoeld om ook met de jongere bordspelspelers een leuke namiddag door te brengen. Vanaf zes jaar kan je namelijk de piramides van Gizeh gaan verkennen en proberen die hiërogliefen te ontcijferen. Wat die zesjarigen belachelijk snel kunnen. De verschillende moeilijkheidsgraden laten het mogelijk om je niveau goed af te stemmen. De kaarten zijn van degelijke kwaliteit, waardoor Megableu een zeer degelijk puzzelspel aflevert. Cleocarta zal in de toekomst nog op de tafel blijven komen om een aantal puzzels op te lossen, met een mogelijke huisregel om niet tot zeven punten door te blijven gaan.

Conclusie

Cleocarta is een snel te leren puzzelspel met drie verschillende moeilijkheidsgraden. De sarcofaag van de farao is gevonden, maar staat vol met hiërogliefen. Als archeoloog krijg je vier puzzelkaarten in de hand waarmee je zo snel als mogelijk zeven puzzels dient te kraken. Door de verschillende moeilijkheidsgraden kan je Cleocarta spelen met een aantal jonge spelers, maar ook de ervaren puzzelaars kunnen hun gading vinden. Benieuwd of Cleopatra tevreden is met dit Megableu puzzelspel, ik ben het alvast wel bij de meer casual puzzeltjes.

Pro

  • Uitdagend puzzelspel met drie spelniveaus
  • Mooie aansluitende insert

Con

  • Na een aantal keer spelen, mag voor mij de tijdscomponent wegvallen
  • Casual puzzelen lukt perfect met Cleocarta
7

Over

Uitgever

  1. Megableu

Aantal spelers

1-4

Tijdsduur

20-30 minuten
 
Terug
Bovenaan